Autobusy 15m
-
desert_eag
A ja lubię piętnastki. Świetnie się prowadzą i sprawiają wrażenie najbardziej stabilnych na drodze z całej serii SU. Jak ktoś ma ten wóz na stanie to, wierzcie mi, nie ma żadnych problemów z jego prowadzeniem, skręcaniem etc. Mają też lepsze ogrzewanie w kabinie kierowcy od innych Solarisów.
Problemem jest stan tych wozów po kilkuletniej służbie w MZA. Często zamulone, ze spieprzoną skrzynią i masą innych usterek. Niektórymi nie da się jeździć. Ale jeśli właściciel ma charyzmę i pogoni kota mechanikom to chodzą wciąż jak marzenie. Jest kilka bardzo zadbanych egzemplarzy na R-7 z właścicielami i jazda takim wozem to czysta przyjemność.
A co do pojemności... Jest kilka linii, na które nadają się doskonale, np. na 172 po delikatnym podkręceniu częstotliwości byłyby to idealne wozy. Ale jest ich bez wątpienia nieco za dużo na stanie.
[ Dodano: Nie 28 Gru, 2008 23:19 ]
Co do stabilności na drodze... Wiadomo, że SU18 z serii 81xx mają twardsze zawieszenie i może ta stabilność na drodze piętnastek to tylko moje subiektywne wrażenie.
Problemem jest stan tych wozów po kilkuletniej służbie w MZA. Często zamulone, ze spieprzoną skrzynią i masą innych usterek. Niektórymi nie da się jeździć. Ale jeśli właściciel ma charyzmę i pogoni kota mechanikom to chodzą wciąż jak marzenie. Jest kilka bardzo zadbanych egzemplarzy na R-7 z właścicielami i jazda takim wozem to czysta przyjemność.
A co do pojemności... Jest kilka linii, na które nadają się doskonale, np. na 172 po delikatnym podkręceniu częstotliwości byłyby to idealne wozy. Ale jest ich bez wątpienia nieco za dużo na stanie.
[ Dodano: Nie 28 Gru, 2008 23:19 ]
Co do stabilności na drodze... Wiadomo, że SU18 z serii 81xx mają twardsze zawieszenie i może ta stabilność na drodze piętnastek to tylko moje subiektywne wrażenie.
SU15 strasznie buja na nierównościach, trzeba uważać na tyłek (na wielu widać zagniecenia na lewych tylnych rogach) i przy wymijaniu z samochodami typu Transit itp dostawczaki bo lewe lusterko jest nisko... Do tego dochodzi słaba dynamika i słaby układ hamulcowy (na śliskim zawsze blokuje lub próbuje blokować przednia oś przez co bus leci jak taran do przodu)
Ja również. Jednak zadbana 15-ka na R7 to rzadkość. Jeśli wolna jest na przykład 8753 to z przyjemnością ją biorę: bardzo dobrze utrzymana + mała kierownica. Prowadzi się ją lepiej niż niejedną 18-kę. Dla mnie jedynym mankamentem 15-tek to - jak napisał wcześniej Proboszcz - za nisko umieszczone lewe zewnętrzne lustro wsteczne. Trzeba uważać, żeby w coś nie przypakować.desert_eag pisze:A ja lubię piętnastki ...
Pozdrawiam
[||==||][==||==||]
[||==||][==||==||]
A ja bardzo wspólczuję kierowcom którzy maja 15 np na 123. Te skręty z Grochowskiej w Zamieniecką czy ze Zwyciezców i Waszyngtona w Saską są koszmarne i często możliwe tylko dzięki uprzejmosci i cofaniu sie lub ustępowaniu innych uzytkowników jezdni.desert_eag pisze:A ja lubię piętnastki. Świetnie się prowadzą i sprawiają wrażenie najbardziej stabilnych na drodze z całej serii SU. Jak ktoś ma ten wóz na stanie to, wierzcie mi, nie ma żadnych problemów z jego prowadzeniem, skręcaniem etc.
Wiesz, na skręcie z al. Niepodległości w Odyńca (301) Neoplan czy Solaris nieraz zmuszał do cofania pojazdy stojące lekko przed linią zatrzymania
, kiedyś nawet jeden kierowca musiał sam cofać bo groziło mu otarcie o drzewo 
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
-
solarman15
Na skrzyżowaniu Górczewskiej i Lazurowej na skręcie z Lazurowej w Górczewską w stronę pętli dochodzi do podobnych incydentów.
Niedawno 408 skręciło w prawo, a niczego niespodziewająca się pani stała jakiś metr poza linią, i żeby kierowca poczuł trochę adrenalinki, a zarazem czegoś panią nauczył, złamał się na łuku i ostro wyhamował zatrzymując się czołem z 0,5 metra przed jej maską. Gdybyście tylko widzeli jej minę
Niedawno 408 skręciło w prawo, a niczego niespodziewająca się pani stała jakiś metr poza linią, i żeby kierowca poczuł trochę adrenalinki, a zarazem czegoś panią nauczył, złamał się na łuku i ostro wyhamował zatrzymując się czołem z 0,5 metra przed jej maską. Gdybyście tylko widzeli jej minę
100% prawdyProboszcz pisze:SU15 strasznie buja na nierównościach, trzeba uważać na tyłek (na wielu widać zagniecenia na lewych tylnych rogach) i przy wymijaniu z samochodami typu Transit itp dostawczaki bo lewe lusterko jest nisko... Do tego dochodzi słaba dynamika i słaby układ hamulcowy (na śliskim zawsze blokuje lub próbuje blokować przednia oś przez co bus leci jak taran do przodu)
[ Dodano: Sro 31 Gru, 2008 01:20 ]
Mała kierownica również w #8740Jamad pisze:8753 to z przyjemnością ją biorę: bardzo dobrze utrzymana + mała kierownica
no ale z tą dynamiką to różnie bywa, a najczęściej SU15 mają jednak lepsze przyspieszenie np. od SU18levar pisze:100% prawdyProboszcz pisze:SU15 strasznie buja na nierównościach, trzeba uważać na tyłek (na wielu widać zagniecenia na lewych tylnych rogach) i przy wymijaniu z samochodami typu Transit itp dostawczaki bo lewe lusterko jest nisko... Do tego dochodzi słaba dynamika i słaby układ hamulcowy (na śliskim zawsze blokuje lub próbuje blokować przednia oś przez co bus leci jak taran do przodu)Sam bym lepiej tego nie ujął
, a wszak kolega Proboszcz nie jest jeszcze kierowcą
.
noidea