Marki, Radzymin, Wołomin

Moderator: Wiliam

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 15 sty 2009, 20:48

Frencher pisze:
zavrat pisze: Z drugiej strony nie słyszałem jeszcze o żadnym incydencie w Nadmie (typu palenie toitoi-ów w Czarnej Strudze (...)
Apeluje publicznie do Administracji Forum o zwrócenie uwagi użytkownikowi którego cytuje, gdyż po raz kolejny dokonuje on haniebnego porównywania dzielnicy Marek zwanej Czarną Strugą do pobliskiej wsi Nadmy (gm. Radzymin), gdzie to ludzie do dzisiaj bieżącej wody nie mają, a telefony stacjonarne są chyba od roku. Jest to świadome, zawoalowane znieważanie mieszkańców Marek, na które nie może być zgody, i w przypadku braku reakcji na ten incydent rezerwuję sobie na przyszłość prawo do adekwatnej odpowiedzi.

Dziękuje za uwagę.
Bez uwazy dla nikogo, ale chyba nie jest wieścią dnia, że w Markach jest większa patologia niż w Nadmie, przede wszystkim dlatego, że w Nadmie wszystko jest przy głównej ulicy (a nie że żyją tam tak cudowni ludzie) i przede wszystkim dlatego, że nie ma "gett". Gdzie takie są w Markach, każdy kto mieszka w Markach wie.
Były przecież sytuacje, że kolesie wchodzą i "proszą do Słupna", a w lato nad Zalew, jest jednak na to dobra metoda - rżnięcie głupa, do kumpla podeszło na Strudze 4 kolesi i "prosi" nad zalew, ten wyjął kluczyki wysiadł z busa, podał jednemu usiadł na siedzeniu pasażera i powiedział : "jedź". Kolesie pomyśleli, że głupi i oddali mu kluczyki. W ogóle teraz jest dużo bezpieczniej w Markach, nawet Frencher dawał kiedyś statystyki z poziomu bezpieczeństwa w autobusach, 718 było drugie co do najniebezpieczniejszych linii, więcej emocji ludzie mieli chyba tylko w 710 (BTW 710 do tej pory ma chyba "pierwsze miejsce"). A teraz z tego co ogarniam 718 jest piątą linią jeśli chodzi o najbezpieczniejsze.
Podsumowując ... jeden pisze bez sensu o paleniu toi toi, kiedy problemu dawno nie ma, a drugi niepotrzebnie się oburza bo sytuacja była częstą przez długi czas i nie ma co się wypierać.
I ostatnia uwaga, zobaczymy jak Słupno i Nadma się rozbudują powstanie więcej osiedli (które nie są przy głównej drodze) i zobaczymy jaki porządek będzie w autobusach.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 15 sty 2009, 20:49

volviak pisze:Może ów facet jeździ tak, bo ma układ z dyspozytorem i chce jak najwięcej zarobić?
No chyba nie wierzysz, że ponad połowa Grodziska ma układy z dyspozytorem?...

Awatar użytkownika
chudzini7

Post autor: chudzini7 » 15 sty 2009, 21:01

@Ikarus 5780: masz może jakiś link do owych statystyk?
R.I.P. 709 Bródno-Podgrodzie - Zielonka (Kopernika)
Obrazek

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 15 sty 2009, 21:16

chudzini7 pisze:@Ikarus 5780: masz może jakiś link do owych statystyk?
Pytaj Frenchera to On je zamieszczał jeszcze jako man72 na FZTM.

