KM po ukończeniu budowy pierwszej linii Metra

Moderator: Wiliam

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 04 gru 2008, 21:58

Mam wrażenie że w ZTM-ie sporo uwagi przywiązuje się do dzialan pozornych. Na informacje o Pani Zosi, o 401 i innych tego typu bzdetach zawsze jest czas. Ale już na informacje o wynikach konsultacji na Żoliborzu, na porządne oznaczenie linii wariantowych, na porządek na Ostrobramskiej już oczywiście czasu nie starcza. A to wszystko jest utrzymywane z pieniędzy podatnika... Żal i smutek.
Żeby wypowiadać tak kategoryczne sądy powinieneś mieć chociaż nikłą wiedzę nt. struktury ZTM i tego jak bez pleców jest ciężko coś tam zrobić. I że za tekściki odpowiada kto inny, niż za zmiany tras. Taki populizm może sobie być w Fakcie.
kangoo2 pisze:Linii zwyklej nadal brak, a ja już kolejny raz mialem okazję jechać rano 182 i widzę przynajmniej kilkanascie osób wysiadajacych na Torwarze z pojedynczego kursu, ale zdaniem ZTM-u z tego przystanku prawie nikt nie korzysta, więc po co nam linia zwykla? Podobnie Sloneczny Stok (Kanal Goclawski), najlepiej calkiem zlikwidowac, kilkaset mieszkan to za malo, to nic że prawie kazdy N25 i N75 musi się tam zatrzymac bo sa chetni... Szkoda ze nie ma tam proboszcza ktory by mogl zaszelescic sutanną i pewnie szybko i 520 byloby uzwyklone i 182 byloby wzmocnione.
A zrobiłeś coś w tym kierunku? Napisałeś pismo? Poruszyłeś sprawę w radzie osiedla? Czy tylko wylewasz żale na wawkomie?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 04 gru 2008, 22:00

On już to robi setny raz. I zawsze to samo.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

kangoo2

Post autor: kangoo2 » 04 gru 2008, 22:13

Napisalem pismo do ZTM i gminy, dzwonilem kilka razy i do ZTM i do gminy, probowalem tez zaktywizowac mieszkancow - wiem ze przynajmniej kilka osob dzwonilo lub napisalo maila... urzednicy niestety nie wykazuja zainteresowania. Co jeszcze mam Waszym zdaniem zrobic? Napisac do rzecznika praw obywatelskich, ze mieszkancy wzdluz Ostrobramskiej sa dyskryminowani?

Dla mnie ZTM to jedna organizacja i liczy się efekt koncowy,anie tylko dobre chęci pojedynczych osób. W mojej sprawie efektu nie widac.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 04 gru 2008, 23:03

Bastian pisze:Mówi się, że na ferie zimowe.
Mam nadzieje, że świąteczne. No kurcze metro otwarte w październiku a do lutego nie można np. skierować 7xx do Młocin, heh :/
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 gru 2008, 9:35

Podmiejskie mają być zmienione od stycznia. Jeżeli Izabelin i Łomianki nie wysadzą projektu w ostatniej chwili.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 05 gru 2008, 9:56

kangoo2 pisze:Co jeszcze mam Waszym zdaniem zrobic? Napisac do rzecznika praw obywatelskich, ze mieszkancy wzdluz Ostrobramskiej sa dyskryminowani?
Ciekawy jestem jakbyś uzasadnił tę rzekomą dyskryminację (Szczerze! czekam na odpowiedzieć!).

Piszesz, że urzędnicy nie reagują. Jeżeli ich zamęczasz, zanudzasz takimi samymi tekstami jak na Wawkomie, to dziwisz się tej obojętności? Non-stop piszesz o tym samym. W każdym tekście przywołujesz przykład Słonecznego Stoku. Nudne to się robi.
Siłą rzeczy zrażasz do siebie ludzi, nawet tych którzy chcieli początkowo pomóc.

kangoo2

Post autor: kangoo2 » 05 gru 2008, 10:30

Geografie, a o czym innym mam pisać? To jest sprawa, która mnie bezpośrednio dotyczy i dlatego zależy mi na niej najbardziej.

