KM po ukończeniu budowy pierwszej linii Metra

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 wrz 2008, 23:38

No dobra, niech będzie, że co 20 minut :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 25 wrz 2008, 23:41

E tam :P Przy tak znacznym skróceniu na pewno udałoby się odzyskać wystarczającą liczbę brygad do poprawy częstotliwości.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

kin

Post autor: kin » 26 wrz 2008, 0:23

kangoo2 pisze: I zapraszam w nocy na przystanek Kanał Gocławski, poobserwuj sobie zatrzymania na tym przystanku N25 i N75, wtedy może zrozumiesz o czym jest mowa...
ja mieszkajac na Przyczolku Grochowskim przez kilkanscie miesiecy obserwowalem te zatrzymywania linii nocnych na na tym przystanku.
Gdy autobus wyrusza z Miedzynarodowej ludzie wciskaja przycisk "na zadanie" myslac ze nastepny przystanek to Przyczolek Grochowski.
Wiekszosc nie pamieta za istnieja tam taki dziwolag jak przystanek Kanal Goclawski i wciskaja ludzie przez pomylke.

Ja sam kilkakrotnie niepotrzebnie zatrzymalem autobus na tym przystanku choc chcialem dopiero wysiadac na Przyczolku Grochowskim.

fraktal

Post autor: fraktal » 26 wrz 2008, 10:21

desert_eag pisze:Ojejku. Nadal nie usłyszałem sensownych argumentów za przebiegiem 103 przez <m> Stare Bielany.
Mi tej linii zupełnie nie będzie szkoda, bo prawie z niej nie korzystam. Ale jestem w szoku, że nikt nie protestuje przeciw planowanym zmianom. Przebieg: Oczapowskiego-Żeromskiego-Perzyńskiego jest optymalny. Nikt nie będzie tym ze Starych Bielan na Piaski zasuwał przy tej częstotliwości.
Mnie też w zasadzie jest obojętne, gdzie ta linia pojedzie, bo korzystam z niej rzadko, a poza tym akurat mi to jest bez różnicy, bo tam, gdzie chciałbym dojechać i tak nią dojadę. Ale część osób pewnie nie będzie zadowolona, więc może warto by o tym wspomnieć, żeby pozostał ślad w konsultacjach.
Kra pisze:116 miało być silne a wyszło (słabo) jak wyszło. W rezultacie na Żeromskiego spada liczba busów (112 zamiast 114 ale odpada 7xx).
Połączenie Żoliborz/Bielany - Trakt - do której godziny częstotliwość co 10 min - to jest naprawdę ważne pytanie i nie ukrywam, iż osobiście warunkuje ocenę projektu.
Osłabienie 116 wynika, jak przypuszczam pośrednio z planowanego wydłużenia 195 do placu Wilsona. Wobec powyższego te dwie linie nadal mają pokaźny odcinek wspólnej trasy. Osobiście też bym wolał krótsze 195 (bo i tak z Bielan je wycofają) i silniejsze 116. W takiej sytuacji będą pewnie częstsze kursy 116 na skróconej trasie do Metra Marymont (co trzeba zasugerować ZTM-owi, bo jeśli na to nie pójdzie, to pasażerowie jadący na Trakt mogą się nie wbić w 116 z powodu dużej liczby pasażerów chcących dojechać do metra).
Kra pisze:Jeżeli się nie utrzymają to momentami może być trudno, choć ja cały czas nie rozumiem chęci ZTM do likwidacji E-1 (oczywiście w relacji Chomiki - pd. Warszawy) - ta linia naprawdę miała zapełnienie przed remontem KP i myślę, że obecnie też by miała.
Skrócenie E-1 to była dobra decyzja. Na Krakowskim Przedmieściu już i tak jest dużo busów, a przez to, że nie ma żadnej sygnalizacji świetlnej przejście na drugą stronę wcale nie jest bezpieczniejsze niż przed remontem. Niektórzy uważają, że jest nawet bardziej niebezpieczne, niż wcześniej. Dlatego pakowanie jeszcze większej liczby autobusów na Trakt byłoby posunięciem co najmniej nieprzemyślanym. Choć i tak największe zagrożenie mimo wszystko powodują osobówki, które nie zatrzymują się na przystankach, przez co ich prędkość jest większa.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 26 wrz 2008, 11:23

103 czemu nie w obu kierunkach przez Lindego, jak zakładał wcześniejszy (lepszy) projekt?

mariow

Post autor: mariow » 26 wrz 2008, 11:31

pozostając w temacie 103 to moze jednak warto troche wiecej zainwestowac w czestotliwość tej linii. nie wszyscy muszą jechac do Wilsona - bedzie altenatywa na Stare Bielany

z całą pewnością jednak lepszy jest wariant zakładający dowóz do Szpitala Bielańskiego, który to Bielany mają teraz dosc kiepskawy.

a druga kwestia to czy nie mozna zostawic 184 w spokoju a 167 wydłuzyc od Chomiczówki do Huty? Przeciez 167 jest za długie zeby pełnic rolę lokalna na ciągu Reymonta od Bemowa do Wolumenu
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 wrz 2008, 12:26

mariow pisze:a druga kwestia to czy nie mozna zostawic 184 w spokoju a 167 wydłuzyc od Chomiczówki do Huty?
Częstotliwość...

