Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 10 sty 2009, 2:52

Kto w dzielnicy Wawer się zajmuje komunikacja, konkretnie?

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 10 sty 2009, 10:53

Była puszczona plotka, że ma być reforma na terenie Wawra, ale któregoś dnia ZTM oficjalnie ją zdementował. Więc póki co możemy spać spokojnie. Jak jednak dojdzie po jakimś czasie do takiej wawerskiej rewolucji to napewno będą konsultacje i wtedy będzie można zgłaszać swoje "za" i "przeciw"

[ Dodano: Sob 10 Sty, 2009 10:57 ]
Słyszałem reforma bielańska będzie zaraz po feriach. Ta reforma miała swój przyspieszony I etap po zamknięciu wiaduktu przy Gdańskim (prawie takie same były założenia nowych tras autobusów jakie teraz są - czy to nie przypadek?) Na Bielany jeżdżę rzadko, bo tylko odebrać żonę z UKSW i mam taką długą trasę z Ursynowa, że hej (godzina dojazdu!). URSYNÓW ZACH-METRO IMIELIN/STOKŁOSY-METRO MARYMONT-UKSW i jeszcze 15 minutowy spacer. A tak przy okazji słyszałem, że nie będzie też połączenia (przynajmniej narazie) Wisłostrady z UKSW, więc o bezpośredniej komunikacji można pomarzyć.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

aaa

Post autor: aaa » 10 sty 2009, 12:44

Linie 147 czy 115 (mam tu na myśli nową trasę przez Lucerny) powinny pełnić podwójną rolę: i linii do centrum, i dowozówki do Kolei Mazowieckich. To nie 521, a kolej powinna być osią komunikacji w dzielnicy Wawer. KM-y już jeżdżą co 10 minut w szczycie porannym! Tłumy w 521 utrzymują się tylko z powodu niewiedzy o wspólnym bilecie! Przykład: Pod koniec listopada na przystanku PKP Międzylesie na linii 521 zepsuł się Ikarus. Była godzina 6:53. Pociąg za dwie minuty! Na stację przeszła tylko 1/4 pasażerów 521. Reszta została na przystanku. Nie wierzę, aby te 3/4 pasażerów wysiadały na Grochowie!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 sty 2009, 12:47

aaa pisze:Nie wierzę, aby te 3/4 pasażerów wysiadały na Grochowie!
Ja uwierzę prędzej, bo tłumy do centrum tą linią nie dojeżdżają. Oczywiście nie zamierzam twierdzić, że na Grochowie potem ci pasażerowie zostali :P

A co roli kolei - pełna racja, choć postęp na razie nie jest wielki - te 10 minut to niezbyt długi okres. A z powrotem już gorzej. Tym niemniej zgoda, tak jak piszesz, być powinno, szczególnie że można dojechać nie tylko do centrum, ale i na Wschodni itp.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 10 sty 2009, 13:57

jasiu pisze:Kto w dzielnicy Wawer się zajmuje komunikacja, konkretnie?
Komisje i Gójski który ich olewa i sam decyduje niestety.
A co do komunikacji , w Wawrze Zachodnim potrzebna jest pętla, żeby to wszystko dobrze funkcjonowało. A za nim powstanie , w czasie blisko przyszłym, musi zostać wdrożony projekt niekoniecznie ten ZTM, chociaż założenia są podobne....

Oczywiście rola kolei w Wawrze Wschodnim powinna wzrastać, przejmując role linii 521 do centrum.

