zarówno na Bródno, jak i na Konwiktorską?volviak pisze:Bródno tudzież Konwiktorską wysłał...
Podsumowanie komunikacyjne w 2008
Moderator: Wiliam
- R-9 Chełmska
Jeśli zajdzie potrzeba
, śpieszyłem się kiedy to pisałem i stąd nienajszczęśliwszy dobór słowa
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
-
michael112
Czas na moje (częściowo subiektywne i egoistyczne) wyszczególnienie plusów i minusów roku 2008:
+ WRESZCIE Wprowadzenie wspólnego biletu aglomeracyjnego.
+ Rozwój linii mikrobusowych - wprowadzenie autobusów w miejsca, w których dotąd nie śniło się o komunikacji. Sądzę jednak, że miejsc, gdzie można było je wprowadzić jest więcej, np. okolice ul. Baletowej.
+ Rozwój komunikacji podmiejskiej.
+ Doprowadzenie wiaduktu nad dw. Gdańskim do katastrofalnego stanu - tak, tak, nie mylicie się. To PLUS! Pozwoliło to na przepchnięcie kilku dobrych zmian (z części z nich ZTM miał się wycofać): podział 122 bez negatywnych konsekwencji dla Mokotowa (z wyjątkiem numerka - chodzi mi tu o pozostawienie połączenia z całym TK i Miodową aż do Konwiktorskiej); skrócenie 195 i 520; i subiektywnie - wydłużenie 36 do Młocin, dzięki czemu uzyskałem bezpośrednie połączenie z Laskiem Bielańskim
+ (kolejny subiektywny plus, który dla wielu jest minusem): Reaktywacja linii 14 - to 1. więcej połączeń z Galerią Mokotów. 2 Wspomaganie w lokalnych połączeniach. A to, że linia ta ma na Puławskiej mniejsze zapełnienie niż inne linie, powoduje, że właśnie tą linią najbardziej lubię jeździć do szkoły - prawie zawsze mam miejsce siedzące, podczas gdy w takiej 4 muszę stać w tłoku.
+/- Zmiana taryfy. Na "-" niestety to podwyżka i likwidacja możliwości korzystania z jednorazówki miejskiej przy przejazdach tylko w strefie podmiejskiej. Za to na "+" zasługuje uporządkowanie taryfy i utworzenie tanich czasówek (co rekompensuje podwyżkę cen jednorazówek gdy jedziemy tylko w strefie podmiejskiej).
- mieszanie z myślnikami
- oszukanie mieszkańców Ursusa. Najpierw zabrano im E-5 zastępując 405, a wkrótce to 405 zawieszono i nigdy nie przywrócono
- brak odwagi przy wprowadzaniu niektórych zmian i późniejsze ich odwracanie (198, 502, 521) - szczególnie boli to trzecie.
+ WRESZCIE Wprowadzenie wspólnego biletu aglomeracyjnego.
+ Rozwój linii mikrobusowych - wprowadzenie autobusów w miejsca, w których dotąd nie śniło się o komunikacji. Sądzę jednak, że miejsc, gdzie można było je wprowadzić jest więcej, np. okolice ul. Baletowej.
+ Rozwój komunikacji podmiejskiej.
+ Doprowadzenie wiaduktu nad dw. Gdańskim do katastrofalnego stanu - tak, tak, nie mylicie się. To PLUS! Pozwoliło to na przepchnięcie kilku dobrych zmian (z części z nich ZTM miał się wycofać): podział 122 bez negatywnych konsekwencji dla Mokotowa (z wyjątkiem numerka - chodzi mi tu o pozostawienie połączenia z całym TK i Miodową aż do Konwiktorskiej); skrócenie 195 i 520; i subiektywnie - wydłużenie 36 do Młocin, dzięki czemu uzyskałem bezpośrednie połączenie z Laskiem Bielańskim
+ (kolejny subiektywny plus, który dla wielu jest minusem): Reaktywacja linii 14 - to 1. więcej połączeń z Galerią Mokotów. 2 Wspomaganie w lokalnych połączeniach. A to, że linia ta ma na Puławskiej mniejsze zapełnienie niż inne linie, powoduje, że właśnie tą linią najbardziej lubię jeździć do szkoły - prawie zawsze mam miejsce siedzące, podczas gdy w takiej 4 muszę stać w tłoku.
+/- Zmiana taryfy. Na "-" niestety to podwyżka i likwidacja możliwości korzystania z jednorazówki miejskiej przy przejazdach tylko w strefie podmiejskiej. Za to na "+" zasługuje uporządkowanie taryfy i utworzenie tanich czasówek (co rekompensuje podwyżkę cen jednorazówek gdy jedziemy tylko w strefie podmiejskiej).
- mieszanie z myślnikami
- oszukanie mieszkańców Ursusa. Najpierw zabrano im E-5 zastępując 405, a wkrótce to 405 zawieszono i nigdy nie przywrócono
- brak odwagi przy wprowadzaniu niektórych zmian i późniejsze ich odwracanie (198, 502, 521) - szczególnie boli to trzecie.
Polityka, głupcze*!michael112 pisze:- brak odwagi przy wprowadzaniu niektórych zmian i późniejsze ich odwracanie (198, 502, 521) - szczególnie boli to drugie.
