KM po ukończeniu budowy pierwszej linii Metra

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 lis 2008, 18:27

ziomal pisze:
Glonojad pisze: Które Mobilis czy ITS z pewnością na pół roku kupi :roll:
Jest takie piękne pojęcie komunikacyjne: Brygada Wielo Liniowa (BWLka). O-) ITS i Mobilis nic chyba przeciwko takim brygadom nie ma... 8-(
Pojęcie to oznacza brygadę, która w jednej chwili znajduje się w dwóch miejscach? Bo jeśli nie, to BWL może załatać wozokilometry, ale nie brak brygad w szczycie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 10 lis 2008, 0:15

Glonojad pisze:
ziomal pisze: Jest takie piękne pojęcie komunikacyjne: Brygada Wielo Liniowa (BWLka). O-) ITS i Mobilis nic chyba przeciwko takim brygadom nie ma... 8-(
Pojęcie to oznacza brygadę, która w jednej chwili znajduje się w dwóch miejscach? Bo jeśli nie, to BWL może załatać wozokilometry, ale nie brak brygad w szczycie.
Teoretyka a praktyka to dwie różne rzeczy... 8-( A napewno w transporcie. ITS może odkupić pare wozów, które chociaz potrafią ruszyć z kącika śmierci i zmodernizować by przynajmniej jeździły pół roku :D Ciekawe ileby taka modernizacja kosztowała... 8-( W godzinach szczytu mamy korki: zabójstwo. Jeśli zasilimy linię jadącą przez pół miasta, to brygady stojące na x ulicy w korku, w centrum miasta, będą po kolei opóźnione, ale każdy kurs powinien być wykonany. Inwestujemy w nią sporą liczbę brygad, linia spełnia swoją rolę mimo znacznych opóźnień. Ze względu na korki i brak brygad dodawanie kolejnych dodatków jest kiepskim pomysłem. A gdyby tak utworzyć linię o charakterze lokalnym w centrum miasta? Wspierałaby często jeżdżący ''tranzyt'', a nie trzeba by wpakowywać w nią strasznie dużej ilości brygad. Pomysł może nie jest genialny i schematyczny, ale w niektórych przypadkach może warty realizacji?
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 lis 2008, 0:33

Ja ciągle czekam na wyjaśnienie dotyczyą tych BWLek rozwiązujących problemy taborowe na masową skalę :p (bo w szczegółach to pewnie da się tak zrobić na kilku liniach o wybitnie punktowych szczytach w różnych porach, ale czy aż 50 brygad?).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

zzz

Post autor: zzz » 10 lis 2008, 9:42

To nie znasz rozwiazan z nie tak bardzo dalekiej przeszlosci? :P

konradek

Post autor: konradek » 10 lis 2008, 10:07

ziomal pisze:A gdyby tak utworzyć linię o charakterze lokalnym w centrum miasta?
tylko koniecznie tramwajową(tramwajowe), bo autobusowa to (raczej) będzie stać w korkach

proponuję:
47 Plac Narutowicza-grójecka-towarowa-aleja solidarności-marszałkowska-nowowiejska-krzywickiego-filtrowa-Plac Narutowicza
49 Ratuszowa Zoo-targowa-most śląsko dąbrowski-aleja solidarności-aleja jana pawła-cahubińskiego-aleja niepodległości-rakowiecka-Kielecka

wysoka częstość kursowania i możliwość przesiadek po całym centrum
Harry pisze:
Mnie interesuje jedna rzecz - czy 520 zostanie po rewolucji bielańskiej w tym kształcie ( tj. na trasie Muranów - Marysin)?
oczywiście, że nie :wesoly:
A skąd wiesz, może mokotów zaprotestował, że chce mieć dojazd na aleję solidarności 522 zostanie na mokotowie, a 520 zabiorą z bielan, na broniewskiego są tramwaje a na chomiczówce 116 z resztą z ankiet wynikało, że na bielanach mało kto ma coś przeciwko przesiadkom (114+metro)

wojtor

Post autor: wojtor » 10 lis 2008, 12:23

konradek pisze:
ziomal pisze:A gdyby tak utworzyć linię o charakterze lokalnym w centrum miasta?
tylko koniecznie tramwajową(tramwajowe), bo autobusowa to (raczej) będzie stać w korkach

proponuję:
47 Plac Narutowicza-grójecka-towarowa-aleja solidarności-marszałkowska-nowowiejska-krzywickiego-filtrowa-Plac Narutowicza

Jadąc od JPII Aleją solidarności skręt w Marszałkowską byłby dość trudny z powodu braku torowiska.
A nawet gdyby było do dodatkowy cykl świateł do skrętu już kompletnie by sparaliżował Plac Bankowy

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 10 lis 2008, 12:29

wojtor pisze:Jadąc od JPII Aleją solidarności skręt w Marszałkowską byłby dość trudny z powodu braku torowiska.
Czemu? Przecież tory są.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 10 lis 2008, 12:41

Glonojad pisze:Ja ciągle czekam na wyjaśnienie dotyczyą tych BWLek rozwiązujących problemy taborowe na masową skalę :p (bo w szczegółach to pewnie da się tak zrobić na kilku liniach o wybitnie punktowych szczytach w różnych porach, ale czy aż 50 brygad?).
No nie, nie da się :D Ale częściowo by to sprawę rozwiązało. Tylko byłby problem nadgodzin w pracy kierowców...

