Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
![]()
Gigantyczny przetarg na tramwaje dla stolicy
Kilka dni temu Tramwaje Warszawskie ogłosiły największy w swojej historii przetarg.
Chcą kupić aż 186 nowych, w pełni niskopodłogowych tramwajów. Kontrakt na ich dostawę jest wart blisko 1,5 mld zł.Sprawdziliśmy, które firmy mogą wystartować w przetargu i co nam zaproponują.
Prawdopodobnie swoją ofertę złoży bydgoska Pesa. W ubiegłym roku fabryka dostarczyła do Warszawy 15 niskopodłogowych tramwajów. Jeżdżą one po wyremontowanym torowisku w Al. Jerozolimskich. Niedawno Pesa kupiła Zakłady Naprawcze Taboru Kolejowego w Mińsku Mazowieckim. Tam mógłby się odbywać montaż nowych tramwajów.
Francuski koncern Alstom może nam zaproponować tramwaj o nazwie Citadis 304. Wagony tego typu zamówił Istambuł. Pojazd ma być testowany w Katowicach.
Do Warszawy Alstom dostarczył m.in. 18 pociągów metra.Do przetargu stanie też prawdopodobnie kanadyjski Bombardier. Warszawie może zaoferować Cityrunnera. Tramwaje tego typu jeżdżą już w Łodzi i Grazu. Ich montaż mógłby odbywać się we Wrocławiu.
Na początku miesiąca firma dostarczyła nowe wagony piętrowe Kolejom Mazowieckim.
Siemens zgłosi do przetargu tramwaj Combino Plus, który kupił już Budapeszt. Tramwaje Siemensa jeżdżą też w Poznaniu, ale nie było to dobre wejście na polski rynek. Wozy miały bowiem wadę fabryczną i trzeba było je na pewien czas wycofać.
W przetargu mogą również wystartować: Stadler - tramwaje Varia Bahn jeżdżą już w Helsinkach - oraz chorwacki Crotram i hiszpański CAS. Niewykluczone, że w konkursie weźmie również udział czeska Škoda.
Nowe tramwaje mają się pojawiać w Warszawie stopniowo od sierpnia 2010 r.
![]()
(Materiały prasowe) Siemens dostarczył tramwaje do Poznania. Combino Plus to najnowszy tramwaj tego koncernu. Budapeszt zamówił pojazdy o długości 53 m. Warszawskie mają być krótsze. Podobne jeżdżą we Freiburgu, Bazylei i Amsterdamie
![]()
(Materiały prasowe) Tramwaj 120 N bydgoskiej Pesy kosztuje 7,5 mln zł. Piętnaście takich pojazdów jeździ od ubiegłego roku w Warszawie. Kursują na linii 9 z Gocławka do Okęcia.Atutem Pesy jest niska cena. A wadą duża awaryjność
![]()
(Materiały prasowe) Tramwaj Cityrunner kanadyjskiego Bombardiera został wyprodukowany dla Grazu. Piętnaście podobnych pojazdów zamówiła w 2002 r. Łódź. Jeżdżą one na linii 10 łączącej dzielnice Widzew i Polesie z centrum
![]()
(Materiały prasowe) Tramwaj Citadis francuskiego koncernu Alstom został wyprodukowany dla Rotterdamu. Istnieje kilka wersji przodu. Podobne jeżdżą już po torowiskach w Lyonie, Paryżu, Buenos Aires, Gdańsku i Katowicach
Hmm... ZTCW, jedyne niskopodłogowce w Helsinkach to Bombardiery, a nie jakieś Varia Bahn. Cóż to takiego to całe CAS?
Ponadto, brałbym jeszcze pod uwagę firmę Ansaldobreda. To światowy koncern, który wyprodukował m.in. tramwaje dla Mediolanu, Neapolu, Sassari, Aten, Göteborga, powstających sieci w Firenze i Bergamo, oraz wagony metra dla niektórych miast w USA. Prócz tego, ma całkiem spore doświadczenie w produkcji lokomotyw i jednostek elektrycznych.
