Tak chyba, ze wyborcy nagrodza ta osobe za dobra prace nie wybraniem na nastepna kadencjeSuzana pisze:To co mam rozumiec ze jak owo dziecko skonczy te szkole i bedzie sie uczyl w innym miejscu to znow beda walczyc o zmiane trasy tak by mu odpowiadalo?
Komunikacja w Starej Miłośnie
Moderator: Wiliam
absolutnie nie.Bastian pisze:A trzecia opcja 15-20 razy na godzinę Ostrobramską, a co sobie żałować. Czy ja tu oglądam skrajny zanik zdrowego rozsądku?...tadeo pisze:czy wolisz 2 razy na godzinę autobus przez Ostrobramską, czy 3-4 razy na godzinę przez Ostrobramską ?
wskazałem jedynie na inny, niezależny od nacisków ZTM-u sposób pertraktacji, w który mogliby radni dzielnicy optować dowodząc tym samym, że na społeczności SM bardzo Im zależy.
Bastian. kiedyś gdy budowano bloki spółdzielcze specjaliści od owego budownictwa zadali na łamach ówczesnych gazet w akiecie pytanie-szataż (podobne do tego ZTM-owskiego) skierowane do społeczeństwa:
brzmiało ono : czy chcecie abyśmy budowali Wam więcej mieszkań mniejszych czy mniej mieszkań wiekszych ?
odpowiedzi niezależnych od ankiety ludzi, były dla owych specjalistów szokujące.
niezależni odpowiadali : chcemy więcej większych.
głód mieszkaniowy był i istnieje nadal podobnie jak głód dobrej komunikacji.
czy to jednak oznacza, że mając określoną władzę należy społeczeństwu nadal w ten sposób dokuczać ?
piszesz: trzecia opcja 15-20 razy na godzinę.
czy ZTM stawiał takie warunki Starej Miłosnej w rzeczonym temacie ?
jednak dowiedz się, że w przeszłości była linia o takiej częstotliwości.
169 - istny "most autobusowy".
wracając do tego tematu.
myślę, że nic złego się nie stanie, jeśli przy okazji oddania do użytku całości Metra firma ZTM wygospodaruje (o ile teraz nie chce lub nie może z bieżących "wtyczek") 2 (słownie: dwa) wozy do regularnego rozkładu jazdy linii 502 przynajmniej w szczytach komunikacyjnych (czestotliwość co 20 minut).
jednak po przeczytaniu tego szczególnie wytłuszczonego przeze mnie fragmentu:
wnioskuję, że staromiłośnianom przydałoby się bezpośredniepołaczenie z Mokotowem.Suzana pisze:...Mi zalezy najbardziej na częstotliwości i jestem w stanie zaakceptować obie trasy- choć przyznaje, że ta przez Gocław omija korki na Marsa i jest dobrą bazą wypadową na Urysów, Mokotów, Sadybę - przez most siekierkowski- nie wszyscy przy ostrobramskiej muszą praciowac. ..
mam nawet pewną koncepcję takiego połączenia, myślę jednak, że Ty Bastianie jako mieszkaniec tej dzielnicy skorygujesz ją w odpowiedni sposób.
koncepcję wyłożę w niedalekiej przyszłości.
.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ale zdajesz sobie sprawę, że albo kolejne połączenia bezpośrednie, albo dobre częstotliwości? Można zrobić linie z Miłosny na Mokotów, na Targówek, na Ochotę, na lotnisko, do Rembertowa, na Gocław, na Żoliborz. Każda co 2 godziny. Chyba, że ktoś znajdzie nagle mnóóóstwo wozów. I zbuduje w Miłosnej pętlę na 100 autobusów? Masz jakąś działkę tamże do oferowania? Albo może choć kasę na te wozy?
Alternatywa przedstawiona przez ZTM wynikała z analizy możliwości taborowych. Twoja opiera się na czym, jeśli można spytać?
