(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 mar 2009, 18:15

Jeżeli tam będzie jeździć Wola, to najprawdopodobniej tak.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 mar 2009, 20:36

To wtedy chyba będzie jechał jako 1? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 mar 2009, 20:37

Nie mam pojęcia, jaki został ustalony przydział zajezdni do 41. Wydaje mi się, że rano będzie sama Praga, a po południu dołączą Mokotów i Wola.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 mar 2009, 20:44

No ale co to zmienia pod kątem stwierdzenia, że może jechać jako 1 ? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 mar 2009, 21:44

W sumie nic. :D

reserved

Post autor: reserved » 19 mar 2009, 16:04

Ja mam takie dwa pytania tramwajowe... z czystej ciekawości:
1. Czy w Al. Jerozolimskich obowiązuje jakieś ograniczenie prędkości tramwajów do 30 km/h?
2. Jechałem dziś tramwajem, który stanął na przystanku przed skrzyżowaniem, po wymianie pasażerskiej zamknął drzwi i czekał 15 sekund, po czym zapaliło się czerwone. Czy to tak dlatego, że motorniczy chciał zrobić na złość pasażerom czy może być jeszcze jakaś tego przyczyna? Dodam, że przed przejściem nie było prawie nikogo (mówię o sytuacji, gdyby motorniczy chciał na ludzi poczekać).

Oczywiście prosiłbym o odpowiedź kogoś bezpośrednio wtajemniczonego w ten temat.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 19 mar 2009, 16:08

Był przed czasem?

Ograniczenie to jest na Moście i wiadukcie Poniatowskiego.

reserved

Post autor: reserved » 19 mar 2009, 16:13

SławekM pisze:Był przed czasem?
Rozumiem.. wobec tego chyba napiszę stosowny list w sprawie skrócenia czasu przejazdu tramwajów przez Centrum o co najmniej połowę.
Ograniczenie to jest na Moście i wiadukcie Poniatowskiego.
No to ja nie rozumiem.. pusty odcinek a tramwaj wlecze się 30 km/h. Jeśli to sprawa czasu przejazdu to jak wyżej.
Ehh... a obiecywali szybkie tramwaje. :-(

mozgow

Post autor: mozgow » 19 mar 2009, 16:15

reserved pisze:1. Czy w Al. Jerozolimskich obowiązuje jakieś ograniczenie prędkości tramwajów do 30 km/h?
Z tego co wiem takiego ograniczenia nie ma. Prawdopodobna przyczyna zawarta jest w odpowiedzi na drugie pytanie.
reserved pisze:2. Jechałem dziś tramwajem, który stanął na przystanku przed skrzyżowaniem, po wymianie pasażerskiej zamknął drzwi i czekał 15 sekund, po czym zapaliło się czerwone. Czy to tak dlatego, że motorniczy chciał zrobić na złość pasażerom czy może być jeszcze jakaś tego przyczyna? Dodam, że przed przejściem nie było prawie nikogo (mówię o sytuacji, gdyby motorniczy chciał na ludzi poczekać).
Jeśli rzeczywiście nie było widać innej przyczyny, to zrobił to dlatego że był przed czasem, a zbliżał się do pętli końcowej. Z tego co kiedyś w innym temacie przeczytałem, to jeśli byłby zbyt wcześnie na pętli, to mógłby stracić część premi (a w każdym razie coś związanego z wynagrodzeniem).
reserved pisze:Oczywiście prosiłbym o odpowiedź kogoś bezpośrednio wtajemniczonego w ten temat.
Nie jestem bezpośrednio związany z tematem. Mam jednak nadzieję, że moja odpowiedź jest zadowalająca.
1 7 9 22 128 141 157 172 175 504

reserved

Post autor: reserved » 19 mar 2009, 16:22

Jeśli rzeczywiście nie było widać innej przyczyny, to zrobił to dlatego że był przed czasem, a zbliżał się do pętli końcowej. Z tego co kiedyś w innym temacie przeczytałem, to jeśli byłby zbyt wcześnie na pętli, to mógłby stracić część premi (a w każdym razie coś związanego z wynagrodzeniem).
Czyli wychodzi na to, że winę za to ponosi ktoś, kto układał tak beznadziejne rozkłady.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 19 mar 2009, 16:42

reserved pisze:2. Jechałem dziś tramwajem, który stanął na przystanku przed skrzyżowaniem, po wymianie pasażerskiej zamknął drzwi i czekał 15 sekund, po czym zapaliło się czerwone.
1. Na którym przystanku i w którym kierunku?
2. Czy razem z czerwonym dla samochodów zapaliło się "czerwone" (pozioma pałka) dla tramwajów, czy może pozioma pałka świeciła się już wcześniej?

reserved

Post autor: reserved » 19 mar 2009, 18:48

person pisze:1. Na którym przystanku i w którym kierunku?
Pl. Starynkiewicza --> Banacha
person pisze:2. Czy razem z czerwonym dla samochodów zapaliło się "czerwone" (pozioma pałka) dla tramwajów, czy może pozioma pałka świeciła się już wcześniej?
Pozioma pałka zapaliła się mniej więcej razem z czerwonym światłem dla samochodów.

Natomiast chciałem dopowiedzieć, że takie sytuacje zdarzają mi się coraz częściej. Dlatego postanowiłem zapytać.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 mar 2009, 18:58

reserved pisze:Pozioma pałka zapaliła się mniej więcej razem z czerwonym światłem dla samochodów.
z tego, co wiem, to jednak nieco wcześniej się zapala... Na pewno w kierunku Centralnego, ale zdaje mi się, że w kierunku Ochoty także.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

reserved

Post autor: reserved » 19 mar 2009, 19:00

MeWa pisze:z tego, co wiem, to jednak nieco wcześniej się zapala... Na pewno w kierunku Centralnego, ale zdaje mi się, że w kierunku Ochoty także.
Nie wiem... z tego co pamiętam to chyba nie. Zresztą tak jak pisałem.. coś koło 15 sekund czekałem. To nie możliwe...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 mar 2009, 19:07

reserved pisze:Czyli wychodzi na to, że winę za to ponosi ktoś, kto układał tak beznadziejne rozkłady.
Czym innym są rozkłady, czym innym czasy przejazdów, które w przypadku tramwajów są uzgadniane z TW.

ODPOWIEDZ