Komunikacja w Starej Miłośnie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 wrz 2008, 11:07

Ktoś ma lepsze?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 07 wrz 2008, 18:21

ZTM, gdyby ankiety byly standartem, a nie dopiero o tym zaczynacie myslec.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 wrz 2008, 20:02

Mówiłem o większym zakresie, a nie, że w ogóle nie ma (-(

Poza tym same ankiety to tylko część danych, których można użyć - i też nie są do końca miarodajne. Niejednokrotnie sprawdzają się rozwiązania, za którymi początkowo nikt by nie zagłosował, w końcu zarządzanie transportem to specjalność inżynierska, a nie audiotele. Przykład: jaki procent mieszkańców Starej Miłosny teraz uważa za lepsze rozwiązanie, na które kilka miesięcy temu by nie zagłosował?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Tm

Post autor: Tm » 07 wrz 2008, 20:06

Bastian pisze:w końcu zarządzanie transportem to specjalność inżynierska, a nie audiotele.
Ale dane skądś musicie brać. Wystarczy pytać nie tyle o ocenę zmian, co np. o punkty docelowe podróży.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 wrz 2008, 20:12

Pomiary napełnienia w różnych relacjach mówią więcej, niż pół tony takich ankiet. Poza tym dyskusja o kierunku rozwoju układu komunikacyjnego toczy się nie wokół celów podróży, a wokół sposobów realizacji takich potrzeb.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 08 wrz 2008, 13:41

Suzana pisze:to była decyzja polityczna a ZTM tu nie miał nic do gadania. Co więcej ZTM uważa,że trasa przez Gocław była znacznie lepsza- dzięki połączeniu interesów obu dzielnic- Starej Miłosnej i Gocławia można było rozwiązać problem braku wozów i częściej puścić linię. Poza tym była to szansa na uniknięcie wielkich korków=> niebawem ma być przebudowa węzła Marsa.
Myśl perspektywicznie. Na Trasie Łazienkowskiej będą bus-pasy. 502 będzie śmigać aż miło. Na trasie przez Gocław utykałoby bardziej.

Poza tym, nawet jeśli to decyzja tylko polityczna, to ZTM-owi bardzo na rękę. Chyba sobie uświadomili, że mieszanie nierównych potoków Gocławia i SM jest bez sensu, podobnie jak dowożenie Starej Miłosnej do ścisłego Centrum zarówno silniejszym autobusem jak i za pomocą 198 i kolei.

*
198 jest już naprawdę dobrą dowozówką, teraz trzeba poprawiać kolej.., ale to już nie działka ZTM.
A 502 można połączyć z 408, albo skrócić do Politechniki celem uzyskania pożądanej częstotliwości 15-20 minut, a i cenne połączenie z Ostrobramską (stokroć cenniejsze niż z Gocławiem), będzie zachowane.

[ Dodano: Pon 08 Wrz, 2008 13:50 ]
Krzysiek pisze:
ZTM pisze:2008-09-05 | Zmiany w dzielnicy Wesoła | 1. Na wniosek Urzędu Dzielnicy Wesoła dot. pilnej zmiany trasy linii 198 od dnia 8 września 2008 od początku kursowania linii dziennych do dnia 14 września 2008 do końca kursowania linii dziennych wprowadza się trasę objazdową dla linii 198:
STARA MIŁOSNA - Jana Pawła II - 1. Praskiego Pułku - Armii Krajowej - Moniuszki - Głowackiego - PKP WESOŁA (powrót: Głowackiego - Armii Krajowej)

2. Wznawia się funkcjonowanie przystanków: PKP WESOŁA 01 na ulicy Głowackiego przed skrzyżowaniem z ulicą 1. Praskiego Pułku pomiędzy ulicami Wąską a 1. Praskiego Pułku jako krańcowy dla linii 198,
MONIUSZKI 02 na ulicy Moniuszki pomiędzy ulicami Armii Krajowej a Kilińskiego jako stały dla linii 198,
ARMII KRAJOWEJ 05 na ulicy Armii Krajowej pomiędzy ulicami 1. Praskiego Pułku a Chopina jako warunkowy dla linii 198.