Rosa

Post autor: Rosa » 10 sty 2009, 14:25

Po pierwsze to Premo napisał że nie ma maszynistów i wszystko funkcjonuje tak jak teraz tylko dzięki nadgodzinom, to oznacza że prędzej czy później musi się rozsypać więc tak bardzo na kolej bym nie liczył.
Po drugie to przyklad Rembertowa który ma dowozówke do kolei co nieregularne 30 min pokazuje że na silne dowozówki tez nie ma co liczyć (tym bardziej że Wawer jest naprawde rozległy).
Na miejscu władz Wawra starałbym się jednak o rozwijanie linii autobusowych, niestety KONIECZNE jest w tym wypadku wybudowanie pętli ale gdyby powstała to podejrzewam że ZTM chetnie by tam cos zakrańcował czy to po to aby troszke rozladować tłok z Ostrobramskiej czy też aby rozluźnic nieco pętlę Gocławską.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 10 sty 2009, 15:09

Co do pętli to widzę ją w rejonach Zerznia, przy rezerwie na planowane inwestycje drogowe.
Wtedy kończyła by tam linia 1xx przez Bronowską i linia 1xx wydłużona z Gocławia przez Kadetów, docelowo obie przez Bora, plus dwie linie dojazdowe.
Druga pętla w rejonach ulicy Nowo-Przewodowej, ale ta pierwsza ważniejsza.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 10 sty 2009, 15:14

Po drugie to przyklad Rembertowa który ma dowozówke do kolei co nieregularne 30 min pokazuje że na silne dowozówki tez nie ma co liczyć (tym bardziej że Wawer jest naprawde rozległy).
Nie mogło być inaczej, skoro Rebertów chce kategorycznie utrzymywania podazy w liniach bezpośrednich do Centrum. Autobusy na drzewach nie rosną. Na przeciwległym biegunie masz Ursus, który ma częste dowozówki.

Rosa

Post autor: Rosa » 10 sty 2009, 15:20

Jarek pisze:
Nie mogło być inaczej, skoro Rebertów chce kategorycznie utrzymywania podazy w liniach bezpośrednich do Centrum. Autobusy na drzewach nie rosną. Na przeciwległym biegunie masz Ursus, który ma częste dowozówki.
Ale Wawer pewnie tak samo nie chciałby rezygnowac z dowozówki do Centrum a tam potrzebne by było sporo dowozówek. Czy naprawde sądzisz że moznaby było dac im rozsądne częstotliwości? A z resztą, z tego co pisze Premo wynika że na lepsza szyne naprawdę nie ma co liczyć więc poprawę widzialbym raczej we w spólnym bilecie w MiniBusie.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 10 sty 2009, 15:31

Wcale tak dużo nowych linii dojazdowych nie będzie, chodzi mi Wawer wschodni.

Rosa

Post autor: Rosa » 10 sty 2009, 16:24

A ja mam taką propozycję.
Mamy 411SM które obywa się bez pętli, to może przedłużmy do Wawra 411g np po jednokierunkowej trasie Wał M, Kadetów, Trakt Lubelski, Bronowska, Wał M.
Pewnie dałoby sie to zrobic jedna brygadą, 411g nie musialoby wtedy bez sensu miec postojów dluższych niż jazda, Kadetów zyskaloby wreszcie jakąs komunikację, a część Wawra mialaby bezpośrednie połączenie z TŁ.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 10 sty 2009, 18:12

Rosa pisze:A ja mam taką propozycję.
Mamy 411SM które obywa się bez pętli, to może przedłużmy do Wawra 411g np po jednokierunkowej trasie Wał M, Kadetów, Trakt Lubelski, Bronowska, Wał M.
Pewnie dałoby sie to zrobic jedna brygadą, 411g nie musialoby wtedy bez sensu miec postojów dluższych niż jazda, Kadetów zyskaloby wreszcie jakąs komunikację, a część Wawra mialaby bezpośrednie połączenie z TŁ.
ZTM wolałby pewnie posłać wszystkie linie Wawra najdalej na Gocław, skazując ludzi na dodatkowe uciążliwe przesiadki, zamiast przedłużyć z Gocławia jedną, dwie linie, którymi można już gdzieś dojechać.

