Kolejki wąskotorowe
Moderator: JacekM
1 styczeń 1988- zamknięcie ruchu osobowego na trasie Grójec - Nowe Miasto.Santos pisze:Nie wiem dokładnie jak to ostatnio wygląda, ale chyba jeszcze z dwa lata temu kolejka dojeżdżała do końca, czyli do Nowego Miastaspan pisze: Gdzie tory idą to ja wiem. Napisałem tylko nazwę stacji do której dojeżdża pociąg w obecnej chwili.
Natomiast odcinek Tarczyn/Ruda - Grójec jest nieprzejezdny....ale podobno ma być
Obecnie stacja Grójec (zdjęcie z kolej.one.pl stan na 2006 r.) wygląda mniej więcej tak:
KS Unibax Toruń - mój klub
503 - moja linia
208 - linia z przymusu
503 - moja linia
208 - linia z przymusu
Dokładnie. Bywam w rejonach Mogielnicy i NM n. Pilicą kilka tygodni w roku od jakichś 12lat... w tym okresie ŻADEN pociąg po tych torach nie jeździł. Tory od dekady systematycznie zarastają, gdzieniegdzie po środku rosną spore brzózki, a na przejazdach podczas remontów dróg tory są niejednokrotnie zalewane asfaltem.stront pisze:Szczerze wątpię, by przed dwoma laty kolejka mogła dojechać do Nowego Miasta. Z tego, co się orientuję, to brakuje części torowiska. Obecnie kolejka dojeżdża do Tarczyna, ale trwają prace, nad wznowieniem kursów do Grójca. Raczej mało prawdopodobne, by kiedykolwiek kolejka pojechała dalej.
blam blam blam
- R-9 Chełmska
Polemizowałbym.gemba pisze:Dokładnie. Bywam w rejonach Mogielnicy i NM n. Pilicą kilka tygodni w roku od jakichś 12lat... w tym okresie ŻADEN pociąg po tych torach nie jeździł. Tory od dekady systematycznie zarastają, gdzieniegdzie po środku rosną spore brzózki, a na przejazdach podczas remontów dróg tory są niejednokrotnie zalewane asfaltem.stront pisze:Szczerze wątpię, by przed dwoma laty kolejka mogła dojechać do Nowego Miasta. Z tego, co się orientuję, to brakuje części torowiska. Obecnie kolejka dojeżdża do Tarczyna, ale trwają prace, nad wznowieniem kursów do Grójca. Raczej mało prawdopodobne, by kiedykolwiek kolejka pojechała dalej.
W sierpniu 2002 r. przeszedłem odcinek od dawnej stacji w Kozietułach do wsi Wodziczna. Szlak był wtedy świeżo oczyszczony: wycięte krzaki i ślady kół na szynach. Zaskoczyło mnie to i ucieszyło zarazem - miałem nadzieję, iż to oznacza rychłe przywrócenie ruchu pociągów na tym odcinku.
Niestety, podczas remontu w 2007 r. drogi gminnej we wsi Jastrzębia, zaasfaltowano przejazd. Mało tego, w miejscu przecięcia szlaku kolejowego, droga została "podniesiona" o kilkanaście cm
W 2002 roku pracowałem na grójeckiej.ŁUKASZ_1 pisze: W sierpniu 2002 r. przeszedłem odcinek od dawnej stacji w Kozietułach do wsi Wodziczna. Szlak był wtedy świeżo oczyszczony: wycięte krzaki i ślady kół na szynach.
Musiałeś iść zaraz po tym jak urządziliśmy przejazd techniczny do Mogilenicy i spowrotem.
Z jazdą to miało mało wspólnego-więcej było odkopywania przejazdów i wycinania buszu.
Od tamtej pory raczej nic dalej nie pojechało niż do Grójca.
W 2002 roku miałem jeszcze okazję uczestniczyć w "modernizacji" przejazdu w Janówku.
Dzięki drogowcom trzeba było za pomocą dźwigu wyrwać szyny na przejeździe i zaasfaltować go.
Czy został odbudowany?Tego już nie wiem,ale mam informację że podobno tak.
A tak wyglądała stacja w Grójcu i przejazd w Janówku w marcu 2007.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Marzyłoby mi się zobaczyć tam kiedyś wąskotorowe Combino Duo...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
http://www.zw.com.pl/artykul/2,326415_S ... iagow.html
Skansen małych pociągów
Muzeum Kolei Wąskotorowej w Sochaczewie będzie za kilka lat największym tego typu obiektem na świecie. Placówka przejęła sąsiedni plac wraz z budynkiem.
Dzięki temu do Sochaczewa będzie można ściągnąć niszczejące eksponaty i tabor wąskotorowy z całej Polski. – Część prac remontowych w budynku dawnego przedszkola już za nami – mówi Janusz Sankowski, dyrektor Muzeum Kolejnictwa w Warszawie, któremu podlega placówka.
Ekspozycja wewnątrz budynku składać się będzie głównie ze zminiaturyzowanych modeli wagonów i lokomotyw. – Takie modele to przyszłość muzealnictwa – uważa Sankowski.– Żadna placówka na świecie nie jest w stanie zgromadzić tylu oryginalnych eksponatów.
Jednak nawet najbardziej pieczołowicie odwzorowane modele mają tę wadę, że nie można do nich wsiąść. Dlatego w muzeum nie może zabraknąć miejsca dla oryginalnych, zabytkowych składów. Pierwsze eksponaty stanęły już na nowej działce, którą muzeum otrzymało od starosty powiatu sochaczewskiego pół roku temu. Łącznie ma być 250 starych wagonów i parowozów.
– Eksponaty odpowiednio się podświetli od dołu, wszystko będzie wyglądało naprawdę efektownie – zapewnia Sankowski. – W ten sposób stworzymy Muzeum Kolei Wąskotorowej z prawdziwego zdarzenia.
Sankowski liczy, że miano największego na świecie Muzeum Kolei Wąskotorowej ściągnie do Sochaczewa ludzi z całego świata. Latem z Sochaczewa kursować będzie pociąg retro do Puszczy Kampinoskiej.Ile będzie kosztować rozbudowa placówki? – Koszt sięgnie 750 tys. zł. To oznacza 250 tys. zł rocznie, bo rozbudowa potrwa trzy lata – mówi Joanna Czechowicz-Bieniek z mazowieckiego urzędu marszałkowskiego, któremu podlega muzeum kolejnictwa.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Poniekąd, ale z drugiej stronyjasiu pisze:tramwaj do Piaseczna v.2.0? ;>Glonojad pisze:Marzyłoby mi się zobaczyć tam kiedyś wąskotorowe Combino Duo...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- a/p TALENT
- a/p TALENT