st1545 pisze:
, a gdzie są te buspasy? (-;
Moja pomyłka - akurat bus-pasy pojawią się najpewniej na starej trasie 502 - tj. cała Trasa Ł. do Płowieckiej..
st1545 pisze:Mam jedną generalną myśl dotyczącą podziału na funkcje "do centrum" i "lokalną". Po wprowadzeniu 502 jako linii stałej pełniła je ona obie, ale jednak z wyraźnym podziałem czasowym - w szczytach przeważali dojeżdżający bliżej; ci co mogli częściej jeździli SKM. Poza szczytem popularność SKM-ki jest marna, bo i czas podróży (z przesiadkami) dłuższy i wszyscy wolą 502 - zresztą stąd narzekania na gorszy dojazd późnym wieczorem (po 22:30

zobaczcie, o której jedzie pierwsze N21).
Może się okazać, że teraz wróci popyt na siedemsetki (pewniejsza przesiadka na Płowieckiej niż wątpliwe skomunikowanie z 525 na Trakcie Lubelskim). Może się też okazać, że popołudniowe kursy tylko_na_gocław wkurzą pasażerów, którzy przerzucą się na SKM.
U nas identycznie jest z 514 - w godzinach szczytu w autobusie zostają ci co jadą bliżej, inni przesiadają się do SKM/KM. Poza szczytem i w weekendy nie opłaca się wysiadać do pociągu.
st1545 pisze:
A ja na pociąg i z powrotem będę dalej PKS-em jeździł, bo taniej i szybciej niż ZTM.
pozdrawiam, tomek
Szkoda, że komunikacja prywatna, czy to w Wawrze czy w Starej Miłosnej, nadal jest atrakcyjniejsza niż oferta publiczna..
*
Eksperyment z jedyną sensowną, choć rzadką, linią na dalekim osiedlu ze słabą komunikacją, musiał wkurzyć tamtejszych mieszkańców.
Podejrzewam, że 502 z racji korków i nieatrakcyjnej trasy może zostać odrzucone przez Starą Miłosną, co poskutkuje skróceniem trasy na Gocław i korektą - prosto Bora-Komorowskiego, Egipską, Ateńską..