KM po ukoĹczeniu budowy pierwszej linii Metra
Moderator: Wiliam
@Glon&TGM
Układ E-4 + E-8 będzie się sprawdzał tak długo, jak linie zachowają swoje przystanki. Jeżeli E-8 zatrzyma się choć na jednym przystanku linii E-4, to rónowaga zostanie zachwiana i linia E-8 zacznie być przeciążona. Cała idea dowozu do metra wzięłaby wtedy w łeb i wrócilibyśmy do problemów starego E-4, tzn: za długiego czasu przejazdu oraz nierównomiernej pracy (słabe zapełnienie na Nowodworach i przeciążenie na Tarchominie).
E-1 i E-2 pełniły podobne funkcje, jednak relacja, jaką obsługiwały, generowała znacznie mniejsze potoki pasażerskie. Idea była jednak ta sama. Miszkańcy Stegien upiłowali przystanki dla E-2. Cóż, udało im się, ale to wszystko ostatecznie obróciło się przeciwko ludziom, którzy taką zmianę wymusili. Ponieważ zmiana powrotna wydawała się niemożliwa, E-1 poległo.
Co by jednak nie mówić, to tamten układ linii wcale nie był taki idealny. 410 rzadko, 414 rzadko, 116 w miarę. Wolałbym dwie linie do Wilanowa: 116 i 519 (ale już nie do Powsina) każdą co 8/10/10 uzupełnione przez E-2 oraz silne 501 ze Stegien.
Układ E-4 + E-8 będzie się sprawdzał tak długo, jak linie zachowają swoje przystanki. Jeżeli E-8 zatrzyma się choć na jednym przystanku linii E-4, to rónowaga zostanie zachwiana i linia E-8 zacznie być przeciążona. Cała idea dowozu do metra wzięłaby wtedy w łeb i wrócilibyśmy do problemów starego E-4, tzn: za długiego czasu przejazdu oraz nierównomiernej pracy (słabe zapełnienie na Nowodworach i przeciążenie na Tarchominie).
E-1 i E-2 pełniły podobne funkcje, jednak relacja, jaką obsługiwały, generowała znacznie mniejsze potoki pasażerskie. Idea była jednak ta sama. Miszkańcy Stegien upiłowali przystanki dla E-2. Cóż, udało im się, ale to wszystko ostatecznie obróciło się przeciwko ludziom, którzy taką zmianę wymusili. Ponieważ zmiana powrotna wydawała się niemożliwa, E-1 poległo.
Co by jednak nie mówić, to tamten układ linii wcale nie był taki idealny. 410 rzadko, 414 rzadko, 116 w miarę. Wolałbym dwie linie do Wilanowa: 116 i 519 (ale już nie do Powsina) każdą co 8/10/10 uzupełnione przez E-2 oraz silne 501 ze Stegien.
Wszystko! Na pewno pasażerowie linii E-2 nowych przystanków nie potrzebowali. E-2 dostało te dodatkowe przystanki, bo wcześniej zabrano 119 i 410. Pozbawiono dojazdu do Pl. Bankowego, Al. JP II itp. A nie dlatego, że E-1 nie wystarczało. Więc za zaistniałą sytuację w pełni odpowiada ZTM, bo to zarząd podjął idiotyczną decyzję o zmianie trasy 119 i 410.Glonojad pisze:Bzdury co?
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
W pełni się zgadzam. To byłby układ idealny.Jarek pisze:Wolałbym dwie linie do Wilanowa: 116 i 519 (ale już nie do Powsina) każdą co 8/10/10 uzupełnione przez E-2 oraz silne 501 ze Stegien.
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
ZP Instytut Neurologii, ZP Łowcza i ZP Sobieskiego.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
ZP Instytut Neurologii, ZP Łowcza i ZP Sobieskiego.
