Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Owszem, na Belwederskiej - Sobieskiego torowisko byłoby w miejscu obecnego buspasa, czyli de facto kosztem jezdni. Chociaż teoretycznie, to nic się nikomu nie odbiera, bo przecież samochodom po buspasie jeździć już teraz nie wolno.
A co do przejścia przez Goworka - trzeba zabrać jeden pas do prawoskrętu z Goworka (żaden problem) i jeden na wylocie (obecnie są trzy plus zatoka busowo - prawoskrętowa) i styknie. Były rózne warianty analizowane, Goworka - Puławska - Rakowiecka jest i najtańszy, i przewozi najwięcej pasażerów (wg modelu).
A co do przejścia przez Goworka - trzeba zabrać jeden pas do prawoskrętu z Goworka (żaden problem) i jeden na wylocie (obecnie są trzy plus zatoka busowo - prawoskrętowa) i styknie. Były rózne warianty analizowane, Goworka - Puławska - Rakowiecka jest i najtańszy, i przewozi najwięcej pasażerów (wg modelu).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Nooo ale w tym jest problem, że te bus pasy nie kończą się na skrzyżowaniu tylko trochę przed i przechodzą w normalny pas do skrętu w prawo. Jeśli nadal by tak miało być (ale to chyba niemożliwe) to ja dziękuję bardzo za takie rozwiązanieinż. Glonojad pisze:Owszem, na Belwederskiej - Sobieskiego torowisko byłoby w miejscu obecnego buspasa, czyli de facto kosztem jezdni. Chociaż teoretycznie, to nic się nikomu nie odbiera, bo przecież samochodom po buspasie jeździć już teraz nie wolno.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Prawdę mówiąc, jak będę rozwiązane prawoskręty, to nie wiem. Na pewno jednak nie będą możliwe przy jadącym tramwaju (czyli bezkolizyjna faza) - ale pytanie bardzo dobre, podrążę wykonawcę Studium o to, dziękuję.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
No iinż. Glonojad pisze:Prawdę mówiąc, jak będę rozwiązane prawoskręty, to nie wiem. Na pewno jednak nie będą możliwe przy jadącym tramwaju (czyli bezkolizyjna faza) - ale pytanie bardzo dobre, podrążę wykonawcę Studium o to, dziękuję.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No i w takie szczegóły nie wchodził, więc ma to zrobić w ramach uzupełnienia Studium. Już ja go przypilnuję.

W związku z udostępnieniem do publicznej wiadomości "Studium Wykonalności
dla obsługi komunikacją tramwajową osiedla Tarchomin" pozwoliłem sobie umieścić parę
informacji na ten temat pod adresem
http://tramwar4.republika.pl/tw-tarchomin.html
Miłego czytania
dla obsługi komunikacją tramwajową osiedla Tarchomin" pozwoliłem sobie umieścić parę
informacji na ten temat pod adresem
http://tramwar4.republika.pl/tw-tarchomin.html
Miłego czytania
- MeWa
- Cukiereczek
a tak swoją drogą, to szkoda, że za wczasu nie pomyślano jednak o skierowania metra Mostem Północnym na Tarchomin...
a jak ma zostać zrealizowane skryżowanie z Wisłostradą i Marymoncką oraz trasą tramwajową, bo z tego, co pamiętam, to jakoś dziwnie to wyglądało...
a jak ma zostać zrealizowane skryżowanie z Wisłostradą i Marymoncką oraz trasą tramwajową, bo z tego, co pamiętam, to jakoś dziwnie to wyglądało...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- MeWa
- Cukiereczek
cóż, na jakiejś podstawie wyliczyli, że do Młocin dojeżdżać będzie 2/3 pasażerów, to pewnie inż. Glonojad będzie więcej wiedział, ale mi też się zdaje, że ludzie wybiorą bezpośrednie połączenie. Nie wiem też jaka różnica czasowa będzie.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Sądzę, że dowozówka do metra co 3 minuty jest po prostu bardziej atrakcyjna, niż jadąca jednak na około co 10 minut 16...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przy linii co 3 minuty (a docelowo co 2), dodatkowa linia nie ma zbyt wiele sensu, bo albo jedzie w stadzie, albo trzeba zrobić dla niej dziurę w częstotliwości 5ki. A jak się takie 13 zaplącze w korek na moście Śląsko - Dąbrowskim, to później na Tarchomin nagle się robi dziura...