*bez urazy, parafrazując b. prezydenta USA...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
-
michael112
PRZEPRASZAM! Zaszła pomyłka. "Szczególnie boleć" miało 521. Błąd wynika stąd, iż najpierw pisałem tylko o 502 i 521, a dopiero potem dodałem 198.JacekM pisze:Polityka, głupcze*!michael112 pisze:- brak odwagi przy wprowadzaniu niektórych zmian i późniejsze ich odwracanie (198, 502, 521) - szczególnie boli to drugie.
*bez urazy, parafrazując b. prezydenta USA...
-
michael112
- ZaciszaniN
- Kontakt:
Zwłaszcza wobec dublowania 114 z 121 na odcinku Pl. Wilsona - Kasprowicza, 106 i 114 na odcinku Conrada - Młociny-UKSW, pozostawienia 112 tam gdzie jest. No rzeczywiście zajebisty "plus", daje przykład jak marnotrawi się brygady. Pomijam już odcięcie połowy Żoliborza od komunikacji (bo teraz to jedynie parodia).michael112 pisze: + Doprowadzenie wiaduktu nad dw. Gdańskim do katastrofalnego stanu - tak, tak, nie mylicie się. To PLUS! Pozwoliło to na przepchnięcie kilku dobrych zmian (z części z nich ZTM miał się wycofać): podział 122 bez negatywnych konsekwencji dla Mokotowa (z wyjątkiem numerka - chodzi mi tu o pozostawienie połączenia z całym TK i Miodową aż do Konwiktorskiej); skrócenie 195 i 520;
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.
-
NR
- (tygrys)
Ja widzę to mniej więcej tak:
+ przywrócenie linii 189 na kraniec OS. GÓRCZEWSKSA
+ korekta tras linii 501 i 190 na Jelonkach
+ Remont infrastruktury przystankowej na krańcu Cm. Wolski
+ Remont infrastruktury przystankowej na krańcu Szczęśliwice
+ wydłużenie trasy linii 158 do krańca CH REDUTA
+ powrót linii 157 na kraniec SZCZĘŚLIWICE
+ zmiana trasy linii 154
- powrót linii 521 na "przed objazdową" trasę przez Al. Jerozolimskie
- likwidacja linii 109 (ale tylko sentymentalny minus)
+ przywrócenie linii 189 na kraniec OS. GÓRCZEWSKSA
+ korekta tras linii 501 i 190 na Jelonkach
+ Remont infrastruktury przystankowej na krańcu Cm. Wolski
+ Remont infrastruktury przystankowej na krańcu Szczęśliwice
+ wydłużenie trasy linii 158 do krańca CH REDUTA
+ powrót linii 157 na kraniec SZCZĘŚLIWICE
+ zmiana trasy linii 154
- powrót linii 521 na "przed objazdową" trasę przez Al. Jerozolimskie
- likwidacja linii 109 (ale tylko sentymentalny minus)
Teraz będę nie popularny ale nie powtarzając innych dodam swoje plusy i minusy:
+Nowe pociągi dla Kolei mazowieckich
+Przetarg na nowe tramwaje
+Odwołanie przetargu na drugą linie metra.
+Cała dyskusja jaka się po tym przetoczyła na temat wprowadzenia szeregu bus-pasów, zmniejszenia ruchu w centrum, wprowadzenie opłaty za wjazd do centrum itd.
+Powolna zmiana mentalności władz Warszawy
-Ta zmiana jest bardzo powolna
-Powtórne ogłoszenie przetargu na 2 linie metra, zamiast zainwestowanie w linie tramwajowe itd.
-Odwołanie przetargu na lokomotywy
Dlaczego nikt nie ma tyle jaj żeby powiedzieć: metro jest dla na za drogie i wolimy zamiast tego zrealizować szereg innych inwestycji, które to będą służyły większej liczbie mieszkańców niż linia metra. A jeżeli już musimy budować tą linie metra, to czy nie mogłaby iść nad Wisłą? Taniej szybciej łatwiej.
+Nowe pociągi dla Kolei mazowieckich
+Przetarg na nowe tramwaje
+Odwołanie przetargu na drugą linie metra.
+Cała dyskusja jaka się po tym przetoczyła na temat wprowadzenia szeregu bus-pasów, zmniejszenia ruchu w centrum, wprowadzenie opłaty za wjazd do centrum itd.
+Powolna zmiana mentalności władz Warszawy
-Ta zmiana jest bardzo powolna
-Powtórne ogłoszenie przetargu na 2 linie metra, zamiast zainwestowanie w linie tramwajowe itd.
-Odwołanie przetargu na lokomotywy
Dlaczego nikt nie ma tyle jaj żeby powiedzieć: metro jest dla na za drogie i wolimy zamiast tego zrealizować szereg innych inwestycji, które to będą służyły większej liczbie mieszkańców niż linia metra. A jeżeli już musimy budować tą linie metra, to czy nie mogłaby iść nad Wisłą? Taniej szybciej łatwiej.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Hmm. Nawiązujesz do tego artykułu?kajo pisze:Dlaczego nikt nie ma tyle jaj żeby powiedzieć: metro jest dla na za drogie i wolimy zamiast tego zrealizować szereg innych inwestycji, które to będą służyły większej liczbie mieszkańców niż linia metra.
- MeWa
- Cukiereczek
o rany, jak to dobrze, że to tylko wizjejasiu pisze:Hmm. Nawiązujesz do tego artykułu?kajo pisze:Dlaczego nikt nie ma tyle jaj żeby powiedzieć: metro jest dla na za drogie i wolimy zamiast tego zrealizować szereg innych inwestycji, które to będą służyły większej liczbie mieszkańców niż linia metra.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]