[ Dodano: Sob 10 Sty, 2009 18:15 ]
Jarek pisze:
A poza tymi dowozówkami jeszcze kilka innych dobrych linii międzydzielnicowych, w tym jeżdżące do ścisłego Centrum 517.

[ Dodano: Sob 10 Sty, 2009 18:16 ]
Krzysiek_S pisze:
jasiu pisze:Kto w dzielnicy Wawer się zajmuje komunikacja, konkretnie?
Komisje i Gójski który ich olewa i sam decyduje niestety.
Nie możecie go odwołać jakoś? A najlepiej całej rady dzielnicy?

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 10 sty 2009, 21:02

Rosa pisze:Czy naprawde sądzisz że moznaby było dac im rozsądne częstotliwości?
Oczywiście. Bez tego nie warto zaczynać. Chyba, że sam Wawer wymusi jakąś własną linię i własną trasę, na pewno złą. Takiemu 305 nie warto poprawiać rozkładu.
Rosa pisze:Mamy 411SM które obywa się bez pętli, to może przedłużmy do Wawra 411g np po jednokierunkowej trasie Wał M, Kadetów, Trakt Lubelski, Bronowska, Wał M.
Czasy zapewniania bezpośrednich autobusów do Centrum z każdej peryferyjnej ulicy minęły.
Andrzej pisze:ZTM wolałby pewnie posłać wszystkie linie Wawra najdalej na Gocław, skazując ludzi na dodatkowe uciążliwe przesiadki, zamiast przedłużyć z Gocławia jedną, dwie linie, którymi można już gdzieś dojechać.
Na Gocław - to jak będzie tramwaj. Żadnych przedłużeń linii bezpośrednio kursujących do Centrum.
Andrzej pisze:A poza tymi dowozówkami jeszcze kilka innych dobrych linii międzydzielnicowych, w tym jeżdżące do ścisłego Centrum 517.
Wycięte zostały 405 i E5!! To bardzo duża zmiana (rezygnacja z bezpośrednich połączeń na rzecz poprawy przejazdów koleją), ale w zamian pojawiły się dobre lokalne połączenia. No i obwodowe 187 też czeka na podniesienie rangi.

Rosa

Post autor: Rosa » 10 sty 2009, 21:22

Jarek pisze:
Rosa pisze:Mamy 411SM które obywa się bez pętli, to może przedłużmy do Wawra 411g np po jednokierunkowej trasie Wał M, Kadetów, Trakt Lubelski, Bronowska, Wał M.
Czasy zapewniania bezpośrednich autobusów do Centrum z każdej peryferyjnej ulicy minęły.
Ale 411g teraz STOI, po prostu stoi przez większośc czasu to na Goclawiu to przy Politechnice bo "brygady nie moga się wyprzedzać". Zamiast autobusu który bezuzytecznie stoi lepiej go puścić gdziekolwiek dalej, niech parę osób z tego skorzysta.

pawulon

Post autor: pawulon » 10 sty 2009, 21:23

aaa pisze:Linie 147 czy 115 (mam tu na myśli nową trasę przez Lucerny) powinny pełnić podwójną rolę: i linii do centrum, i dowozówki do Kolei Mazowieckich. To nie 521, a kolej powinna być osią komunikacji w dzielnicy Wawer. KM-y już jeżdżą co 10 minut w szczycie porannym! Tłumy w 521 utrzymują się tylko z powodu niewiedzy o wspólnym bilecie! Przykład: Pod koniec listopada na przystanku PKP Międzylesie na linii 521 zepsuł się Ikarus. Była godzina 6:53. Pociąg za dwie minuty! Na stację przeszła tylko 1/4 pasażerów 521. Reszta została na przystanku. Nie wierzę, aby te 3/4 pasażerów wysiadały na Grochowie!
Widzę, że temat trochę ożył, ale najbardziej przytłaczające jest to, że osoba która jak widać nie ma zielonego pojęcia o stanie Wawerskiej KM (mr G. wypowiadając słowa ...stan obecnej KM w Wawrze jest optymalny i ludzie nie chcą zmian)! Szlak człowieka trafia.