Alternatywa przedstawiona przez ZTM wynikała z analizy możliwości taborowych. Twoja opiera się na czym, jeśli można spytać?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
michael112
gazeta.pl pisze:Krótsza trasa 198
Nie minął tydzień, a linia 198 na wniosek władz Wesołej wraca od poniedziałku na starą trasę ze Starej Miłosny do stacji kolejowej w tej dzielnicy. ZTM wycofał autobusy z Woli Grzybowskiej i zmienił lokalizację przystanków koło dworca. To kolejna tak nagła "zmiana po zmianie" w ostatnim czasie - z nowych tras na stare wróciły też linie 502 i 521.
Co ciekawe, na stronie ZTM nie ma komunikatu na ten temat. Jest tylko informacja w rozkładach.
-
Krzysiek_S
Suzana, powinniście zapytać ZTM iloma wozami są obsługiwane linie 198 i 315.
Wystarczy przerzucić jeden wóz ze 198 na 502, bo przecież 198 nie musi mieć postoju przy stacji, tylko od razu po dowiezieniu mieszkańców wracać do Starej Miłosnej. Po tej zmianie linia nie straci dobrej częstotliwości, a Wy zyskujecie jeden wolny autobus... Przydałaby się też likwidacja nie cieszącej się popularnością linii 315 i przerzucenie z niej jednego wozu na 502, a reszty na 173, żeby należycie obłużyć Wesołą i Marysin. Można też ewentualnie przedłużyć 173 w dni powszednie na Dw. Wschodni.
No i tym prostym sposobem i praktycznie bezkosztowo będziecie mieć super komunikację w Starej Miłosnej, linia 502 co 15 minut w szczycie, 173 częściej i nadal przyzwoite 198 .
Wystarczy przerzucić jeden wóz ze 198 na 502, bo przecież 198 nie musi mieć postoju przy stacji, tylko od razu po dowiezieniu mieszkańców wracać do Starej Miłosnej. Po tej zmianie linia nie straci dobrej częstotliwości, a Wy zyskujecie jeden wolny autobus... Przydałaby się też likwidacja nie cieszącej się popularnością linii 315 i przerzucenie z niej jednego wozu na 502, a reszty na 173, żeby należycie obłużyć Wesołą i Marysin. Można też ewentualnie przedłużyć 173 w dni powszednie na Dw. Wschodni.
No i tym prostym sposobem i praktycznie bezkosztowo będziecie mieć super komunikację w Starej Miłosnej, linia 502 co 15 minut w szczycie, 173 częściej i nadal przyzwoite 198 .
Jak we władzach dzielnic siedzą same matoły to takie mamy efekty. Pewnie komuś ważnemu nie spodobał się autobus pod domem bo mu śmierdzi, wyje, ma znajomości w dzielnicy, to kasują. Ale cóż zrobić....Lukasz436 pisze:Burmistrz już kompletnie zgłupiał???
[ Dodano: Pią 05 Wrz, 2008 17:28 ]
To czekam jak 199 skrócą do Hallera a wróci 326...
Wydłużona trasa 198 miała kilka wad - brak jakiegokolwiek przystanku między PKP Wesoła a Chodkiewicza (ok. półtora kilometra!), obsługa rejonu z wystarczającą już komunikacją, stracenie wygodnego połączenia ze stacją kolejową dla mieszkańców okolic przystanku Moniuszki. Za to cieszy zwiększenie częstotliwości w weekendy. 
A 173 już dawno powinno zostać wydłużone do Dworca Wschodniego, ze zwiększoną dwukrotnie częstotliwością. Jeżeli Sulejówek nie dopłaciłby do dodatkowych kursów, zawsze ich część mogłaby przecież kończyć na pętli w Woli Grzybowskiej. 315 od Starej Miłosnej aż do ratusza w Wesołej woziło i dalej wozi muchy.
A 173 już dawno powinno zostać wydłużone do Dworca Wschodniego, ze zwiększoną dwukrotnie częstotliwością. Jeżeli Sulejówek nie dopłaciłby do dodatkowych kursów, zawsze ich część mogłaby przecież kończyć na pętli w Woli Grzybowskiej. 315 od Starej Miłosnej aż do ratusza w Wesołej woziło i dalej wozi muchy.