Wspólny bilet ZTM/KM/WKD/PR

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 30 sty 2009, 15:38

Obrazek

Janówek jeszcze nie

Mieszkańcy położonej na skraju gminy Wieliszew miejscowości Janówek nie są zachwyceni brakiem możliwości jazdy koleją z wykorzystaniem karty miejskiej ZTM.

Wszystko przez to, że wieś znalazła się poza zasięgiem obowiązującej strefy wspólnego biletu.
Jak nie wiadomo o co chodzi, to na pewno chodzi o pieniądze. Podobnie jest i w tym przypadku. O ile następna w kierunku stolicy stacja, czyli Chotomów, do strefy się „załapała”, leżący sporo dalej Janówek okazał się już, póki co, wyzwaniem dla gminy zbyt dużym. Rozszerzenie zasięgu obowiązywania wspólnego biletu wszak kosztuje. I to niemało. Czy więc dla dojeżdżających do Warszawy mieszkańców Janówka jest jakaś nadzieja? Owszem, jednak nie do końca oparta na działaniach wieliszewskich samorządowców. – Cały czas negocjujemy korzystniejsze warunki rozszerzenia tej strefy, co może zakończyć się sukcesem, gdy do strefy wspólnego biletu przystąpi miasto Nowy Dwór Mazowiecki – wyjaśnia wójt Waldemar Kownacki. Biorąc pod uwagę, że mieszkańcy (a zatem i wyborcy…) wyżej wymienionego miasta również chcieliby posługiwać się kartą miejską ZTM i nie wahają się informować o tym burmistrza, pasażerowie z Janówka mogą chyba spać spokojnie. Wiele wskazuje na to, że raczej prędzej niż później strefa dotrze i do nich.
http://www.miejscowa.pl/200901296081/Wy ... e_nie.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Patryk2222

Post autor: Patryk2222 » 30 sty 2009, 17:09

Bernard pisze:
Obrazek

Janówek jeszcze nie

Mieszkańcy położonej na skraju gminy Wieliszew miejscowości Janówek nie są zachwyceni brakiem możliwości jazdy koleją z wykorzystaniem karty miejskiej ZTM.

Wszystko przez to, że wieś znalazła się poza zasięgiem obowiązującej strefy wspólnego biletu.
Jak nie wiadomo o co chodzi, to na pewno chodzi o pieniądze. Podobnie jest i w tym przypadku. O ile następna w kierunku stolicy stacja, czyli Chotomów, do strefy się „załapała”, leżący sporo dalej Janówek okazał się już, póki co, wyzwaniem dla gminy zbyt dużym. Rozszerzenie zasięgu obowiązywania wspólnego biletu wszak kosztuje. I to niemało. Czy więc dla dojeżdżających do Warszawy mieszkańców Janówka jest jakaś nadzieja? Owszem, jednak nie do końca oparta na działaniach wieliszewskich samorządowców. – Cały czas negocjujemy korzystniejsze warunki rozszerzenia tej strefy, co może zakończyć się sukcesem, gdy do strefy wspólnego biletu przystąpi miasto Nowy Dwór Mazowiecki – wyjaśnia wójt Waldemar Kownacki. Biorąc pod uwagę, że mieszkańcy (a zatem i wyborcy…) wyżej wymienionego miasta również chcieliby posługiwać się kartą miejską ZTM i nie wahają się informować o tym burmistrza, pasażerowie z Janówka mogą chyba spać spokojnie. Wiele wskazuje na to, że raczej prędzej niż później strefa dotrze i do nich.
http://www.miejscowa.pl/200901296081/Wy ... e_nie.html
I mieć nie będą bo jak to wójt mawia albo współpraca z ZTM albo kanalizacja ](*,) Jego dni są policzone na stanowisku burmistrza.
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938 :?: >>5457>>1804

D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg

Andrzej

Post autor: Andrzej » 30 sty 2009, 19:56

kajo pisze:Mi się uało z 20 przesiąść 2 razy:) wszystko się da ja się chce:)
co nie zmienia w sumie faktu, że stosowanie biletów czasowych w realiach warszawskich przesiadek jest ryzykowne.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 10 lut 2009, 19:48

Kasownik ZTM na stacji w Zielonce już jest historią...
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

przewoz

Post autor: przewoz » 10 lut 2009, 20:55

Frencher pisze:Kasownik ZTM na stacji w Zielonce już jest historią...
No to pięknie. Wogóle nie było sensu go tam instalować.

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 10 lut 2009, 22:44

Za to ponownie pojawił się w Ząbkach
przewoz pisze:No to pięknie. Wogóle nie było sensu go tam instalować.
Czy to znaczy, że przez jednego czy 3 dresów 18 tys mieszkańców Zielonki ma byc pozbawionych kasownika? Takim tokiem myślenia nie powinno się puszczać w niektóre miejsca autobusów, w niektórych miejscach insatlować przystanków, wiat, kasowników w autobusach itd. bo jakiś margines wyładowuje się na tej infrastrukturze...
Obrazek

przewoz

Post autor: przewoz » 11 lut 2009, 9:10

florekf pisze:Czy to znaczy, że przez jednego czy 3 dresów 18 tys mieszkańców Zielonki
Ja nie wiem, czy tych trzech dresów, czy trzynastu, którzy poza rozwalaniem kasowników rozwalają również ezety nikt nie zna czy co?

