Trasa N-S

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Kozik

Post autor: Kozik » 07 paź 2008, 23:16

Najlepiej to byłoby połączyć dwie trasy tramwajowe, tzn. od pętli Służewiec do skrzyżowania Dźwigowa/Połczyńska/Powstańców Śląskich, ale wiem, że we Włochach jest ciasna zabudowa. Ale może gdzieś by się dało nową linię tramwajową przez Włochy przecisnąć? Jak myślicie?
pozdrawiam Kozik

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 paź 2008, 1:09

Przede wszystkim, to nie bardzo dałoby się ją wcisnąć na Sasanki przez węzeł z NS. Ciąg Bolesława Chrobrego - Globusowa - Dźwigowa też oczywiście nie wchodzi w grę. Nawet na Łopuszańskiej przy al. Krakowskiej by nie wlazło chyba :(

Glon dlatego właśnie lansował tramwaj na NS między Służewcem a Połczyńską, co wygląda na pierwszy rzut oka nieco absurdalnie, ale wcale takie głupie nie jest. Podstawowa wada: brak możliwości skomunikowania z trasą kolejową na Grodzisk Mazowiecki...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Teokryt

Post autor: Teokryt » 08 paź 2008, 6:17

Bastian pisze:Przede wszystkim, to nie bardzo dałoby się ją wcisnąć na Sasanki przez węzeł z NS.
na poziomie -1?
Od Sasanki mogła już by zasuwać na 0. Potem przez teren ogródków Działkowych lub zrobić rozwałkę Hynka x al. Krakowska. Jeśli by puścić linie 17 stycznia to można by nią przejechać przez Włochy i dalej. Rejo dźwigowej jest niestety zupełnie nierealny. miedzy WKD a koleją jest tak gęsta zabudowa że nie ma o czym marzyć. dlatego na flamastermapie linia podjechać by mogła tylko do Ursusa.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 paź 2008, 10:45

Bastian pisze:Przede wszystkim, to nie bardzo dałoby się ją wcisnąć na Sasanki przez węzeł z NS. Ciąg Bolesława Chrobrego - Globusowa - Dźwigowa też oczywiście nie wchodzi w grę. Nawet na Łopuszańskiej przy al. Krakowskiej by nie wlazło chyba :(
No niestety, jest problem z miejscem.
Chociaż moim skromnym zdaniem, przy zawężeniu Globusowej do 2 pasów ruchu i wykorzystaniu jednej jezdni dla tramwaju, a następnie puszczeniu jednego toru Chrobrego - Łopuszańską, a drugiego - Popularną - Alejami, dałoby radę. Problem jest, co wyżej (u mnie niżej) wspomniałeś, przejście przez węzły.
Glon dlatego właśnie lansował tramwaj na NS między Służewcem a Połczyńską, co wygląda na pierwszy rzut oka nieco absurdalnie, ale wcale takie głupie nie jest. Podstawowa wada: brak możliwości skomunikowania z trasą kolejową na Grodzisk Mazowiecki...
Ano. Aczkolwiek zawsze można wybudować dodatkowy przystanek kolejowy, najwyżej byłby na żądanie :p - twierdzę, że nie miałby gorszej frekwencji na pociag w porównaniu do takiego przystanku w Alejach Jerozolimskich - a trasa tramwajowa wzdłuż NSki byłaby bardzo szybka.

Ten węzeł w poziomie -1 dałoby się jednak przskoczyć, większy problem byłby z miejscem na skrzyżowaniu z Krakowską (kościół!) i węzłem Aleje - Łopuszańska.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

mariow

Post autor: mariow » 08 paź 2008, 10:52

inż. Glonojad pisze:Chociaż moim skromnym zdaniem, przy zawężeniu Globusowej do 2 pasów ruchu i wykorzystaniu jednej jezdni dla tramwaju, a następnie puszczeniu jednego toru Chrobrego - Łopuszańską, a drugiego - Popularną - Alejami, dałoby radę
e tam, nijak nie dasz rady. Kleszczowa na odcinku od skrzyżowania z Ryzową jest za wąska i w dodatku powstaje nowy budynek wiec się tram nie zmiesci

a Popularna - za dużo przecznic
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 paź 2008, 10:55

