Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 lut 2009, 21:13

Chyba, żeby 115 już w Radości przepuścić na zachodnią Patriotów, w celu uniknięcia przejazdu w Międzylesiu. A wtedy 161 musi być porządne i jechać wschodnią Patriotów.

Poza tym nie chodzi o poprawienie Międzylesiu, tylko Miedzeszynowi, Zagóździowi itp. W tej chwili mogą się przesiąść tylko do 521 i marnego 115. Zyskali by dojazd do Międzylesia - urząd, szpital itp., ale i przesiadki w kierunku Gocławia, Ostrobramskiej, Mostu Siekierkowskiego itp. Samorząd osiedlowy byłby tym usatysfakcjonowany, bez sadzenia się na linię koniecznie do "centrum", więc czemu im tego nie dać...?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 10 lut 2009, 21:46

Oczywiście że 161 do Międzylesia trzeba dać co 15/20/15/20 w celu rekompensaty za 115 i linie 305. Oczywiście trzeba dać 115 zachodnią stroną również co 15/20/15/20 w celu ominięcia przejazdu w Międzylesiu , 215 też bym dał co 15/20/15/20 , ale zastanawia mnie jedno, czy Osiedle Dudziarska potrzebuje aż takiej linii i czy nie będzie to hamować dalszych wzmocnień w przyszłości [ potencjalnych , Aleksandrów czy rejony Kolonii Borków mają potencjał do rozwoju]. Oprócz tego wszystkie obecne słabe linie wzmocnione do co 15/20/15/20, oprócz chyba pary 130/147 bo ta co 20 minut[ nie licząc 173, 196, czy 702 bo to już nie zależy od Wawra]. Linie 305, 315 kasacja.
Tak w kwestii przypomnienia, czemu Mrówczą nie mogą jeździć 12 metrowce, bo gdzieś to było, ale nie mogę wygrzebać?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 lut 2009, 21:54

Dudziarska chyba jednak nie wchodzi w rachubę - to jest oddzielny przetarg, inny stan nawierzchni itp.

A co do Mrówczej - nie pamiętam :] Na sto procent natomiast większe wozy nie wchodzą na Zagórzańską - a linia stamtąd może pojechać tylko na Mrówczą, inaczej nie ma sensu.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 10 lut 2009, 22:00

No dobra, czy jak dobrze zrozumiałem Dudziarska już odpadła, czyli gdzie takie 215 pojedzie.?
Najlepiej PKP Gocławek[ tymczasowo Łysakowska], ewentualnie Rembertów zamiast 168 i dojazd z Marysina do szkoły.

[ Dodano: Wto 10 Lut, 2009 22:03 ]
Bastian pisze:A co do Mrówczej - nie pamiętam :] Na sto procent natomiast większe wozy nie wchodzą na Zagórzańską - a linia stamtąd może pojechać tylko na Mrówczą, inaczej nie ma sensu.
Zagórzańską to ja wiem [ byłem tam kilka razy piechotą, raz jechałem samochodem], ale po rozmowie z Andrzejem , nie byłem wstanie mu opowiedzieć czemu Mrówczą nie mogą kursować 12 metrowce.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 lut 2009, 22:06

Krzysiek_S pisze:No dobra, czy jak dobrze zrozumiałem Dudziarska już odpadła, czyli gdzie takie 215 pojedzie.?
Najlepiej PKP Gocławek[ tymczasowo Łysakowska], ewentualnie Rembertów zamiast 168 i dojazd z Marysina do szkoły.
Te dwie opcje wydają mi się najrozsądniejsze.
Krzysiek_S pisze:Zagórzańską to ja wiem [ byłem tam kilka razy piechotą, raz jechałem samochodem], ale po rozmowie z Andrzejem , nie byłem wstanie mu opowiedzieć czemu Mrówczą nie mogą kursować 12 metrowce.
Nie wiem, czy nie coś ze skrzyżowaniami - ale lepiej będzie wiedział JotPeCet ;)
Natomiast północnym fragmentem mogą jeździć większe.

1251

Post autor: 1251 » 10 lut 2009, 22:14

Może rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem byłby pomysł Andrzeja .
161 z Błot do Aleksandrowa przez Izbicką i Zagórzańską ( midibusami) ,a do Zbójnej Góry 215 12 metrowcami przez Mrówczą,Lucerny ,Kadetów na Gocław.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 lut 2009, 22:18

Jak wsadzimy na Izbicką dwie linie, to gdzieś zabraknie. Na Kadetów podobnie.

