Marki, Radzymin, Wołomin

Moderator: Wiliam

Radzyminfan

Post autor: Radzyminfan » 20 sie 2008, 12:26

A może spójrzmy odwrotnie jaką mamy gwarancje że do autobusów linii 738 na Dworcu Wileńskim nie wsiądą mieszkańcy Marek i mieszkańcy Radzymina już się nie zmieszczą?

altar

Post autor: altar » 20 sie 2008, 12:32

Kto pierwszy, ten lepszy... Wszystko zależy od koordynacji tych linii
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
ZP Instytut Neurologii, ZP Łowcza i ZP Sobieskiego.

tomkrt

Post autor: tomkrt » 20 sie 2008, 12:41

Idąc tokiem rozumowania Frenchera, Radzymin powinien sobie zafundowac linie przyśpieszoną która zatrzymuje się tylko na przystankach w Radzyminie i Warszawie, a reszte trasy jedzie bez zatrzymywania się i opłacać ją w całości.
Ew wpuszczać do autobusu tylko po okazaniu dowodu zameldowania w Radzyminie.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 20 sie 2008, 12:47

tomkrt pisze:Idąc tokiem rozumowania Frenchera, Radzymin powinien sobie zafundowac linie przyśpieszoną która zatrzymuje się tylko na przystankach w Radzyminie i Warszawie, a reszte trasy jedzie bez zatrzymywania się i opłacać ją w całości.
Jestem za - przystanek: Nadma - kolejny przystanek: Bystra. I 2 miliony rocznie dopłat.

[ Dodano: Sro 20 Sie, 2008 12:49 ]
Radzyminfan pisze:A może spójrzmy odwrotnie jaką mamy gwarancje że do autobusów linii 738 na Dworcu Wileńskim nie wsiądą mieszkańcy Marek i mieszkańcy Radzymina już się nie zmieszczą?
A pomyśl chwilę: 718/805 kursują w szczycie co 7 minut. 738 i 740 - jak wypadną łącznie 2 kursy w ciągu godziny, to będzie dobrze. A resztę możesz sobie dopowiedzieć sam.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 20 sie 2008, 13:00

tomkrt pisze:Idąc tokiem rozumowania Frenchera, Radzymin powinien sobie zafundowac linie przyśpieszoną która zatrzymuje się tylko na przystankach w Radzyminie i Warszawie, a reszte trasy jedzie bez zatrzymywania się i opłacać ją w całości.
Ew wpuszczać do autobusu tylko po okazaniu dowodu zameldowania w Radzyminie.
Frencher pisze:Jestem za - przystanek: Nadma - kolejny przystanek: Bystra. I 2 miliony rocznie dopłat.
Powtórka z Jabłonny '06? :-"
Frencher pisze:A pomyśl chwilę: 718/805 kursują w szczycie co 7 minut. 738 i 740 - jak wypadną łącznie 2 kursy w ciągu godziny, to będzie dobrze. A resztę możesz sobie dopowiedzieć sam.
Z jednej strony masz rację, z drugiej to góruje zasada ''Co pierwsze przyjedzie, w to wsiadam''. Ale całkowitego zapełnienia przez Radzymin na Wileniaku nie może być...
Chyba że- rzecz niemożliwa- Radzymin podzieliłby się kosztami np. 718 i 738 z Markami... :D
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 20 sie 2008, 13:11

ziomal pisze: Powtórka z Jabłonnej '06? :-"
Tu może być nieco inaczej - tam się gmina wycofała z finansowania. A tu Marki ani Nieporęt mogą wcale nie wejść w finansowanie tych tworów. Skutek będzie niby ten sam, ale biorąc pod uwagę że tu zostają "po staremu" inne linie, i zważywszy jak będą kursować 734/738/740 skutek może być mało dotkliwy. Mała kampania informacyjna wśród mieszkańców wyjaśniająca powody takiej sytuacji, i sprawa załatwiona. Ludzie tak "kochają" ZTM, że wcale się wysilać nie trzeba.
ziomal pisze:
Frencher pisze:A pomyśl chwilę: 718/805 kursują w szczycie co 7 minut. 738 i 740 - jak wypadną łącznie 2 kursy w ciągu godziny, to będzie dobrze. A resztę możesz sobie dopowiedzieć sam.
Z jednej strony masz rację, z drugiej to góruje zasada ''Co pierwsze przyjedzie, w to wsiadam''. Ale całkowitego zapełnienia przez Radzymin na Wileniaku nie może być...
Chyba że- rzecz niemożliwa- Radzymin podzieliłby się kosztami np. 718 i 738 z Markami... :D
Wystarczy aby kursy linii 738 i 740 wypadały zaraz po linii 805 w DP - i ruch pasażerki z Marek można zminimalizować w tych liniach.