Ponadto, brałbym jeszcze pod uwagę firmę Ansaldobreda. To światowy koncern, który wyprodukował m.in. tramwaje dla Mediolanu, Neapolu, Sassari, Aten, Göteborga, powstających sieci w Firenze i Bergamo, oraz wagony metra dla niektórych miast w USA. Prócz tego, ma całkiem spore doświadczenie w produkcji lokomotyw i jednostek elektrycznych.
noidea
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To jest kontrakt zrealizowany przez Bombardiera, ale zamówiony jeszcze w AdTranz. I, owszem, są to VarioBahny - takie same, jak te Stadlerowskie. Nie pamiętam dokładnieAdam G. pisze:Hmm... ZTCW, jedyne niskopodłogowce w Helsinkach to Bombardiery, a nie jakieś Varia Bahn.
CAF. Interesuje się tym przetargiem.Cóż to takiego to całe CAS?
Jak dotąd nie wykazywał zainteresowania naszymi przetargami. Podstawowym problemem były delikatne sugestie z "ABS", że to nie jego region terytorialny...Ponadto, brałbym jeszcze pod uwagę firmę Ansaldobreda. To światowy koncern, który wyprodukował m.in. tramwaje dla Mediolanu, Neapolu, Sas.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A może coś takiego?
zdjęcie 1
zdjęcie 2
zdjęcie 3
zdjęcie 4
zdjęcie 5
zdjęcie 6
Pudło stalowe, trzy człony, drzwi w układzie (1)+2+2/0/2+2+(1), wszystkie wózki skrętne, 100% niskiej podłogi i uwaga - silniki synchroniczne prądu przemiennego. A cena tegoż oscyluje w okolicach 2 mln euro. (hint: Citadis X04 dla Stambułu)
Może być także wersja z drzwiami w członie środkowym http://www.railwaygazette.com/news_view ... _test.html (pewnie droższa, ale nie jakoś szokująco)
zdjęcie 1
zdjęcie 2
zdjęcie 3
zdjęcie 4
zdjęcie 5
zdjęcie 6
Pudło stalowe, trzy człony, drzwi w układzie (1)+2+2/0/2+2+(1), wszystkie wózki skrętne, 100% niskiej podłogi i uwaga - silniki synchroniczne prądu przemiennego. A cena tegoż oscyluje w okolicach 2 mln euro. (hint: Citadis X04 dla Stambułu)
Może być także wersja z drzwiami w członie środkowym http://www.railwaygazette.com/news_view ... _test.html (pewnie droższa, ale nie jakoś szokująco)
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Pokazany na dolnym zdjęciu teścior ma się jesienią pojawić na torach TŚ. To będzie rzeczywiście dobry test. 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tramwajów Śląskich Spółki Akcyjnej.
Ciekawe, czemu niby nie jego region, skoro firma dostarczała swoje produkty na tak zróżnicowane rynki, jak choćby włoski, amerykański, szwedzki, grecki...Jak dotąd nie wykazywał zainteresowania naszymi przetargami. Podstawowym problemem były delikatne sugestie z "ABS", że to nie jego region terytorialny...Ponadto, brałbym jeszcze pod uwagę firmę Ansaldobreda. To światowy koncern, który wyprodukował m.in. tramwaje dla Mediolanu, Neapolu, Sassari...
noidea
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Pomyśl...Adam G. pisze:Ciekawe, czemu niby nie jego region, skoro firma dostarczała swoje produkty na tak zróżnicowane rynki, jak choćby włoski, amerykański, szwedzki, grecki...Jak dotąd nie wykazywał zainteresowania naszymi przetargami. Podstawowym problemem były delikatne sugestie z "ABS", że to nie jego region terytorialny...
W Warszawie - to byłby chyba test długości stania na przystankuinż. Glonojad pisze:Pokazany na dolnym zdjęciu teścior ma się jesienią pojawić na torach TŚ. To będzie rzeczywiście dobry test.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ha ha ha, niesamowity żarcik. A może coś na temat?