Komunikacja w Starej Miłośnie

Moderator: Wiliam

Tm

Post autor: Tm » 18 wrz 2008, 17:11

ZTCP w Tychcach mają zarówno rozkłady liniowe jak i chronologiczne spisy odjazdów z przystanku - nawet bez znaczenia jest dalsza trasa.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 18 wrz 2008, 18:01

Fikander pisze:W ogóle uważam, że są miejsca, gdzie można zrezygnować z drukowania rozkładów poszczególnych linii, a zastąpić je wydrukiem ze składaka :term: Wszystkie końcówki tramwajowe na dzień dobry, podmiejszczaki na alei Krakowskiej, itd itp.
A po drugiej stronie słupka trasy tych linii?
Coś chyba w odpowiednim Rozporządzeniu jest o tym mowa...
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 wrz 2008, 23:20

JotPeCet pisze:
Fikander pisze:W ogóle uważam, że są miejsca, gdzie można zrezygnować z drukowania rozkładów poszczególnych linii, a zastąpić je wydrukiem ze składaka :term: Wszystkie końcówki tramwajowe na dzień dobry, podmiejszczaki na alei Krakowskiej, itd itp.
A po drugiej stronie słupka trasy tych linii?
Coś chyba w odpowiednim Rozporządzeniu jest o tym mowa...
zwłaszcza, że statystycznego pasażera np. na al. Krakowskiej i Grójeckiej bardzo interesuje jaką trasą wcześniej jechał tramwaj.
Zresztą skoro się powołujesz na rozporządzenie, to nie rób tego wybiórczo - jakoś ZTM nie jest skory do publikowania rozkładów w wymaganym terminie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 wrz 2008, 23:30

Ale termin dotyczy przewoźników, a ZTM jest organizatorem :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 wrz 2008, 23:31

inż. Glonojad pisze:Ale termin dotyczy przewoźników, a ZTM jest organizatorem :p
a trasa kogo? :D

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 wrz 2008, 23:39

Nie znam brzmienia rozporządzenia, może jest tam "rozkładowieszacz" wpisany? :p

Zresztą ja tylko przytoczyłem ostatnio obowiązującą wymówkę ZTM w tym temacie (nie wiem zresztą, czy aktualną). Jeśli dyrektor ZTM zdania nie zmienił, to za jego kadencji sprawa ta nie będzie uznana za pilną, oględnie mówiąc :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 22 wrz 2008, 1:03

Rozporządzenie ma 9 paragrafów i faktycznie nie występuje w nim pojęcie organizatora komunikacji. Przytoczę, co istotne, może wszyscy zapamiętają raz na zawsze :P
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU I BUDOWNICTWA

z dnia 13 stycznia 2006 r.

w sprawie treści, sposobu i terminów ogłaszania rozkładów jazdy oraz ich aktualizacji, warunków ponoszenia kosztów związanych z zamieszczaniem informacji dotyczących rozkładów jazdy oraz podawaniem rozkładów jazdy do publicznej wiadomości

(Dz. U. z dnia 25 stycznia 2006 r.)

Na podstawie art. 34 ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. - Prawo przewozowe (Dz. U. z 2000 r. Nr 50, poz. 601, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1. 1. W rozkładzie jazdy, z zastrzeżeniem ust. 2, określa się:
1) imię i nazwisko albo nazwę przewoźnika;
2) adres albo siedzibę przewoźnika;
3) nazwę linii komunikacyjnej określającą przystanek początkowy i końcowy oraz co najmniej jeden przystanek pośredni;
4) dzień wejścia w życie rozkładu jazdy;
5) termin ważności rozkładu jazdy;

