Buspasy
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Moim skromnym zdaniem nie tak potrzebne są te sporej wielkości krawężniki jak ta policja ze słonymi mandaty.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1584273,0, ... omosc.htmlTVN Warszawa pisze:Buspasy bez kontroli drogówki!
06:10 02.02.2009 / TVN Warszawa
Policja nie pilnuje już czy kierowcy nie jeżdżą po pasach przeznaczonych tylko dla autobusów. Z początkiem roku wygasła umowa między miastem a stołeczną drogówką. Nowa jest dopiero szykowana. A autobusy stoją w korkach.
Do tej pory dzięki buspasom, autobusy mogły szybko przejechać swoją trasę. Nawet w najbardziej zakorkowanych punktach stolicy, takich jak ulica Modlińska na Białołęce, pojazdy komunikacji miejskiej mogły szybko przemknąć bez stania w sznurze samochodów.
Niestety, miasto nie podpisało nowej umowy z policją o pilnowaniu buspasów. Teraz kierowcy traktują je jak dodatkowy pas ruchu dla siebie i bez namysłu na nie wjeżdżają.
Co z nowymi buspasami?
Brak umowy z policją stawia pod znakiem zapytania sens wytyczania nowych buspasów. W tym roku drogowcy chcą je wydłużyć prawie trzykrotnie
Nowe buspasy mają się pojawić na Trasie Łazienkowskiej, ulicy Mickiewicza na Żoliborzu, w Alejach Jerozolimskich i na równoległej ul. Świętokrzyskiej. Pasy dla autobusów będą także na trasie W-Z i ulicy Puławskiej. Szybciej mamy też przejechać autobusem ulicą Radzymińską.
Krawężnik na środku ulicy
Specjaliści obawiają się jednak, że nowe buspasy bez kontroli drogówki nie będą mogły spełniać swojej roli.
- Podejrzewam, że będzie bardzo dużo samochodów nieuprawnionych do jazdy tym pasem - mówi Wojciech Tumasz ze Stowarzyszenia Integracji Stołecznej Komunikacji i radny Białołęki. Jest jednak sposób na kierowców, którzy blokują buspasy. - Oddzielić fizycznie buspas od pozostałej części jezdni separatorem np. krawężnikiem. Przepisy dopuszczają takie wygrodzenie jezdni - opowiada Tumasz.
Nowa umowa gotowa do podpisania
Ale o tym miasto na razie nie myśli. Urzędnicy zapewniają, że wkrótce policja wróci do pilnowania buspasów.
- Treść umowy została już przesłana do Komendy Stołecznej Policji i myślę, że w najbliższych dniach koledzy z policji po prostu tą umowę podpiszą - mówi Tomasz Andryszczyk, rzecznik stołecznego ratusza.
Umowa ma być podpisana w ciągu miesiąca.
Jak powiedział Wojciech Tumasz w studiu TVN Warszawa, policja wcale nie jest niezbędna do dyscyplinowania kierowców.
- Są inne sposoby na kontrolowanie kierowców. Można zastosować monitoring kamerami w autobusach - mówi Tumasz. - W części nowych autobusów jeżdżących po mieście takie kamery już są - dodaje. I wymienia kolejne sposoby na kontrolę czy po buspasach jeżdżą tylko autobusy. - Można budować krawężniki między pasami lub stosować inny kolor jezdni.
Pozdrawiam.
Władze (?) Białołęki wywalczyły buspas na Trasie AK.
http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1586618 ... omosc.html
http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1586618 ... omosc.html
Jednak sukces ma wielu ojców. Wcale się nie zdziwie, jak za rok przeczytamy w sprawozdaniu z działalnosci za 2009 pewnego zielonego stowarzyszenia, że to ich zasługa.Władze Białołęki od lat walczą, żeby zamienić go na pas tylko dla autobusów. Wreszcie pojawiła się szansa na realizację tego pomysłu. - Jest to sukces i mam nadzieję, że będziemy takie rozwiązania stosowali szerzej - cieszy się Jacek Kaznowski, burmistrz dzielnicy.
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Nic w tym dziwnego, skoro są braki kadrowe w Policji a Straż Miejska nie ma uprawnień do kontroli pojazdu będącego w ruchu (z wyjątkiem naruszenia znaku B-1 "Zakaz ruchu"). Bez umowy patrol policji pojawiałby się raz na dwa tygodnie. A tak jest umowa, policjanci idą na ochotnika i dostają pieniądze za nadgodziny.
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
Taaaa... Oni pierwsi. Ale jak chodzi o AK to stoją za tym bardzo konkretne osoby, które i ja i Ty znamy z imienia i nazwiska.robert-c pisze:Wcale się nie zdziwie, jak za rok przeczytamy w sprawozdaniu z działalnosci za 2009 pewnego zielonego stowarzyszenia, że to ich zasługa.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- tarantula01
- Kontakt:
"Powstało wreszcie sensowne opracowanie..." czytamy.
Od początku tak chciałem - str. 2 pisma:
http://radny.com.pl/pisma/zdm/trasa-i-m ... 080731.doc
Na razie trwa to 0,5 roku, ale licząc latami, to 2008 i 2009 - czyli aż 2 lata
Od początku tak chciałem - str. 2 pisma:
http://radny.com.pl/pisma/zdm/trasa-i-m ... 080731.doc
Na razie trwa to 0,5 roku, ale licząc latami, to 2008 i 2009 - czyli aż 2 lata
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
-
Dzulikiewicz
-
prosper5250
Wojtku, podali, że bus pas na AK wywalczyłeś Ty, więc jest napisane zgodnie z prawdą. WIELKIE DZIĘKI DLA CIEBIE! Szacunek! 
- tarantula01
- Kontakt:
O wywalczeniu, będzie można powiedzieć, jak go zobaczymy wytyczonego na trasie. Tak jak na Modlińskiej.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
W ilu i jaki odsetek z nich będzie jeździł Trasą AK...?tarantula01 pisze:W części nowych autobusów jeżdżących po mieście takie kamery już są - dodaje
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese
- tarantula01
- Kontakt:
Obecnie jest to b.mało autobusow (głównie Scanie), ale tabor jest wciąż modernizowany. Zawsze można zamiast lepszych wyświetlaczy zakupić i zamontować kamery do tych autobusów, co już jeżdżą.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl