Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 09 wrz 2008, 11:15

Zdecydowanie za dużo tych opowieści, a treści merytorycznej o jakimkolwiek stopniu uzyteczności żadnej. Poskrom łaskawie swoje palce nad klawiaturą!
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 19 wrz 2008, 11:50

Wybrałem się wczoraj na obserwacje linii 144, 211 i 516 w rejon Ćmielowskiej, Milenijnej i Mehoffera (211) na Tarchominie. Moje obserwacje można uznać dość za wiążące, gdyż dokonywałem ich w różnych miejscach w przeciągu kilku godzin po południu. Linia 211 pięknie wygląda jedynie na mapie. Jej trasa pomiędzy Tarchominem, a Mehoffera jest bezużyteczna. Linia nawet much nie wozi. Nie wiele lepiej jest ze 144, którym jeżdżą pojedyncze osoby. Zdarza się oczywiście, że niektóre kursy są lepiej wykorzystane, jednak jest to rzadkość. Najlepiej zagospodarowana, spośród tych trzech linii jest 516. Jest to jednak związane z jej tranzytowym przewozem pasażerów z Żerania i Modlińskiej na Nowodwory. Reasumując, tej części Tarchomina wystarczyłaby jedna linia co 15 min. w szczycie, bądź dwie co 20 min. Smutne jest, że rejon, pomimo braku zainteresowania komunikacją miejską, ma tak dobry układ - tylko dlatego, że kwalifikuje się pod magiczne dla ZTMu słowo "Tarchomin" - mimo, że jest jego peryferiami.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 wrz 2008, 12:15

Doskonale wiesz, że 144 pierwotnie miało z Milenijnej wylecieć, ale mieszkańcy ją "obronili".
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 19 wrz 2008, 12:46

ZaciszaniN pisze:Jej trasa pomiędzy Tarchominem, a Mehoffera jest bezużyteczna.
To w takim razie skrócić to szybko do Nowodworów. Dlaczego tam mogą jeździć puste autobusy, gdzie w innych dzielnicach jest to nie do pomyślenia...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 19 wrz 2008, 13:37

Bastian pisze:Doskonale wiesz, że 144 pierwotnie miało z Milenijnej wylecieć, ale mieszkańcy ją "obronili".
To maja taką siłę przebicia,że mimo że dostali 516, ocalili 144 :sad:

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 19 wrz 2008, 14:29

ZaciszaniN pisze:Jej trasa pomiędzy Tarchominem, a Mehoffera jest bezużyteczna. Linia nawet much nie wozi.
Kę? Trafiłes chyba na pusty dzień. Tłumów owszem nie bywa, ale ludzie na tym odcinku jeżdżą.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 19 wrz 2008, 14:39

Piotrek pisze:
ZaciszaniN pisze:Jej trasa pomiędzy Tarchominem, a Mehoffera jest bezużyteczna.
To w takim razie skrócić to szybko do Nowodworów. Dlaczego tam mogą jeździć puste autobusy, gdzie w innych dzielnicach jest to nie do pomyślenia...
Ale dzięki 211 można było usunąć 326.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 wrz 2008, 18:16

Ocalili 144. A puszczenie tam 516 tak czy owak było korzystne, i dla nich, i dla tej linii.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 20 wrz 2008, 10:30

Bastian pisze:A puszczenie tam 516 tak czy owak było korzystne, i dla nich, i dla tej linii.
Niezaprzeczalnie =D>
Bastian pisze:Ocalili 144
W najbliższym czasie, jakiekolwiek zmiany w tym rejonie, chyba nie są planowane, więc obecna forma ma szanse przetrwać dłużej :D

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 20 wrz 2008, 18:56

jacek pisze:W najbliższym czasie, jakiekolwiek zmiany w tym rejonie, chyba nie są planowane, więc obecna forma ma szanse przetrwać dłużej :D
Powiedzmy....
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 30 sty 2009, 21:47

tarantula01 pisze:A jeśli chodzi o przystanki, to czekamy na odpowiedź:
http://radny.com.pl/interwencje/
interwencje nr 52 i 53. W tym ostatnim przypadku, nieco się kraniec zmienił.
Mam dobrą wiadomość. UD przeznaczy 220 tys zł na budowę brakujących przystanków na Milenijnej i Pomorskiej. Realizacja ma nastapić w 2009 r. Nie wiem jeszcze tylko, czy w I, czy w II połowie.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 30 sty 2009, 21:48

tarantula01 pisze:Mam dobrą wiadomość.
Dla kogo?

istvanek

Post autor: istvanek » 30 sty 2009, 23:13

tarantula01 pisze:UD przeznaczy 220 tys zł na budowę brakujących przystanków na Milenijnej i Pomorskiej. Realizacja ma nastapić w 2009 r. Nie wiem jeszcze tylko, czy w I, czy w II połowie.
Wojtku, najbardziej obecnie brakującymi przystankami na Milenijnej sa te przy Kaflowej, których nikt nie planuje budować, niestety. (no oczywiście przystanek ĆMIELOWSKA dla 211 w drugą strone się należy).

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 31 sty 2009, 11:58

Niestety, ale przy Kaflowej są wredne łuki (widoczność) i wyjazdy z prywatnych posesji i za blisko jest przystanek Ceramiczna i ogólnie mało jest miejsca.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

istvanek

Post autor: istvanek » 31 sty 2009, 12:42

tarantula01 pisze:Niestety, ale przy Kaflowej są wredne łuki (widoczność) i wyjazdy z prywatnych posesji i za blisko jest przystanek Ceramiczna i ogólnie mało jest miejsca.
Pomiędzy przystankami ĆMIELOWSKA a CERAMICZNA jest 700 metrów. To dośc dużo jednak. Jeśli masz czas to przyjrzyj się temu.

Zablokowany