SKM w Warszawie

Moderator: JacekM

przewoz

Post autor: przewoz » 08 sty 2009, 22:18

rufio198 pisze:Podobno SKM do Mińska idzie od marca
W to uwierzę, jak zobaczę.. Może 3001 - 3004 sobie będą mogły stać pod chmurką w ZNTK i wyjeżdżać gęsiego po torze nr 9 z ZNTK rano (śmiesznie będzie, chyba że otworzą drugi tor wjazdowy). sieci trakcyjnej ani żadnych prac na terenie Fudu jak nie było - tak nie ma (już jakieś 10 lat...).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 sty 2009, 22:34

Częstotliwości nie podbiją, ale trasę wydłużają... ratunku.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 sty 2009, 22:35

Glonojad pisze:Częstotliwości nie podbiją, ale trasę wydłużają... ratunku.
ale tylko zjazdy / wyjazdy
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 sty 2009, 22:37

Aha. No, to o tym już było, myślałem, że tak na stałe ;D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

przewoz

Post autor: przewoz » 08 sty 2009, 22:49

Aha. No, to o tym już było, myślałem, że tak na stałe ;D
Bez przesady... głupota też tam występuje, ale nie aż taka.
Od jakiegoś czasu bąkną coś o noclegu w Mińsku, ale dalej ja dla nich miejsca nie widzę, na pewno nie pod dachem....

przewoz

Post autor: przewoz » 12 sty 2009, 12:38

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 sty 2009, 15:31

No cóż. Prezes Walczak tak wytłumaczył, że nie wiadomo, czego się do końca boi i dlaczegóż na 17 składów miałby kredytu nie dostać.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 16 sty 2009, 17:16

http://www.ztm.waw.pl/skm_dewastacja.php
ZTM pisze:Chuligani niszczą SKM-ki

Obrzucanie składów kamieniami oraz malowanie graffiti na wagonach podczas ich postoju na bocznicy - to najczęstsze przypadki aktów wandalizmu w pociągach Szybkiej Kolei Miejskiej w ostatnim kwartale ubiegłego roku. W tym roku doszło do kolejnych trzech chuligańskich incydentów. Zarząd Transportu Miejskiego podejmuje działania zmierzające do zmniejszenia liczby tego typu przestępstw.

Od 1 października do 31 grudnia 2008 roku zarejestrowano w sumie 21 przypadków dewastacji składów SKM. Osiem incydentów to wybite szyby, z czego aż sześć uszkodzeń było następstwem obrzucenia pociągów kamieniami. Do zdarzeń tych dochodziło podczas ruchu pojazdów, co z jednej trony stwarzało ogromne niebezpieczeństwo dla pasażerów, z drugiej zaś uniemożliwiło schwytanie sprawców.

Również osiem razy wagony SKM-ki zostały pokryte graffiti. Wandale mieli sporo czasu lub działali w większych grupach, ponieważ rozmiary "malowideł" wahały się od 10 do... 43 metrów kwadratowych. Grafficiarze atakowali podczas "nocowania" pociągów na torach postojowych.

Grasujący w pociągach złodzieje połakomili się na gaśnice proszkowe, siedzenia oraz stojak na rowery. Ucierpiały także kasowniki. Jeden został skradziony, a jeden uszkodzony. Poza tym odnotowano niebezpieczny incydent, kiedy to podczas postoju na jednej ze stacji grupa mężczyzn wyrzucała przez okno wagonu szklane butelki.

Na przestrzeni ostatnich trzech miesięcy 2008 roku w porównaniu z wcześniejszym okresem odnotowano więcej przypadków obrzucania składów SKM kamieniami oraz aktów wandalizmu (głównie malowania graffiti). W trzecim kwartale zarejestrowano w sumie 9 zdarzeń, a w całym ubiegłym roku - 49. Ponadto już w pierwszej dekadzie stycznia br. doszło do trzech incydentów chuligańskich - pokrycia wagonu graffiti, obrzucenia pociągu, oraz bójki, w wyniku której wybite zostały dwie szyby. Nasilenie się dewastacji obserwowane w okresie jesienno-zimowym ma charakter sezonowy. Wcześnie robi się ciemno, co wykorzystują sprawcy, działający zwykle pod osłoną nocy.