Awatar użytkownika
laczor
Kontakt:

Post autor: laczor » 11 lut 2009, 20:27

Frencher pisze:Kasownik ZTM na stacji w Zielonce już jest historią...
To długo on sobie tam nie powisiał :-?
Swoją drogą jak to się stało, że został zniszczony? Przecież kasa biletowa jest chyba czynna całą dobę, więc w okienku ktoś siedzi #-o A kasownik był tuż obok okienka...
www.linia29.cal.pl Linia 29 Tłuszcz-Ostrołęka

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 11 lut 2009, 22:07

laczor pisze:Swoją drogą jak to się stało, że został zniszczony?
Pewnie jakaś pani miała cieżką torebkę i ją nieumyślnie postawiła na kasowniku :P
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
laczor
Kontakt:

Post autor: laczor » 14 lut 2009, 19:49

Kasownik w Zielonce (już) jest. Dziś byłem, przy okazji widziałem.
www.linia29.cal.pl Linia 29 Tłuszcz-Ostrołęka

Adam G.

Post autor: Adam G. » 14 lut 2009, 19:50

laczor pisze:Kasownik w Zielonce (już) jest. Dziś byłem, przy okazji widziałem.
chciałeś chyba napisać "jeszcze" ;P
noidea

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 15 lut 2009, 14:49

Ciekawy jestem kto będzie płacił za te kasowniki :?: Taki kasownik nie kosztuje 100 czy 200zł, a wymiana kilku miesięcznie (bo nie są, i nie będą niszczone tylko w Zielonce) w dłuższej perspektywie czasu będzie kosztować krocie.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 15 lut 2009, 15:12

Ciekawy jestem kto będzie płacił za te kasowniki :?:
Koleje Mazowieckie. ZTM pierwszy dał za darmo. KM miało się jedynie zająć jego obsługą(podłączenie do prądu, zapewnienie by działał jak należy). A że nie wywiązali się z tego obowiązku to muszą płacić

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 04 mar 2009, 12:41

GW pisze: Kolejarze: Legionowo to nie druga Włoszczowa

Jarosław Osowski, 2009-03-04, ostatnia aktualizacja 2009-03-03 22:35

[...]

Przy okazji ostatnich zmian pojawiły się przypuszczenia, że o dodatkowe przystanki w Legionowie zabiegał mieszkaniec tego miasta, były członek zarządu spółki Intercity, a dziś szef Zarządu Transportu Miejskiego Leszek Ruta. - Gdybym był taki mocny, jak mnie przedstawiają, to przede wszystkim nie dopuściłbym do likwidacji tych postojów - mówi, nie kryjąc rozbawienia. Już na poważnie dodaje, że teraz, gdy trwa uciążliwy remont torów, w Legionowie czy Nowym Dworze Maz. powinno się zatrzymywać więcej pociągów. - Dojazd do Warszawy wygląda stamtąd tragicznie. Autobusy podmiejskie są przepełnione - zauważa dyr. Ruta.

W dodatku na naszym forum "amelka 1341" skarży się, że w poniedziałek o godz. 7.04 z Legionowa wyruszył pojedynczy skład Kolei Mazowieckich. "To naprawdę skandal. I to, że znów przerzedzili pociągi zarówno rano, jak i wieczorem" - dodaje.

Dyr. Ruta mówi "Gazecie", że pertraktuje z kolejarzami, by objąć biletem aglomeracyjnym niektóre dalekobieżne pociągi TLK i pospieszne. Nie tylko z Legionowa, ale też z Otwocka (linia lubelska) czy Piaseczna i Zalesia Górnego (linia radomska). Pozwoliłoby to rozładować tłok w podmiejskich składach Kolei Mazowieckich, które przeżywają oblężenie po rozszerzeniu zasięgu wspólnego biletu.

Na razie udało się skoordynować ich rozkłady między Pruszkowem a Sulejówkiem-Miłosną. Od 1 marca kursują na przemian z Szybką Koleją Miejską. Na tej trasie uruchomiono też po dwa dodatkowe składy w każdym kierunku.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... czowa.html

Andrzej

Post autor: Andrzej » 04 mar 2009, 19:33

SławekM pisze:
GW pisze: Na razie udało się skoordynować ich rozkłady między Pruszkowem a Sulejówkiem-Miłosną. Od 1 marca kursują na przemian z Szybką Koleją Miejską.
No bez przesady, za dużo to się jeszcze nie udało - do normalnej kordynacji jeszcze daleko, bo zarówno SKM jak i KM jeżdżą po prostu nieregularnie. Poza tym gdzieniegdzie poprawiono, a gdzieniegdzie zepsuto, więc bez szału.

ODPOWIEDZ