SKM-ka w kierunku Pruszkowa, która powinna odjechać o 8:02 ze Wschodniego przyjechała na Dworzec z 30-minutowym opóźnieniem jako służbowy.Awarie sparaliżowały stołeczną kolej
ar 29-09-2008, ostatnia aktualizacja 29-09-2008 09:59
Na linii otwockiej w poniedziałek od ok. 7 do 9 nie kursowały pociągi - napisał do nas zdenerwowany czytelnik. Podobnie było na liniach dojazdowych do Warszawy od strony zachodniej.
"To ważna informacja dla tych, którzy spóźnili się do szkół i pracy" - napisał pan Ludwik, prosząc o interwencję. Sprawę wyjaśniliśmy u źródła.
- W godzinach porannych doszło do awarii sieci trakcyjnej w tunelu średnicowym - wyjaśnia Donata Nowakowska, rzeczniczka spółki Koleje Mazowieckie.
W efekcie na trasę nie wyjechały dwa pociągi na linii otwockiej.
Pociąg relacji Warszawa - Otwock został odwołany na odcinku Warszawa Powiśle - Otwock. Na trasę nie wyjechał także jeden skład relacji Otwock - Warszawa Zachodnia.
Ludzie wyskakiwali na tory
Awaria w tunelu spowodowała opóźnienia nie tylko na linii otwockiej - napisał inny czytelnik. Problemy pojawiły się także na dojeździe do Warszawy od strony zachodniej: z Sochaczewa, Skierniewic.
Jak dowiedzieliśmy się od reportera "Raportu na gorąco" TVP Warszawa, paraliż na torach spowodował zepsuty skład Kolei Mazowieckich, który od 6 do 10.30 blokował przejazd kierunku Dworca Wschodniego. Stanęły pociągi od strony Pruszkowa. Pasażerowie musieli iść po torach i przesiadać się do WKD lub autobusów.
"Już od 8 rano tworzył się korek sięgający aż do stacji Warszawy Włochy. Spóźnienia kilkudziesięciominutowe. Pasażerowie, którym się spieszyło do szkoły i pracy, byli zmuszeni wyskakiwać na torowisko i brnąć po kamieniach między torami, aby dotrzeć do najbliższego przystanku, czyli do okolic CH Reduta/WKD Reduta" - napisał czytelnik.
ŻW Online
Awarie i wypadki kolejowe na Mazowszu
Moderator: JacekM
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,3486 ... ociag.htmlAlert 24 pisze:Mężczyzna siedział na peronie, potrącił go pociąg
Do tragicznego zdarzenia doszło ok. godz. 19.50 w miejscowości Szewnica (powiat wołomiński). Mężczyzna siedział na krawędzi peronu, potrącił go przejeżdżający pociąg. Mężczyzna zmarł.
O sprawie poinformowała Alert24 jedna z pasażerek pociągu, który jechał z Litwy do Warszawy. W wagonach było wielu uczestników uroczystości beatyfikacyjnych ks. Michała Sopoćko. Maszynista rozpędzonego pociągu międzynarodowego (jechał z Litwy) nie zdołał wyhamować, kiedy zobaczył, że na krawędzi peronu siedzi człowiek.
Mężczyzna został potrącony i wpadł pod koła pociągu. Zginął na miejscu.
- Nie wiadomo, dlaczego mężczyzna siedział na peronie. Trwają czynności. Wiemy tylko, że w niedzielę obchodził 35-te urodziny. Miał ze sobą grzyby, podejrzewamy, że był na grzybobraniu. Nie wiadomo, czy był po wpływem alkoholu - mówi Tomasz Sitek, oficer prasowy komendy policji w Wołominie.
Źródło: Alert24.pl
Pozdrawiam.
- Solaris U10
ŻW pisze:Jak dowiedzieliśmy się od reportera "Raportu na gorąco" TVP Warszawa, paraliż na torach spowodował zepsuty skład Kolei Mazowieckich, który od 6 do 10.30 blokował przejazd kierunku Dworca Wschodniego. Stanęły pociągi od strony Pruszkowa. Pasażerowie musieli iść po torach i przesiadać się do WKD lub autobusów.
Co do wyskakiwania z pociągu to ja widziałem przed DWZ koło 9:20 skład KM z Radomia z otwartymi praktycznie wszystkimi drzwiami. A ludzie od strony Włoch stali w tych pociągach.
Źle slyszaleś - sieć na szczęście nie poszla . Polamalo tylko patyki na dwóch pociagach.Solaris U10 pisze:Jeszcze o 10 były opóźnienia do godziny (ten czas odstany np. przed Zachodnim). Z tego co słyszałem to sieć zerwana koło Powiśla.
