Kolej w aglomeracji warszawskiej

Moderator: JacekM

przewoz

Post autor: przewoz » 13 lut 2009, 8:43

rufio198 pisze:Pieśń przyszłości i to raczej tej dalszej
Z każdym dniem przesuwa się ta przyszłość o jakieś 2-2,5 roku. Tyle czasu po prosttu trzeba na zakup kilkunastu ezetów do obsługi byle linii.
Tak więc jak dziś nie widzisz żadnego przetargu na większą partię ezetów, to nie spodziewaj się ekspansji SKM na inne linie - tak to trzeba rozumieć.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 13 lut 2009, 8:46

przewoz pisze:
rufio198 pisze:Pieśń przyszłości i to raczej tej dalszej
Z każdym dniem przesuwa się ta przyszłość o jakieś 2-2,5 roku. Tyle czasu po prosttu trzeba na zakup kilkunastu ezetów do obsługi byle linii.
Tak więc jak dziś nie widzisz żadnego przetargu na większą partię ezetów, to nie spodziewaj się ekspansji SKM na inne linie - tak to trzeba rozumieć.
Wiem o tym - po prostu starałem się wytłumaczyć PiotrowiS że nie prędko SKM w Otwocku zobaczy
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

fidzio

Post autor: fidzio » 13 lut 2009, 9:25

Moim zdaniem w chwili obecnej nie ma sensu istnienia SKM, nikt nie jeździ specjalnie SKM-ką bo wsiada do pierwszego lepszego KM-a no chyba że akruat przychodzą na stację i podjeżdza SKM-ka. Takie są efekty wspólnego biletu w 2 strefie. Nie mowiąc o tym, że SKM-ka tylko dowala wszystkie pociągi na srednicy i jest zakałą na którą wszyscy maszynisci jadący za nią klną. Jak chodzi o tabor który by pozostał w spuściźnie to 14WE zapakowałbym w pudełko owinął wstążeczkę i wysłał do NEWAGU z powrotem. A jednostki 300x pewnie dałoby się jescze ucywilizować na KM-owskie po drobnej modernizacji (wymiana siedzeń :D). Śmieszny polityczny twór bez przyszłości - ot cała SKM.

Rosa

Post autor: Rosa » 13 lut 2009, 9:34

fidzio pisze: Śmieszny polityczny twór bez przyszłości - ot cała SKM.
Ten twor pozwolił nieco ucywilizować KM i przywrócić trochę wiary ludzi w tory. Tam gdzie nie ma SKM nawet wspólny bilet malo daje bo kolej nie zapewnia odpowiedniej obsługi (Otwock, legionowo). Ciężko wg mnie przecenić zasługi SKM ale szczerze życzę im dalszego rozwoju.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 13 lut 2009, 9:44

fidzio pisze:Moim zdaniem w chwili obecnej nie ma sensu istnienia SKM, nikt nie jeździ specjalnie SKM-ką
Masz racje nikt - tylko te tłumy co codziennie rano wysypują się na WWO z SKM to pewnie moje zwidy :wow:
fidzio pisze:.... bo wsiada do pierwszego lepszego KM-a no chyba że akruat przychodzą na stację i podjeżdza SKM-ka. Takie są efekty wspólnego biletu w 2 strefie.
I tak powinno być - jeżeli chce sie ludzi przyciągnąć do transportu szynowego. Jeden wspólny bilet. Inna sprawa to rozkład na linii Pruszków -Sulejówek. Ten temat był poruszany w odpowiednim wątku
fidzio pisze:Nie mowiąc o tym, że SKM-ka tylko dowala wszystkie pociągi na srednicy i jest zakałą na którą wszyscy maszynisci jadący za nią klną.
Rozumiem że ostatnio ezt z KM jeżdżą bezawaryjnie
fidzio pisze: Jak chodzi o tabor który by pozostał w spuściźnie to 14WE zapakowałbym w pudełko owinął wstążeczkę i wysłał do NEWAGU z powrotem.
Ostatnio sprawuje się bez problemowo. Częściej zdychają KM -owskie
fidzio pisze: A jednostki 300x pewnie dałoby się jeszcze ucywilizować na KM-owskie po drobnej modernizacji (wymiana siedzeń :D)....

