501 kończy w kursach "f" na Pl. Konstytucji

Moderator: Wiliam

195

Post autor: 195 » 23 sie 2008, 22:23

inż. Glonojad pisze:Gocław - Centralny albo Goclaw - Politechnika, przez TŁ, jak podejrzewam.
a skąd takie info?

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 23 sie 2008, 22:26

a skąd takie info?
Wróżenie z fusów. Radzę: cierpliwości, będzie komunikat o zmianach od września - najprawdopodobniej w poniedziałek.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 sie 2008, 22:27

Jarek pisze:
a skąd takie info?
Wróżenie z fusów.
Z winnych antyoksydantów dokładniej. ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 23 sie 2008, 22:28

inż. Glonojad pisze:Z winnych antyoksydantów dokładniej.
Nie wiem, czym one są, ale być może.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 sie 2008, 22:33

O ile się nie pomyliłem, przeciwutleniacze obecne w winie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 23 sie 2008, 22:41

Jarek pisze:
Co jest? Czemu nie ma w komunikatach nic o przywróceniu f-ek na 501? To niby też były kursy szkolne. A jak pisałem, że to pewnie tylko tymczasowe i zaraz zlikwidują to Dęboszczak wyśmiał...
Co Ty opowiadasz. Oczywiście, że wrócą!!!! Nie kracz!
Czyli jak? W komunikatach przez pomyłkę zabrakło i wracają od września, albo wrócą od października jako "studenckie" kursy a nie "szkolne", czy też może dostanie to jakiś własny numer?
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 23 sie 2008, 22:50

Czyli jak? W komunikatach przez pomyłkę zabrakło i wracają od września, albo wrócą od października jako "studenckie" kursy a nie "szkolne", czy też może dostanie to jakiś własny numer?
Od września. Chyba. Już sam nie wiem. Powiem inaczej - kompletnie nie widze przeszkód, by wróciły. Tak więc się uspokój.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 23 sie 2008, 22:50

TGM pisze:czy też może dostanie to jakiś własny numer?
I to by było zdecydowanie najlepsze rozwiązanie.
Tylko, że jakoś tak rodziny się tu za bardzo nie da utworzyć... :-k

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 23 sie 2008, 22:50

aaaa... i nie nowa linia, prędzej doczekają się tablic: "kurs skrócony".

[ Dodano: Sob 23 Sie, 2008 22:51 ]
BJ.2052 pisze:I to by było zdecydowanie najlepsze rozwiązanie.
E tam. Zwykła numerologia.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 sie 2008, 22:54

Jarek pisze:aaaa... i nie nowa linia, prędzej doczekają się tablic: "kurs skrócony".

[ Dodano: Sob 23 Sie, 2008 22:51 ]
BJ.2052 pisze:I to by było zdecydowanie najlepsze rozwiązanie.
E tam. Zwykła numerologia.
W zasadzie masz rację, ale niestety wiele osób patrzy przez pryzmat "liczby linii"...

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 23 sie 2008, 22:57

inż. Glonojad pisze:W zasadzie masz rację, ale niestety wiele osób patrzy przez pryzmat "liczby linii"...
Nie patrzę przez pryzmat "liczby linii", jeno rozwiązanie z oddzielnym, kojarzącym się z 501 rzecz jasna, numerem byłoby trochę bardziej przejrzyste i klarowne. Takie są moje subiektywne odczucia :-"

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 sie 2008, 22:59

Ty może nie, ale szarzy pasażerowie jak najbardziej. "Nową linię nam uruchomili" brzmi lepiej, niż "dodali nam kursów i to skróconych na starej". Popatrz sobie zresztą na podpisy niektórych użytkowników w rodzaju "obsługują mnie te linie i proszę mi tu żadnej nie kasować".

Moim zdaniem, co najmniej dopóki nie będzie technicznej możliwości umieszczania kursów różnych a zbieżnych linii na jednym arkuszu, dopóty rozwiążanie z kursami wariantowymi jest chociażby z tego powodu lepsze. Na Zachodzie zresztą raczej się spotyka warianty niż rodziny.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 23 sie 2008, 23:10

inż. Glonojad pisze:Na Zachodzie zresztą raczej się spotyka warianty niż rodziny.
Jak najbardziej, co zresztą się świetnie sprawdza.
Jest jedna linia, która ma częstotliwość co 5 min. do pierwszej pętli, 10 do drugiej, 20 do trzeciej i 30 do czwartej i nikt się nie gubi.
Tylko tu jest jeszcze inna sprawa, teoretycznie dość błacha.
Otóż czytelność takiej czołowej tablicy "501 Kurs skrócony" pozostawia sporo do życzenia. Zapewne wiele, jeśli nie większość, osób zdoła przeczytać tą informacje dopiero po prawie całkowitym zatrzymaniu się autobusu na przystanku, gdyż napisana jest ona stosunkowo małymi literami.
Oczywiście w takiej sytuacji najlepiej sprawdzają się wyświetlacze. I one się sprawdzają na zachodzie. No ale u nas jeszcze trzeba troche poczekać, żeby takie kopnięte dodatki niskaczami obsadzić :-"

Tm

Post autor: Tm » 23 sie 2008, 23:10

Najlepiej byłoby zaznaczać takie kursy nie tylko przez inny opis trasy na tablicach bocznych, ale także dodatek litery do numeru. W tym przypadku jako 501A, bo f jest rzeczywiście od czapy, daje to wrażenie istnienia nowej linii, a jednocześnie skojarzenie z dobrze znaną trasa.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 23 sie 2008, 23:12

Ale wtedy mogą się zbudzić demony przeszłości, w tym przypadku 501BIS.

ODPOWIEDZ