3.Zawiesza się następujące przystanki: PKP WESOŁA 01 na ulicy Głowackiego przed skrzyżowaniem z ulicą 1. Praskiego Pułku pomiędzy ulicami 1. Praskiego Pułku a Akacjową,
PKP WESOŁA 02 na ulicy Głowackiego za skrzyżowaniem z ulicą 1. Praskiego Pułku pomiędzy ulicami 1. Praskiego Pułku a Akacjową.
Heh od 14 zmiana na? :-k
198 niepotrzebnie skierowano do Woli Grzybowskiej (zwłaszcza, że czas dojazdu z SM do stacji po zabraniu z Moniuszki nie skrócił się). Na Woli Grzybowskiej zrobiła się maksymalna nadpodaż i pustki.
Ale sama idea dowozu z Armii Krajowej przez Chodkiewicza do stacji PKP bardzo słuszna. Niemniej jednak w zupełności wystarczyłoby skierowanie w taki sposób 173 i 514.
Ale tu największym kłopotem może być burmistrz mieszkający na Chodkiewicza, choć trzeba się bardzo bardzo mocno zastanawiać nim wybierze się miejsca do zamieszkania (ulicę). Przez Chodkiewicza może i powienien jechać autobus.
W mediach powienien pojawić się artykuł o klasycznym konflikcie - interes jednostki (burmistrza) kontra interes społeczny (dowóz do PKP).

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 08 wrz 2008, 14:15

Andrzej ale nie powiesz mi że 198 od strony Woli Grzybowskiej było jakąś dowozówką do PKP. Na pewno chętni by się znaleźli.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 08 wrz 2008, 14:56

biorąc pod uwagę jaka jest odległość do przystanków osobowych Wesoła i Wola Grzybowska (tory są 350 metrów od Armii Krajowej), 198 w Woli Grzybowskiej ma chyba średnio rację bytu

kris

Post autor: kris » 08 wrz 2008, 15:30

Lukasz436 pisze:Andrzej ale nie powiesz mi że 198 od strony Woli Grzybowskiej było jakąś dowozówką do PKP. Na pewno chętni by się znaleźli.
Tutaj bym się zgodził, sam korzystałem z tej trasy, ale...
biorąc pod uwagę jaka jest odległość do przystanków osobowych Wesoła i Wola Grzybowska (tory są 350 metrów od Armii Krajowej), 198 w Woli Grzybowskiej ma chyba średnio rację bytu
Zauważ że stacja jest od pętli na woli grzybowskiej jednak pewien kawałek oddalona... sama odległość od torów tu nic nie daje :P

Ja sam ogólnie mam o tyle "nie fajnie" że mieszkam prawie idealnie między stacjami wola grzybowska i wesoła ale mimo wszystko wolę dojść na wolę ponieważ ta stacja jest nieco bardziej wysunięta i dużo mniej osób tam wsiada.

198 do woli grzybowskiej bardzo mi się podobało gdyż przy wysiadce wysiadałem na stacji w wesołej i podjeżdżałem sobie prawie pod dom (mieszkam niedaleko czarnieckiego)
dlatego myślę że ta linia mogłaby zostać na tej trasie ewentualnie puścić kawałek przez sikorskiego i potem czarnieckiego do armii krajowej, w tedy żadnemu burmistrzowi nie będzie przeszkadzać (co najwyżej ludziom co tam mieszkają, ale gdyby mieć przystanek pod domem to myślę że dało by się to przeboleć :dance: ), choć z drugiej strony czy warto aż tak "zawijać" trasę tej linii?

Myślę że sam pomysł puszczenia tej linii po takiej linii był dobry, tylko gorzej z wykonaniem (mało przystanków) no i nie licząc burmistrza na chodkiewicza #-o
Jestem dobrej myśli i mam nadzieję że za tydzień jakoś tą linię puszczą... chociażby do czarnieckiego albo okolic :-k Z tej linii można by było zrobić naprawdę dobrą dojazdówkę do kolei, mozna by było zrobić zawijas przez kilka ulic (tak jak jest teraz) i niech zabiera ludzi do pociągu ;P

Nadmienię jeszcze że linia na tej trasie była bardzo dobrą dojazdówką z woli grzyb. do starej miłosnej (niby jest to 173 ale co z tego skoro trzeba jeszcze kawałek dojść/podjechać? (no i jest co pół godziny), ratusza i linii 315 (dla tych co im 173 "uciekło =P~ xD).