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 15 sty 2009, 21:30

SławekM pisze:No chyba nie wierzysz, że ponad połowa Grodziska ma układy z dyspozytorem?...
Z doświadczenia (co prawda nie własnego ale jednak) wiem, że jest to możliwe. Kilkudziesięciu pracowników Grodziska dąży do tego by zarobić jak najwięcej i dobrowolnie łamie prawo. Dzieje się to za przyzwoleniem pracodawcy i jest załatwiane tak aby zostawiać jak najmniej śladów dla potomnych. Na linii pracodawca - kierowca przedstawicielem zarządu spółki jest dyspozytor właśnie. A każde łamanie prawa za porozumieniem stron jest formą układu...
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

zavrat

Post autor: zavrat » 16 sty 2009, 11:17

Podałem spalony toitoi w Czarnej Strudze jako przykład działalności huligańskiej na pętlach, która może powodować takie zachowania kierowców, jak opisałem. Przykład wziąłem z jedynej, znanej mi, pobliskiej pętli - bez zamiaru dyskredytowania mieszkańców Marek. Jeśli komuś wdepłem na lokalną dumę, to przepraszam najmocniej. :] Szkoda, że nikt nie odpowiedział na moje pytanie, za to większość się odnosi do zupełnie nieistotnych zaczepek. Przypomnę, że moje pytanie dotyczyło krańca w Nadmie, a nie pętli w Czarnej Strudze, bo chyba nie wszyscy to zrozumieli.

Osobiście uważam, że tego typu incydenty mogą się z równym prawdopodobieństwem zdarzyć tak w Nadmie, jak i w Czarnej Strudze, w Pustelniku, czy na planowanej pętli w Radzyminie. Pewnie prędzej czy później na krańcowym przystanku 740 do czegoś dojdzie, bo jest trochę w Nadmie znudzonej młodzieży niestroniącej od używek i oczywiście sfrustrowanej (tym, że nie mamy bieżącej wody, prądu, gazu, ani telefonów - tylko ciągle ta woda żurawiem ze studni i ze studni - ile tak można?). ;]A elementy wandalizmu już mamy - A589 jeździ z wyrwaną i odstającą wykładziną sufitową. ;]

Tradycyjnie sprostowanie naszego "pewnego źródła informacji": na 740 widywałem już kilka razy, zwłaszcza popołudniem inny wóz niż A589 oraz innych kierowców.

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 16 sty 2009, 11:29

zavrat pisze: Szkoda, że nikt nie odpowiedział na moje pytanie...
Moje hipotezy są takie :

- niektórzy kierowcy nie chcą robienia zdjęć, a ten koleś który siedział w autobusie może jechał z kierowcą nie pierwszy raz i chciał zrobić zdjęcie na pętli i w takim wypadku zrezygnował (ja też tak dwa razy miałem, np. na 115 w Aleksandrowie)

- z tego co wiem postoje w Nadmie nie są dłuższe niż minuta, dwie, a ten kierowca był 3 -4 przed czasem, może zauważył na poprzednim kółku pisarza i nie chciał mieć problemów.

A może po prostu kierowca z jakiś powodów wolał poczekać przed przystankiem niż na pętli - jeśli któryś pasażer by się zaczął kłócić kierowca mógłby spokojnie powiedzieć, że przyjedzie do Nadmy o czasie.

Tyle, myślę, że nad tym nie ma co się dalej rozwodzić.

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 16 sty 2009, 11:37

zavrat pisze:Szkoda, że nikt nie odpowiedział na moje pytanie (...)
W Nadmie nie ma pętli - jest tzw. kryterium uliczne. Jeżeli obowiązujące przepisy się nie zmieniły, to czas postoju w takim wypadku nie może przekroczyć 3 minut, a jeżeli rozkład jazdy mówi inaczej, to może postoju nie być wcale. Skoro więc kierowca był przed czasem, to wolał to odstać gdzieś na poboczu zamiast być wcześniej na "pętli", bo na niej po prostu stać nie może.
A tym bardziej że miał pracownika z ZTM-u na pokładzie.

