KM po ukończeniu budowy pierwszej linii Metra

Moderator: Wiliam

Kra

Post autor: Kra » 06 lis 2008, 8:41

MeWa pisze:ciekawe kto tak stwierdził, skoro nie ma ustaleń rozkładowych w tej sprawie, obawiam się, że ta liczba pociągó będzie zbyt mała, by pozwolić na podaną czętotliwość.
No to ciekawe :!: To po jakiego gwinta wymusza się korzystanie z metra jak zapomina się o zakupie odpowiedniej liczby wagonów - przewóz osób w szczycie rannym zaczyna odbywać się w urągających warunkach.
A co do 5 (i po części 22 i 33) - też zauważyłem wzrost zainteresowania na tej linii w kierunku Huty - obie linie są traktowane jako dowozówka do metra. Np. w 22 moja żona zaobserowowała, iż ranne kursy po 6.30 z Aspektu w kierunku Centrum są luźniejsze (ma miejsce siedzące), zaś część ludzi czeka na tramwaj do Huty - co przyznaję jest lekko zaskakujące - dokąd oni jadą, nie wiem ?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 lis 2008, 9:19

Kra pisze:To po jakiego gwinta wymusza się korzystanie z metra
Nie zauważyłem, by na razie cokolwiek zostało pocięte, tymczasem ludzie już jeżdżą metrem, zamiast autobusami. Ślepcy, głupcy? :>

Ludzie po prostu chcą jeździć metrem, bo widocznie według nich zalety przeważają wady. A że nie wszyscy wejdą? Toż komunikacji naziemnej na Bielanach nikt nie likwiduje. Tramwajów nikt nie rusza, autobusów też trochę zostaje :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 lis 2008, 9:20

Bastian pisze:[Tramwajów nikt nie rusza,
Zwłaszcza 15 nikt nie ruszył :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 lis 2008, 9:26

Po uruchomieniu metra :twisted:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 lis 2008, 9:54

Planowane uruchomienie metra z pewnością nie miało żadnego wpływu na decyzję ws. 15. Żadniusieńkiego. :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 lis 2008, 9:55

Glonie, mowa o zmianach bieżących, więc nie udawaj... :-#

Rosa

Post autor: Rosa » 06 lis 2008, 9:56

A może metro zdołaloby w koncu zmniejszyć te utrzymywane na absurdalnie wydokim poziomie rezerwy?
Skoro nowe wagony nie wystarczą to czy sa juz plany zakupu nowszych (i może nie ruskich)?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 lis 2008, 10:01

Bastian pisze:Glonie, mowa o zmianach bieżących, więc nie udawaj... :-#
O zmianach po otwarciu metra. Dla mnie "nieprzywrócenie z zawieszenia" to jest zmiana związana z otwarciem metra. Utrzymywanie pustowozów na Puławskiej w świętej relacji "do metra to też jest zmiana związana z otwarciem metra.

A o najciekawszym :-$ bo to i tak nie ten temat :p

Kra

Post autor: Kra » 06 lis 2008, 15:10

Bastian pisze: Nie zauważyłem, by na razie cokolwiek zostało pocięte, tymczasem ludzie już jeżdżą metrem, zamiast autobusami. Ślepcy, głupcy? :>

Ludzie po prostu chcą jeździć metrem, bo widocznie według nich zalety przeważają wady. A że nie wszyscy wejdą? Toż komunikacji naziemnej na Bielanach nikt nie likwiduje. Tramwajów nikt nie rusza, autobusów też trochę zostaje :>
Ależ o Co ci chodzi ? Czy ja komuś wyrzucam, iż jeździ metrem ? I bardzo dobrze, tylko niech do jasnego gwintu będzie go więcej (częściej) niż obecnie, skoro jest więcej pasażerów a jest, to należy dać im szansę dojechać w jakim takim stanie. Wybacz ale po dwóch podróżach ok. 7.30 znowu mi się odechciało, to jest po prostu koszmar (zwłaszcza w rosyjskim wagonie). Z tym nieruszaniem tramów bym polemizował (omawiany casus 15), słowo "trochę autobusów" budzi już mój mocny niepokój (przed uruchomieniem metra do Huty mówiło się, że liczba brygad nie zmaleje tylko zostanie najwyżej wycofana jakaś ilość busów 18 i 15 m na rzecz krótszych).
Po co się buduje podwójne przystanki przy Potockiej, przecież podziemnego przejścia po północnej stronie stacji nie było m.in dlatego, iż po tej stronie miało nie być przystanków dla tramów? Czy tam będą zrobione zwrotnice zdalnie sterowane skoro 5 zostaje na stałe? A może jak tak się buduje te przystanki to może wreszcie ruszy się sprawę Al.Reymonta/Broniewskiego dla tramów ?
Wiesz, że oceniam projekt zmian na Bielanach z dużym plusem, powinien być OK.
Pzdr
ZTM pisze: 2008-11-03 | Dodatkowy przystanek dla linii 502 | W związku z wystąpieniami pasażerów, od dnia 12.11.br. (środa) na trasie linii 502 uruchomiony zostaje przystanek ROZBRAT obowiązujący jako warunkowy.
No to mnie rozbawiło :D Przy okazji wskazania plusów zmiany 520 w 522 na TŁ wskazano na możliwość przyspieszenia linii - teraz okazuje się, iż Rozbrat jest jednak potrzebny, to co 522 też tam się będzie zatrzymywać, niestety gol do własnej bramki. :-$