Poza tym 184 specjalnie punktualniejsze od 167 wcale nie jest.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 26 wrz 2008, 12:34

Przyznaję, że nie czytałem zbyt szczegółowo ostatnich kilkunastu stron tego tematu (odkąd został opublikowany drugi etap konsultacji), jak i nie miałem czasu na szczegółowe zapoznanie się ze zmodyfikowanym projektem. Zaległości z tym drugim nadrobiłem i mam do tego kilka słów komentarza:

:arrow: Bardzo mi się podoba wariant trasy 103 przez ul. Lindego (dotarcie komunikacji wgłab osiedla Wrzeciono i lepsze skomunikowanie go z metrem, niż podczas wprowadzenia wariantu do huty), jednak nie jestem przekonany do jej wyciągnięcia przez Powązki
:arrow: Zastanawiam się, po co robiono cyrk z modyfikacją 106, nagłaśniając, że będzie to świetna linia obwodowa (która już pierwotnie dublowała 189), skoro teraz ma się ją kasować. Bezsens.
:arrow: Wg mnie częstotliwość 112 powinna być wyższa
:arrow: Po wczorajszej przejażdzce z ul. Kasprowicza na Targówek linia 156 dochodzę do wniosku, że jej obecna trasa powinna (przynajmniej na razie) zostać utrzymana. Bezpośrednie połączenie tego rejonu Bielan z Os. Targówek jest (póki co - zobaczymy co będzie później) potrzebne.
:arrow: Obecna trasa 157 zdecydowanie powinna zostać utrzymana, wobec konieczności bezpośredniego połaczenia szkół przy ul. gen. Zajączka z os. Ruda, Muranowem, Nowolipiem i Wolą.
:arrow: Po wejściu zmian wystąpi zbyt duża dysporporcja między liniami kursującymi przez ul. Conrada, a al. Reymonta/Przybyszewskiego. Powinno zostać utrzymane bezpośrednie połączenie w/w ze Szkołami na Żeromskiego, linia 167 na Bemowo to za mało.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 26 wrz 2008, 13:17

ZaciszaniN pisze:Po wczorajszej przejażdzce z ul. Kasprowicza na Targówek linia 156 dochodzę do wniosku
A jaki tabor wg. Ciebie powinien tam zostać puszczony?
Bo o czym, jak o czym, ale o istnieniu 156 dowiedziałem się 3 mies. temu, nie jechałem nią ani razu i mam o niej mniej więcej takie pojęcie jak o 717 i 716 razem wziętych.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 26 wrz 2008, 13:35

BJ.2052 pisze:ale o istnieniu 156 dowiedziałem się 3 mies. temu, nie jechałem nią ani razu i mam o niej mniej więcej takie pojęcie jak o 717 i 716 razem wziętych.
I co to ma do tego czy linia jest ważna, czy nie? :-s
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 26 wrz 2008, 13:48

Piotrek pisze:I co to ma do tego czy linia jest ważna, czy nie?
To było usprawiedliwienie moje pytania, którego chyba nie przeczytałeś.

mariow

Post autor: mariow » 26 wrz 2008, 13:53

Bastian pisze:Częstotliwość...
nie trzeba jej zatem tak scinac. 167 jednak wiecej stoi w korkach niz duzo krótsze od niego (po zmianach) 184

a czy rozwazane było wydłuzenie 189 przez Conrada na Młociny a w zamian krotkie 184 na trasie Górczewska-Szczesliwice? WIem ze to jeszcze długie ale tak czy siak 189 bedzie gigantyczne
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 26 wrz 2008, 14:01

BJ.2052 pisze:A jaki tabor wg. Ciebie powinien tam zostać puszczony?
Najbardziej optymalny jest tabor 15 metrowy.
Bo o czym, jak o czym, ale o istnieniu 156 dowiedziałem się 3 mies. temu, nie jechałem nią ani razu
No to na bieżąco jesteś - nie ma co :-s

Ja tą linią kilka lat temu jeździłem parę lat temu praktycznie codziennie. Linia była obsadzona samymi przegubami i na całej trasie (no może oprócz odcinka Piotra Skargi - Zajezdnia Stalowa) wykorzystanie było dobre lub bardzo dobre. Teraz w szczycie zmieścić się do solówki jest zwykle awykonalne - i to od Wolumenu do Pratulińskiej (w obie strony).
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 26 wrz 2008, 14:18

ZaciszaniN pisze:No to na bieżąco jesteś - nie ma co
Ogólnie staram się być, ale jakoś mi ta linia umknęła :-$

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 26 wrz 2008, 15:31

Jarek pisze:Tak powinno być!
I to się chwali :)
Jarek pisze:Koordynowanie zwykłych z przyspieszonymi nie jest szczególnie wskazane. ;-)
Niekoniecznie ścisła koordynacja, ale żeby nie było tak, że odjeżdżają z krańca o jednej godzinie a potem nic ;)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

ODPOWIEDZ