A ręcę już mi opadają, bo gdy dzwonię np. do Wydziału Infrastruktury Urzędu Dzielnicy Praga-Południe, to urzędnicy mam wrażenie nie wiedzą o czym mówię, pewnie nawet nie wiedzą o jaki przystanek chodzi i w czym w ogóle problem. Gdy napisałem do nich pismo, to oni poszli po najmniejszej linii oporu i przekazali je do ZTM, nawet nie dodając od siebie żadnego komentarza. ZTM też nie wykazuje zainteresowania. Podobno wszyscy wiedzą o braku linii zwykłej, ale zawsze są jakieś ważniejsze sprawy. Dlatego wkurza mnie takie wybiórcze wybieranie spraw do załatwienia, jak. np. przystanek dla 401. Ja od dłuższego czasu nie mogę niczego zdziałać. A z rzecznikiem praw obywatelskich to mam następujący pomysł: ZTM na pewno dysponuje danymi dotyczącymi gęstości zaludnienia w poszczególnych rejonach Warszawy. Bardzo jestem ciekawy, czy na pewno tymi danymi, czyli rzerczywistym zapotrzebowaniem na komunikację w poszczególnych rejonach posługuje się ZTM wprowadzając zmiany. Bo jak porównuję zapełnienie linii np. na Ostrobramskiej i np. Bora-Komorowskiego, to wydaje mi się, że są to z ich strony działania przypadkowe. Te wyjątkowo nietrafione ruchy ZTM w przypadku uruchamiania i zawieszania np. linii 405, 416 (a przecież nic nadzwyczajnego nie wydarzyło się w międzyczasie na trasie ich przejazdu, żeby ZTM mógł się tłumaczyć, że te linie były rozwojowe w trakcie ich uruchamiania a dopiero potem się skiepściły z przyczyn obiektywnych...), nieudolnego oznakowania linii wariantowanych i wielu innych pomyłek daje mi podstawę sądzić, że organizacja ta działa niefachowo i organizuje transport nie na zasadzie realnych potrzeb, tylko nacisków, układów i poleceń z góry, jak to np. miało miejsce w przypadku 502. Marysin też śmieje się, czy może płacze z powodu konsekwentnego rozwalania dojazdu do centrum poprzez stałe zmniejszanie częstotliwosci 520 i wycofanie 141, podczas gdy pustawe 401 jeździ w najlepsze co 10 minut. 168 muchowóz kursuje przez całą sobotę i niedzielę co 20 minut, nie realizując przecież żadnych podstawowych relacji, a Ostrobramska ma za to do centrum większość linii co 30 minut. Ale oczywiście znowu ktoś napisze na stronie ZTM, ze komunikacja jest dla ludzi...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 gru 2008, 11:20

No tak, jak pasażer nie pisze, to jest winny, że bierny i się nie domaga. Jak się domaga, to winny, bo "truje dupę" i do swoich postulatów zniechęca...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 05 gru 2008, 11:29

Glonojad pisze:No tak, jak pasażer nie pisze, to jest winny, że bierny i się nie domaga. Jak się domaga, to winny, bo "truje dupę" i do swoich postulatów zniechęca...
Ja popieram pisanie całym sercem. Ale w lepszym stylu, niż ciągłe powtarzanie jednego, w kółko tego samego argumentu :/
To tak jakby ktoś pisał non-stop do TW, że tablice na Jerozolimskich źle działają i podawał konkretne przykłady. I tak w kółko. Co byś z takimi skargami zrobił?

kangoo2

Post autor: kangoo2 » 05 gru 2008, 11:37

Co bym z tym zrobił? Poprawiłbym w końcu te tablice, a nie mydlił oczy tekstami, jak to Pani Zosia, albo dzieci z Siekierek kochają ZTM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 gru 2008, 11:38

geograf pisze: To tak jakby ktoś pisał non-stop do TW, że tablice na Jerozolimskich źle działają i podawał konkretne przykłady. I tak w kółko. Co byś z takimi skargami zrobił?
A nie wiem, nie zajmuję się skargami, a w ogóle to pytaj TW co by zrobiło TW :p.

