Jak częste są to sytuacje? Nie powiesz mi że one przeważają. Myśle, że nie jest to na tyle duży odsetek, aby metro się obroniło, po prostu moda.Glonojad pisze:Niemniej są sytuacje, gdzie tramwaj metra nie zastąpi - tj. kiedy nie ma np. możliwości podziału potoków między dwie równoległe trasy, albo podróże odbywają się na tak duże odległości i z tak małą wagą punktów pośrednich, że większa dostępność tramwaju nie równoważy niższej prędkości komunikacyjnej.
Objazdy tramwajowe 2009
Moderator: Wiliam
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie, wydolność systemu. W mieście wielkości Warszawy powinno być i to, i to. Rozbudowa sieci tramwajowej, szczególnie w dzielnicach dalszych od centrum, jest niezbędna, ale przez centrum wielu więcej pasażerów już nie przepuścisz. Zasadne jest budowanie metra w relacjach o największych przewozach, by w tramwajach pojawiła się rezerwa pojemności umożliwiająca przewiezienie dodatkowych pasażerów, pozyskanych poprzez doprowadzenie tramwaju na ich osiedle. Tak więc dyskusja "tramwaj, czy metro" mogłaby być równa rangą dyskusji o wyższości świąt Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem, gdyby nie to, że do takich dramatycznych wyborów zmusza szczupłość środków finansowych...kajo pisze:po prostu moda
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- MeWa
- Cukiereczek
metro się broni liczą przewożonych pasażerów.kajo pisze:Jak częste są to sytuacje? Nie powiesz mi że one przeważają. Myśle, że nie jest to na tyle duży odsetek, aby metro się obroniło, po prostu moda.Glonojad pisze:Niemniej są sytuacje, gdzie tramwaj metra nie zastąpi - tj. kiedy nie ma np. możliwości podziału potoków między dwie równoległe trasy, albo podróże odbywają się na tak duże odległości i z tak małą wagą punktów pośrednich, że większa dostępność tramwaju nie równoważy niższej prędkości komunikacyjnej.
polemizowałbym, ale masz jakieś dane na ten temat?kajo pisze:z niej rzeczywiście korzysta bo jadą tak krótki odcinek
[ Dodano: Czw 30 Kwi, 2009 20:41 ]
ale nie przewiozą tyle osób, co metro.kajo pisze:tramwaje też mogą mieć rzadkie przystanki, przy odpowiednich systemach też mogą jechać 60km/h i tak będzie to tańsze od metra.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Bastian
- Sułtan Maroka
Proponuję jednak przenieść się z tą dyskusją gdzie indziej 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Właśnie o to chodzi, póki można jeszcze wepchną gdzieś tramwaj to to róbmy, czemu nie, dodamy kilka bus-pasów i możnaby tych ludzi jednak przewieść w większym komforcie, pozatym dochodzi efekt psychologiczny, cały KM jedzie a my (kierowcy) stoimy, wszystko to podpinamy pod system kamer kontrolujących respektowanie przepisów i zmniejszamy ruch w mieście. I to wszystko bez ukochanego metra.Bastian pisze:Tak więc dyskusja "tramwaj, czy metro" mogłaby być równa rangą dyskusji o wyższości świąt Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem, gdyby nie to, że do takich dramatycznych wyborów zmusza szczupłość środków finansowych...
- MeWa
- Cukiereczek
w większym komforcie? Dyskusyjne. Poza tym ja bym raczej powiedział, że póki jest z czego budować metro, to trzeba korzystać...kajo pisze: Właśnie o to chodzi, póki można jeszcze wepchną gdzieś tramwaj to to róbmy, czemu nie, dodamy kilka bus-pasów i możnaby tych ludzi jednak przewieść w większym komforcie, pozatym dochodzi efekt psychologiczny, cały KM jedzie a my (kierowcy) stoimy, wszystko to podpinamy pod system kamer kontrolujących respektowanie przepisów i zmniejszamy ruch w mieście. I to wszystko bez ukochanego metra.
Zresztą do Ciebie nie dotarło, co pisał Bastian, że w samym centrum nie bardzo da się zwiększyć przepustowość ciągów, a wszak rola transportu będzie wzrastać.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
Po pierwsze to dotarło, ale uważam, że nie jest to do końca prawdą i przytoczyłem przykład buspasów na naszych autostradach w centrum. Co do komfortu, to przesiadki do tramwaju są szybsze i łatwiejsze, zwłaszcza dla starszych ludzi, którzy nie musze jeździć zaszczaną windą. Więcej tramwajów, krótsze dojazdy do nich, zaoszczędzamy czas. A skoro są pieniądze, to trzeba korzystać, ale mądrze!!MeWa pisze:w większym komforcie? Dyskusyjne. Poza tym ja bym raczej powiedział, że póki jest z czego budować metro, to trzeba korzystać...
Zresztą do Ciebie nie dotarło, co pisał Bastian, że w samym centrum nie bardzo da się zwiększyć przepustowość ciągów, a wszak rola transportu będzie wzrastać.