Przecznice można uprawoskręcić względnie osygnalizować. Kleszczowa powinna mieć w liniach rozgraniczających 20 metrów, co na trzy pasy nie jest może luksusem, ale starczyć powinno. Zależy, czy się będzie chciało tramwaj zbudować ( i będzie się szukać sposobów), czy będzie nie będzie się chciało (i się będzie szukało wymówek). Biorąc pod uwagę, w jakich bólach rodzą się w Wawie nowe trasy tramwajowe, to i tak jest flamasterplanowanie. Jakieś rozbiórki byłyby oczywiście niezbędne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

mariow

Post autor: mariow » 08 paź 2008, 13:28

inż. Glonojad pisze:Przecznice można uprawoskręcić względnie osygnalizować
co prawda odbiegamy od tematu ;) ale ...

owszem da się nałożyć znaki nakazu skrętu ale:
1. tych przecznic z Popularną jest dużo
2. prawoskety i tak przecinałyby tory tramwajowe
3. ewnetualne osygnalizowanie to by była masakra przy takiej ilości skrzyżowań
4. są również lewoskręty z Popularnej w przecznice ....
inż. Glonojad pisze:Kleszczowa powinna mieć w liniach rozgraniczających 20 metrów, co na trzy pasy nie jest może luksusem, ale starczyć powinno.
bez wyburzeń nie dasz rady przy Ryzowej
inż. Glonojad pisze:Jakieś rozbiórki byłyby oczywiście niezbędne.
a no własnie hehe
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 paź 2008, 14:36

mariow pisze:
inż. Glonojad pisze:Przecznice można uprawoskręcić względnie osygnalizować
co prawda odbiegamy od tematu ;) ale ...

owszem da się nałożyć znaki nakazu skrętu ale:
1. tych przecznic z Popularną jest dużo
O znaczeniu dojazdu do posesji
2. prawoskety i tak przecinałyby tory tramwajowe
w jaki sposób, jeśli tor byłby na środkowym pasie?
3. ewnetualne osygnalizowanie to by była masakra przy takiej ilości skrzyżowań
Zgadzam się, nie mówię że każde sioło miałoby skręt z Popularnej
4. są również lewoskręty z Popularnej w przecznice ....
Zostałyby tylko te przy światłach, z wydzielonymi pasami najlepiej.
inż. Glonojad pisze:Kleszczowa powinna mieć w liniach rozgraniczających 20 metrów, co na trzy pasy nie jest może luksusem, ale starczyć powinno.
bez wyburzeń nie dasz rady przy Ryzowej
Tam są trzy pasy plus zatoka autobusowa. Zatokę wywalamy, przenosząc autobusy na torowisko. Może się wezmę i rozrysuję to.
Zresztą jestem prawie pewien, że tam są budynki w liniach rozgraniczających. I tak je trzeba będzie wykupić i wyburzyć.
inż. Glonojad pisze:Jakieś rozbiórki byłyby oczywiście niezbędne.
a no własnie hehe
Pod budowę dróg będzie wyburzeń całe kwartały, to parę domów pod tramwaj też da się przewidzieć. To jest miasto, nie zaścianek szlachecki, nie da się rozbudować infrastruktury bez wyburzeń, zwłaszcza przy takich opóźnieniach w planistyce i budowie tejże infrastruktury w porównaniu do zagospodarowania przestrzennego.

