Pozwolę sobie przedstawić moją wizję korekt komunikacyjnych w Wawrze. Na razie dotyczy ona tylko linii jadących do centrum. W niedalekiej przyszłości być może przedstawię propozycje dotyczące innych linii, choć co do tamtych zmian mogę mieć kilka koncepcji. Mam nadzieję, że owa wizja nie zostanie z forum usunięta
113 - WIATRACZNA - trasa 521 - FALENICA
Częstotliwość: 20/30/30
119 - DW. CENTRALNY - ... - Spacerowa -
Gagarina - Czerniakowska - TS - Wał Miedzeszyński -
Kadetów - Lucerny - Szpotańskiego -
Patriotów (jezdnia zachodnia) -
Bysławska - FALENICA
Częstotliwość: 20/30/30
130 - CH. BLUE CITY - ... - Puławska - Dolna -
Chełmska - Bobrowiecka - Beethovena - Witosa - TS - Wał Miedzeszyński - Bronowska - Trakt Lubelski - Zwoleńska - Żegańska - al. Dzieci Polskich - MIĘDZYLESIE
Częstotliwość: 20/20/30
147 - trasa (na razie) bez zmian (zajmę się tym ewentualnie później), częstotliwość podniesiona do 20/20/30
521 - likwidacja
Komentarz:
Jakiś czas temu pojawił się na forum projekt ZTM dotyczący dzielnicy Wawer. Między innymi pojawił się tam pomysł ze skierowaniem do dzielnicy linii 130. Niestety, w zamian proponowano likwidację 119. Powraca też pytanie, którym ciągiem powinna jeździć owa linia do centrum: Lucerny - Kadetów czy też Zwoleńska - Bronowska? A może "stylem mieszanym", tak jak to ma dziś miejsce przy 119? Wydawałoby się, że nie można obdzielić linią do centrum obu tych rejonów jednocześnie, bo brakuje brygad. Tymczasem znowu zapomniano, że po Wawrze jeździ sobie w najlepsze jeden z największych w Warszawie dubli szyny: 521. W niniejszym projecie zaproponowałem rozwiązanie kompromisowe: połączenie do centrum otrzymuje zarówno ciąg Zwoleńska - Bronowska, jak i Lucerny - Kadetów. Nie zapomniałem też o mieszkańcach ulicy Patriotów. Proponuję im alternatywną drogę do Śródmieścia, przez osiedle Las i Trasę Siekierkowską. Wciąż jednak będą mogli dojechać starą drogą, jeśli wybiorą pociąg Kolei Mazowieckich (obowiązuje "wspólny bilet") lub, po wybudowaniu torów do lotniska, także SKM-kę. Natomiast połączenie z Grochowem zapewni im linia 113. Osobiście twierdzę, że to strata brygad, ale na skutek opinii przedstawionej niegdyś na forum widzę, że jest to konieczne. Niestety, połączenie z centrum straci przystanek LEBIODOWA. Uznałem, że reszta pasażerów mogłaby ucierpieć na krążeniu jednej z linii (119, 130) po Wawrze. Jeśli dostosuje się rozkłady 142/702 do przesiadki w 119 przy Lucerny albo w 130 przy Kombajnistów, nie widzę problemu.
Jak wszyscy widzą, następuje rozdział potoków obsługiwanych dotąd przez linię 119, pomiędzy 119 i 130. I tak 119 dostaje: Falenicę (w spadku po 521) i ciąg Lucerny - Kadetów, natomiast 130: Międzylesie, ciąg Zwoleńska - Bronowska oraz rejon ulicy Bobrowieckiej. Wskutek tego ostatniego, 119 pojechałoby ul. Gagarina (jak kiedyś 359), dzięki czemu nieco wspomoże 131 i 522.
Również odcinki śródmiejskie 119 i 130 są różne, zatem nie można mówić o dublowaniu się wspomnianych linii. Ich trasy pokrywają się tylko na Trasie Siekierkowskiej.
Ważne są też oczywiście koordynacje rozkładów. Dostosowałem częstotliwości kursowania linii obsługujących te same rejony. I tak 119 będzie się koordynować ze 113 pomiędzy Aninem a Falenicą, a 130 ze 147 pomiędzy TS a Międzylesiem. [Częstotliwości są jedynie orientacyjne i w razie rażącej potrzeby mogą zostać zmienione. Ważne tylko, by jednakową częstotliwość miały pary: 113 i 119 oraz 130 i 147.]
Nie wspomniałem dotąd o pozbawionych 521 Szczęśliwicach. W zastępstwie 521 proponuję wydłużyć trasę jednej z linii kończących trasę przy Dw. Centralnym (502, 514 lub 525), bądź też, jeśli nie dojdzie do skutku pomysł połączenia linii 520 i 522, linię 520. To ostatnie rozwiązanie byłoby nawet bardziej ekonomiczne, bowiem wozy nie traciłyby czasu na dojazd do Bankowca i z powrotem, lecz już przy Rotundzie skręcały w al. Jerozolimskie i trasą 521 dojeżdżały do Szczęśliwic.
Spotkałem się jednak z opinią, że w tym rejonie 521 jest niepotrzebne, dlatego nie zawarłem tego punktu bezpośrednio w projekcie. To, czy 521 zastępować czymś na Szczęśliwicach jest do rozważenia.