Komunikacja w Starej Miłośnie
Moderator: Wiliam
-
geograf_OSU
- Bastian
- Sułtan Maroka
Mówiłem o większym zakresie, a nie, że w ogóle nie ma
Poza tym same ankiety to tylko część danych, których można użyć - i też nie są do końca miarodajne. Niejednokrotnie sprawdzają się rozwiązania, za którymi początkowo nikt by nie zagłosował, w końcu zarządzanie transportem to specjalność inżynierska, a nie audiotele. Przykład: jaki procent mieszkańców Starej Miłosny teraz uważa za lepsze rozwiązanie, na które kilka miesięcy temu by nie zagłosował?
Poza tym same ankiety to tylko część danych, których można użyć - i też nie są do końca miarodajne. Niejednokrotnie sprawdzają się rozwiązania, za którymi początkowo nikt by nie zagłosował, w końcu zarządzanie transportem to specjalność inżynierska, a nie audiotele. Przykład: jaki procent mieszkańców Starej Miłosny teraz uważa za lepsze rozwiązanie, na które kilka miesięcy temu by nie zagłosował?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
Pomiary napełnienia w różnych relacjach mówią więcej, niż pół tony takich ankiet. Poza tym dyskusja o kierunku rozwoju układu komunikacyjnego toczy się nie wokół celów podróży, a wokół sposobów realizacji takich potrzeb.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Myśl perspektywicznie. Na Trasie Łazienkowskiej będą bus-pasy. 502 będzie śmigać aż miło. Na trasie przez Gocław utykałoby bardziej.Suzana pisze:to była decyzja polityczna a ZTM tu nie miał nic do gadania. Co więcej ZTM uważa,że trasa przez Gocław była znacznie lepsza- dzięki połączeniu interesów obu dzielnic- Starej Miłosnej i Gocławia można było rozwiązać problem braku wozów i częściej puścić linię. Poza tym była to szansa na uniknięcie wielkich korków=> niebawem ma być przebudowa węzła Marsa.
Poza tym, nawet jeśli to decyzja tylko polityczna, to ZTM-owi bardzo na rękę. Chyba sobie uświadomili, że mieszanie nierównych potoków Gocławia i SM jest bez sensu, podobnie jak dowożenie Starej Miłosnej do ścisłego Centrum zarówno silniejszym autobusem jak i za pomocą 198 i kolei.
*
198 jest już naprawdę dobrą dowozówką, teraz trzeba poprawiać kolej.., ale to już nie działka ZTM.
A 502 można połączyć z 408, albo skrócić do Politechniki celem uzyskania pożądanej częstotliwości 15-20 minut, a i cenne połączenie z Ostrobramską (stokroć cenniejsze niż z Gocławiem), będzie zachowane.
[ Dodano: Pon 08 Wrz, 2008 13:50 ]
198 niepotrzebnie skierowano do Woli Grzybowskiej (zwłaszcza, że czas dojazdu z SM do stacji po zabraniu z Moniuszki nie skrócił się). Na Woli Grzybowskiej zrobiła się maksymalna nadpodaż i pustki.Krzysiek pisze:Heh od 14 zmiana na?ZTM pisze:2008-09-05 | Zmiany w dzielnicy Wesoła | 1. Na wniosek Urzędu Dzielnicy Wesoła dot. pilnej zmiany trasy linii 198 od dnia 8 września 2008 od początku kursowania linii dziennych do dnia 14 września 2008 do końca kursowania linii dziennych wprowadza się trasę objazdową dla linii 198:
STARA MIŁOSNA - Jana Pawła II - 1. Praskiego Pułku - Armii Krajowej - Moniuszki - Głowackiego - PKP WESOŁA (powrót: Głowackiego - Armii Krajowej)
2. Wznawia się funkcjonowanie przystanków: PKP WESOŁA 01 na ulicy Głowackiego przed skrzyżowaniem z ulicą 1. Praskiego Pułku pomiędzy ulicami Wąską a 1. Praskiego Pułku jako krańcowy dla linii 198,
MONIUSZKI 02 na ulicy Moniuszki pomiędzy ulicami Armii Krajowej a Kilińskiego jako stały dla linii 198,
ARMII KRAJOWEJ 05 na ulicy Armii Krajowej pomiędzy ulicami 1. Praskiego Pułku a Chopina jako warunkowy dla linii 198.
3.Zawiesza się następujące przystanki: PKP WESOŁA 01 na ulicy Głowackiego przed skrzyżowaniem z ulicą 1. Praskiego Pułku pomiędzy ulicami 1. Praskiego Pułku a Akacjową,
PKP WESOŁA 02 na ulicy Głowackiego za skrzyżowaniem z ulicą 1. Praskiego Pułku pomiędzy ulicami 1. Praskiego Pułku a Akacjową.
Ale sama idea dowozu z Armii Krajowej przez Chodkiewicza do stacji PKP bardzo słuszna. Niemniej jednak w zupełności wystarczyłoby skierowanie w taki sposób 173 i 514.
Ale tu największym kłopotem może być burmistrz mieszkający na Chodkiewicza, choć trzeba się bardzo bardzo mocno zastanawiać nim wybierze się miejsca do zamieszkania (ulicę). Przez Chodkiewicza może i powienien jechać autobus.