Wracając do tematu to mogę się wypowiedzieć w imieniu mieszkańców Wawra Wschodniego, ze my nie potrzebujemy 5-ciu linii autobusowych co 30/40 minut wszędzie, a wręcz przeciwnie jednej linii często kursującej, ale niech ona zapewni dojazd do Centrum. Ja jestem mieszkańcem Zerznia i naprawdę dla mieszkańców okolicznych osiedli to jest zdecydowanie ważniejsze, niż dojazd do Dw. Wschodniego, który może zapewnić Kolej Mazowiecka.
Mam nadzieję, ze nie zostaną na mnie "powieszone psy" za to co napiszę, ale gdyby taką linię 147 lekko przyspieszyć tzn. zmienić charakter przystanków: Rogatkowa, Narodowa i Wał Gocławski (te dwa ostatnie koniecznie) ze stałego na żądanie i skierować od Ronda Waszyngtona Alejami do Centrum i nam nic więcej nie potrzeba! I jestem pewien, że frekwencja na linii wzrosła by znacząco. Zaraz na pewno usłyszę, że w Alejach są wszystkim dobrze znane tramwaje, ok, ale z całym szacunkiem jaka w takim razie jest polityka utrzymywania 158 na obecnej trasie? 521 poniekąd też się tyczy, ponieważ kiedyś lepiej pracowała. I wtedy można by ochronić 119 od kasacji i puścić ją przez Kadetów (bo Bronowska miałaby połączenie z Centrum[Metrem] w postaci 147) i skoordynować ze 147 tak by ci którzy chcą dojechać na Mokotów mieli dogodną możliwość przesiadki. Wtedy nikt nawet by nie chciał linii 130, więc i Mokotów nie traciłby swojego lokalnego i międzydzielnicowego połączenia linią 130. Idąc dalej można by wtedy trochę zmodyfikować maraton jakim jest 117. Mam tu na myśli:
1) Zmieniona trasa 147 była by podstawowa dla Saskiej Kępy jako połączenie z Centrum, a 146 (z częstotliwością 15/20) i częściowo 138 jako połączenie z Pragą, wtedy można by 117 wycofać z Praskiego odcinka. Oczywiście nie mówię aby wszystkie kursy takiego 147 jechały na Wawer bo wtedy na Saskie Kępie częstotliwość w porannym szczycie musiała by wynieść 8-10 min, więc proponowałbym skrócone kursy od(rano) i do(po południu) Bora Komorowskiego (kursy f), a następnie jako PT w kierunku pętli Gocław i teraz są dwie możliwości: 1) postój na przystanku przy Bora Komorowskiego w kierunku Trasy Siekierkowskiej i gdy będzie wyjazd na trasę to nawrotka na Rondzie przy TS; 2) najpierw nawrotka na rondzie przy TS a później oczekiwanie na przystanku przy Bora Komorowskiego w kierunku Fieldorfa (przed skrzyżowaniem Bora Komorowskiego/Umińskiego/Jugosłowiańska) (wybaczcie ale nie znam numerów tych przystanków, ale chyba przy którymś z nich stacjonuje 311, więc jedna opcja na pewno jest dobra)
2) 117 (nie wiem czy będzie dosyć miejsca) na Pl. trzech Krzyży - Aleje - Marszałkowska - (dalej bez zmian) z częstotliwością 15 min.
3) Powstaje brak lokalnego połączenia Francuskiej/Paryskiej z Gocławiem (słyszałem kiedyś, że jest to potrzebne chociaż częściowo realizuje je 151 choć na pewno nie dla całego ciągu) więc potrzebna by była linia mikrobusowa kursująca co 30 min. Od Ronda Waszyngtona - Francuska - Paryska - Brukselska - Ateńska - Egipska - Bora Komorowskiego (i nie wiem czy musi jechać przez same centrum osiedli ulicą Bora Komorowskiego czyli jak 117, czy może wygiąć przez Abrahama/Umińskiego lub Meissnera/ Jugosłowiańska (choć tutaj jest 311, więc tutaj ZTM będzie wiedział jak tę lokalną trasę dokładnie zaplanować)
4) Można by nawet pokusić się o zastępstwo 158 ze 147 by ta pierwsza dojeżdżała do Centralnego lub Emili Plater, a ta druga do C.H Reduta, chociaż nie wiem czy wyszło by to na zdrowie linii 147 (korki)
5) utworzenie węzła przesiadkowego w Zerzniu 142/702 :arrow: 147 i na odwrót, a także podbicie częstotliwości 142 do 20 min