Ale jakie buspasy? Gdzie konkretnie? Gdzie obwodnice, na które przerzucisz ruch z buspasów?kajo pisze:Po pierwsze to dotarło, ale uważam, że nie jest to do końca prawdą i przytoczyłem przykład buspasów na naszych autostradach w centrum. Co do komfortu, to przesiadki do tramwaju są szybsze i łatwiejsze, zwłaszcza dla starszych ludzi, którzy nie musze jeździć zaszczaną windą. Więcej tramwajów, krótsze dojazdy do nich, zaoszczędzamy czas. A skoro są piMeWa pisze:w większym komforcie? Dyskusyjne. Poza tym ja bym raczej powiedział, że póki jest z czego budować metro, to trzeba korzystać...
eniądze, to trzeba korzystać, ale mądrze!!
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Daj spokój z tymi windami. Ja akurat nimi jeżdżę i wcale zaszczane nie są, problem jest niestety z wentylacją w windach starego typu. Ja zresztą wolę metro nie tylko dlatego, że wygodniej się wsiada do wagonów metra niż do wysokich tramwajów, ale także dlatego, że po ekscesach naszych kierowców, którzy ciągle nie zauważają tramwajów i wjeżdżają na torowisko, tworząc zatory na kilkadziesiąt minut, to jakoś nie do końca przekonuje mnie ten środek transportu i jego szybkość.kajo pisze:Po pierwsze to dotarło, ale uważam, że nie jest to do końca prawdą i przytoczyłem przykład buspasów na naszych autostradach w centrum. Co do komfortu, to przesiadki do tramwaju są szybsze i łatwiejsze, zwłaszcza dla starszych ludzi, którzy nie musze jeździć zaszczaną windą. Więcej tramwajów, krótsze dojazdy do nich, zaoszczędzamy czas. A skoro są pieniądze, to trzeba korzystać, ale mądrze!!
Ale tego właśnie nie rozumiem, to jest kwadratura koła, a prawda jest taka, żę niewiele by trzeba było wywalić kierowców do autobusów, bo ich (autobusów) w centrum jest dużo i niewiele by to spowolniło ruch. Ale i tak najważniejsze jest aby postawić kamery na bus-pasach co 200 metrów.JacekM pisze:Ale jakie buspasy? Gdzie konkretnie? Gdzie obwodnice, na które przerzucisz ruch z buspasów? Nikt nie pójdzie na wytyczenie dużej ilości buspasów w centrum bez zbudowania obwodnic!!!
Pozatym pokarzcie mi miasto w europie zachodniej gdzie w centrum jest taka autostrada, na prawde u nas kierowcy mają sielanke i sami tą sielanke sobie burzą, bo jeżdżą coraz większymi samochodami, które marnują to miejsce.
[ Dodano: |30 Kwi 2009|, 2009 21:19 ]
Strzałki do lewoskrętów, wszystko da się załatwić.fraktal pisze:, ale także dlatego, że po ekscesach naszych kierowców, którzy ciągle nie zauważają tramwajów i wjeżdżają na torowisko, tworząc zatory na kilkadziesiąt minut, to jakoś nie do końca przekonuje mnie ten środek transportu i jego szybkość.
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Bez porządnej obwodnicy i systemu parkingów nikt nie pozwoli na tworzenie wielu buspasów.kajo pisze:Ale tego właśnie nie rozumiem, to jest kwadratura koła, a prawda jest taka, żę niewiele by trzeba było wywalić kierowców do autobusów, bo ich (autobusów) w centrum jest dużo i niewiele by to spowolniło ruch. Ale i tak najważniejsze jest aby postawić kamery na bus-pasach co 200 metrów.JacekM pisze:Ale jakie buspasy? Gdzie konkretnie? Gdzie obwodnice, na które przerzucisz ruch z buspasów? Nikt nie pójdzie na wytyczenie dużej ilości buspasów w centrum bez zbudowania obwodnic!!!
Jakie miasta? Jaka autostrada?Pozatym pokarzcie mi miasto w europie zachodniej gdzie w centrum jest taka autostrada, na prawde u nas kierowcy mają sielanke i sami tą sielanke sobie burzą, bo jeżdżą coraz większymi samochodami, które marnują to miejsce.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Wszystko jest kwestią odpowiedniego nacisku na polityków, jak przyciśniesz to zrobią. Tylko trzeba cisnąć i to ostro.JacekM pisze:Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Bez porządnej obwodnicy i systemu parkingów nikt nie pozwoli na tworzenie wielu buspasów.
3 pasy przez środek centrum, szerokość iście autostradowa, a do tego ten cudowny odgłos, który idealnie niszczy słuch:) Cudo.JacekM pisze:Jakie miasta? Jaka autostrada?
A świstak zawija...kajo pisze:Wszystko jest kwestią odpowiedniego nacisku na polityków, jak przyciśniesz to zrobią. Tylko trzeba cisnąć i to ostro.
Paryż, Berlinkajo pisze:3 pasy przez środek centrum, szerokość iście autostradowa, a do tego ten cudowny odgłos, który idealnie niszczy słuch:) Cudo.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No to zależy, co rozumiesz przez wiele. Na pewno istnieje techniczna i przestrzenna możliwość budowy jeszcze dwóch ciągów tramwajowych przez Centrum, tj. trasy Świętokrzysko- Królewskiej i Traktu Królewskiego. Zauważę także, że na ciągach północ-południe do wyczerpania przepustowości tramwajów jest droga bardzo daleka, ale... to bez wątpienia zasługa metra.Bastian pisze:przez centrum wielu więcej pasażerów już nie przepuścisz.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.