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 08 wrz 2008, 15:39

No więc właśnie. Nadal upieram się przy tym że 198 powinno jednak jechać do Woli Grzybowskiej. Napewno z dnia na dzień linia zdobywałaby grono nowych pasażerów.

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 08 wrz 2008, 19:33

Bastian pisze:...A o które pytanie chodziło, bo pytajników tam było mnóstwo?...
jedno Ci tylko zadałem, poważnie.
czyzbyś go nie zauważył ?
a swoją drogą to zasmuciłeś mnie tym zdaniem
Bastian pisze:...Co do symulacji...Warszawskie Badania Ruchu z roku 2005, które określały, skąd i dokąd ludzie potrzebują dojechać...
i chociaż w dalszym ciągu piszez, że
Bastian pisze:...te dane zmieniają się z roku na rok, ale nie radykalnie...
to jednak niepokoi trochę 3 lata opóźnienia.
natomiast podoba mi się Twoja futurologia
Bastian pisze:...Ideałem komunikacji pod względem sprawności poruszania się i szybkości dotarcia do celu byłyby teleporty...
ale gdyby tak było to mieliby do roboty pracownicy ZTM-u ?
;-)
.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 08 wrz 2008, 19:36

tadeo pisze: natomiast podoba mi się Twoja futurologia
Bastian pisze:...Ideałem komunikacji pod względem sprawności poruszania się i szybkości dotarcia do celu byłyby teleporty...
ale gdyby tak było to mieliby do roboty pracownicy ZTM-u ?
;-)
.
Czy podobne pytania zadajesz swojemu dentyście?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 08 wrz 2008, 19:59

pawcio pisze:
tadeo pisze: natomiast podoba mi się Twoja futurologiaale gdyby tak było to mieliby do roboty pracownicy ZTM-u ?
;-)
.
Czy podobne pytania zadajesz swojemu dentyście?
1. moją dentystkę nie interesuje teleportacja.
2. czy według Ciebie Bastian nie poradzi sobie z odpowiedzią ?
.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 08 wrz 2008, 20:09

Ad 1. Mnie chodziło o to, czy pytasz dentystkę, co zrobi, jak już wyleczy wszystkich swoich pacjentów.
Ad 2. Na pewno. Mój komentarz był z kategorii "BP NMSP".
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Andrzej

Post autor: Andrzej » 08 wrz 2008, 21:39

Lukasz436 pisze:No więc właśnie. Nadal upieram się przy tym że 198 powinno jednak jechać do Woli Grzybowskiej. Napewno z dnia na dzień linia zdobywałaby grono nowych pasażerów.
A jednak się nie zgodzę ;-)
Na Armii Krajowej - i przez Chodkiewicza - wystarczą 173 i 514(1XX) pod stację(skoordynowane i mogłyby być jednak co 20 w DS). 198 to było za dużo, zwłaszcza, że służyło tylko właściwie dwóm przystankom: Czarnieckiego i Woli Grzybowskiej. Dojazd z przystanku Chodkiewicza do PKP to dodatkowy komfort, ale jego rejon jest chyba jeszcze w strefie dojścia pieszego do PKP (może Ty mi powiesz ile ten normatyw dokładnie wynosi?).
Zasadniczo rejon Instytutu Ziemniaka mógłby podjeżdżać pod stację Wola Grzybowska. Może autobus powinien zawijać następująco: 1. Praskiego Pułku, Chodkiewicza, Armii Krajowej, Żółkiewskiego, Głowackiego, PKP Wola G., Orla, Armii Krajowej (514)/Moraczewskiego (173). Ale ktoś by znów mógł narzekać, że mu autobus hałasuje..

ODPOWIEDZ