To jeszcze nic, Trasa Olszynki Grochowskiej to dopiero będzie walec... :term:

mariow

Post autor: mariow » 08 paź 2008, 14:51

inż. Glonojad pisze:O znaczeniu dojazdu do posesji
no nie tylko, jest duzo uliczek odchodzacych od Popularnej
inż. Glonojad pisze:w jaki sposób, jeśli tor byłby na środkowym pasie?
hmm, myslałem że mówimy o południowej stronie ulicy :-k
inż. Glonojad pisze:Tam są trzy pasy plus zatoka autobusowa. Zatokę wywalamy, przenosząc autobusy na torowisko. Może się wezmę i rozrysuję to.
dobry pomysł, te pasy są może i trzy ale naprawde ciasne
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 paź 2008, 17:45

mariow pisze:
inż. Glonojad pisze:O znaczeniu dojazdu do posesji
no nie tylko, jest duzo uliczek odchodzacych od Popularnej
O nich właśnie pisałem. Na Białołęce takie uliczki mają szlaban z cieciem, a dzielnica broni się jak może przed ich przejęciem do eksploatacji...

Bo to są właśnie ulice, których zadaniem jest obsługa posesji. Są czasem nadużywane jako ulice "tranzytowe" (o różnej odległości tego tranzytu), przerobienie ich na prawoskręty tylko to uporządkuje. A żeby mieszkańcom zupełnie nie utrudniać - może na skrzyżowaniach Globusowa - Chrobrego - Popularna oraz Techników - Popularna zrobić ronda? Miejsce jest, światła niepotrzebne, priorytet tramwaju wysoki, możliwość zawróceni...
inż. Glonojad pisze:w jaki sposób, jeśli tor byłby na środkowym pasie?
hmm, myslałem że mówimy o południowej stronie ulicy :-k
Nieee, raczej nie.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 08 paź 2008, 23:01

inż. Glonojad pisze:
mariow pisze: no nie tylko, jest duzo uliczek odchodzacych od Popularnej
O nich właśnie pisałem. Na Białołęce takie uliczki mają szlaban z cieciem, a dzielnica broni się jak może przed ich przejęciem do eksploatacji...
Podstawowy warunek. Jesli dzielnica ma przejąc, to szlaban out. I mieszkańcom odchodzi ochota.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 paź 2008, 6:38

tarantula01 pisze:
inż. Glonojad pisze: O nich właśnie pisałem. Na Białołęce takie uliczki mają szlaban z cieciem, a dzielnica broni się jak może przed ich przejęciem do eksploatacji...
Podstawowy warunek. Jesli dzielnica ma przejąc, to szlaban out. I mieszkańcom odchodzi ochota.
Ależ to nie o to chodzi. Dzielnica nie chce (czy też nie chciała za poprzedniego zestawu burmistrzów) przejmować tego typu ulic w ogóle, żeby nie musieć ich sprzątać, odśnieżać, naprawiać...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 paź 2008, 19:14

inż. Glonojad pisze:A żeby mieszkańcom zupełnie nie utrudniać - może na skrzyżowaniach Globusowa - Chrobrego - Popularna oraz Techników - Popularna zrobić ronda? Miejsce jest, światła niepotrzebne, priorytet tramwaju wysoki, możliwość zawróceni...
Ale jeśli ronda, to z wybrukowaną wysepką na poziomie jezdni czy takie, żeby nie można było przejechać przez nie na wprost w przypadku większych pojazdów? :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 paź 2008, 20:15

Nie wiem, jeszcze nie narysowałem ;)

Kostek

Post autor: Kostek » 07 lis 2008, 11:16

Witajcie,

mam pytanie, tylko trochę związane z NS ale nie wiedziałem gdzie wkleić:)

Otóż, niestety nie pamiętam gdzie, ostatnio wpadł mi do ręki artykuł o nowych drogach w Warszawie. Na załączonej mapce była wytyczona trasa przecinająca NS na wysokości ulicy Włodarzeskiej/ stacja WKD Al. Jerozlomskie. Dalej przecinała Instalatorów, Raków, Krzyżowała się z Bakalarską, Łopuszańską, Śladem Orzechowej i dalej do przedłużenia 17-ego stycznia.
Czy widzieliście coś takiego?

Dość to dziwne i pewnie nie poparte konkretnymi planami, bo w studium uwarunkowań jest tylko trasa bakalarska.
Ale mój kumpel, który mieszka w tamtym rejonie bardzo się tematem zainteresował:)

ODPOWIEDZ