Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 11 kwie 2009, 17:49

SSSR pisze:Pytanie do lepiej zorientowanych:
czy była lub jest brana pod uwage budowa - przedluzenie linii tramwajowej na osiedle ruda? przeciez to tylko jakies 1000 metrow, a wielkie osiedle zyskaloby sprawna komunkacje.
Taka trasa tramwajowa od pętli Marymont-Potok była i jest brana pod uwagę, choć nie w najbliższym czasie. ZTCP Tramwaje Warszawskie kiedyś proponowały trasę Potocka - Gwiaździsta. Ale jest też druga opcja - Mickiewicza - Klaudyny - Poleśna - Gwiaździsta. Wg mnie lepsza, bo przechodzi przez sam środek osiedla i w jej izochronie dojścia znajduje się więcej ludzi - jest z obu stron obudowana. Na Mickiewicza jest rezerwa w pasie dzielącym, problemem może być wiadukt - być może w tej opcji trzeba by wiadukt zachodni zrobić tramwajowym (środkowym) i zbudować trzeci wiadukt drogowy bardziej na zachód od obecnego. Nie pamiętam jak jest z zabudową na Klaudyny - tam może być za ciasno na torowisko wydzielone. W jezdni owszem się zmieści. Poleśna - raczej bez problemu.
Za opcją drugą przemawia jeszcze fakt, iż jedzą tam 4 linie a na Gwiaździstej tylko 1. Zatem widać, w którym korytarzu jest większe zapotrzebowanie.
Opcją jest też wejście za Trasą Toruńską w osiedle i trasa między blokami - ale taka luźna dywagacja.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 kwie 2009, 18:17

humptyangel pisze:Nie pamiętam jak jest z zabudową na Klaudyny - tam może być za ciasno na torowisko wydzielone.
Po zachodniej stronie by się zmieściło. Wymagałoby to zburzenia jednej (lub dwóch, nie pamiętam) ruder i zagospodarowania krzaków oraz rowu bliżej Podleśnej. Po wschodniej stronie Klaudyny dałoby się zaś doprowadzić do Sobockiej (z pętlą w rejonie supermarketu), nieco skosem obcinając teren boiska szkolnego (fragment nieużywany).

Moim zdaniem też jest to lepszy wariant. A co do wiaduktu... czy tam w ogóle trzeba dwóch jezdni, skoro idea przebicia do Żeromskiego dawno upadła? Natomiast trzeba brać uwagę, że jakakolwiek koncepcja wykorzystania wiaduktu pewnie wymagałaby zbudowania go od nowa - kwestia stanu, obciążenia (nacisk na oś) itp.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Piotrek_2274

Post autor: Piotrek_2274 » 11 kwie 2009, 20:06

W sumie Klaudyny nie jest bardzo obciążona ruchem samochodowym więc tory mogłyby być w jezdni ostatecznie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 kwie 2009, 21:24

Bastian pisze:. A co do wiaduktu... czy tam w ogóle trzeba dwóch jezdni, skoro idea przebicia do Żeromskiego dawno upadła?
Jaka idea? :shock:
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 kwie 2009, 9:07

Macie szczęście, że Jarek świętuje bo by punkty powlepiał :p

Co do samej Rudy - jej budowa bardzo się oddala, bo w tym roku przeprowadzona ma być NG pętli przy ul. Mickiewicza. A nawet TW pytały, czy robić, skoro można by do Rudej wydłużyć - nie chcę psuć świątecznej atmosfery wypominaniem, kto projekt uwalił :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 13 kwie 2009, 9:56

Glonojad pisze:nie chcę psuć świątecznej atmosfery wypominaniem, kto projekt uwalił
Instytucja, którą masz w podpisie opisaną?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 kwie 2009, 19:42

humptyangel pisze:
Glonojad pisze:nie chcę psuć świątecznej atmosfery wypominaniem, kto projekt uwalił
Instytucja, którą masz w podpisie opisaną?
Ta instytucja, która uważa, że pętla tramwajowa Winnica może być oddalona o 300 m od Modlińskiej, natomiast w narożniku północnego skrzyżowania Światowida z Modlińską powinien znajdować się parking.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 kwie 2009, 20:13