BTW, skarg na SIP podobno nie ma. :-$
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 05 gru 2008, 12:16

Glonojad pisze:BTW, skarg na SIP podobno nie ma.
Podobno czy "podobno"??? :D
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 gru 2008, 13:17

kangoo2 pisze:Dlatego wkurza mnie takie wybiórcze wybieranie spraw do załatwienia, jak. np. przystanek dla 401.
Gwarantuję Ci, że spośród osób, które pracują w ZTM-ie i piszą na forum nie ma takich, które by popierały dodawanie 401 Siekierek. Co więcej. Wszystkie te osoby zdają sobie doskonalne sprawę z problemów na Ostrobramskiej. Niestety nie mają tylko możliwości wymuszenia wprowadzenia zmian, które by ten problem rozwiązały.
I nie jest sposobem zmiana 520 na 1xx, bo to jest akurat leczenie dźumy cholerą.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 05 gru 2008, 15:07

kangoo2 pisze:Geografie, a o czym innym mam pisać? To jest sprawa, która mnie bezpośrednio dotyczy i dlatego zależy mi na niej najbardziej.

A ręcę już mi opadają, bo gdy dzwonię np. do Wydziału Infrastruktury Urzędu Dzielnicy Praga-Południe, to urzędnicy mam wrażenie nie wiedzą o czym mówię, pewnie nawet nie wiedzą o jaki przystanek chodzi i w czym w ogóle problem. Gdy napisałem do nich pismo, to oni poszli po najmniejszej linii oporu i przekazali je do ZTM, nawet nie dodając od siebie żadnego komentarza. ZTM też nie wykazuje zainteresowania. Podobno wszyscy wiedzą o braku linii zwykłej, ale zawsze są jakieś ważniejsze sprawy. Dlatego wkurza mnie takie wybiórcze wybieranie spraw do załatwienia, jak. np. przystanek dla 401. Ja od dłuższego czasu nie mogę niczego zdziałać. A z rzecznikiem praw obywatelskich to mam następujący pomysł: ZTM na pewno dysponuje danymi dotyczącymi gęstości zaludnienia w poszczególnych rejonach Warszawy. Bardzo jestem ciekawy, czy na pewno tymi danymi, czyli rzerczywistym zapotrzebowaniem na komunikację w poszczególnych rejonach posługuje się ZTM wprowadzając zmiany. Bo jak porównuję zapełnienie linii np. na Ostrobramskiej i np. Bora-Komorowskiego, to wydaje mi się, że są to z ich strony działania przypadkowe. Te wyjątkowo nietrafione ruchy ZTM w przypadku uruchamiania i zawieszania np. linii 405, 416 (a przecież nic nadzwyczajnego nie wydarzyło się w międzyczasie na trasie ich przejazdu, żeby ZTM mógł się tłumaczyć, że te linie były rozwojowe w trakcie ich uruchamiania a dopiero potem się skiepściły z przyczyn obiektywnych...), nieudolnego oznakowania linii wariantowanych i wielu innych pomyłek daje mi podstawę sądzić, że organizacja ta działa niefachowo i organizuje transport nie na zasadzie realnych potrzeb, tylko nacisków, układów i poleceń z góry, jak to np. miało miejsce w przypadku 502. Marysin też śmieje się, czy może płacze z powodu konsekwentnego rozwalania dojazdu do centrum poprzez stałe zmniejszanie częstotliwosci 520 i wycofanie 141, podczas gdy pustawe 401 jeździ w najlepsze co 10 minut. 168 muchowóz kursuje przez całą sobotę i niedzielę co 20 minut, nie realizując przecież żadnych podstawowych relacji, a Ostrobramska ma za to do centrum większość linii co 30 minut. Ale oczywiście znowu ktoś napisze na stronie ZTM, ze komunikacja jest dla ludzi...
401 puste? Rano jeździ po 120-150 osób/kurs

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 05 gru 2008, 15:15

Dęboszczak pisze:401 puste? Rano jeździ po 120-150 osób/kurs
No to trzeba zwiększyć częstotliwość i przemienić w 518. :-#

ODPOWIEDZ