Trasa i Most Północny

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 paź 2008, 0:52

"Taki model"? Z 21 na Moście Północnym? :bredzisz: No, takiego rozwiązania nie spotkałem nigdy.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 22 paź 2008, 2:34

Bastian pisze:"Taki model"? Z 21 na Moście Północnym? :bredzisz: No, takiego rozwiązania nie spotkałem nigdy.
Czytaj ze zrozumieniem - X przez most, 16 na Kielecką i 21 na Wiatraczną, przy jednoczesnym otwarciu mostu i Modlińskiej. Wymysłem redaktora jest tu jedynie umieszczenie wszystkich trzech linii na moście.
BTW - uważaj by Ci rączka nie odpadła od tego kręcenia.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 paź 2008, 9:33

mkm101 pisze:Wymysłem redaktora jest tu jedynie umieszczenie wszystkich trzech linii na moście.
No a o co mi chodzi? :/
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Aligator

Post autor: Aligator » 22 paź 2008, 10:01

Nie rozumiem o co się tak kłócicie. Koncepcja mostu do czasu jego ukończenia prawdopodobnie zmieni się jeszcze ze 4 razy a sama budowa rozpocznie sie prawdopodobnie dopiero po zawaleniu się "Grota".

Mnie osobiście ciekawi to przekonanie redaktora o tym że mostu grota nie można remontować - ten most nie należy do miasta więc nic miastu do jego remontu - a powiem szczerze że chciałbym - pomimo koszmaru komunikacyjnego jaki by wówczas nastąpił (brak tramwajów na Żeraniu, brak dostępu z Modlińskiej do Jagiellońskiej brak połączenia z metrem), - żeby "nadzór" czym prędzej wyłączył go z ruchu zanim konstrukcja runie na jakiś wypchany ludźmi autobus :shock:

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 24 paź 2008, 14:17

Most Grota ma się dobrze i jeszcze długo tak będzie. Sypią się estakady nad ul. Modlińską i torami PKP i to one są podpierane. Najbardziej obciążone łącznice (Modlińska-most i most - Modlińska) są w stosunkowo najlepszym stanie. No i łącznica Modlińska - most nie ma szans się zawalić.
Most też nie runie na autobus, chyba że ten najpierw zleci z mostu do Wisły.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 24 paź 2008, 16:03

Aligator pisze:Mnie osobiście ciekawi to przekonanie redaktora o tym że mostu grota nie można remontować - ten most nie należy do miasta więc nic miastu do jego remontu - a powiem szczerze że chciałbym - pomimo koszmaru komunikacyjnego jaki by wówczas nastąpił (brak tramwajów na Żeraniu, brak dostępu z Modlińskiej do Jagiellońskiej brak połączenia z metrem), - żeby "nadzór" czym prędzej wyłączył go z ruchu zanim konstrukcja runie na jakiś wypchany ludźmi autobus
Po pierwsze jakim cudem autobusy jeżdżą pod mostem? Pływają po Wiśle? ](*,)
Po drugie - miasto ma wpływ na decyzję o zamknięciu mostu, czy jego remoncie, bo kto inny ma zatwierdzić zmiany w organizacji ruchu, jak nie miasto?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 24 paź 2008, 16:54

Teraz Trasa AK i most jest w Zarządzie miasta (ZDM) i miasto moze na tej Trasie zatwierdzać taką organizację ruchu, jaką chce.
Ale gdy po wykupieniu gruntów pod modernizację Trasy i mostu i uzyskaniu przez GDDKiA pozwolenia na budowę, Trasa będzie pod zarządem GDDKiA, to rola miasta ograniczy się do opiniowania organizacji ruchu, a nie jej zatwierdzaniu. Miasto będzie mogło co najwyżej zatwierdzać organizację ruchu na ulicach które będą służyły jako objazd Trasy i mostu podczas remontu. Tak ja to przynajmniej widzę.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 03 lis 2008, 23:27

onet.pl pisze: Warszawa: narasta problem z mostami

Przebudowa Modlińskiej nad Kanałem Żerańskim powinna ruszyć w 2009 roku. Potrzeba do tego jednak mostów tymczasowych, których w Polsce zabrakło – zarezerwowali je budowniczy autostrad - informuje "Życia Warszawy".
Na Modlińskiej mają powstać do 2011 roku dwie nowe jezdnie – po cztery pasy w każdą stronę – i dwa drogowe mosty: nad bocznicą kolejową do Elektrociepłowni Żerań i Kanałem Żerańskim.

Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych miał wczoraj otworzyć oferty w przetargu na wykonawcę inwestycji, ale termin został przełożony. Jak się dowiedziało się "Życie Warszawy", składanie pytań może być grą na czas. Firmy budowlane mają problem ze znalezieniem konstrukcji mostu tymczasowego, a bez nich właściwa budowa może się opóźnić.