Awatar użytkownika
Patryk2222

Post autor: Patryk2222 » 20 sie 2008, 14:33

ziomal pisze:Powtórka z Jabłonnej '06?
JABŁONNY :!: :!:
Ja tylko dodam że mieszkańcom Radzymina marzy się nawet linia nocna
http://www.radzymin.pl/index.php?dzial=odpowiedz&lan=pl pisze:Szanowny Panie Burmistrzu,

chciałabym się dowiedziec czy jest jakiś postęp w zakresie uruchomienia linii 738,740 oraz czy będzie uruchomiona linia nocna z Warszawy do Radzymina?

serdecznie pozdrawiam

odpowiedź:
Elżbieta / 78.30.85.9/
Pani Elżbieto, uprzejmie informuję, że cały czas są prowadzone intensywne działania zmierzające do uruchomienia sprawnego transportu zbiorowego , w oparciu o tabor ZTM w Warszawie. Zarząd Transportu Miejskiego (ZTM), nadzorujący działanie zbiorowej komunikacji miejskiej na terenie całej aglomeracji warszawskiej, jest organem samorządu miasta stołecznego Warszawy - toteż aktualnie oczekujemy na stosowną Uchwałę Rady Miasta Stołecznego Warszawy wyrażającą zgodę na przedłużenie określonych linii. Mam Zdaje sobie również sprawę jak bardzo potrzebne i zasadne dla naszych mieszkańców jest funkcjonowanie linii nocnej.
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938 :?: >>5457>>1804

D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 20 sie 2008, 15:11

Ja tylko dodam że mieszkańcom Radzymina maży się nawet linia nocna
Mieszkańcom Nieporętu i ul. Płochocińskiej też się marzy ;-)
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi

526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE

Tak dla budowy parkingów Park & Ride

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 21 sie 2008, 23:08

Tekst z mocno naciąganymi faktami, ale zawsze to jakiś głos w dyskusji:
http://radzyminiak.pl/index.php?option= ... 3&Itemid=1
Różni tzw. działacze społeczni z Radzymina i okolic, wraz z grupą roszczeniowo nastawionych mieszkańców, forsują zaciekle wprowadzenie czerwonych autobusów ZTM do naszej gminy. Czy to ma w ogóle sens? Sprawdźmy.
Wszyscy z rozmarzonymi oczami myślą o tym, jak Radzymin będzie rósł w siłę a ludziom żyło się będzie dostatniej, gdy tylko pojawią się tu czerwone autobusy z Warszawy. O tym, że realizacja tych marzeń nie tylko nie poprawi komunikacji w gminie Radzymin, ale jeszcze wszyscy wyrzucimy w błoto masę pieniędzy – nikt jakoś nie mówi.

Dlatego też, serwis Radzyminiak.pl postanowił przedstawić jakie są fakty w kwestii komunikacji państwowo-kolektywnej na linii Radzymin – Warszawa i rozwiać mity jakie przy pomocy niektórych radnych i mieszkańców zakorzeniły się w głowach radzyminiaków.

Kto będzie jeździł tymi autobusami?

Obecnie na trasie Radzymin – Warszawa jest na tyle dużo prywatnych połączeń, że można nie znać w ogóle rozkładu jazdy (o ile taki istnieje) i w ciemno przyjść na przystanek. Z reguły nie czeka się na autobus dłużej niż 5-10 minut. W godzinach nietypowych i świętach czas ten jest trochę dłuższy. Taka sama sytuacja jest na linii odwrotnej Warszawa – Radzymin. Bardzo rzadko się zdarza (mi może kilka razy w życiu) aby na Dworcu Wileńskim nie czekał na klientów autobus do Radzymina. Czy to jadący do Wyszkowa, czy też do innej miejscowości. Do Radzymina dojedziemy zawsze. Dlatego też głupotą jest twierdzenie, że prywatnych autobusów jest mało i należy dołożyć jeszcze „czerwoniaki”.

Autobusów prywatnych jest mnóstwo, jednak może te z ZTM mają jakieś nadzwyczajne zalety jak prędkość czy komfort? Oto fakty, jakich nie raz doświadczyłem na własnej skórze.

