Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 sty 2009, 21:37

pawcio pisze:A kiedy ma bćy gotowy tunel pod torami?
Na razie się staramy, opiniując projekt, wymóc skomunikowanie ciągu poprzecznego z koleją - bo 350 metrów dojścia w tym dwa przejścia podziemne to nędza, nie przesiadka (-(

A do realizacji droga jeszcze dosyć daleka...
pawcio pisze:Gdzieś coś słyszałem, że przy okazji remontu ma być zmniejszana.
Tym bardziej by się przydała możliwość krańcowania autobusów gdzieś przy stacji.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 12 sty 2009, 21:41

Bastian pisze:Powtarzam do znudzenia: po uruchomieniu linii na Mrówczej w całym Wawrze nie będzie miejsca na zakrańcowanie ani jednej nowej linii.
Aj tam, Izbicka-Cmentarz ;)

Do tunelu jeszcze dłuuuga droga, bo się koncepcje mieszają, a miejsca na realizację niewiele.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Andrzej

Post autor: Andrzej » 12 sty 2009, 21:43

Krzysiek_S pisze:Takie coś wysłałem użytkownikom portalu eWawer. Projekt uwzględnia uwagi radnych z komisji, oraz uwagi niektórych mieszkańców, więc nie jako jest to projekt ZTM po modyfikacji.
Projekt pisze:Dzień dobry.
142/20/20/20/30
Trasa : Wiatraczna - … Bysławska – Patriotów [zachód ] – Młoda – PKP Falenica [ z powrotem: Młoda – Derkaczy – Bysławska]
Wycofanie linii z Aleksandrowa, podniesienie częstotliwości.
Czy na Młodej mógłby od wiosny krańcować normalnie autobus?

[ Dodano: Pon 12 Sty, 2009 21:55 ]
Jarek pisze:Nie widzę sensu skierowania 147 do Centrum. Naprawdę. To jest niezgodne z polityką transportową miasta. Zwłaszcza, że mamy w perspektywie metro lub/i tramwaj na Gocławiu.
Żadnych więcej linii pokroju 502, 514, 519... Z rejonów peryferyjnych prosto do ronda Dmowskiego. W makroskali uruchamianie takich połączeń nie powoduje poprawy efektywności sieci komunikacyjnej.
Dobrze byłoby zreformować Wawer w tym roku, ale czy tramwaj na Gocławiu będzie lada moment oraz czy Wawer w tym roku zyska silną "ofertę kolejową"?
Dlaczego układacie dziś trasy wawerskie, wtapiając w to rzeczy, które będą za 5, 10 lat?
Chyba tylko z lęku, że potem każdej z linii jadącej z Wawra gdzieś dalej za Gocław nie dałoby się skasować przez protesty pasażerów. Ale spokojnie, prostesty cichną wprostproporcjonalnie do poprawiania się szyny.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 12 sty 2009, 21:56

Krzysiek_S pisze:Dlatego trzeba wywierać presje na władzach Wawra, żeby wyznaczyły nowe miejsce na przyszłą pętle w Wawrze Zachodnim. Przytoczę to też na spotkaniu...
Prasę lokalną zaangażować! ;) :D
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 12 sty 2009, 21:58

pawcio pisze:A kiedy ma być gotowy tunel pod torami?
2016 według WPI.
pawcio pisze:Gdzieś coś słyszałem, że przy okazji remontu ma być zmniejszana.
No to super :^o
Bastian pisze:No to sam widzisz...
Ale wprowadzać tam kolejne dwie linie , to według mnie za dużo.
Bastian pisze:Ale wiesz, mam nadzieję, że już nie ma sztywnej rejonizacji? Tam i z Międzylesia dojeżdżają...
Tego nie wiem, ale raczej nie ma, nie każdy musi mieć połączenie... O-)
Bastian pisze:Na godzinę? Dziennie? :-s
Na kurs w szczycie, nie rzadko jest gorzej.
Bastian pisze:A można, każdy dobry pomysł jest dobry :] Aczkolwiek też póki co nie znaleźliśmy lepszego rozwiązania...
No więc czekam jeszcze przez tydzień, albo sam coś jeszcze wymyśle
Bastian pisze:Jeśli skierowanie 147 ma pomóc w wycofaniu 147 z Bronowskiej, to - pozwolisz - zostanę przy swoim stanowisku :P
Popieprzyło mi się , ogólnie 147 do centrum, to nie trzeba 119 na Bronowskiej.
Ale to Pawulon tego chce, ja tam nie wiem. ;-)
Bastian pisze:To w ogóle jest do przemyślenia. A co z Falenicą? Nie wiem, czy tam nawet nie potrzebniejsza. I tak nie bardzo jest po co wysyłać do Wawra nowe linie, póki nie ma jeszcze Nowozabielskiej... :-k
Falenica ma kolej i 521[ 113], tak samo cały Wawer wschodni, a Wawer zachodni będzie potrzebował nowych linii, nie mówię że już teraz. Więc trzeba myśleć na nową pętlą w Zerzniu, albo w okolicy.
NowoZabielska tutaj nie ma nic do rzeczy , chociaż tam też coś krótkiego może będzie kiedyś. Osią Wawra Zachodniego będzie Bora-Komorowskiego i wzdłuż niej może kiedyś będzie tramwaj...

[ Dodano: Pon 12 Sty, 2009 22:08 ]
Fikander pisze:Prasę lokalną zaangażować! ;) :D
Coś sugerujesz :D
Ale to dopiero po 20 stycznia, zobaczymy co wtedy wyniknie.

pawulon

Post autor: pawulon » 12 sty 2009, 23:56

jajcys pisze:Jednak częstotliwość minimalnie mniejsza.
A popyt na nie jeszcze mniejszy :-"
geograf_OSU pisze:Nie rozumiem tego dogmatu ze nic nowego juz do Ronda Dmowskiego nie bedzie dojezdzalo. Bez sensu.