[ Dodano: Pią 16 Sty, 2009 11:44 ]
Ikarus 5780 pisze:
chudzini7 pisze:@Ikarus 5780: masz może jakiś link do owych statystyk?
Pytaj Frenchera to On je zamieszczał jeszcze jako man72 na FZTM.
Poplątałeś wszystko. Jak dziś pamiętam moje dyskusje z Mahonym 2109 (często się nie zgadzaliśmy ze sobą, ale dyskusje były zawsze bardzo ciekawe - szkoda że się skończyły), i dane podawane właśnie przez Mahonego były zupełnie inne niż podajesz.
Jestem na zwolnieniu lekarskim, i jakoś nie chce mi się rozpisywać (bo nie mam nawet na to siły), ale napiszę tylko jedno - nie jest prawdą jakoby linia 718 była kiedykolwiek na 2 miejscu wśród najniebezpieczniejszych linii. Na ówczesny okres czasu problemem linii 718 była pętla w Markach, której oblicze udało się w znacznej mierze do dzisiaj odmienić.
Jak wyzdrowieję, to może się kiedyś rozpiszę szerzej na ten temat, ale mam jeden gorący apel - przestań na litość Boską rozpowszechniać nieprawdziwe informacje :!: :!: :!:
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 16 sty 2009, 16:07

Na drugim albo na trzecim miejscu była na 200 %, najprawdopodobniej na kompie mam to zapisane jako print screen, bo takie ciekawostki warto było mieć. Jeśli znajdę to opublikuje, ale fakt, że była w pierwszej trójce pamiętam dokładnie.

Marcovia Marki

Dzulikiewicz

Post autor: Dzulikiewicz » 16 sty 2009, 18:27

Dzulikiewicz pisze:A tymczasem Ząbki ogłosiły przetarg na obsługę linii X.
Identycznie jak rok temu ustawiony pod Tandem, ale teraz nieoczekiwanie wpłynął protest.
Link
Protest odrzucony: Link

5280

Post autor: 5280 » 16 sty 2009, 20:24

volviak pisze:Może ów facet jeździ tak, bo ma układ z dyspozytorem i chce jak najwięcej zarobić?
W mobilisie była taka co chciała zarobić więcej i wszyscy wiedza jak sie to skończyło!! Przy dużym pechu moze dostać wyrok! i tak skończy się dla niej dorabianie prywaciarza ](*,)
5280

Dzulikiewicz

Post autor: Dzulikiewicz » 20 sty 2009, 17:57

Przetarg na obsługę linii X został rozstrzygnięty: Link
Ciekawe czy UM Ząbki będzie nakładał kary za autobusy nie spełniające wymagań określonych w SIWZ.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 20 sty 2009, 19:33

Dzulikiewicz pisze:Przetarg na obsługę linii X został rozstrzygnięty: Link
Ciekawe czy UM Ząbki będzie nakładał kary za autobusy nie spełniające wymagań określonych w SIWZ.
A za co kary :?: Przecież autobusy tandemu spełniają wszystkie wymagania.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Dzulikiewicz

Post autor: Dzulikiewicz » 20 sty 2009, 21:09

Frencher pisze:
Dzulikiewicz pisze:Przetarg na obsługę linii X został rozstrzygnięty: Link
A za co kary :?: Przecież autobusy tandemu spełniają wszystkie wymagania.
No właśnie nie spełniają punktu o minimalnej liczbie miejsc siedzących.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 21 sty 2009, 0:35

Dzulikiewicz pisze:
Frencher pisze:A za co kary :?: Przecież autobusy tandemu spełniają wszystkie wymagania.
No właśnie nie spełniają punktu o minimalnej liczbie miejsc siedzących.
Tylko Tandem chciał obsługiwać linię X? Podoba mi się to, że według ''protokołu'' przewoźnik spełnił wymagania najlepiej, a był jedynym składającym ofertę swych usług w przetargu :kekeke:
Czy Tandem to ta firma, która obsługiwała część linii prywatnych, kursujących do Wołomina prócz Raj-busa, czy mi się coś zdaje?
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

ODPOWIEDZ