CZAS

Autobus prywatny z Radzymina do Warszawy na Plac Bankowy jedzie średnio 40-45 minut. „Czerwoniakowi” np. 718 zajmuje często tyle czasu przejazd z M1 do Dworca Wileńskiego. Średnio więc autobusy ZTM będą jeździły co najmniej DWA RAZY dłużej niż autobusy prywatne. Kto chce to sprawdzić niech sobie wsiądzie do autobusu 718 pod M1 albo nie daj Boże pod Kościołem w Markach w godzinach szczytu…

KOMFORT

Ale załóżmy, że komuś na czasie nie zależy, do pracy mu się nie spieszy i może sobie jechać do Warszawy nawet 2 godziny podziwiając widoki. W końcu i tacy dziwacy się zdarzają. Czy może taki delikwent będzie miał w zamian jakieś luksusowe warunki jazdy jakich nie ma w autobusie prywatnym? I tu odpowiedź jest negatywna.
Autobusy prywatne to w większości pojazdy przystosowane do długich tras i wycieczek. W związku z tym mają wygodne, wyprofilowane fotele, podnóżki itp. Sporo z nich ma już klimatyzację. Większość ludzi ma miejsce siedzące. Jaka sytuacja jest zaś w czerwonych autobusach? Proponuję każdemu przejechać się linią 718 (Struga-Warszawa) w godzinach szczytu. Jazda nim przypomina bardziej wywózkę na Sybir niż dojazd do pracy w XXI wieku. Spoceni ludzie, ściśnięci jak śledzie w puszce i kiszący się w temperaturze 30 stopni. Czy dla takich rozkoszy mamy wprowadzić „czerwoniaki”?

PIENIĄDZ

Jeśli więc autobusy ZTM nie są komfortowe, nie są też jak widać demonami prędkości, to może są chociaż tanie? Może ich cena rekompensuje trud i niewygody i jest niższa od tych prywatnych wyzyskiwaczy? Porównajmy więc.

Cena biletu w prywatnym autobusie z Radzymina do Warszawy: 4 zł
Cena biletu w prywatnym autobusie z centrum Radzymina na Nowy Cmentarz (trzy przystanki): 2,5 zł

Cena biletu w autobusie ZTM z Radzymina do Warszawy (druga strefa): 4,2 zł
Cena biletu w autobusie ZTM z Radzymina na Nowy Cmentarz (trzy przystanki): 4,2 zł

Jak wyraźnie widać, cena autobusu ZTM jest w każdym przypadku WYŻSZA od tych jakie oferuje prywatny przewoźnik. To jednak jeszcze nie koniec. Otóż nasze światłe władze, mają zamiar jeszcze dokładać do tego „interesu” z miejskiej (czyt. naszej) kasy!!! Zapowiada się kwota rzędu ponad 100 tys, miesięcznie. Czy ktoś widział większe marnotrawstwo pieniędzy?
Czy nasza gmina nie ma już na co wydawać, że inwestuje w takie bezsensowne przedsięwzięcia?
Drodzy Radni i Szanowny Panie Burmistrzu – obudźcie się! Nie schlebiajcie wyborcom za wszelką cenę!

Jak by tego było mało, to ta dotacja finansowałaby nie nas, Radzyminiaków, ale gminy takie jak Marki i Warszawa, gdyż tam ludzie korzystaliby z naszych czerwonych autobusów i mieliby po prostu frajera, który podstawiłby im jeszcze kilka autobusów oprócz ich słynnego 718.

Dlatego też nasz Szanowny Burmistrz nalega na gminę Marki, aby ta dołożyła się do tego „interesu”. Gdyby tego nie zrobiła, sytuacja za pół roku od wprowadzenia autobusów miejskich wyglądałaby tak:
W Radzyminie, Słupnie i okolicach nikt nie wsiadałby do „czerwoniaków” tylko korzystałby z tańszych, bardziej komfortowych i szybszych autobusów prywatnych. Dopiero w Markach i Warszawie ludzie wsiadaliby by sobie do nowego autobusu ZTM, odciążając czerwoną 718. A frajerzy z Radzymina by za to płacili…
Dlatego w imieniu myślących radzyminiaków mówimy czerwonym autobusom i czerwonym pomysłom stanowcze NIE!

P.S. Jakiś czas temu jechałem autobusem do Warszawy (prywatnym oczywiście) i mimowolnie podsłuchałem rozmowę dwóch mieszkanek osiedla Victoria. Jedna Pani stwierdziła otwarcie, że jak miasto podstawi autobusy ZTM pod ich osiedle, to ona owszem, będzie do nich wsiadać, ale w centrum Radzymina i tak będzie przesiadała się do prywaciarza, bo nie ma zamiaru wlec się 2 godziny do pracy…
Ktoś zapyta czy będzie się opłacać jej kasować bilet za 4,2 lub dopłacać do biletu 90-dniowego okrągłe 100 zł. Odpowiem mu: a o jeździe na gapę słyszałeś? Wydaje się, że będzie to nagminny proceder po wprowadzeniu „czerwoniaków”. W końcu – państwowe to niczyje, to po cholerę za to płacić???