I ja też. Wściekli byliby tylko Ci, którzy chcą dojechać do Powsina bezpośrednio z centrum.altar pisze:W pełni się zgadzam. To byłby układ idealny.Jarek pisze:Wolałbym dwie linie do Wilanowa: 116 i 519 (ale już nie do Powsina) każdą co 8/10/10 uzupełnione przez E-2 oraz silne 501 ze Stegien.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
To tylko efekt uboczny.
Zły chłopiec i troll pozdrawia
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
Zły chłopiec i troll pozdrawia
Z Powsina powinno się jeździć częsta dowozówką do metra Wilanowska. Szybciej i sprawniej, zwłaszcza po poszerzeniu al. Wilanowskiej.
[ Dodano: Nie 18 Sty, 2009 19:12 ]
[ Dodano: Nie 18 Sty, 2009 19:12 ]
A cztery linie na Wolę (licząc 407 i E-2), to był korzystny układ? Nic nie skoordynowane, 414 jeszcze z rzadkim i nierównym taktem.TGM pisze:zarząd podjął idiotyczną decyzję o zmianie trasy 119 i 410.
^^
Imho szybciej na dw.poludniowy bedzie dopiero kiedy skrzyzowanie dolina sluzewiecka/al. wilanowska stanie sie bezkolizyjne, czyli za... 5-7 lat albo i nigdy, opcjonanie kiedy dociagna poludniowa odbwodnice na wschod warszawy (zalezy ile ona zdejmie ruchu z DS i czy w ogole), tak czy siak nie mniej niz 5 lat.
Powsin docelowo do metra powinien wozic sie bezposrednio na kabaty, albo przez MW (przesiadka w trama czy co tam kiedys bedzie) plaskowickiej na imielin.
Podmiejskie z konstancina tak samo.
Analogicznie MW ciszewskiego/plaskowickiej do metra, a nie przez wilanowska.
Imho szybciej na dw.poludniowy bedzie dopiero kiedy skrzyzowanie dolina sluzewiecka/al. wilanowska stanie sie bezkolizyjne, czyli za... 5-7 lat albo i nigdy, opcjonanie kiedy dociagna poludniowa odbwodnice na wschod warszawy (zalezy ile ona zdejmie ruchu z DS i czy w ogole), tak czy siak nie mniej niz 5 lat.
Powsin docelowo do metra powinien wozic sie bezposrednio na kabaty, albo przez MW (przesiadka w trama czy co tam kiedys bedzie) plaskowickiej na imielin.
Podmiejskie z konstancina tak samo.
Analogicznie MW ciszewskiego/plaskowickiej do metra, a nie przez wilanowska.
Po pierwsze 414 było skoordynowane z równie rzadkim 519. Czyli Powsin miał linię na miarę swoich potrzebJarek pisze:Z Powsina powinno się jeździć częsta dowozówką do metra Wilanowska. Szybciej i sprawniej, zwłaszcza po poszerzeniu al. Wilanowskiej.
[ Dodano: Nie 18 Sty, 2009 19:12 ]A cztery linie na Wolę (licząc 407 i E-2), to był korzystny układ? Nic nie skoordynowane, 414 jeszcze z rzadkim i nierównym taktem.TGM pisze:zarząd podjął idiotyczną decyzję o zmianie trasy 119 i 410.
A po drugie potem jeszcze przez jakiś czas jeździło 519 z obecnym (mniej więcej) rozkładem + 414. No wiec chyba 5+2,5 jest lepsze od 5. Co było jeszcze lepszym rozwiązaniem
A nie do Kabat (pomijając oczywiste braki infrastruktury z asfaltem włącznie)?Jarek pisze:Z Powsina powinno się jeździć częsta dowozówką do metra Wilanowska
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Z tego, co wiem, zmiany od 1 lutego są już klepnięte:Bastian pisze:Decyzje są, ale nic nie piszę, bo - jak wskazuje doświadczenie - póki zlecenie nie zostało podpisane, to wszystko może się jeszcze zmienić...