6) drogę przejazdu z uwzględnieniem odległości w kilometrach pomiędzy punktami odprawy osób;
7) dni, godziny, minuty odjazdu i przyjazdu środków transportowych albo częstotliwość ich kursowania oraz dokładnie wskazane miejsca tego odjazdu i przyjazdu;
8) rodzaj prowadzonych usług komunikacyjnych, w szczególności ekspresowych, pospiesznych, przyspieszonych, zwykłych oraz osobowych, a także środki transportowe objęte częściowo lub całkowicie rezerwacją miejsc lub środki transportowe przystosowane do przewozu osób niepełnosprawnych.
2. W rozkładzie jazdy przewoźnika wykonującego przewozy na liniach komunikacyjnych w komunikacji miejskiej określa się w szczególności informacje, o których mowa w ust. 1 pkt 3-5 i 7.
3. Rozkład jazdy, o którym mowa w ust. 1, może określać w szczególności:
1) informację o uznawaniu uprawnień do ulgowych przejazdów, określonych w odrębnych przepisach;
2) kursy środków transportowych, w których przewozi się rzeczy;
3) kursy środków transportowych, w których pierwszeństwo przejazdu przysługuje określonym podróżnym, w szczególności z biletami miesięcznymi;
4) informacje o połączeniach niektórych środków transportowych;
5) inne niezbędne informacje właściwe dla danego środka transportowego, ułatwiające podróżnym korzystanie z tego środka.
4. Termin ważności rozkładu jazdy w transporcie drogowym powinien być zgodny z terminem ważności zezwolenia na wykonywanie przewozów regularnych lub przewozów regularnych specjalnych w krajowym transporcie drogowym, o którym mowa w art. 18 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2004 r. Nr 204, poz. 2088, z późn. zm.3)).

§ 2. Przewoźnik podaje rozkład jazdy do publicznej wiadomości w formie ogłoszeń wywieszonych na dworcach i przystankach wymienionych w tym rozkładzie jazdy oraz w punktach sprzedaży biletów, co najmniej na 7 dni przed terminem jego obowiązywania. Rozkład jazdy może być ponadto podany do publicznej wiadomości w inny sposób zwyczajowo przyjęty, w szczególności w formie książek, broszur, ulotek, na nośnikach elektronicznych lub w formie informacji telefonicznej.

[...]

§ 5. 1. Zmian w treści rozkładu jazdy można dokonywać w każdym czasie, z tym że realizacja zmian w rozkładach jazdy w transporcie drogowym jest dokonywana po uprzedniej zmianie zezwolenia, a w transporcie kolejowym w porozumieniu z zarządcą infrastruktury kolejowej.
2. Zmiany w treści obowiązującego rozkładu jazdy przewoźnik podaje do publicznej wiadomości co najmniej na 7 dni przed terminem ich obowiązywania, w sposób określony w § 2.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 wrz 2008, 12:48

A ZTM nie jest przewoźnikiem, tylko organizatorem transportu. Luka prawna.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 wrz 2008, 16:40

Z której skwapliwie się korzysta, jak zwykle "z troską o dobro pasażera" :p

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 wrz 2008, 17:33

inż. Glonojad pisze:Z której skwapliwie się korzysta, jak zwykle "z troską o dobro pasażera" :p
tak, ale wybiórczo. Bo jak czegoś nie da się wprowadzić, to powołuje się na Rozporządzenie - od czego w ogóle się przecież ta dyskusja zaczęła...

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 22 wrz 2008, 21:50

Metro zawsze informuje z wyprzedzeniem o zmianach, tak? :>
W przypadku otwierania stacji zdarza się że informuje po fakcie!
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 wrz 2008, 21:55

To prawie tak, jak ZTM ze skierowaniem 36 na Grójecką - TW się z prasy dowiedziały :term: . Podobnie nawiasem mówiąc było ze skierowaniem trójskładów na 26 zamiast ad acta.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 wrz 2008, 22:03

JotPeCet pisze:Metro zawsze informuje z wyprzedzeniem o zmianach, tak? :>
W przypadku otwierania stacji zdarza się że informuje po fakcie!
jeśli otwarcie zależy od decyzji politycznej... zresztą to argument "a u was murzynów biją" i nic nie ma do tematu :P

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 26 wrz 2008, 17:43

W celu poprawy obsługi komunikacyjnej Starej Miłosny, linia 411 zostaje skierowana na trasę wydłużoną: METRO POLITECHNIKA ... Bora-Komorowskiego - Trasa Siekierkowska - Płowiecka - Bronisława Czecha - Trakt Brzeski - Jana Pawła II - STARA MIŁOSNA (z powrotem: Jana Pawła II - Trakt Brzeski).
Wybrane kursy linii 411 będą realizowane na trasie skróconej: METRO POLITECHNIKA - GOCŁAW. (...)
Domyślam się, że trasa w Miłosnej jak 502 (ciężko się domyślić z komunikatu). Z jaką częstotliwością 411 będzie jeździć do Starej Miłosnej?

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 26 wrz 2008, 17:49

Solaris U10 pisze: Z jaką częstotliwością 411 będzie jeździć do Starej Miłosnej?
Pewnie co 30 minut.
MZA R-4 "STALOWA"

ODPOWIEDZ