Wiaty przystankowe
Moderator: Wiliam
- tarantula01
- Kontakt:
Może w Radomiu nie ma szyb ze szkła, tylko z pleksi?
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Oj nie koniecznie. Tutaj widzimy szyby blaszane lub insze.MZ pisze:W Radomiu nie stosuje się pleksi. Szyby w wiatach są szklane (masło maślane
).
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
http://www.ztm.waw.pl/100nowych_wiat.phpZTM pisze:100 nowych wiat
2,4 mln zł przeznaczy w tym roku Zarząd Transportu Miejskiego na zakup 100 nowych wiat przystankowych. Niebawem zostanie ogłoszony przetarg, który wyłoni dostawcę konstrukcji.
Nowe wiaty staną jesienią. Najpierw pojawią się na wszystkich pętlach autobusowych wyremontowanych w ubiegłym roku (Powsin, Cmentarz Wolski, Szczęśliwice, Żerań i Wiatraczna) oraz na pętlach Wilanów, Cmentarz Północny-Brama Główna, Międzylesie i Stare Bemowo, które zostaną zmodernizowane w roku bieżącym. Trwa właśnie ustalanie lokalizacji dla pozostałych daszków.
Poprzednie zakupy wiat miały miejsce w 2006 i 2008 roku. Rok temu zakupiono 70 nowych wiat, które stanęły przede wszystkim na przystankach pozbawionych dotychczas ochrony przed wiatrem lub deszczem, reszta zastąpiła najbardziej zniszczone konstrukcje. W 2006 na ulicach pojawiło się 10 nowych zadaszeń.
Do ZTM należy obecnie ok. 1300 wiat, z czego zdecydowana większość ma nawet 35 lat (około 800) a reszta pochodzi z lat 90-tych. Corocznie na utrzymanie czystości wiat i przystanków Zarząd Transportu Miejskiego przeznacza ok. 14 mln zł. netto. Kolejne 3 mln zł (netto) kosztuje konserwacja i drobne naprawy.
Pozdrawiam.
MZ pisze:Taka mała ciekawostka - porównanie dwóch fotek. Wiaty typu Ł (w Radomiu nazywane "warszawskimi") składają się po uderzeniu w ten sam sposób:
(fot. www.zw.com.pl)
(fot. www.komunikacja.radom.pl)

(fot. www.zw.com.pl)
Ciekawe kiedy w końcu zostana wymienione wiaty na przystankach KONWALIOWA (w obie strony)
Przecież na tych przystankach przesiadają się ogromne ilości pasażerów a wiaty sa w opłakanym stanie 
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
Tak w przypadku wiat liczy się estetykaWolisz nowe wiaty, które są ładniejsze (rzecz gustu), ale mniej pojemne?
Obawiam się że wiaty zostaną wymienione dopiero przy przebudowie Modlińskiej.
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zwłaszcza dwie wiaty bez żadnej ochrony bocznej i przeciwsłonecznej wiele zmienią w tej sytuacji. 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.