A jak już zostanie podpisane, to i tak zaraz - zazwyczaj tego samego dnia - jest komunikat
105 skrócone do Starego Bemowa,
112 przez Żeromskiego i wycofane z Wrocławskiej
121 skrócone do Chomiczówki
122 wydłużone do Górczewskiej.
A mi się zawsze wydawało, że pasażerowie powinni dojeżdżać tam, gdzie potrzebują dojechaćvolviak pisze:A nie do Kabat (pomijając oczywiste braki infrastruktury z asfaltem włącznie)?Jarek pisze:Z Powsina powinno się jeździć częsta dowozówką do metra Wilanowska
Nie powiesz mi chyba, że układ, w którym Powsin wozi się do <M> Politechnika jest zdrowy? Owszem jakiś socjal z Powsina na Sobieskiego powinien zostać, ale 519 powinno pełnić funkcje dowozowe do <M> tylko dla Wilanowa i podeń powinna być dostosowana częstotliwością. Oczywiście można pomyśleć o wydłużeniu w dni o ładnej pogodzie ale nie jest to meritumTGM pisze:mi się zawsze wydawało, że pasażerowie powinni dojeżdżać tam, gdzie potrzebują dojechać .
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Aha, rozumiem, że jesteś prorokiem albo wróżysz z fusów. Obyś miał racje, bo ja takie zmiany uważam za bardzo pożądane.alojzy pisze:Z tego, co wiem, zmiany od 1 lutego są już klepnięte:
105 skrócone do Starego Bemowa,
112 przez Żeromskiego i wycofane z Wrocławskiej
122 wydłużone do Górczewskiej.
A jakie mają mieć częstotliwości?
Zacząłem się jednak wahać. A co, jeśli zrobimy dobrą dowozówkę z Powsina do Metra Wilanowska? Albo będzie dla Powsina za częsta, albo dla Wilanowa za rzadka. Będzie identyczny problem jak z 519, tyle że w dowozie do węzła a nie prosto do Centrum!!volviak pisze:Nie powiesz mi chyba, że układ, w którym Powsin wozi się do <M> Politechnika jest zdrowy? Owszem jakiś socjal z Powsina na Sobieskiego powinien zostać, ale 519 powinno pełnić funkcje dowozowe do <M> tylko dla Wilanowa i podeń powinna być dostosowana częstotliwością. Oczywiście można pomyśleć o wydłużeniu w dni o ładnej pogodzie ale nie jest to meritum
- Bastian
- Sułtan Maroka
Podejrzewam, że raczej z wniosków do przewoźnikówJarek pisze:Aha, rozumiem, że jesteś prorokiem albo wróżysz z fusów.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Oczywiście, że od strony Gwiaździstej i bez objazdu ulicą Hłaski.Domino2001 pisze:Oto artykuł z dzisiejszej Wyorczej, jest wzmianka o 112...
Zagęszczają autobusy kosztem muchowozów
(...)Zarząd Transportu Miejskiego podzielił wszystkie istniejące połączenia na kilka grup. Na tej podstawie chce przeprowadzać zmiany tras i rozkładów jazdy. Jedna z pierwszych to skierowanie po feriach zimowych linii 112 (niemal dwukrotnie częściej) przez ul. Żeromskiego i wyprostowanie jej trasy na Bemowie. Zapewni to lepszy dojazd z tej dzielnicy do stacji metra Słodowiec.(...)A z której strony skrócona będzie ta linia? Od strony pl. Wilsona czy od Gwiaździstej?alojzy pisze:Z tego, co wiem, zmiany od 1 lutego są już klepnięte:
....
....
[ Komentarz dodany przez: Bastian: Pon 19 Sty, 2009 09:27 ]
Dodanie cytatu w celu utrzymania integralności dyskusji po przeniesieniu postu. Post z artykułem tutaj.