W to uwierzę, jak zobaczę.. Może 3001 - 3004 sobie będą mogły stać pod chmurką w ZNTK i wyjeżdżać gęsiego po torze nr 9 z ZNTK rano (śmiesznie będzie, chyba że otworzą drugi tor wjazdowy). sieci trakcyjnej ani żadnych prac na terenie Fudu jak nie było - tak nie ma (już jakieś 10 lat...).rufio198 pisze:Podobno SKM do Mińska idzie od marca
SKM w Warszawie
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Częstotliwości nie podbiją, ale trasę wydłużają... ratunku.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Aha. No, to o tym już było, myślałem, że tak na stałe ;D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Bez przesady... głupota też tam występuje, ale nie aż taka.Aha. No, to o tym już było, myślałem, że tak na stałe ;D
Od jakiegoś czasu bąkną coś o noclegu w Mińsku, ale dalej ja dla nich miejsca nie widzę, na pewno nie pod dachem....
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No cóż. Prezes Walczak tak wytłumaczył, że nie wiadomo, czego się do końca boi i dlaczegóż na 17 składów miałby kredytu nie dostać.
http://www.ztm.waw.pl/skm_dewastacja.php
No i jeszcze: "(popularne podmiejskie "elektryczniaki")" - nazwać po imieniu kiblem tak trochę głupio....
[ Komentarz dodany przez: MeWa: Pon 19 Sty, 2009 15:41 ]
Wklejenie artykułu. MeWa
Mnie zainteresowało zdanie: "Grafficiarze atakowali podczas "nocowania" pociągów na torach postojowych." Cóż - skoro się składów nie pilnuje jak trzeba to i malują.....ZTM pisze:Chuligani niszczą SKM-ki
Obrzucanie składów kamieniami oraz malowanie graffiti na wagonach podczas ich postoju na bocznicy - to najczęstsze przypadki aktów wandalizmu w pociągach Szybkiej Kolei Miejskiej w ostatnim kwartale ubiegłego roku. W tym roku doszło do kolejnych trzech chuligańskich incydentów. Zarząd Transportu Miejskiego podejmuje działania zmierzające do zmniejszenia liczby tego typu przestępstw.
Od 1 października do 31 grudnia 2008 roku zarejestrowano w sumie 21 przypadków dewastacji składów SKM. Osiem incydentów to wybite szyby, z czego aż sześć uszkodzeń było następstwem obrzucenia pociągów kamieniami. Do zdarzeń tych dochodziło podczas ruchu pojazdów, co z jednej trony stwarzało ogromne niebezpieczeństwo dla pasażerów, z drugiej zaś uniemożliwiło schwytanie sprawców.
Również osiem razy wagony SKM-ki zostały pokryte graffiti. Wandale mieli sporo czasu lub działali w większych grupach, ponieważ rozmiary "malowideł" wahały się od 10 do... 43 metrów kwadratowych. Grafficiarze atakowali podczas "nocowania" pociągów na torach postojowych.
Grasujący w pociągach złodzieje połakomili się na gaśnice proszkowe, siedzenia oraz stojak na rowery. Ucierpiały także kasowniki. Jeden został skradziony, a jeden uszkodzony. Poza tym odnotowano niebezpieczny incydent, kiedy to podczas postoju na jednej ze stacji grupa mężczyzn wyrzucała przez okno wagonu szklane butelki.
Na przestrzeni ostatnich trzech miesięcy 2008 roku w porównaniu z wcześniejszym okresem odnotowano więcej przypadków obrzucania składów SKM kamieniami oraz aktów wandalizmu (głównie malowania graffiti). W trzecim kwartale zarejestrowano w sumie 9 zdarzeń, a w całym ubiegłym roku - 49. Ponadto już w pierwszej dekadzie stycznia br. doszło do trzech incydentów chuligańskich - pokrycia wagonu graffiti, obrzucenia pociągu, oraz bójki, w wyniku której wybite zostały dwie szyby. Nasilenie się dewastacji obserwowane w okresie jesienno-zimowym ma charakter sezonowy. Wcześnie robi się ciemno, co wykorzystują sprawcy, działający zwykle pod osłoną nocy.
W sumie roczne straty, jakie poniosło SKM z tytułu dewastacji mienia w ubiegłym roku, szacowane są na ok. 150 tys. zł. Najbardziej kosztowne zniszczenia to wybicia szyb czołowych, gdzie koszt wymiany jednej sztuki sięga 20 tys. zł. W ubiegłym roku takich przypadków odnotowano dwa.
Na dewastację narażone są głównie składy EN57 (popularne podmiejskie "elektryczniaki"), niewyposażone w system monitoringu. W ośmiu nowoczesnych jednostkach typu 14WE znajdujących się pod stałym nadzorem kamer, chuligańskie incydenty należą do rzadkości.
Zarząd Transportu Miejskiego podejmuje działania zmierzające do ograniczenia wandalizmu oraz zapewnienia bezpieczeństwa pasażerom. W wielu składach wraz z kontrolerami podróżują wynajęci przez ZTM pracownicy agencji ochrony. Gdy zauważą agresywnie zachowujące się osoby, czy też inne niepokojące zdarzenie, np. próbę kradzieży bądź dewastacji mienia, niezwłocznie podejmują interwencję. Ponadto zgodnie z zaleceniem ZTM załogi pociągów o każdym niebezpiecznym incydencie zobowiązane są jak najszybciej powiadomić policję oraz Służbę Ochrony Kolei.
No i jeszcze: "(popularne podmiejskie "elektryczniaki")" - nazwać po imieniu kiblem tak trochę głupio....
[ Komentarz dodany przez: MeWa: Pon 19 Sty, 2009 15:41 ]
Wklejenie artykułu. MeWa
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
buahahaha
no to rzeczywiście, umieszczając takie informacje (o bójkach w wagonach choćby) ZTM nieźle promuje kolej...
coś na kształt: w naszych pociągach można stać się świadkiem lub uczestnikiem bójki, oberwać kamieniem w głowę lub doświadczyć wielu, wielu innych atrakcji! ale i tak jesteśmy super!. szkoda gadać
no to rzeczywiście, umieszczając takie informacje (o bójkach w wagonach choćby) ZTM nieźle promuje kolej...
coś na kształt: w naszych pociągach można stać się świadkiem lub uczestnikiem bójki, oberwać kamieniem w głowę lub doświadczyć wielu, wielu innych atrakcji! ale i tak jesteśmy super!. szkoda gadać
noidea
Albo od południowych sąsiadów: elektrická železnica...Tm pisze:Wygląda na dość bezczelną kalkę z rosyjskiego.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Myślę, że to rozwiązanie podpowiedziane przez serobilecik.