Trawiaste torowiska Tramwajowe
Moderator: Wiliam
Choć co prawda za oknem zupełnie inna aura to zanim spadł śnieg tak patrzyłem na nasze torowiska. większość to asfaltowe lub betonowe. na pozostałych biały upaćkany tłuczeń z niedopałkami, papierkami i innymi śmieciami.
Nawet tym najnowszym w ul. Grójeckiej.
Przecież są odcinki gdzie można by z powodzeniem położyć geowłókninę na tłuczeń, i tak przymocować żeby sienie przesuwała lub w razie potrzeby szybko zdemontować.
Ktoś kiedyś pisał o podbijaniu torowiska, widziałem taka maszynę na filmiku w akcji i widziałem torowiska które niebyły podbijane chyba od wieków bo tyle na nich się pyłu i kurzu miejskiego zebrało ze już trawa na tym tłuczniu rośnie samoistnie.
Jakie plusy?
- Cichsze bo trawa wraz z ziemia lepiej chłodnie dźwięki niż tylko sam tłuczeń.
- Estetyczne przez cały rok
- łatwe usuwanie zanieczyszczeń podczas np. koszenia
- zatrzymywanie wycieków z tramwaju w gruncie.
Minusy?
- konieczność koszenia - ale przecież można zrobić to wraz ze szlifowaniem czy innymi pracami torowymi, nie wierze że przez tydzień nie objechała by tego kosiarka z przerobionego 13N.
- Podlewanie latem podczas okresu suszy. Jeśli geowłóknina by dobrze zatrzymywała wodę to tuz po skoszeniu mógłby ten pojazd od razu ja podlewać.
Inne problemy?
- Korozja szyny? umalować dowolnym podkładem antykorozyjnym.
- naprawy torowiska? łatwe zdejmowanie pokrywy, uzupełnianie ubytków trawą z rolki.
- wyższe koszta obsługi? Estetyka miejska zawsze kosztuje.
Nawet tym najnowszym w ul. Grójeckiej.
Przecież są odcinki gdzie można by z powodzeniem położyć geowłókninę na tłuczeń, i tak przymocować żeby sienie przesuwała lub w razie potrzeby szybko zdemontować.
Ktoś kiedyś pisał o podbijaniu torowiska, widziałem taka maszynę na filmiku w akcji i widziałem torowiska które niebyły podbijane chyba od wieków bo tyle na nich się pyłu i kurzu miejskiego zebrało ze już trawa na tym tłuczniu rośnie samoistnie.
Jakie plusy?
- Cichsze bo trawa wraz z ziemia lepiej chłodnie dźwięki niż tylko sam tłuczeń.
- Estetyczne przez cały rok
- łatwe usuwanie zanieczyszczeń podczas np. koszenia
- zatrzymywanie wycieków z tramwaju w gruncie.
Minusy?
- konieczność koszenia - ale przecież można zrobić to wraz ze szlifowaniem czy innymi pracami torowymi, nie wierze że przez tydzień nie objechała by tego kosiarka z przerobionego 13N.
- Podlewanie latem podczas okresu suszy. Jeśli geowłóknina by dobrze zatrzymywała wodę to tuz po skoszeniu mógłby ten pojazd od razu ja podlewać.
Inne problemy?
- Korozja szyny? umalować dowolnym podkładem antykorozyjnym.
- naprawy torowiska? łatwe zdejmowanie pokrywy, uzupełnianie ubytków trawą z rolki.
- wyższe koszta obsługi? Estetyka miejska zawsze kosztuje.

- Solaris U10
- Bastian
- Sułtan Maroka
A co to jest górecek?Teokryt pisze:we Wrocławiu ulice górecka znam
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Torowiska trawiaste z zasady stosuje się na podbudowie bezpodsypkowej. Wynika to właśnie z konieczności podbijania, które realizowane jest "maszynowo" - ręczne zdejmowanie humusu i zwijanie geowłókniny niespecjalnie przyspiesza ten proces
- chociaż być może rzeczywiście jest "łatwe", zależy co kto przez "łatwe" rozumie.
