(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 03 kwie 2009, 19:56

Właśnie, trzeba brać przykład ze Lwowa :term:
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 05 kwie 2009, 10:23

piotram pisze:A mi się wydaje, ze tory na płycie węgierskiej by te drgania znacznie wytłumiły...
(pytanie laika)
Czy płyty węgierskiej nie stosuje się (tylko/głównie) gdy torowisko jest w jezdni, a nie wydzielone?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 kwie 2009, 10:51

piotram pisze:A mi się wydaje, ze tory na płycie węgierskiej by te drgania znacznie wytłumiły...
Płyta węgierska ma się do zastosowanej na moście konstrukcji tak, jak gniot do mercedesa citaro.

[ Dodano: Nie 05 Kwi, 2009 10:52 ]
person pisze:
(pytanie laika)
Czy płyty węgierskiej nie stosuje się (tylko/głównie) gdy torowisko jest w jezdni, a nie wydzielone?
Płytę węgierską, jak każdą konstrukcję bezpodsypkową, można zastosować w dowolnym miejscu.

Natomiast w przeciwieństwie do bardziej zaawansowanych konstrukcji, ciężko zrobić węgierkę zabudowaną czymkolwiek innym niż betonem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 06 kwie 2009, 20:18

A czym jest wypełnione to co jest teraz, jak nie betonem? W przypadku płyty węgierskiej chodzi mi o szyny, które są w takiej jakby "uszczelce" gumowej, czy ona nie wytłumia znacznie drgań? Nie bez powodu stosowano to chyba w centrum Krakowa.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 06 kwie 2009, 21:21

piotram pisze:A czym jest wypełnione to co jest teraz, jak nie betonem? W przypadku płyty węgierskiej chodzi mi o szyny, które są w takiej jakby "uszczelce" gumowej, czy ona nie wytłumia znacznie drgań? Nie bez powodu stosowano to chyba w centrum Krakowa.
Na wiadukcie i moście szyna jest zatopiona w trwale elastycznej żywicy, skuteczniejszej w likwidacji drgań niż guma. Co do Krakowa to stosują żywice (albo tak jak na moście/wiadukcie Poniatowskiego albo jako ciągły podlew podszynowy), od płyty węgierskiej odeszli już dawno.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 kwie 2009, 9:17

Podstawową zaletą płyty węgierskiej jest grubość konstrukcyjna (chociaż z uwagi na konieczność zastosowania podbudowy pod płytą nie jestem pewien tej zalety do końca) - w każdym razie na obiektach.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

fraktal

Post autor: fraktal » 07 kwie 2009, 16:28

Glonojad pisze:Po pierwsze, to 4 lata a nie dwa, po drugie, to bardzo dobrze że tabor kursuje na określonej linii. Następny też tak powinien być kierowany, przede wszystkim do obsługi podstawowych linii.
Nikt chyba nie twierdzi, że to zła koncepcja. Idea jest słuszna, tylko żeby nie przedobrzyć - to znaczy nie zacząć kumulować niskopodłogowych tramwajów tylko na jednym ciągu, na inne kierując wysokie składy. Na przykład, zawsze można powiedzieć, że kolejne pesy trzeba nadal kierować na dziewiątkę, w zamian wycofać 123N z R-1 Wola. A tu właśnie chodzi o to, by inne ważne ciągi tramwajowe również miały jakąś linię, na której kursuje sporo niskich składów. Na JPII taką linią jest na przykład 17 i to na nią powinny trafić kolejne pesy. Jak już tak się stanie (to znaczy pesy trafią na 17) to można pomyśleć o wycofywaniu 510. Takie jest moje zdanie na ten temat.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 07 kwie 2009, 16:36

Dodano: 2009-04-07, 16:37
Wtrącę tu małą prywatę :p IMHO lepsza byłaby 19, tu większy odsetek LF można osiągnąć mniejszymi kosztami (o dawnej 16 nie mówiąc (-o< )
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 07 kwie 2009, 16:41

JacekM pisze:o dawnej 16 nie mówiąc (-o<
A szpital MSWiA na Wołoskiej to pies? :D
Na 17 potrzeba by więcej wozów, ale przy okazji mamy niską podłogę też na Marymonckiej (no i przy szpitalu właśnie).
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 kwie 2009, 18:10

fraktal pisze:
Glonojad pisze:Po pierwsze, to 4 lata a nie dwa, po drugie, to bardzo dobrze że tabor kursuje na określonej linii. Następny też tak powinien być kierowany, przede wszystkim do obsługi podstawowych linii.
Nikt chyba nie twierdzi, że to zła koncepcja. Idea jest słuszna, tylko żeby nie przedobrzyć - to znaczy nie zacząć kumulować niskopodłogowych tramwajów tylko na jednym ciągu, na inne kierując wysokie składy. Na przykład, zawsze można powiedzieć, że kolejne pesy trzeba nadal kierować na dziewiątkę, w zamian wycofać 123N z R-1 Wola. A tu właśnie chodzi o to, by inne ważne ciągi tramwajowe również miały jakąś linię, na której kursuje sporo niskich składów. Na JPII taką linią jest na przykład 17 i to na nią powinny trafić kolejne pesy. Jak już tak się stanie (to znaczy pesy trafią na 17) to można pomyśleć o wycofywaniu 510. Takie jest moje zdanie na ten temat.
ale przecież formalnie modernizacje tras odbywają się z wymianą taboru, a najważniejsze trasy wkrótce zostaną wyremontowane - więc te 186 pes nie zostanie skumulowanych na jednym ciągu.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

fraktal

Post autor: fraktal » 07 kwie 2009, 18:11

Jako że torowisko na Broniewskiego ma być w przyszłości zmodernizowane, a nowy tabor ma jeździć głównie po wyremontowanych torowiskach, to być może faktycznie pesy trafią szybciej na Broniewskiego niż na Marymoncką.

[ Dodano: Wto 07 Kwi, 2009 18:22 ]
MeWa pisze:ale przecież formalnie modernizacje tras odbywają się z wymianą taboru, a najważniejsze trasy wkrótce zostaną wyremontowane - więc te 186 pes nie zostanie skumulowanych na jednym ciągu.
To zależy od interpretacji - jeśli przyjmiemy, że pesy mają trafiać na wyremontowane torowiska, ale nie sprecyzujemy, kiedy, to równie dobrze mogą trafiać również w Al. Jerozolimskie (bo to zmodernizowane torowisko). Zresztą mi nie chodziło o to, że wszystkie 186 pes trafi w Aleje, tylko, że kolejne pesy, które będą trafiać do stolicy w najbliższym czasie, będą jeździć po Alejach, a chodzi o to, by w jak najkrótszym czasie (czyli w stosunkowo krótkim) nowoczesne tramwaje trafiły też na przykład w al. Jana Pawła II.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 07 kwie 2009, 21:22

Z tego co pamiętam to te 186 wozów jest dokładnie rozpisanych do tras. Na pewno coś jest przypisane do odcinka Piaski - Kielecka (bodajże 25 sztuk).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 kwie 2009, 22:36

W momencie, w którym projekt "stadionowy" obcięty został do 30 wagonów, kwestia zagospodarowania pozostałych 70 jest dość swobodna.

Tarchomin dostanie "swoje" 31 wagonów i jeśli pojedzie tam 17, to siłą rzeczy sporą część z nich dostanie - na wydłużenie jednak parę brygad potrzeba, zwłaszcza, że powinno się ono odbyć z podbiciem do częstotliwości co 4 minuty (wówczas wahadło do Młocin także co 4 minuty by mogło jeździć).

Moim zdaniem po dostawach 186 wagonów, wszystkie linie silne powinny być silnie obsadzone taborem niskopodłogowym (także na niektórych albo nawet wszystkich dodatkach, bo taka liczba taboru na bank nie będzie cała gotowa od 4 rano - kiedyś trzeba robić przeglądy itd.).

26 ma zapewnione (?) wagony z projektu W-Z, natomiast na Jana Pawła II w obecnym układzie nie wiadomo, komu dać... niby Studium pisze o 33, ale to linia słaba, długaśna a mimo to całych 25 sztuk nie zje. Potrzebna jest pilnie porządna reorganizacja na tej trasie (z podniesieniem częstotliwości, w końcu po to modernizację się robi by podnieść atrakcyjność).

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 07 kwie 2009, 23:06

Glonojad pisze:Potrzebna jest pilnie porządna reorganizacja na tej trasie (z podniesieniem częstotliwości, w końcu po to modernizację się robi by podnieść atrakcyjność).
16 FSO - JP II - trasa 19 - Wyścigi; 33 Młociny - SGGW (skąd to znamy hehe), 19 do piachu. Ewentualnie można jeszcze doprawić jakieś 42, w wersji a) Potocka - PDPS albo b) kryterium 46 - Prosta - PDPS. Wzmocnić 14 i 17.

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 08 kwie 2009, 0:52

JacekM pisze: 16 FSO - JP II - trasa 19 - Wyścigi; 33 Młociny - SGGW (skąd to znamy hehe), 19 do piachu. Ewentualnie można jeszcze doprawić jakieś 42, w wersji a) Potocka - PDPS albo b) kryterium 46 - Prosta - PDPS. Wzmocnić 14 i 17.
Można też tak:
10 ...ONZ-DC-Nowowiejska-Puławska-Wilanowska
14 out
19 out
22 Piaski...-Okopowa-DC-dowolna Praga
33 z podwojoną częstotliwością MMłociny-JP II-PDPS
36 ...-Nowowiejska-Banacha
48 PDPS-Wilanowska co 5min
i jeśli starczy brygad to 16 jako socjał ...Wołoska-Woronicza-Puławska-Wyścigi

BTW - kiedy ostatni raz ZTM liczyl pasżerów w 10 na Wołoskiej?
BTW2 - czy ZTM kiedykolwiek liczył pasażerów korzystających z ZP Konstruktorska?

ODPOWIEDZ