Ponadto, dzięki wydzieleniu takiego wahadła, można precyzyjnie dosdosowywać podaż miejsc do potoku, bo nigdzie nie jest się zależnym od koordynacji sieciowej. I można zrobić częstotliwość 3/5/4/6//8/5/10 czy jakkolwiek...
Wreszcie, wydłużenie na Tarchomin którejś linii z Huty (czy wręcz utworzenie nowej na Cm. Wolski) oznacza konieczność zakupu następnych kilkunastu tramwajów, by utrzymać poziom jakości na nowej trasie (żadnych 13N proszę...) oraz grozi zarzuceniem, że produkt czerpie korzyści z elementów, które do niego nie należą (w tym wypadku chodzi o tzw. korzyści ekonomiczne, czyli np. zaoszczędzony czas, z marszrutyzacji linii leżących poza obszarem działania projektu).
Ponadto, dzięki wydzieleniu takiego wahadła, można precyzyjnie dosdosowywać podaż miejsc do potoku, bo nigdzie nie jest się zależnym od koordynacji sieciowej. I można zrobić częstotliwość 3/5/4/6//8/5/10 czy jakkolwiek...
Wreszcie, wydłużenie na Tarchomin którejś linii z Huty (czy wręcz utworzenie nowej na Cm. Wolski) oznacza konieczność zakupu następnych kilkunastu tramwajów, by utrzymać poziom jakości na nowej trasie (żadnych 13N proszę...) oraz grozi zarzuceniem, że produkt czerpie korzyści z elementów, które do niego nie należą (w tym wypadku chodzi o tzw. korzyści ekonomiczne, czyli np. zaoszczędzony czas, z marszrutyzacji linii leżących poza obszarem działania projektu).
Kometnarz do artykułu, którego zapomnieli zamieścić
.
[img]http://miasta.gazeta.pl/i/30/warszawa/00.gif[/img] pisze:Tramwaje przez Pole Mokotowskie to nowy kij w mrowisko - komentarz
Ratusz wkłada kij w mrowisko. Nowy, bo pierwsze protesty przeciw wpuszczaniu ruchu na Pole Mokotowskie już były. Dziesięć lat temu wypłynęło na nich stowarzyszenie Przyjazne Miasto - grupa ekospryciarzy, która potem wymusiła 2 mln zł haraczu za odblokowanie budowy centrum handlowego Arkadia. W latach 90. ratusz proponował nawet, że dla tramwajów i dwupasmowej ulicy wydrąży pod Polem tunel. Teraz urzędnicy rezygnują z asfaltu i myślą tylko o torach z ul. Banacha skrajem parku do ul. św. Boboli i Rakowiecką do Puławskiej. To zapewne nie zadowoli zwolenników zachowania parku w obecnym kształcie. Ale coś za coś. Zwłaszcza że tramwaje wcale nie muszą się dziś kojarzyć z hałasem i drżącymi szybami w oknach. Przeciwnie, tory na Polu Mokotowskim - tak jak ostatnio na Bemowie - mogą być wyciszone i obsiane trawą. Im lepiej rozwinięta sieć tramwajowa, tym mniej korków na ulicach.
- MeWa
- Cukiereczek
jest i reszta - http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,685 ... as=1&ias=3
[ Dodano: 2006-06-06, 01:08 ]
ale o komunikacji tu wiele nie ma (na 3 stronie) - glównie o zagospodarowaniu Pola Mokotowskiego.
[ Dodano: 2006-06-06, 01:08 ]
ale o komunikacji tu wiele nie ma (na 3 stronie) - glównie o zagospodarowaniu Pola Mokotowskiego.