W mediach powienien pojawić się artykuł o klasycznym konflikcie - interes jednostki (burmistrza) kontra interes społeczny (dowóz do PKP).
Tutaj bym się zgodził, sam korzystałem z tej trasy, ale...Lukasz436 pisze:Andrzej ale nie powiesz mi że 198 od strony Woli Grzybowskiej było jakąś dowozówką do PKP. Na pewno chętni by się znaleźli.
Zauważ że stacja jest od pętli na woli grzybowskiej jednak pewien kawałek oddalona... sama odległość od torów tu nic nie dajebiorąc pod uwagę jaka jest odległość do przystanków osobowych Wesoła i Wola Grzybowska (tory są 350 metrów od Armii Krajowej), 198 w Woli Grzybowskiej ma chyba średnio rację bytu
Ja sam ogólnie mam o tyle "nie fajnie" że mieszkam prawie idealnie między stacjami wola grzybowska i wesoła ale mimo wszystko wolę dojść na wolę ponieważ ta stacja jest nieco bardziej wysunięta i dużo mniej osób tam wsiada.
198 do woli grzybowskiej bardzo mi się podobało gdyż przy wysiadce wysiadałem na stacji w wesołej i podjeżdżałem sobie prawie pod dom (mieszkam niedaleko czarnieckiego)
dlatego myślę że ta linia mogłaby zostać na tej trasie ewentualnie puścić kawałek przez sikorskiego i potem czarnieckiego do armii krajowej, w tedy żadnemu burmistrzowi nie będzie przeszkadzać (co najwyżej ludziom co tam mieszkają, ale gdyby mieć przystanek pod domem to myślę że dało by się to przeboleć
Myślę że sam pomysł puszczenia tej linii po takiej linii był dobry, tylko gorzej z wykonaniem (mało przystanków) no i nie licząc burmistrza na chodkiewicza
Jestem dobrej myśli i mam nadzieję że za tydzień jakoś tą linię puszczą... chociażby do czarnieckiego albo okolic
Nadmienię jeszcze że linia na tej trasie była bardzo dobrą dojazdówką z woli grzyb. do starej miłosnej (niby jest to 173 ale co z tego skoro trzeba jeszcze kawałek dojść/podjechać? (no i jest co pół godziny), ratusza i linii 315 (dla tych co im 173 "uciekło
jedno Ci tylko zadałem, poważnie.Bastian pisze:...A o które pytanie chodziło, bo pytajników tam było mnóstwo?...
czyzbyś go nie zauważył ?
a swoją drogą to zasmuciłeś mnie tym zdaniem
i chociaż w dalszym ciągu piszez, żeBastian pisze:...Co do symulacji...Warszawskie Badania Ruchu z roku 2005, które określały, skąd i dokąd ludzie potrzebują dojechać...
to jednak niepokoi trochę 3 lata opóźnienia.Bastian pisze:...te dane zmieniają się z roku na rok, ale nie radykalnie...
natomiast podoba mi się Twoja futurologia
ale gdyby tak było to mieliby do roboty pracownicy ZTM-u ?Bastian pisze:...Ideałem komunikacji pod względem sprawności poruszania się i szybkości dotarcia do celu byłyby teleporty...
.
Czy podobne pytania zadajesz swojemu dentyście?tadeo pisze: natomiast podoba mi się Twoja futurologiaale gdyby tak było to mieliby do roboty pracownicy ZTM-u ?Bastian pisze:...Ideałem komunikacji pod względem sprawności poruszania się i szybkości dotarcia do celu byłyby teleporty...
.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Ad 1. Mnie chodziło o to, czy pytasz dentystkę, co zrobi, jak już wyleczy wszystkich swoich pacjentów.
Ad 2. Na pewno. Mój komentarz był z kategorii "BP NMSP".
Ad 2. Na pewno. Mój komentarz był z kategorii "BP NMSP".
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
A jednak się nie zgodzęLukasz436 pisze:No więc właśnie. Nadal upieram się przy tym że 198 powinno jednak jechać do Woli Grzybowskiej. Napewno z dnia na dzień linia zdobywałaby grono nowych pasażerów.
Na Armii Krajowej - i przez Chodkiewicza - wystarczą 173 i 514(1XX) pod stację(skoordynowane i mogłyby być jednak co 20 w DS). 198 to było za dużo, zwłaszcza, że służyło tylko właściwie dwóm przystankom: Czarnieckiego i Woli Grzybowskiej. Dojazd z przystanku Chodkiewicza do PKP to dodatkowy komfort, ale jego rejon jest chyba jeszcze w strefie dojścia pieszego do PKP (może Ty mi powiesz ile ten normatyw dokładnie wynosi?).
Zasadniczo rejon Instytutu Ziemniaka mógłby podjeżdżać pod stację Wola Grzybowska. Może autobus powinien zawijać następująco: 1. Praskiego Pułku, Chodkiewicza, Armii Krajowej, Żółkiewskiego, Głowackiego, PKP Wola G., Orla, Armii Krajowej (514)/Moraczewskiego (173). Ale ktoś by znów mógł narzekać, że mu autobus hałasuje..