Poza tym Miedzeszyn z Zagoździem projekt zaopiniował pozytywnie, czemu akurat oni mają nie dostać niczego? Bo wydłużenie ich 161 z Izbickiej do Aleksandrowa nie daje im nic - i w zasadzie nie urządza nikogo.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 10 lut 2009, 22:30

1251 pisze:Może rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem byłby pomysł Andrzeja .
161 z Błot do Aleksandrowa przez Izbicką i Zagórzańską ( midibusami) ,a do Zbójnej Góry 215 12 metrowcami przez Mrówczą,Lucerny ,Kadetów na Gocław.
E tam wystarczy jedna linia 215 co 15/20/15/20 , w przyszłości jeśli będzie frekwencja , zawsze będzie można wzmocnić.
Jak wsadzimy na Izbicką dwie linie, to gdzieś zabraknie. Na Kadetów podobnie.
Tak trzeba wszystkich obdzielić sprawiedliwie, czyli jedną linią co 15/20/15/20 +pewne wyjątki, o czym już wspominałem.
Bastian pisze:Poza tym Miedzeszyn z Zagoździem projekt zaopiniował pozytywnie, czemu akurat oni mają nie dostać niczego? Bo wydłużenie ich 161 z Izbickiej do Aleksandrowa nie daje im nic - i w zasadzie nie urządza nikogo.
A ktoś się jeszcze nie zgadza, oprócz Lebiodowej?

1251

Post autor: 1251 » 10 lut 2009, 22:33

Bastian pisze:Jak wsadzimy na Izbicką dwie linie, to gdzieś zabraknie. Na Kadetów podobnie.

Poza tym Miedzeszyn z Zagoździem projekt zaopiniował pozytywnie, czemu akurat oni mają nie dostać niczego? Bo wydłużenie ich 161 z Izbickiej do Aleksandrowa nie daje im nic - i w zasadzie nie urządza nikogo.
To jest duży problem ,bo kazdy chce mieć dosyć dobre połączenie i zawsze komuś się nie dogodzi.Nie zależy mi na dwóch liniach na Izbickiej... chodzi o to ażeby pętla na Zbójnej Górze była wykorzystana jako przystanek krańcowy dobrej linii,a tylko pomysł Andrzeja daje taką możliwość. Inaczej linia z podjazdem na Zbójną górę będzie linią strasznie pokręconą, ( bo podjazdy będą musiały odbywać się w obu kierunkach, z Radości do Falenicy i z Falenicy do Radości...)

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 10 lut 2009, 22:38

1251 pisze:Inaczej linia z podjazdem na Zbójną górę będzie linią strasznie pokręconą, ( bo podjazdy będą musiały odbywać się w obu kierunkach, z Radości do Falenicy i z Falenicy do Radości...)
Kiedyś będzie trzeba wprowadzić linie z Panny Wodnej[ odcinek do Wału], to pętla Zbójna Góra będzie jak znalazł, ale to przewiduje że nastąpi, za kilka lat. Wtedy to i zapotrzebowanie będzie inne.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 lut 2009, 22:45

Krzysiek_S pisze:A ktoś się jeszcze nie zgadza, oprócz Lebiodowej?
Przypominam, że sprawa Lebiodowej nie ma nic wspólnego z "projektem ZTM" ani żadnym innym :idea:

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 10 lut 2009, 23:06

Bastian pisze:
Krzysiek_S pisze:A ktoś się jeszcze nie zgadza, oprócz Lebiodowej?
Przypominam, że sprawa Lebiodowej nie ma nic wspólnego z "projektem ZTM" ani żadnym innym :idea:
Wiem.
Ale przenieśmy się do Marysina, jesli nie 137, to chyba 173 trzeba będzie zasilić[ częściowo do Woli]. Albo zrobiłbym tak:
- nowa linia z Brata Alberta do Wschodniego jakieś 213.
196 do Nowego Rembertowa.
183 do Woli Grzybowskiej często, 514 kasacja, 315 kasacja.
Jakby coś to nie mój pomysł, tylko mieszkańca Wesołej, ale uważam że nie jest zły.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 11 lut 2009, 19:55

Bastian pisze:Poza tym nie chodzi o poprawienie Międzylesiu, tylko Miedzeszynowi, Zagóździowi itp. W tej chwili mogą się przesiąść tylko do 521 i marnego 115. Zyskali by dojazd do Międzylesia - urząd, szpital itp., ale i przesiadki w kierunku Gocławia, Ostrobramskiej, Mostu Siekierkowskiego itp.
Atrakcyjniej w kierunku Gocławia i Mostu Siekierkowskiego byłoby tym mieszkańcom podjechać kawałek 161 do Panny Wodnej a tam przesiadka w 215 przez Mrówczą, Kadetów na Gocław.
A na Ostrobrmaską to gdzie byś chciał żeby się przesiadali? Chyba nie w 525 na Pożaryskiego..?

[ Dodano: Sro 11 Lut, 2009 19:59 ]
Krzysiek_S pisze:Oczywiście że 161 do Międzylesia trzeba dać co 15/20/15/20 w celu rekompensaty za 115 i linie 305.
115 nie jeździ do Miedzylesia więc jakie rekompensaty, a 305 jest tak rzadkie, że też nie wymaga rekompensaty, poza tym nie od zawsze tam było. A dla kilku dzieci, co muszą dojechać do gimnazjum w Radości, wykorzystując ze 2, 3 kursy dziennie, nie robi się linii, ani nie układa pod nich całej komunikacji.

[ Dodano: Sro 11 Lut, 2009 20:03 ]
Krzysiek_S pisze: Najlepiej PKP Gocławek[ tymczasowo Łysakowska], ewentualnie Rembertów zamiast 168 i dojazd z Marysina do szkoły.
A jest na Łysakowskiej taka możliwość, żeby linia tam odpoczywała?

W Rembertowie nie ma ponoć miejsca.
A przy okazji - w Międzylesiu jest miejsce na dodatkową linię?

[ Dodano: Sro 11 Lut, 2009 20:05 ]
Krzysiek_S pisze:Ale przenieśmy się do Marysina, jesli nie 137, to chyba 173 trzeba będzie zasilić[ częściowo do Woli]. Albo zrobiłbym tak:
- nowa linia z Brata Alberta do Wschodniego jakieś 213.
196 do Nowego Rembertowa.
183 do Woli Grzybowskiej często, 514 kasacja, 315 kasacja.
Jakby coś to nie mój pomysł, tylko mieszkańca Wesołej, ale uważam że nie jest zły.
Chyba nie mój :?:

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 11 lut 2009, 20:41

Krzysiek_S pisze:183 do Woli Grzybowskiej często, 514 kasacja, 315 kasacja.
A 514 i 315 to tylko po Starej Miłośnie albo Woli Grzybowskiej jeżdżą ? Jakoś nie pamiętam...

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 11 lut 2009, 22:40

Trasa 161 i 215 spowoduje że będzie jednakowy dojazd z Zagóździa i Zbójnej Góry do Międzylesia gdzie znajdują się wszystkie potrzebne instytucje takie jak szkoła, szpital, przychodnia, UD, czy jakieś lokalne punkty usługowe.
Wgłąb Międzylesia pojedzie 161 zapewniając dojazd z Radości do CZD i MSS, z drugiej strony dojazd do szkoły w Radości.
Przy obecnej trasie mamy możliwość przesiadki tylko do 521 lub kolei, po zmianie dostajemy przesiadki do 125, 525, 130, 147 czy 115. Standard podróżowania wzrośnie.
Z drugiej strony ile dłużej będzie przez Mrówczą 215 3 minuty? A w pełni rekompensuje to poprawa częstotliwości oraz dojazd do linii.... do co wyżej.
Dodatkowo zapewniony dojazd do szkół w Aninie, do Marysina, oraz Potockich dostaje linie docelowo z dojazdem do kolei. Można wyznaczyć postoje tylko w Falenicy 15 minutowe, a Łysakowskiej tylko nawrót na rondzie, trzeba też dopasować dobrze rozkład żeby nie było spóźnień [ uwzględnić przejazd w Międzylesiu].
A Lucerny i Kadetów obsłuży 115 na 12 metrach.
Andrzej przecież chciałeś 183 do Woli i dojazd do kolei , + jedna silna linia.
Na Brata Alberta miało wylądować 137 , ale może być to i inny numerek.
196 chcesz skrócenia do NR.
Zostaje 173 co 30 ze względu na Sulejówek i jakiś tam dojazd do Marysina.
Likwidacja 315 i 514, na TŁ rekompensata w postaci roszad z innymi liniami- reforma jest potrzebna, a 315 zastąpi nowa linia która kursowałaby z Brata Alberta do Wschodniego.

Zablokowany