Buspasy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 sty 2009, 13:05

Moim skromnym zdaniem nie tak potrzebne są te sporej wielkości krawężniki jak ta policja ze słonymi mandaty.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 24 sty 2009, 14:10

w Lodnynie są kamery...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

adaszko

Post autor: adaszko » 24 sty 2009, 15:59

MeWa pisze:w Lodnynie są kamery...
Glonojad pisze:Moim skromnym zdaniem nie tak potrzebne są te sporej wielkości krawężniki jak ta policja ze słonymi mandaty.
Zawsze się znajdzie się bat na łamiących przepisy. Tylko trzeba chcieć... :]

Awatar użytkownika
8917

Post autor: 8917 » 02 lut 2009, 9:06

Obrazek
TVN Warszawa pisze:Buspasy bez kontroli drogówki!
06:10 02.02.2009 / TVN Warszawa

Policja nie pilnuje już czy kierowcy nie jeżdżą po pasach przeznaczonych tylko dla autobusów. Z początkiem roku wygasła umowa między miastem a stołeczną drogówką. Nowa jest dopiero szykowana. A autobusy stoją w korkach.

Do tej pory dzięki buspasom, autobusy mogły szybko przejechać swoją trasę. Nawet w najbardziej zakorkowanych punktach stolicy, takich jak ulica Modlińska na Białołęce, pojazdy komunikacji miejskiej mogły szybko przemknąć bez stania w sznurze samochodów.

Niestety, miasto nie podpisało nowej umowy z policją o pilnowaniu buspasów. Teraz kierowcy traktują je jak dodatkowy pas ruchu dla siebie i bez namysłu na nie wjeżdżają.

Co z nowymi buspasami?

Brak umowy z policją stawia pod znakiem zapytania sens wytyczania nowych buspasów. W tym roku drogowcy chcą je wydłużyć prawie trzykrotnie

Nowe buspasy mają się pojawić na Trasie Łazienkowskiej, ulicy Mickiewicza na Żoliborzu, w Alejach Jerozolimskich i na równoległej ul. Świętokrzyskiej. Pasy dla autobusów będą także na trasie W-Z i ulicy Puławskiej. Szybciej mamy też przejechać autobusem ulicą Radzymińską.

Krawężnik na środku ulicy

Specjaliści obawiają się jednak, że nowe buspasy bez kontroli drogówki nie będą mogły spełniać swojej roli.

- Podejrzewam, że będzie bardzo dużo samochodów nieuprawnionych do jazdy tym pasem - mówi Wojciech Tumasz ze Stowarzyszenia Integracji Stołecznej Komunikacji i radny Białołęki. Jest jednak sposób na kierowców, którzy blokują buspasy. - Oddzielić fizycznie buspas od pozostałej części jezdni separatorem np. krawężnikiem. Przepisy dopuszczają takie wygrodzenie jezdni - opowiada Tumasz.

Nowa umowa gotowa do podpisania

Ale o tym miasto na razie nie myśli. Urzędnicy zapewniają, że wkrótce policja wróci do pilnowania buspasów.

- Treść umowy została już przesłana do Komendy Stołecznej Policji i myślę, że w najbliższych dniach koledzy z policji po prostu tą umowę podpiszą - mówi Tomasz Andryszczyk, rzecznik stołecznego ratusza.

Umowa ma być podpisana w ciągu miesiąca.

Jak powiedział Wojciech Tumasz w studiu TVN Warszawa, policja wcale nie jest niezbędna do dyscyplinowania kierowców.

- Są inne sposoby na kontrolowanie kierowców. Można zastosować monitoring kamerami w autobusach - mówi Tumasz. - W części nowych autobusów jeżdżących po mieście takie kamery już są - dodaje. I wymienia kolejne sposoby na kontrolę czy po buspasach jeżdżą tylko autobusy. - Można budować krawężniki między pasami lub stosować inny kolor jezdni.
http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1584273,0, ... omosc.html
Pozdrawiam.

robert-c
Kontakt:

Post autor: robert-c » 17 lut 2009, 10:10

Władze (?) Białołęki wywalczyły buspas na Trasie AK.
http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1586618 ... omosc.html
Władze Białołęki od lat walczą, żeby zamienić go na pas tylko dla autobusów. Wreszcie pojawiła się szansa na realizację tego pomysłu. - Jest to sukces i mam nadzieję, że będziemy takie rozwiązania stosowali szerzej - cieszy się Jacek Kaznowski, burmistrz dzielnicy.
Jednak sukces ma wielu ojców. Wcale się nie zdziwie, jak za rok przeczytamy w sprawozdaniu z działalnosci za 2009 pewnego zielonego stowarzyszenia, że to ich zasługa.

mcdm

Post autor: mcdm » 17 lut 2009, 10:27

Przedziwne jest , że do pilnowania przestrzegania przepisow potrzebna jest osobna umowa.

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 17 lut 2009, 11:24

Nic w tym dziwnego, skoro są braki kadrowe w Policji a Straż Miejska nie ma uprawnień do kontroli pojazdu będącego w ruchu (z wyjątkiem naruszenia znaku B-1 "Zakaz ruchu"). Bez umowy patrol policji pojawiałby się raz na dwa tygodnie. A tak jest umowa, policjanci idą na ochotnika i dostają pieniądze za nadgodziny.
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 17 lut 2009, 23:17

robert-c pisze:Wcale się nie zdziwie, jak za rok przeczytamy w sprawozdaniu z działalnosci za 2009 pewnego zielonego stowarzyszenia, że to ich zasługa.
Taaaa... Oni pierwsi. Ale jak chodzi o AK to stoją za tym bardzo konkretne osoby, które i ja i Ty znamy z imienia i nazwiska.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 20 lut 2009, 0:26

"Powstało wreszcie sensowne opracowanie..." czytamy.
Od początku tak chciałem - str. 2 pisma:
http://radny.com.pl/pisma/zdm/trasa-i-m ... 080731.doc

Na razie trwa to 0,5 roku, ale licząc latami, to 2008 i 2009 - czyli aż 2 lata
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 13 mar 2009, 17:51

Dziś zaczął powstawać buspas na "Solidarności" od Kercelaka. Co prawda tymczasowy ale i to dobre.

Dzulikiewicz

Post autor: Dzulikiewicz » 13 mar 2009, 19:28

Już dziś rano elegancko śmigałem buspasem od OBI aż do Dw. Wileńskiego.

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 13 mar 2009, 20:35

Wojtku, podali, że bus pas na AK wywalczyłeś Ty, więc jest napisane zgodnie z prawdą. WIELKIE DZIĘKI DLA CIEBIE! Szacunek! =D>

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 14 mar 2009, 7:29

O wywalczeniu, będzie można powiedzieć, jak go zobaczymy wytyczonego na trasie. Tak jak na Modlińskiej.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 14 mar 2009, 7:37

tarantula01 pisze:W części nowych autobusów jeżdżących po mieście takie kamery już są - dodaje
W ilu i jaki odsetek z nich będzie jeździł Trasą AK...? :roll:
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 14 mar 2009, 7:39

Obecnie jest to b.mało autobusow (głównie Scanie), ale tabor jest wciąż modernizowany. Zawsze można zamiast lepszych wyświetlaczy zakupić i zamontować kamery do tych autobusów, co już jeżdżą.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

ODPOWIEDZ