W sumie roczne straty, jakie poniosło SKM z tytułu dewastacji mienia w ubiegłym roku, szacowane są na ok. 150 tys. zł. Najbardziej kosztowne zniszczenia to wybicia szyb czołowych, gdzie koszt wymiany jednej sztuki sięga 20 tys. zł. W ubiegłym roku takich przypadków odnotowano dwa.

Na dewastację narażone są głównie składy EN57 (popularne podmiejskie "elektryczniaki"), niewyposażone w system monitoringu. W ośmiu nowoczesnych jednostkach typu 14WE znajdujących się pod stałym nadzorem kamer, chuligańskie incydenty należą do rzadkości.

Zarząd Transportu Miejskiego podejmuje działania zmierzające do ograniczenia wandalizmu oraz zapewnienia bezpieczeństwa pasażerom. W wielu składach wraz z kontrolerami podróżują wynajęci przez ZTM pracownicy agencji ochrony. Gdy zauważą agresywnie zachowujące się osoby, czy też inne niepokojące zdarzenie, np. próbę kradzieży bądź dewastacji mienia, niezwłocznie podejmują interwencję. Ponadto zgodnie z zaleceniem ZTM załogi pociągów o każdym niebezpiecznym incydencie zobowiązane są jak najszybciej powiadomić policję oraz Służbę Ochrony Kolei.
Mnie zainteresowało zdanie: "Grafficiarze atakowali podczas "nocowania" pociągów na torach postojowych." Cóż - skoro się składów nie pilnuje jak trzeba to i malują.....

No i jeszcze: "(popularne podmiejskie "elektryczniaki")" - nazwać po imieniu kiblem tak trochę głupio.... :)

[ Komentarz dodany przez: MeWa: Pon 19 Sty, 2009 15:41 ]
Wklejenie artykułu. MeWa
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 16 sty 2009, 17:37

buahahaha
no to rzeczywiście, umieszczając takie informacje (o bójkach w wagonach choćby) ZTM nieźle promuje kolej...
coś na kształt: w naszych pociągach można stać się świadkiem lub uczestnikiem bójki, oberwać kamieniem w głowę lub doświadczyć wielu, wielu innych atrakcji! ale i tak jesteśmy super!. szkoda gadać :D
noidea

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 16 sty 2009, 17:51

co to za news? 8-( i skąd oni wytrzasnęli "elektryczniaki" 8-( przyznam, że nigdy tej nazwy nie słyszałem.

Tm

Post autor: Tm » 16 sty 2009, 18:25

MeWa pisze:co to za news? 8-( i skąd oni wytrzasnęli "elektryczniaki" 8-( przyznam, że nigdy tej nazwy nie słyszałem.
Wygląda na dość bezczelną kalkę z rosyjskiego.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 16 sty 2009, 18:56

Tm pisze:Wygląda na dość bezczelną kalkę z rosyjskiego.
Albo od południowych sąsiadów: elektrická železnica...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 sty 2009, 11:22

MeWa pisze:co to za news? 8-( i skąd oni wytrzasnęli "elektryczniaki" 8-( przyznam, że nigdy tej nazwy nie słyszałem.
Nagły atak blogosfery :rotfl:

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 sty 2009, 15:39

Nadal zastanawiam się jaki sens miał ten artykuł - czy celem ZTM-u było to, żeby wszystkie gazety pisały o deawstowanej SKM-ce? Może to jakaś sekretna zasada PR-u...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 sty 2009, 18:36

Myślę, że to rozwiązanie podpowiedziane przez serobilecik.

ODPOWIEDZ