Plusy takiej chcąc niechcąc reformy:
+ Utworzenie głównych ciągów w Wawrze zachodnim z jedną linią kursującą ze zwiększoną częstotliwością linią na każdym z nich:
*ciąg Al Dzieci Polskich - Żegańska - Zwoleńska - Trakt Lubelski - Bronowska z linią 147 wtedy częstotliwość co najmniej 15/20 (a w okolicach godz. 7 rano koniecznie co 12 min)
*ciąg Al. Dzieci Polskich - ... - Lucerny - Kadetów - Wał Miedzeszyński z linią 119 o częstotliwość możliwie 15/20
*ciąg ulicy Trakt Lubelski z linią 142 co 20min
+ Przywrócenia połączenia osiedli wzdłuż ulicy Zwoleńskiej i doń przylegających i całego osiedla Zerzeń z Centrum (Metro) (kiedyś 359)
+ Zwiększenie atrakcyjności linii 147 poprzez modyfikację trasy i zwiększenie częstotliwości
+ Zachowanie połączenia ulicy Bronowskiej i odcinka Wału pomiędzy Bronowską i Kadetów z Centrum
+ Zachowanie połączenia Saskiej Kępy z Centrum, dojdzie do tego lepsza częstotliwość na 147 z kursami "f" niż obecnie ma 117
+ zachowanie połączenia 117 będzie dalej jeździć uliczkami Mokotowa spełniając wiele funkcji lokalnych (dowozy do szpitali itp.) na części Praskiej zastąpione przez wzmocnione 147
+ zachowanie połączenia Saskiej Kępy (ulice Paryska - Francuska) z Gocławiem za pomocą jakiejś linii mikrobusowej częstotliwość 20/30 min (jakieś dwie Solinki)
+ Pozostawienie linii 130 na Mokotowie
+ Racjonalizacja i optymalizacja tras linii 117/119/147/158
+ Koordynacja linii 119 i 147 w Międzylesiu co w sumie dałoby b. dobrą częstotliwość linii dowożących do kolei
+ (koordynacja 119 i 147 tak jaka jest obecnie) dająca możliwość szybkiej przesiadki na przystanku Kadetów, do linii 119 kursującej przez TS
+ znacząca poprawa Komunikacji Miejskiej na terenach Zachodnich Wawra
+ zachowanie połączenia Zerznia i okolicznych osiedli z Dw. Wschodnim za pomocą 147 i przesiadki do kolei

Minusy
- Przystanek Lebiodowa traci linię 119 (główny protestujący i blokujący projekt Wawerski)
- Potrzeba zwiększenia ilości kursujących brygad
- Saska Kępa traci bezpośrednie połączenie z Mokotowem i Gocławiem za pomocą linii 117
- Zerzeń i okoliczne osiedla tracą bezpośredni dojazd do Dw. Wschodniego

Na temat 521 (ew. 113) się nie wypowiadam bo do tego potrzebny jest oddzielny temat ;-)
To tyle z mojej strony, jestem ciekaw waszych opinii, szczerych opinii.
Pozdrawiam ;-)
the best 147!!

Zablokowany