Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Mnie zastanawia jedno: jak mam SWKM to czy muszę wpisywać nr. legitymacji uprawniającej do ulgi?
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
- klarowny jan
na SWKM nie wpisujesz ręcznie nic, wystarczy że w czasie kontroli okażesz dokument uprawniający do ulgi.mateusz72 pisze: Mnie zastanawia jedno: jak mam SWKM to czy muszę wpisywać nr. legitymacji uprawniającej do ulgi?
Jest. I jest też numer okazanego nośnika kontraktu.TGM pisze:Na świstku nie ma podanej przyczyny kary?
- Solaris
Tu się kłania stara zasada, funkcjonująca od lat w urzędach skarbowych i innych instytucjach.TGM pisze:A jak ktoś nie wiedział, bo przepisami i komunikacją się nie za bardzo interesuje?Bastian pisze:Wniosek: zapomniałeś podpisać karty - nie pokazuj jej kontrolerowi.
Nieznajomość przepisów, nie zwalnia od odpowiedzialności
Z pominięciem oczywiście błędów urzędników. To kolejna zasada:
Za błąd urzędnika, odpowiada podatnik.
-
- (tygrys)
http://pl.youtube.com/watch?v=piAB94weB ... re=related
Kiedyś kontrola to była kontrola
Kiedyś kontrola to była kontrola
http://www.ztm.waw.pl/wkm-podpisuj.phpztm pisze:
Karta niepodpisana = bilet nieważny
Podpisanie Warszawskiej Karty Miejskiej zajmuje tylko chwilę. Wystarczy IMIĘ, NAZWISKO oraz NUMER DOKUMENTU ZE ZDJĘCIEM. A dzięki temu można uniknąć niepotrzebnego stresu w trakcie kontroli biletów oraz konieczności zapłacenia kary za podróżowanie z nieważnym biletem.
Przepisy w tej kwestii są bardzo precyzyjne. Uchwała Rady miasta stołecznego Warszawy z dnia 13 marca 2008 r. (Uchwała Nr XXVI/858/2008 - Ustalenia dodatkowe, Dział II, Rozdział I, par. 7) stwierdza, że ważny jest bilet długookresowy zakodowany na karcie spersonalizowanej, lub na niespersonalizowanej, która została podpisana imieniem, nazwiskiem oraz numerem dokumentu ze zdjęciem właściciela.
Gdy karta nie została podpisana - bilet na niej zakodowany jest nieważny (Rozdział III, par. 20). W takiej sytuacji kontrolerzy ZTM, z pełną odpowiedzialnością wystawią, osobie posługującej się niepodpisanym nośnikiem, wezwanie do zapłaty w wysokości 150 zł. Co więcej, w takiej sytuacji ukarani pasażerowie nie mają możliwości składania odwołań. Nie zostaną one bowiem uwzględnione.
Przypominamy także, że samo podpisanie karty nie wystarczy. W trakcie kontroli pasażer musi mieć przy sobie dokument tożsamości ze zdjęciem, którego numer widnieje na karcie.
Zachęcamy również do personalizacji Warszawskiej Karty Miejskiej. Polega to na wydrukowaniu na karcie zdjęcia, oraz imienia i nazwiska właściciela. Właściciele takich kart nie muszą już ich dodatkowo podpisywać, a w trakcie kontroli biletów, nie muszą mieć przy sobie żadnego dodatkowego dokumentu. Jak to zrobić? To bardzo proste! Wystarczy złożyć odpowiedni wniosek w którymś z Punktów Obsługi Pasażera ZTM (ul. Senatorska, stacje metra: Centrum, Świętokrzyska, Ratusz-Arsenał, Plac Wilsona, Marymont) i dołączyć do niego zdjęcie legitymacyjne.
Czy mam rozumieć, że mam podpisaną kartę miejską swoim imieniem i nazwiskiem ale nie mam wpisanego numeru dokumentu ze zdjęciem to bilet jest nieważny?
Ciekawi mnie ostatni akapit.
Czy "nie muszą już ich dodatkowo podpisywać" dotyczy także nr. dokumentu uprawniającej do ulgi?
Czy "nie muszą już ich dodatkowo podpisywać" dotyczy także nr. dokumentu uprawniającej do ulgi?
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
Przecież i na dokumencie ze zdjęciem poświadczającym prawo do ulgi, i na spersonalizowanej WKM jest zdjęcie.mateusz72 pisze:Czy "nie muszą już ich dodatkowo podpisywać" dotyczy także nr. dokumentu uprawniającej do ulgi?
Dodatkowo - w zamierzeniach - taka SWKM ma służyć całe lata. A jeżeli zmienią Ci się w między czasie dokumenty uprawniające do ulgi (albo przestaniesz mieć takie prawo;) ), to co - wymieniamy kartę za 10 złotych?