[ Dodano: Pon 10 Lis, 2008 12:45 ]
wojtor pisze:
konradek pisze: tylko koniecznie tramwajową(tramwajowe), bo autobusowa to (raczej) będzie stać w korkach

proponuję:

Jadąc od JPII Aleją solidarności skręt w Marszałkowską byłby dość trudny z powodu braku torowiska.
A nawet gdyby było do dodatkowy cykl świateł do skrętu już kompletnie by sparaliżował Plac Bankowy
Stare, ludowe powiedzenie: Spokój Galasa... 8-( Chodziło mi o linie autobusową o nie genialnej częstotliwości. Tramwaje jednak nadal są kontrowersyjne w centrum... No, chyba, że sytuacja się unormuje. Tylko że tu chodzi o co innego- tramwaje w Jerozolimskich to inna sprawa niż ciąg Dolny Mokotów- KP - Żoliborz.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 10 lis 2008, 12:45

fraktal pisze:W każdym razie jeśli wprowadzą te skrócone kursy, to chyba nie po to, by w połowie stycznia je zlikwidować. A pewnie mieszkańcy Tarchomina skwapliwie skorzystają z okazji, żeby spróbować przeforsować korektę trasy ekspresów do placu Wilsona. W ten sposób z jednej strony będą protestujący mieszkańcy przeciwko autobusom na placu Wilsona, z drugiej protestujący Tarchomin przeciwko trasie ekspresów.
Tarchomin już próbuje forsować korektę tras ekspresów.
KornShell pisze:ZTM korzysta z okazji i w praktyce testuje zmiany w układzie linii komunikacyjnych po ukończeniu I linii metra ( głównie 195 i 520 ). :D
Będzie materiał papierowy, że 520 na północ od pl. Konstytucji jeździ puste i to będzie uzasadnieniem nieprzywracania 520. Zresztą kto będzie się domagał przywrócenia trasy 520 po 3 latach.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 lis 2008, 13:02

tarantula01 pisze:Tarchomin już próbuje forsować korektę tras ekspresów.
Co jest totalnym idiotyzmem, bo Wilsona nie nadaje się na przyjmowanie kolejnych autobusów. Jedyne, o co należy walczyć to bus-pas na AK.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 10 lis 2008, 13:30

MisiekK pisze:Jedyne, o co należy walczyć to bus-pas na AK.
Szkoda tylko, że z pewnością buspas na AK nie byłby tylko ''busowy''... No, przynajmniej nie zawsze.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Kra

Post autor: Kra » 10 lis 2008, 13:52

Santos pisze:116 jak ''tramwaj'' - od 12.11 cały dzień co 10 minut =D> (de facto - pewnie z 17 bądź 18 całek będzie, co pewnie nie raz poskutkuje ''stadem'' wozów :D )
Tak tylko znikło 122 i 195 na połączeniu Trakt - Żoliborz/Bielany i tak naprawdę znacznie spadła częstotliwość połączeń, najbardziej w szczycie gdy z 14 kursów zostało tylko 6. W DS w ciągu dnia zamiast 11 kursów jest tylko 6 a wieczorem w DS zamiast 6 tylko 4. Więc proszę nie zachwycajcie się rozkładem 116. :-?
I tak na marginesie, dzięki objazdowi zmalał rozkładowy maksymalny czas przejazdu na odcinku Aspekt - Foksal z 33 do 32 minut :!: , jak to jest możliwe, naprawdę nie wiem.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 10 lis 2008, 16:25

I tak na marginesie, dzięki objazdowi zmalał rozkładowy maksymalny czas przejazdu na odcinku Aspekt - Foksal z 33 do 32 minut :!: , jak to jest możliwe, naprawdę nie wiem.
A ja wiem. Konwiktorską i Krajewskiego jest szybciej niż Andersa zjazd z zawrotką i podjazd Międzyparkową. Na pewno jest szybciej.

Dziś oczywiście stada zdumionych ludzi. Ale pochwalić należy ZTM za informację. Wszędzie stojący uczynni młodzi ludzie wyjaśniający co i jak.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 10 lis 2008, 17:14

tarantula01 pisze:Tarchomin już próbuje forsować korektę tras ekspresów.
Nie Tarchomin tylko radny Tumasz niczym Don Kichote odstawia prywatę z pl. Wilsona

Harry

Post autor: Harry » 11 lis 2008, 0:00

Kra pisze:Tak tylko znikło 122 i 195 na połączeniu Trakt - Żoliborz/Bielany i tak naprawdę znacznie spadła częstotliwość połączeń, najbardziej w szczycie gdy z 14 kursów zostało tylko 6. W DS w ciągu dnia zamiast 11 kursów jest tylko 6 a wieczorem w DS zamiast 6 tylko 4. Więc proszę nie zachwycajcie się rozkładem 116. :-?
Czyli nadal urzędasy czynią zadość swojej jakże zdroworozsądkowej polityce "Wszystkich do metra!"
Co z tego, że jest kompletnie niezabieralne...

ODPOWIEDZ