alojzy

Post autor: alojzy » 07 lis 2008, 9:16

Krzysiek_S pisze:
Ciekawe co ile będzie kursować to 210
Jak dwie całki w DP i w DS dwa maratony , to pewnie co 20 minut. I pewnie tylko w godzinach 8-9/-16-17 w DS.
Zgadłeś - na stronce ZTM jest już rozkład - w DP nawet do 22.40. Czyli, jak rozumiem, dla okolicznych mieszkańców, bo chyba nie dla odwiedzających cmentarz. :D
W takim razie, dlaczego w DS tylko do 16 z minutami??? Przecież w DS tubylcy też chcą mieć autobus!!!
](*,)

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 07 lis 2008, 10:59

alojzy pisze:W takim razie, dlaczego w DS tylko do 16 z minutami??? Przecież w DS tubylcy też chcą mieć autobus!!!
Spoko, po 16 w DS mało kto by tym jeździł. W DP miejscami będzie podobnie, więc nie ma co narzekać ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

KornShell

Post autor: KornShell » 08 lis 2008, 12:02

news.ztm.waw.pl pisze:2008-11-07 | Zamknięcie wiaduktu na ul. Andersa | W związku z awaryjnym zamknięciem wiaduktu w ciągu ulic Andersa - Mickiewicza dla pojazdów powyżej 3.5 t (w tym tramwajów i autobusów) od dnia 9.11.br. (niedziela) od początku kursowania (linia nocna - od początku kursowania w nocy z 8/9.11.br.) do odwołania zostają wprowadzone poniższe zmiany w układzie linii tramwajowych i autobusowych:
(...)
2. Autobusy:
- linia 114: skierowanie na trasę zmienioną: BRÓDNO-PODGRODZIE - ... - pl. Wilsona - Krasińskiego - Broniewskiego - al. Reymonta - Conrada - Sokratesa - Metro Młociny - Zgrupowania AK Kampinos - Pułkowa - Dzierżoniowska - Żubrowa - MŁOCINY-UKSW powrót: Wóycickiego - Pułkowa

- linia 122:
na północy - skierowanie na trasę zmienioną: STARE BEMOWO - ... - pl. Wilsona - Mickiewicza - Potocka - Gwiaździsta - GWIAŹDZISTA
na południu - zastąpienie przez linię Z2 na trasie: SPARTAŃSKA - trasa linii 122 - Międzyparkowa - Szymanowska - Zakroczymska (do czasu zakończenia robót na ul. Zakroczymskiej tylko w kierunku krańca Konwiktorska: Szymanowska - Zakroczymska - Wenedów - Wisłostrada - Sanguszki) - KONWIKTORSKA; powrót: Konwiktorska - Bonifraterska
(...)
- linia 195: skierowanie na trasę zmienioną: NATOLIN PŁN. - ... - Krakowskie Przedmieście - Królewska - PL. PIŁSUDSKIEGO; powrót: Moliera - Senatorska - Miodowa - Krakowskie Przedmieście
(...)
- linia 520: skierowanie na trasę zmienioną:
na północy - zastąpienie przez linię 114
na południu - skierowanie na trasę zmienioną: MARYSIN - ... - Andersa - Świętojerska - MURANÓW; powrót: Świętojerska - pl. Krasińskich - Miodowa - Kapucyńska - al. Solidarności - pl. Bankowy
(...)
ZTM korzysta z okazji i w praktyce testuje zmiany w układzie linii komunikacyjnych po ukończeniu I linii metra ( głównie 195 i 520 ). :D

520 z tym Muranowem to jest ciekawostka..., a w ogóle to czy można Kapucyńską zjechać z Miodowej do al. Solidarności ? :-k

Awatar użytkownika
Mihau

Post autor: Mihau » 08 lis 2008, 12:26

Czy 195 naprawde nie może zaliczyć w opie strony całego KP? Osobiście nie widziałbym problemu w skręcie w Senatorską, objechaniu Teatru Wielkiego i zakrańcowaniu na Pl. Piłsudskiego od tej samej strony.

A najlepiej, żeby 195 pojechało do Konwiktorskiej, bo tak to wychodzi ogryzek.

Jakie wymierne korzyści ciągnie za sobą kryterium uliczne 520? Wygodniej chyba byłoby zrobił kółeczko na Bielańskiej, o metro i tak zahaczy.

Peter
(Czepel)

Post autor: Peter » 08 lis 2008, 12:36

Mnie interesuje jedna rzecz - czy 520 zostanie po rewolucji bielańskiej w tym kształcie ( tj. na trasie Muranów - Marysin)?

michael112

Post autor: michael112 » 08 lis 2008, 12:39

Peter pisze:Mnie interesuje jedna rzecz - czy 520 zostanie po rewolucji bielańskiej w tym kształcie ( tj. na trasie Muranów - Marysin), czy będzie tak jak pierwotnie planowano?
Wydaje mi się, że zostanie połączone z 522 i będzie istnieć albo 520, albo 522 na trasie Znana - Marysin. Oczywiście, ponieważ nie jestem pracownikiem ZTM, nie mogę mieć co do tego pewności, to jedynie domysły.

ODPOWIEDZ