Na pierwszym ze Skierniewic i pierwszym z Lowicza
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Skąd?mozgow pisze:Dziś rano po 7, w Rembertowie, były też problemy na linii mińskiej. Nie wiem jak długo nic nie jechało do centrum ale jak o 7:40 przyjechał skład z Ostródy, to w środku szybko zrobiło się ciasno.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę
Ostrołęki?Dziś rano po 7, w Rembertowie, były też problemy na linii mińskiej. Nie wiem jak długo nic nie jechało do centrum ale jak o 7:40 przyjechał skład z Ostródy, to w środku szybko zrobiło się ciasno.
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
W Rembertowie o 11:05 pojawił się pociąg do Mińska Maz., który na klapkach był zapisany jako 9:59.Jeszcze o 10 były opóźnienia do godziny (ten czas odstany np. przed Zachodnim). Z tego co słyszałem to sieć zerwana koło Powiśla.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
To są "Kurpie". Mają tablicę specjalną za szybą wsadzoną i jest tam Ostrołęka jak najbardziej... Chyba, że jakąś inną tablice widziałeś, albo mocno niewyspany byłeś.mozgow pisze:Może i oficjalnie jedzie z Ostrołęki ale na tabliczce z przodu jest napisane Ostróda.
Jak mi się uda to jutro zrobie zdjęcie.
Jest jeszcze jedna opcja o której nie pomyślałem wcześniej... Tłuszcz mógł wysłać na "Kurpie" skład wydelegowany od PKP PR (na przykład z warmińskiego) na którego filmie została "Ostróda". Kierpoć wieczorem pewnie przeglądał przy ustawianiu na szybko film.. zobaczył "Ostro..." i dalej olał, a że wyszła nie Ostrołęka a Ostróda... I tak do rana zostało
[ Dodano: Wto 30 Wrz, 2008 09:13 ]
To właśnie skutek tego uszkodzenia sieci. Z Zachodniej do Mińska pociągi jeździły mocno opóźnione, to samo z SKM z resztą. Nie wyrabiały się na powrót, czyli już na starcie miały opóźnienia...mozgow pisze:Dziś rano po 7, w Rembertowie, były też problemy na linii mińskiej.
Zwykle rzeczywiście są to "Kurpie": Ostrołęka - Warszawa Zach. - Ostrołęka. Ale tego dnia było to coś innego: Ostróda - Ostrołęka - i coś jeszcze ale nie pamiętam co. Oprócz teogo była jeszcze druga tabliczka z napisem "Warszawa Zach.". Gdy tylko uda mi się upolować tą inną tabliczkę, to zrobię jej zdjęcie.przewoz pisze:To są "Kurpie". Mają tablicę specjalną za szybą wsadzoną i jest tam Ostrołęka jak najbardziej... Chyba, że jakąś inną tablice widziałeś, albo mocno niewyspany byłeś.
Jest jeszcze jedna opcja o której nie pomyślałem wcześniej... Tłuszcz mógł wysłać na "Kurpie" skład wydelegowany od PKP PR (na przykład z warmińskiego) na którego filmie została "Ostróda". Kierpoć wieczorem pewnie przeglądał przy ustawianiu na szybko film.. zobaczył "Ostro..." i dalej olał, a że wyszła nie Ostrołęka a Ostróda... I tak do rana zostało
1 7 9 22 128 141 157 172 175 504
- Solaris U10
dotknęło to tez podmiejskie bo pociagi z linii skierniewickiej miały nawet do 60 min opoznienia
a pociagi PR i IC rzeczywiscie jechały potem po torach podmiejskich (widziane koło 17.45)
a pociagi PR i IC rzeczywiscie jechały potem po torach podmiejskich (widziane koło 17.45)
Gazeta.pl pisze:Ok. godz. 16.15 nowy pociąg elektryczny z Łodzi do Warszawy zerwał sieć trakcyjną przy wjeździe na Dworzec Warszawa Włochy. - Przy okazji przewrócił wysięgnik, do którego przyczepiona jest trakcja. Zablokowane są dwa tory - jeden dla ruchu dalekobieżnego i a drugi dla podmiejskiego. Postaramy się jak najszybciej udrożnić przejazd - powiedział "Gazecie" Krzysztof Łańcucki, rzecznik spółki PKP Polskie Linie Kolejowe.
Spore opóźnienia mają pociągi dalekobieżne w kierunku Dworca Wschodniego i Siedlec.
PURA VIDA!
I kolejny raz zemściło się układanie przelotów tylko z linii A tylko na linię B...mariow pisze:dotknęło to tez podmiejskie bo pociagi z linii skierniewickiej miały nawet do 60 min opoznienia
Tak się miło składa, że wszystkie najbardziej oblężone pociągi do Mińska i Siedlec (Łuków) w tym czasie jadą z Grodziska i Skierniewic... Kosztem taktu można zawsze wcisnąć coś z Łowicza czy Czachówka... Ale nie 100% z jednej linii.. I tak ten takt o kant d... mozna potłuc.
Opóźnienia spore.