Więcej w "Życiu Warszawy".
http://wiadomosci.onet.pl/2682,1856089, ... kalne.html
Życie Warszawy pisze: Przeprawa z mostem

Konrad Majszyk 03-11-2008, ostatnia aktualizacja 03-11-2008 22:52

Przebudowa Modlińskiej nad Kanałem Żerańskim powinna ruszyć w 2009 roku. Potrzeba do tego jednak mostów tymczasowych, których w Polsce zabrakło – zarezerwowali je budowniczy autostrad. Firmy przeczesują rodzime bazy wojskowe oraz rynki w Europie i USA.

Na Modlińskiej, między mostem Grota-Roweckiego i wiaduktem nad Płochocińską, mają powstać do 2011 roku dwie nowe jezdnie – po cztery pasy w każdą stronę – i dwa drogowe mosty: nad bocznicą kolejową do Elektrociepłowni Żerań i Kanałem Żerańskim. Ratusz zarezerwował na tę inwestycję 70 mln zł.

Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych miał wczoraj otworzyć oferty w przetargu na wykonawcę, ale termin został przełożony. Oficjalnie z powodu pytań oferentów do specyfikacji przetargowej. Jak się dowiedzieliśmy nieoficjalnie, składanie pytań może być grą na czas. Firmy budowlane mają problem ze znalezieniem konstrukcji mostu tymczasowego.

– W czasie prac wykonawca będzie musiał utrzymać pełną przejezdność tych 520 metrów Modlińskiej. Do tego potrzebna będzie prowizoryczna przeprawa – przyznaje rzeczniczka ZMID Małgorzata Gajewska.

W ciągu ostatnich ośmiu lato takich celów służył w Warszawie dawny most Syreny (był przerzucony przez Wisłę w latach 1985-2000). Dzisiaj jest jednak wykorzystywany – z jego elementów powstał tymczasowy przejazd nad plątaniną torów przy FSO. A inne mosty wojskowe? Są wykorzystywane przy inwestycjach rozrzuconych po całej Polsce, np. autostradowej obwodnica Wrocławia z mostem przez Odrę czy węźle autostrad A1 i A4 pod Gliwicami.

Więcej we wtorkowym wydaniu Życia Warszawy
http://www.zw.com.pl/artykul/2,302987_P ... ostem.html

wydania wtorkowego nie mam ;)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 04 lis 2008, 10:52

Życie Warszawy pisze:W ciągu ostatnich ośmiu lato takich celów służył w Warszawie dawny most Syreny (był przerzucony przez Wisłę w latach 1985-2000). Dzisiaj jest jednak wykorzystywany – z jego elementów powstał tymczasowy przejazd nad plątaniną torów przy FSO.
Mam wrażenie, że nie cały most Syreny został tam wmontowany. Co z pozostałymi przęsłami??
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 04 lis 2008, 10:59

ZMiD pisze:W związku z artykułem Grzegorza Bruszewskiego, który ukazał się 30.10.2008 w dzienniku Polska The Times, Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych zwraca uwagę na błędne informacje podane w artykule, dotyczące przygotowań do budowy Trasy Mostu Północnego.

Budowa mostu Północnego nie opóźnia się o cztery miesiące, jak pisze autor, z powodu błędów w dokumentacji projektowej i zbyt późnego rozpoczęcia wykupu działek pod budowę.

Na etapie przygotowania inwestycji, tempo prac jest ściśle warunkowane decyzjami administracyjnymi, które przesądzają o docelowych rozwiązaniach projektowych. W przypadku mostu Północnego prace nad obecną dokumentacją przebiegają przy pełnym zaangażowaniu wszystkich podmiotów uczestniczących w jej opracowaniu, opiniowaniu i uzgadnianiu, co gwarantuje rozpoczęcie budowy w możliwie najkrótszym terminie.

W marcu bieżącego roku firma Schussler Plan przedstawiła projekt Trasy Mostu Północnego na odcinku od ul. Pułkowej do ul. Modlińskiej. Ostateczną decyzję środowiskową warunkującą możliwość kontynuacji prac nad projektem wydano 07.08.2008 r. Obecnie kończą się uzgodnienia techniczne projektu w Zakładzie Uzgodnień Dokumentacji. Uzgodnienia ZUD są niezbędne dla potrzeb uruchomienia drugiego etapu przetargu (kompletna dokumentacja projektowa stanowi podstawę do wyceny prac budowlanych przez oferentów) oraz uzyskania przez Inwestora pozwolenia na budowę. Pierwszy etap przetargu został już zakończony. Komisja przetargowa zakwalifikowała do drugiego etapu 10 firm.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 04 lis 2008, 23:09