Awatar użytkownika
brziszek

Post autor: brziszek » 22 sie 2008, 10:43

W zacytowanym tekście, aż nadto widać inspirację lobby prywatnych przewoźników, którzy przeczuwają nieuchronny koniec złotych czasów (styl i słownictwo wskazywałyby, że jego autorem mógł zresztą być któryś z radzymińskich jednoosobowych przedsiębiorców ;-) ). Zaważywszy na zawarte w nim zmanipulowane dane i przesądy nie warty zbytniej uwagi.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 22 sie 2008, 10:51

I artykuł przedstawia jakoby prywaciarze kupowali autobusy nówki sztuki nie śmiganie z klimą...

zavrat

Post autor: zavrat » 22 sie 2008, 13:14

Autobusy prywatne to w większości pojazdy przystosowane (...) Sporo z nich ma już klimatyzację.
Dobrrrrrrrrrrrre! :D :D

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 22 sie 2008, 13:43

[ Dodano: Pią 22 Sie, 2008 13:43 ]
Frencher pisze:Jeśli więc autobusy ZTM nie są komfortowe, nie są też jak widać demonami prędkości, to może są chociaż tanie? Może ich cena rekompensuje trud i niewygody i jest niższa od tych prywatnych wyzyskiwaczy? Porównajmy więc.
Pisał to ktoś, kto zielonego pojęcia nie ma o zasadach w transporcie publicznym. ](*,) Jeju, przecież aż tak złe są automaty i MANy?

[ Dodano: Pią 22 Sie, 2008 13:45 ]
Patryk2222 pisze:JABŁONNY
Poprawione, sorry.

[ Dodano: Pią 22 Sie, 2008 13:46 ]
zavrat pisze:Dobrrrrrrrrrrrre!
Przystosowane, owszem, ale do minimum 50-60 km kursów ;-)
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 22 sie 2008, 19:57

Frencher pisze:Tekst z mocno naciąganymi faktami, ale zawsze to jakiś głos w dyskusji:
http://radzyminiak.pl/index.php?option= ... 3&Itemid=1
Dlatego w imieniu myślących radzyminiaków mówimy czerwonym autobusom i czerwonym pomysłom stanowcze NIE!
Ten fragment jest najlepszy. Brzmi jak jakiś manifest polityczny :rotfl2:

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 26 sie 2008, 9:23

Autobus prywatny z Radzymina do Warszawy na Plac Bankowy jedzie średnio 40-45 minut. „Czerwoniakowi” np. 718 zajmuje często tyle czasu przejazd z M1 do Dworca Wileńskiego. Średnio więc autobusy ZTM będą jeździły co najmniej DWA RAZY dłużej niż autobusy prywatne. Kto chce to sprawdzić niech sobie wsiądzie do autobusu 718 pod M1 albo nie daj Boże pod Kościołem w Markach w godzinach szczytu…
Tak tak, tu ma rację, nie raz jadąc 718 i 805 stojąc w korku od Rejtana do Szkolnej widziałem przelatujące nad nami autobusy prywaciarzy, które w 45 minut z Radzymina jechały na blantowy. ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) Niezłe, można naprawdę się nieźle pośmiać. 45 minut to one w szczycie w korku stoją od wileniaka do bankowego.

Tylko szkoda, że w tym bzdurnym tekście, gdzie są wszystkie elementy przemówienia sprzed 1989 r. nie ma najważniejszego porównania, biletu miesięcznego, jestem ciekawy czy wszyscy z Radzymina walą zawsze na Bankowy albo na Wileński do pracy, czy nigdy nie jeżdżą do centrum czy na centrala i czy, co za tym idzie, nie kupują dodatkowo jednorazówek albo miesięcznych na 1 strefę. Ja kupuję bilet albo miesięczny ulgowy za 58 złotych albo 3miesięczny za 145 (podana przeze mnie kwota uwzględnia czerwcową podwyżkę cen), ciekawi mnie czy za przejazdy "klimatyzowanymi" bydłowozami da radę tyle miesięcznie ? Poza tym każdy kurs zbaczający z linii bydłowozu to dodatkowy bilet. A nawet jeśli nie to czy da radę za 3 miesiące za 290 złotych, ciekawy jestem. Ja co prawda się wlokę do Wileniaka, bo niestety od jakiegoś czasu jestem skazany na kursy R-10, która swoje obowiązki wypełnia beznadziejnie, ale mogę się poruszać wszystkim i zawsze, nawet w nocy !!!
A co do mieszkańców Radzymina, jeśli myślą podobnie jak ta osoba, to nie ma problemu, Markom łaski nie robią, że postawnie nowa linia, niech dalej korzystają z często jeżdżących i klimatyzowanych, a co najważniejsze tanich bydłowozów i nie zawracają ZTMowi du**

Poza tym jak już jesteśmy w tym temacie polecam zdjęcie z Radzymina z dechami 738 (trzecie w galerii) :

http://grono.net/forum/7314/0/
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

ODPOWIEDZ