Jak już piszesz, to pisz do końca, kto. Bo doskonale wiesz, co na ten temat sądzą inni ludzie z tejże instytucji... :/
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 kwie 2009, 20:19

Sądzić sobie mogą, instytucję na zewnątrz reprezentuje jednak dyrektor czy jego zastępca, prawda? Więc to ich podpisy stanowią, co sądzi instytucja, nie głos odrębny poszczególnych pracowników...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 kwie 2009, 20:26

Identyfikujesz się z absolutnie wszystkimi działaniami i wypowiedziami swojej instytucji? Owszem, formalnie masz rację - nie zmienia to faktu, że skoro to my tu świecimy oczami za swoje i nieswoje winy, to mógłbyś być na tyle miły, by napisać "dyrekcja lub kto_tam_inny w ZTM-ie uważa tak, czy inaczej". Choćby po to, by nam zaoszczędzić tego świecenia oczami...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 kwie 2009, 21:55

No właśnie dlatego napisałem przecież "instytucja" (btw, to humpty zaczął! :p ), a nie "pracownicy ZTM" każdy jeden i z osobna... będę miał to jednak na względzie.

PS: Oczywiście, że nie, czemu zresztą na forum firmowym często dawałem wyraz - żebyś wiedział, jak się na mnie niektórzy obrazili, jak powiedziałem że wagony z R-4 jeżdżą brudne :p

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 kwie 2009, 11:51

A może, skoro Pani Prezydent już powoli przyznaje się, że na budowę metra poza odcinek centralny póki co nie ma co liczyć, warto byłoby powrócić do pomysłu przedłużenia tramwaju z Czynszowej Stalową na Targówek? Koszt tej trasy, razem z zakupem taboru potrzebnego na wydłużenie na Targówek linii z Czynszowej i Ratuszowej (7 i 23 na przykład) i przebiciem pod torami kolejowymi powinien zamknąć się w 100 mln złotych, co stanowi bodaj 10% budowy pólnocnowschodniego odcinka metra... po wydłużeniu metra na Targówek, wycofano by linię "na Aleje" i zostawiono linię na W-Zkę.

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 20 kwie 2009, 11:55

Zauważ, że za TESCO są tory kolejowe. Czy jest możliwość przeciśnięcia tramwajów pod nimi?
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 20 kwie 2009, 12:34

No przecież tunel miał być...
Glonojad pisze:A może, skoro Pani Prezydent już powoli przyznaje się, że na budowę metra poza odcinek centralny póki co nie ma co liczyć, warto byłoby powrócić do pomysłu przedłużenia tramwaju z Czynszowej Stalową na Targówek?
A jak go poprowadzisz :> Jeżeli chcesz Pratulińską od Stalowej do Trockiej to zapomnij.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 kwie 2009, 12:45

Domino2001 pisze:Zauważ, że za TESCO są tory kolejowe. Czy jest możliwość przeciśnięcia tramwajów pod nimi?
Tak. 10 lat temu było to przeanalizowane i udowodnione, jest zresztą rezerwa na (bezsensownie szeroką) dwujezdniową nowo-Stalową. Wystarczyłoby zostawić odcinek dwujezdniowy między Targówkiem a Obwodnicą Śródmiejską a przez tunel przepuścić 2 jezdnie w układzie 2x [1+T/A].

[ Dodano: |20 Kwi 2009|, 2009 12:46 ]
SławekM pisze:No przecież tunel miał być...
Glonojad pisze:A może, skoro Pani Prezydent już powoli przyznaje się, że na budowę metra poza odcinek centralny póki co nie ma co liczyć, warto byłoby powrócić do pomysłu przedłużenia tramwaju z Czynszowej Stalową na Targówek?
A jak go poprowadzisz :> Jeżeli chcesz Pratulińską od Stalowej do Trockiej to zapomnij.
Tak będzie szło metro, więc raczej jednak "po obwodnicy" - po jednej ze stron (tej co 517, bo tramwaj na Wincentego już nigdy nie wróci) albo jeden tor w jedną, drugi - w drugą stronę ;).

ODPOWIEDZ