Most Syreny miał co najmniej 2 x 450 m długości, a na estakadę żerańską zużyto ok. 700 m. Reszta mostu jest na wolnym powietrzu przy Gołdapskiej (ok. 400 m od kanału żerańskiego).
A niby co opóźnia przygotowania do starania się o pozwolenie na budowę mostu Północnego, jak nie przede wszystkim brak własności gruntu? Wiem, wiem: pogoda.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
8917

Post autor: 8917 » 20 gru 2008, 14:48

Obrazek
Gazeta.pl pisze:Kolejny poślizg z mostem Północnym
Krzysztof Śmietana2008-12-20, ostatnia aktualizacja 2008-12-19 21:26

W tym roku nie poznamy już proponowanych cen za budowę mostu Północnego. Otwarcie ofert w przetargu ratusz przesunął o trzy tygodnie. To oznacza też poślizg z budową.

Na przeprawę czeka cała Białołęka i podwarszawskie miejscowości, do których trzeba się przedzierać w korkach na moście Grota-Roweckiego. Jeszcze przed Bożym Narodzeniem miały zostać ujawnione ceny proponowane przez firmy, które chcą zbudować most Północny. Nic z tego nie będzie. - Dostaliśmy aż 300 pytań w sprawie warunków przetargu. Musimy mieć czas na odpowiedź, dlatego termin otwarcia ofert zmieniamy z 23 grudnia na 12 stycznia - mówi Agata Choińska, rzeczniczka Zarządu Miejskich Inwestycji Drogowych.

To oznacza kolejne przesunięcie rozpoczęcia samej budowy. Jeszcze kilka miesięcy temu władze miasta zarzekały się, że pierwsza łopata będzie wbita przed końcem tego roku. Później mówiło się o zimie. Nowy termin to wczesna wiosna. Urzędnicy muszą się jednak pospieszyć z wycinką 3 tys. drzew pod most i trasę od Pułkowej do Modlińskiej. Trzeba to zrobić przed 15 marca, bo wtedy zaczyna się okres lęgowy ptaków. Nie czekając na rozstrzygnięcie przetargu, wycinkę zdecydowano się powierzyć miejskiemu Zakładowi Remontów i Konserwacji Dróg.

Nie wiadomo też, czy to już jest ostatnie przesunięcie terminu otwarcia ofert na budowę. Żeby dokładnie opracować kosztorys i zaproponować ostateczną cenę za roboty, firmy musiały zapoznać się z dokumentacją, która waży tonę i zajmuje kilkanaście pudeł. Ostatecznie została ona zatwierdzona dopiero na początku listopada po rozwiązaniu problemu blisko 800 kolizji nowej arterii z podziemnymi rurami i kablami. Pod trasą mostu Północnego ma prowadzić m.in. sieć przesyłowa ścieków do oczyszczalni Czajka.

Aktualny termin zakończenia budowy mostu to jesień 2011 r. Nie będzie jednak dotrzymany jeśli pojawią się kolejny problemy np. z protestami firm startujących w przetargu.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... ocnym.html
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 20 gru 2008, 15:17

GW pisze:Nie będzie jednak dotrzymany jeśli pojawią się kolejne problemy np. z protestami firm startujących w przetargu.
:arrow: A przy tak dużym zamówieniu można być niemal pewnym, że protesty się pojawią.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 20 gru 2008, 20:40

Gazeta.pl pisze:Nic z tego nie będzie. - Dostaliśmy aż 300 pytań w sprawie warunków przetargu. Musimy mieć czas na odpowiedź, dlatego termin otwarcia ofert zmieniamy z 23 grudnia na 12 stycznia
Nie bardzo rozumiem. O co chodzi z tymi pytaniami 'w sprawie warunków przetargu'? I dlaczego mają one opóźnić otwarcie ofert (jak mniemam, już złożonych)?
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 gru 2008, 20:54

JaBaal pisze:
Gazeta.pl pisze:Nic z tego nie będzie. - Dostaliśmy aż 300 pytań w sprawie warunków przetargu. Musimy mieć czas na odpowiedź, dlatego termin otwarcia ofert zmieniamy z 23 grudnia na 12 stycznia
Nie bardzo rozumiem. O co chodzi z tymi pytaniami 'w sprawie warunków przetargu'? I dlaczego mają one opóźnić otwarcie ofert (jak mniemam, już złożonych)?
bo na pytania trzeba odpowiedzieć. Pytania są różne - dotyczą generalnie treści zamówienia... A oferty - podejrzewam - wciąż mogą wpływać.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