Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Chłopcy, zgubiliście KIO po drodze.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Prawdę mówiąc, nie wiem. Nie siedzę w PZP i sam zadaję tego typu pytania dość często osobom kompetentnym.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No, zawsze można też przetarg unieważnić, bo ZTM ma jak zwykle sto milionów pomysłów na sekundę, gdy jest już na nie za późno...
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,3486 ... ynach.htmlStołeczna pisze:Szykuje się ostra walka na szynach
Ogromne emocje wzbudzają zakupy tramwajów i pociągów planowane przez stołecznych przewoźników. Już pojawiają się pierwsze protesty producentów, którzy chcieliby wejść na rynek. Czy grozi nam wielomiesięczne przeciąganie przetargów?
Najbliższe zakupy przewoźników są tematem numer jeden na trwających w Berlinie targach kolejowych Innotrans. Na największą tego typu imprezę na świecie przyjechali m.in. przedstawiciele Tramwajów Warszawskich, Szybkiej Kolei Miejskiej, Zarządu Transportu Miejskiego czy PKP. Jako wystawcy pojawili się polscy producenci: bydgoska PESA, zakłady im. Cegielskiego z Poznania i nowosądecki Newag.
160 km/godz. do Legionowa?
Na terenach wystawowych tramwaje i pociągi znad Wisły sąsiadują z superszybkimi składami AGV (następca TGV) z Francji czy rozwijającymi prędkość 250 km/godz. pociągami Velaro, które kupiły koleje rosyjskie. Spore zainteresowanie wzbudza najnowszy skład elektryczny opracowany przez Newag. Firma, która wyprodukowała dla Warszawy osiem składów 14WE (jeżdżą na trasie Szybkiej Kolei Miejskiej z Pruszkowa do Sulejówka), teraz chce sprzedać pociąg 19 WE, który może pędzić 160 km/godz. Producent w prototypowym egzemplarzu już ustawił siedzenia tak jak w metrze - wzdłuż ścian. Dokładnie takie pociągi chce kupić Szybka Kolej Miejska na trasę z lotniska Okęcie do Legionowa i Sulejówka. Przetarg na 13 składów jednak się opóźnia. Zostanie ogłoszony dopiero pod koniec roku. W październiku SKM chce jedynie poszukać dostawcy czterech pociągów, które mają rozładować tłok na trasie do Pruszkowa. Oprócz Newagu obu przetargów nie odpuści bydgoska PESA, która m.in. wyprodukowała elektryczne składy kursujące od niedawna między Warszawą i Łodzią. Firmy z zagranicy jeszcze się zastanawiają.
Tramwaje za 1,5 mld zł
Jeszcze większym zainteresowaniem cieszy się przetarg na 186 niskopodłogowych tramwajów dla Warszawy, który może być wart prawie 1,5 mld zł. W piątek mają być ujawnione nazwy firm, które chcą sprzedać stolicy składy. Już jednak wpłynął protest. Złożył go Solaris - znana z produkcji autobusów firma, która pracuje nad prototypem tramwaju. W przetargu nie mogła wystartować, bo stolica postawiła warunek, by dostawca miał na koncie przynajmniej 15 niskopodłogowych tramwajów. - Nie możemy ryzykować i kupować tramwaju, który nigdzie jeszcze nie jeździł. Takie eksperymenty można robić w przypadku małych zamówień - przekonuje Krzysztof Karos, prezes Tramwajów Warszawskich. Solaris jednak nie ustępuje. Złożył protest do Urzędu Zamówień Publicznych.
Niektórzy producenci zwracają uwagę, że wymóg 15 sprzedanych tramwajów jest na rękę bydgoskim zakładom PESA - dokładnie tyle składów sprzedały stolicy (po kilka niskopodłogowców wyprodukowały jeszcze dla Elbląga i Bygdoszczy). - Przetarg nie został pod nikogo ustawiony - mówi z oburzeniem Michał Powałka, rzecznik Tramwajów Warszawskich. Wczoraj nie mógł jednak powiedzieć, dlaczego akurat wymaga się takiego a nie innego doświadczenia od producenta.
Początek przetargu nie wróży jego szybkiego rozstrzygnięcia. Można się spodziewać, że firmy nie odpuszczą tak łatwo tak drogiego zlecenia. Oprócz polskich firm o zwycięstwo chcą powalczyć światowe giganty: Bombardier, Alstom, Stadler i Siemens. Jeśli nie uda się szybko wybrać dostawcy, jeszcze przez wiele lat będziemy skazani na jeżdżenie głośnymi i niewygodnymi tramwajami 13N z lat 60.
![]()
![]()
Prototyp niskopodłogowego tramwaju, z którym firma Solaris chciała wystartować w przetargu na dostawę 186 składów dla Warszawy
![]()
Pociąg 19 WE wyprodukowany przez firmę Newag z Nowego Sącza może pędzić 160 km/godz. Czy pojedzie na trasie Szybkiej Kolei Miejskiej z Okęcia do Legionowa i Sulejówka?
Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
PESA wyprodukowała 33 tramwaje niskopodłogowe, ale to jest doprawdy detal.
Ciekawe że artykuł pojawił się w chwili kiedy nic nie działo się nowego w przetargu (a gazeta milczała gdy Solaris składał protest i gdy protest był odrzucany). Ciekawe że redaktor wiedział o odwołaniu Solarisa do UZP, mimo że TW o tym nie rozgłaszało. Ciekawe też że dwie nowe wizualizacje tramwaju Solarisa pojawiają się akurat w artykule o warszawskim przetargu.Stołeczna pisze:Już jednak wpłynął protest. Złożył go Solaris - znana z produkcji autobusów firma, która pracuje nad prototypem tramwaju. [...] Solaris jednak nie ustępuje. Złożył protest do Urzędu Zamówień Publicznych.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
O jeny, pojechał sobie radchtór na InnoTrans, wódeczką go na stoisku Solarisa poczęstowali, wizualki mu dali, a że delegacja, to coś napisać musiał.
A ja podejrzewam, że ten artukuł powstał wcześniej, tyle, że właśnie pojawiło się na niego miejsce....inż. Glonojad pisze:O jeny, pojechał sobie radchtór na InnoTrans, wódeczką go na stoisku Solarisa poczęstowali, wizualki mu dali, a że delegacja, to coś napisać musiał.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Też może być. W każdym razie, za te owoce morza to Alstom wypadałoby odesłać z kwitkiem 
Bądźcie grzeczne drogie dzieci, bo Mikołaj z nieba leci
Komunikat ze strony Tramwajów Warszawskich pisze:26 września 2008 r. o godz. 11.00 upłynął termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, prowadzonym w trybie przetargu ograniczonego, na dostawę 186 wieloczłonowych, niskopodłogowych tramwajów. Szacunkowa wartość tego zamówienia wynosi około 1,5 mld zł.
Wpłynęło 8 Wniosków, które złożyli Wykonawcy:
1. Cegelec a.s., Praha 4, Chodovskă 3/228, CZ-14100, Republika Czeska,
2. Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. (CAF), ul. Padilla 17, 28006 Madryt, Hiszpania,
3. Siemens AG, Werner von Siemens Str. 67, D-91052 Erlangen, Niemcy,
4. Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz Spółka Akcyjna Holding, ul. Zygmunta Augusta 11, 85-082 Bydgoszcz, Polska,
5. Konsorcjum Wykonawców: 1. AnsaldoBreda S.p.A, Via Argine n. 425, 80147 Napoli, Włochy; 2. NEWAG Spółka Akcyjna, ul. Wyspiańskiego 3, 33-300 Nowy Sącz, Polska,
6. Stadler Pankow GmbH, Lessingstraße 102, D-13158 Berlin, Niemcy,
7. Konsorcjum Wykonawców: 1. Alstom Konstal S.A., u. Metalowców 9, 41-500 Chorzów, 2. Alstom Transport SA, 3, Avenue André Malraux, 92300, Levallois Perrot, Francja,
8. Bombardier Transportation GmbH, D-10785 Berlin, Schöneberger Ufer 1, Niemcy.
Obecnie trwają prace nad oceną złożonych Wniosków. Przewidujemy, że prace te potrwają ok. 2 tygodni. Do złożenia ofert zostaną zaproszeni Wykonawcy, którzy spełniają warunki udziału w postępowaniu określone w ogłoszeniu o zamówieniu.
Jest to jeden z największych w historii Europy przetargów na zakup taboru tramwajowego. Wszystkie tramwaje będą całkowicie niskopodłogowe i w pełni klimatyzowane (cześć pasażerska i kabina motorniczego). W każdym tramwaju znajdzie się monitoring. Będą one jeździły na już zmodernizowanych (Al. Jerozolimskie) i modernizowanych aktualnie trasach tramwajowych. W najbliższych latach będą to odcinki: Trasa W-Z (odc. Cm. Wolski – Dw. Wileński), pętla Piaski – pętla Kielecka, Dw. Wileński – Stadion Narodowy – Rondo Waszyngtona. Zakup 186 tramwajów przegubowych pozwoli na wymianę ponad 300 tramwajów starego typu. Większość tramwajów z tego przetargu będzie woziła Warszawiaków i kibiców już na Euro 2012.
15/12/2005-12/7/2019
A co oni mają? Sirio czy może coś innego?TLG pisze:5. Konsorcjum Wykonawców: 1. AnsaldoBreda S.p.A, Via Argine n. 425, 80147 Napoli, Włochy; 2. NEWAG Spółka Akcyjna, ul. Wyspiańskiego 3, 33-300 Nowy Sącz, Polska,
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى