Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
- a/p TALENT
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To ma być tramwaj mogący konkurować z Pesą ceną, a przy tym bijący ją obrotowymi wózkami przy 100% niskiej podłogi. No na czymś musieli zaoszczędzić
.
Na pewno nie jest to jedyny model dzioba, bo, jak pisałem, ten nie ma (chyba, jest rozebrany) odboju i nie jestem pewien wysokości sprzęgu. A to dwa parametry, które wszystkie polskie przedsiębiorstwa komunikacyjne uważają za istotne (jeśli nawet nie wymagane).
Na pewno nie jest to jedyny model dzioba, bo, jak pisałem, ten nie ma (chyba, jest rozebrany) odboju i nie jestem pewien wysokości sprzęgu. A to dwa parametry, które wszystkie polskie przedsiębiorstwa komunikacyjne uważają za istotne (jeśli nawet nie wymagane).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Identycznie przód posiada Citadis 302 dla Tunisu i tam wygląda tak. Wagony są jednak łączone po dwa i mają zupełnie inne tyły .
Wysokość sprzęgu pewnie da się dostosować.
Sam wózek jest dość ciekawą konstrukcją.
Przy okazji do analizy możliwości rożnych konstrukcji tramwajów polecam numer 8 i 10 Techniki Transportu Szynowego z tego roku.
Wysokość sprzęgu pewnie da się dostosować.
Sam wózek jest dość ciekawą konstrukcją.
Przy okazji do analizy możliwości rożnych konstrukcji tramwajów polecam numer 8 i 10 Techniki Transportu Szynowego z tego roku.
- Piotrek_2274
Generalnie ten Citadis to nie jest jego wygląd docelowy, dlatego proponuję jednak wstrzymać się od ocen. Seryjne tramwaje będą - tak jak już wyprodukowane Citadisy - mogły otrzymywać wzornictwo kabiny zgodne z wymagani zamawiającego. A to jest tylko prototyp badawczy.Adam G. pisze:ale ten Citadis to jakaś porażka
15/12/2005-12/7/2019
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Owszem, bo wagon tuniski jest jednym z jedynych (jeśli nie jedynym), dla którego zamawiający nie zastrzegł sobie wzoru dzioba .Plesim pisze:Identycznie przód posiada Citadis 302 dla Tunisu (...)
Innymi słowy, to jest "standardowy" dziób Alstomowski
Pewnie tak, ale wiem, że Alstom się wahał.Wysokość sprzęgu pewnie da się dostosować.
Jeśli mówisz o przedrukach ze Stadtverkehra, to niestety nie mogłem się przegryźć przez tłumaczenie, chyba zaprenumeruję oryginał i odświeżę język Goethego...Sam wózek jest dość ciekawą konstrukcją.
Zgadza się, wózek ixege jest wózkiem obrotowym, niskopodłogowym, dostosowanym do prędkości 100 km/h i posiadającym 4 (!) rodzaje hamulców - elektrodynamiczny (silnik), szynowy, tarczowy i elektromagnetyczny (tj. elektromagnes oddziaływujący na zesdtaw kołowy). Można go też umieścić na sztywno w konstrukcjach które tego wymagają.
Pierwszym seryjnym tramwajem wykorzystującym elementy serii x04 jest tramwaj dla Stambułu (ale nie jest x04 per se).Przy okazji do analizy możliwości rożnych konstrukcji tramwajów polecam numer 8 i 10 Techniki Transportu Szynowego z tego roku.
-
Jacek Pudło
- Kontakt:
Oryginał można poczytać sobie za darmo w Głównej Bibliotece Komunikacyjnej na ul. Chałubińskiego w godzinach 9-15.Plesim pisze:Szczerz powiedziawszy to tez wolałbym oryginał.
Na jakiej podstawie to wywnioskowałeś?Te wizualizacje PESY chyba nie są dla Warszawy, przedstawiają tramwaj dwukierunkowy.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.