Wiesz chociaż o czym piszesz?
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 13 lut 2009, 11:03

Jakoś nie jestem przekonany czy bez SKM KaMusie starały by się tak bardzo jak teraz - w sprawie wspólnego biletu
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

fidzio

Post autor: fidzio » 13 lut 2009, 11:15

rufio198 pisze:Masz racje nikt - tylko te tłumy co codziennie rano wysypują się na WWO z SKM to pewnie moje zwidy :wow:
1) Przyzwyczajenie do jazdy skmką?
2) Zatłoczone pociągi na linii siedleckiej
Rozumiem że ostatnio ezt z KM jeżdżą bezawaryjnie
Chodzi o to że wydłuża bardzo czasy jazdy z powodu lokowania podróżnych
Ostatnio sprawuje się bez problemowo. Częściej zdychają KM -owskie
Jeżeli weźmiesz pod uwagę stosunek wieku do liczby awarii to wyjdzie Ci że wcale wysłużone EN57 nie są bardziej awaryjne od 14WE. Po za tym jest zima, siadają jescze ciągle obecne w taborze przetwornice wirowe, a z kolei statyki też nie sa bezawaryjne, dochodzą częste zadziałania PR - takie są warunki atmosferyczne a nie inne, w porze ciełpej i nieco mniej wilgotnej tych awarii tyle nie ma i sam to zapewne przyznasz bo znasz tę sytuację od podszewki.
Wiem - jednostki KMowskie w zasadzie teraz po naprawach rewizyjnych przychodzą już bez plastików, a co dopiero po modernizacjach. A trzytysiączki? przecież to była naprawa główna - i wsadzili takie gówno. Zupełnie jak "nowe" 14WE z częściami z trupiaszczych kibli... To takie w stylu SKM

A co do konkurencji... przecież współny bilet już był i to w czasach kiedy się nikomu kaczokible nie śniły...

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 13 lut 2009, 11:21

Postawiłbym dalej idące pytanie - jak by się starały PR gdyby nie było KM? Flirty i Bombardiery moglibyśmy sobie teraz jedynie wyimaginować.
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 lut 2009, 11:28

fidzio pisze:Jeżeli weźmiesz pod uwagę stosunek wieku do liczby awarii to wyjdzie Ci że wcale wysłużone EN57 nie są bardziej awaryjne od 14WE.
I to ma być argument za czym?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

fidzio

Post autor: fidzio » 13 lut 2009, 11:33

Argument za tym ze wcale nie jest tak ze 14WE są ekstra bezawaryjne a EN57 są trupami co ledwo do Grodziska dojeżdzają. KM-y maja najmłodszy tabor w Polsce. Średni wiek EN57 w KMach wynosi 22 lata, a w lokomotywowni Grochów nawet 19,5 roku. Jeśli chodzi o awarię KM-owskich EN57 to najczęsciej defektują jednostki o niskich numerach - głównie Sochaczewskie (przeważa seria 15xx)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 lut 2009, 11:53

No i nadal: co z tego?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 13 lut 2009, 12:22

Takie teksty - o wyższości lub odwrotnie - kibli nad kaczokiblami to czytałem 3 lata temu na śp. KM forum tuż przed zbanowaniem tam Prema.
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 13 lut 2009, 12:41

fidzio pisze:
Wiem - jednostki KMowskie w zasadzie teraz po naprawach rewizyjnych przychodzą już bez plastików, a co dopiero po modernizacjach. A trzytysiączki? przecież to była naprawa główna - i wsadzili takie gówno. Zupełnie jak "nowe" 14WE z częściami z trupiaszczych kibli... To takie w stylu SKM

A co do konkurencji... przecież współny bilet już był i to w czasach kiedy się nikomu kaczokible nie śniły...
Na 300xx jedynie zmieniono czoło i dano klimę nad kabina maszynisty, i z tego co pamiętam to jeszcze CG dołożono. To cała Modernizacja. Chcąc przystosować je do wymogów KM więcej potrzeba zrobić niż piszesz

fidzio

Post autor: fidzio » 13 lut 2009, 12:50

rufio198 pisze:Na 300xx jedynie zmieniono czoło i dano klimę nad kabina maszynisty, i z tego co pamiętam to jeszcze CG dołożono. To cała Modernizacja. Chcąc przystosować je do wymogów KM więcej potrzeba zrobić niż piszesz
Nie no oczywiście masz rację, troche mu do standardu modernizacji KM-owskich brakuje. Z tymi siedzeniami tak napisałem "wariant minimum" :). Co do nowości to na pewno ma też monitoring zainstalowany. Suma sumarum sztuka się liczy więc myślę, że w KMach by się cieszyli i z tego co tam obecnie jest zainstalowane.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 13 lut 2009, 12:56

Michał W. pisze:Jakoś nie jestem przekonany czy bez SKM KaMusie starały by się tak bardzo jak teraz - w sprawie wspólnego biletu
Pisałem już kiedyś - dalej bardziej miastu na tym zależy niż KM. Ale moze coś się zmieniło w tej sprawie.
Dzięki wspólnemu biletowi ludzie mieszkający wzdłuż S-2 zaczęli korzystać ze zbiorowej komunikacji w większym stopniu niż kiedyś. I z tego należy się cieszyć i dalej to rozwijać.

fidzio pisze: Co do nowości to na pewno ma też monitoring zainstalowany.
Zewnętrzny z tego co zauwazyłem.
fidzio pisze:Suma sumarum sztuka się liczy więc myślę, że w KMach by się cieszyli i z tego co tam obecnie jest zainstalowane.
I bez tego by sie cieszyli.

ODPOWIEDZ