Akurat pomysl z 147 pasuje do waszej ideologii laczenia linii w jedna mocniejsza i robienie linii mniej zakreconych. Chyba nie do konca zostal ten pomysl tutaj zrozumiany. Czyli:

Kasujemy 117. Puszczamy 147 na trasie DWC/EP - Aleje Jer. - trasa 117 - Bora-Kom. - trasa 147 i krancujemy gdzies na zachodnim Wawrze zeby ominac korek przy PKP Miedzylesie. Na tramwaj do Goclawia poczekamy ladnie kilkanascie, do tego czasu mozna taki porzadek zaprowadzic.
Dzięki za wsparcie, tylko jedna uwaga: przejazd przez tory w Międzyleiu musi zostać zachowany, ponieważ Międzylesie korzysta z tej relacji w dojeździe do szkół na Gocławiu i Saskiej Kępie ;-)
Bastian pisze:Myślmy logicznie, albo poprawimy komunikację na całym ciągu Zwoleńska - Żegańska - al. Dzieci Polskich, albo zrobimy ją po obu stronach na przyzwoitym poziomie, ale kosztem 147
.

Bastianie co miałeś na myśli mówiąć o poprawianiu KM na Zwolenskiej, lub kosztem 147?
Czy poprawą mają byc dwie linie jeżdżące co 30 min? Powrót do starych czasów 147/359? Mam nadzieję, że jednak nie (-X
Bastian pisze:158 pozwoliło cicho pochować takiego eszelona, jak 405. A w czym miałoby pomóc takie 147?
Wiem, że chodziło też o częstotliwość na ciągu po którym jeździ obecnie 158, a po za mianie takiego 158 ze 147 ta druga miała by większą częstotliwość w szczytach niż obecnie ma 158, ale sam nie byłbym zwolennikiem wypuszczania 147 tak daleko, chociaż nie powiem bo relacja byłaby całkiem ciekawa i na brak pasażerów na pewno by nie narzekała, ale powstaje zbyt duże ryzyko korków. Chociaż 158 nie ma strasznych opóźnień. Do Centralnego nie ma takiej tragedii jak opisujecie. Ale dalej może być gorzej
Andrzej pisze:Dobrze byłoby zreformować Wawer w tym roku, ale czy tramwaj na Gocławiu będzie lada moment oraz czy Wawer w tym roku zyska silną "ofertę kolejową"?
Dlaczego układacie dziś trasy wawerskie, wtapiając w to rzeczy, które będą za 5, 10 lat?
Otóż to =D>
the best 147!!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 sty 2009, 0:12

pawulon pisze:Bastianie co miałeś na myśli mówiąć o poprawianiu KM na Zwolenskiej, lub kosztem 147?
To, że jeżeli będziemy mieć wozy na liniach nieprzecinających torów, to nie będzie ich na linie przecinające tory - i vice versa.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 13 sty 2009, 1:10

pawulon pisze:
jajcys pisze:Jednak częstotliwość minimalnie mniejsza.
A popyt na jeszcze mniejszy :-"
Nie powiedziałbym że 123 na odcinku Kępa-Kijowska jest słabo wykorzystywana :D
Co dopiero mówić o 509.
Popyt na dobre połączenie Praga Południe - Praga Północ jest i będzie :D
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

pawulon

Post autor: pawulon » 13 sty 2009, 9:34

jajcys pisze:Nie powiedziałbym że 123 na odcinku Kępa-Kijowska jest słabo wykorzystywana
Co dopiero mówić o 509.
Popyt na dobre połączenie Praga Południe - Praga Północ jest i będzie
Wiesz nikt nie mówi o wykorzystaniu linii Gocławskich bo jest naprawde dobre, chociaż 123 rewelacją na pewno nie jest, natomiast 146 i 147 (nie mają dobrego zapełnienia za Rondem Waszyngtona. Po skierowaniu 147 do Centrum podbite do 15/20 146 i linia 138 bez najmniejszego problemu dały by rade w obsłudze Praga Północ - Saska Kępa (Francuska-Paryska) ;-)
the best 147!!

Rosa

Post autor: Rosa » 13 sty 2009, 12:28

Jest jedna optymistyczna wiadomośc dla mieszkańców Wawra, benzyna jest coraz tańsza ;-)

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 13 sty 2009, 19:38

Jestem przerażony, jak czytam Wasze wypowiedzi na temat wydłużenia 147 do Centrum. To jest antykształtowanie układu komunikacyjnego, pomysł, pod którym ja bym się nigdy nie podpisał. (-X Więcej na ten temat nie będę się wypowiadał.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 sty 2009, 19:39

Jarek pisze:Więcej na ten temat nie będę się wypowiadał.
A ja bym właśnie prosił, wyjaśnisz to znacznie lepiej, niż ja :]

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 13 sty 2009, 19:54

A jestem przerazony waszym dogmatyzmem, haslami typu nic do Dmowskiego, uklad komunikacyjny, najlepiej niech wszystko bedzie proste jak drut, a pasazer bedzie sie musial przesiadac kilka razy aby przejechac 2-3 kilometry. Komunikacja jest dla ludzi a nie dla kresek na mapie.

Oczywiscie ze 147 powinno jechac do DWC zamiast 117.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 sty 2009, 19:58

A co wówczas ze 117?
I gdzie to wszystko zakrańcować?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 sty 2009, 20:07

Tak, do Patelni z Wawra są trzy kilometry i przesiadać się trzy razy trzeba. Za Kaczyzmu to nie tak wyglądało. :lol:
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Zablokowany