Mam informacje, że Tramwaje Warszawskie próbowały uzyskać zgodę na zatrawienie kilku odcinków torowisk - uzyskały jednak stanowisko, że są one potrzebne asfaltowe dla przejazdu pojazdów uprzywilejowanych. Gwoli sprawiedliwości jednak, na Filtrowej nikt ich do tego nieszczęsnego asfaltu nie zmuszał a i tak go z rozpędu zrobili (podobno ze względu na zanieczyszczenie i zniszczenie przez ochlapywanie breją śnieżno - solną).
Mam informacje, że Tramwaje Warszawskie próbowały uzyskać zgodę na zatrawienie kilku odcinków torowisk - uzyskały jednak stanowisko, że są one potrzebne asfaltowe dla przejazdu pojazdów uprzywilejowanych. Gwoli sprawiedliwości jednak, na Filtrowej nikt ich do tego nieszczęsnego asfaltu nie zmuszał a i tak go z rozpędu zrobili (podobno ze względu na zanieczyszczenie i zniszczenie przez ochlapywanie breją śnieżno - solną).
Jak często się podbija torowisko?Glonojad pisze:Wynika to właśnie z konieczności podbijania,
Z obserwacji własnych jeszcze nie widziałem na nowych torowiskach śladów "zbrodni".
Patrze na BW1920r. tam jest przecież asfalt od czasu przebudowy zeszłorocznej. na środowy tor do skrętu do Banacha można by włożyć geowłókninę i na tym posiać trawę.
Dodatkowe informacje:
- można zamówić specjalnie plastikowe formy żeby było to bardziej zwarte.
- można zastosować inne podłoże niz typowa gleba.
Szczególnie te torowiska które wysypane są tłuczniem. I tak pojazd po nich nie przejdzie i tak. ul. grójecka jest tego najlepszym przykładem. Ile by zyskał taki Pl.Narutowicza? Albo właśnie filtrowa Wiem, wiem, nowiutki asfalt - pfuj! - ciekawe co się dzieje przy zakręcie północnym filtrów jak jest taka pogoda. tam woda ma spływać tak by zakryć szynę.Glonojad pisze:że są one potrzebne asfaltowe dla przejazdu pojazdów uprzywilejowanych.

- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Jeżdżą po prawej stronie, ale drzwi i kabiny mają z obu stron, kraniec na Av. Diagonal jest ślepo zakończony (nie ma klasycznej pętli)Teokryt pisze:Ten tram w barcelonie to cos mi na niewłaściwym torze, chyba że tam tramy lewostronnie jeżdżą po dywaniku.
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
jestem za dla trawiastych torowisk w kilku miejscach w wawie:
filtrowa od narutowicza do chałbińskiego/ politechniki
marszałkowska od unii lubelskiej do konstytucji
marymoncka na całej długości
Grochowska od wiatracznej do gocławka
al. zieleniecka
odrowąża
waszyngtona
grójecka od banacha do hynka
połczyńska przy cmentarzu
i pewnie jeszcze kilka miejsca - jest ich całkiem sporo..
filtrowa od narutowicza do chałbińskiego/ politechniki
marszałkowska od unii lubelskiej do konstytucji
marymoncka na całej długości
Grochowska od wiatracznej do gocławka
al. zieleniecka
odrowąża
waszyngtona
grójecka od banacha do hynka
połczyńska przy cmentarzu
i pewnie jeszcze kilka miejsca - jest ich całkiem sporo..
- Solaris U10
Za rzadko, jakieś 1-3 razy za "życia" torowiska.Teokryt pisze: Jak często się podbija torowisko?
Z obserwacji własnych jeszcze nie widziałem na nowych torowiskach śladów "zbrodni".
.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej