KM po ukończeniu budowy pierwszej linii Metra

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 maja 2009, 0:05

kaaban pisze:obiecywali ludziom szybszą komunikację
Wszystkim? :>

Jeżeli suma oszczędności czasu tych pasażerów, którzy zyskali, przewyższa sumę strat tych, którzy stracili, to obietnica została spełniona. Ergo: jeżeli 101 osób zyskało po minucie, podczas gdy 10 osób straciło po 10 minut, to sumarycznie komunikacja jest szybsza.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
kaaban

Post autor: kaaban » 02 maja 2009, 2:58

Bastian pisze:

Jeżeli suma oszczędności czasu tych pasażerów, którzy zyskali, przewyższa sumę strat tych, którzy stracili, to obietnica została spełniona. Ergo: jeżeli 101 osób zyskało po minucie, podczas gdy 10 osób straciło po 10 minut, to sumarycznie komunikacja jest szybsza.
A ty jak byś się czuł, jak miałbyś połączenie z jakimś tam punktem powiedzmy w 20min a zamieniliby Ci to na 30min? ja czułbym się wyruchany kosztem innych. Chyba nie o to chodzi żeby zabierać jednym a dawać drugim, nie?
MeWa pisze:
kaaban pisze:Tak, bo dłużej to zajmie i dobrze o tym wiesz. Sorry, obiecywali ludziom szybszą komunikację a suma sumarum po otwarciu metra wszystko się wydłuża i jest to wkurzające. Poza tym w 114 wszystkich chętnych do centrum zabrać
wystarczy pomyśleć - jest remont, tramwaje nie będą fruwać.
to Z powinni dac

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 maja 2009, 10:17

kaaban pisze:
Bastian pisze: Wszystkim? :>

A ty jak byś się czuł, jak miałbyś połączenie z jakimś tam punktem powiedzmy w 20min a zamieniliby Ci to na 30min? ja czułbym się wyruchany kosztem innych. Chyba nie o to chodzi żeby zabierać jednym a dawać drugim, nie?
Czy Ty w ogóle wiesz, o czym mówisz?!

A jak się pas dla autobusów wyznaczy, żeby 70% miało szybciej a 30% wolniej, to też nie o to chodzi? Czy jak zapłaciłem te paręset złotych stawki na ubezpieczenie zdrowotne, a korzystam z lekarza zakładowego i dodatkowego ubezpieczenia, to mam się czuć "wyruchany"? Itd.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 maja 2009, 11:29

kaaban pisze:to Z powinni dac
będzie przecież Z-ka na odcinku wyłączonym z ruchu.
kaaban pisze:Chyba nie o to chodzi żeby zabierać jednym a dawać drugim, nie?
zawsze ktoś zyska, ktoś straci - tylko w utopii wszyscy zyskują.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

mariow

Post autor: mariow » 02 maja 2009, 11:35

Bastian pisze:
Nie Bastian, w ten sposob nie możesz rozumować bo nie jesteś w stanie tego udowodnić. Ale nie sądzę żeby metro było w stanie drastycznie pogorszyć warunki dojazdu. po prostu jest tak że ci którzy czują że coś im się pogorszyło - zwłaszcza stracili ceniony przez nich dojazd bezpośredni w jakies miejsce to mówią o tym głośno a większość która dzięki metru zyskała po prostu nic nie mówi - taka już jest natura ludzka.

Natomiast ja naprawdę nie rozumiem stanowiska radnych (i mieszkańców w kilku kwestiach:
- przywrócenie 121 - po co? przeciez na tej samej trasie od Kasprowicz po sam Pl. Wilsona jest 114 - o wiele czestsze. a i samo 121 na odcinku do Chomiczówki jest. chyba ze ktoś sobie lubił pojechac z Marymonckiej na Broniewskiego starym 121 i teraz marudzi
- 520 - tyle osób krzyczy a tymczasem jezdziło tym 520 do Pl.Wilsona zeby sie do metra przesiąść. Kto az tak na tym stracił? przeciez nadal mozna na ten Pl.Wilsona dojechac ja nie 114 to 116. do centrum? proszę bardzo jest 35 a jak ktoś z Aspektu az tak nie lubi metra to ma 22.

natomiast ja bym sie zastanowił nad zwiekszeniem znaczenia np stacji Stare Bielany jako miejsca do którego można dowieźć ludzi. przychodzi mi do głowy takie 203 (o byc moze lepszej czestotliwości) które by mogło pojechac:
WAWRZYSZEW (Fort) - ...- Kasprowicza w prawo (dowóz do Wawrzyszewa zamiast Młocin) - Zjednoczenia - Jarzębskiego-Kochanowskiego-i na Nowe Bemowo

dałoby to Piaskom szybki dojazd do metra (szybciej niz na Wilsona) i to wiekszej czesci bo i tej w poblizu Kochanowskiego. A skoro ludzie z Bemowa jezdzą do metra Młociny to tez mieliby ciekawą alternatywę.

ponadto pokusiłbym sie jednak o 103 na dawnym przebiegu przez Perzyńskiego, Przybyszewskiegoi 197 przez Kasprowicza, Zjednoczenia, Jarzebskiego. To 103 byłoby pewnym kompromisem ale i powrotem do lokalnej relacji która została utracona a 197 dalej wzmocniłoby dojazd do Starych Bielan.
PURA VIDA!

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 02 maja 2009, 12:21

mariow pisze:natomiast ja bym sie zastanowił nad zwiekszeniem znaczenia np stacji Stare Bielany jako miejsca do którego można dowieźć ludzi. przychodzi mi do głowy takie 203 (o byc moze lepszej czestotliwości) które by mogło pojechac:
WAWRZYSZEW (Fort) - ...- Kasprowicza w prawo (dowóz do Wawrzyszewa zamiast Młocin) - Zjednoczenia - Jarzębskiego-Kochanowskiego-i na Nowe Bemowo

dałoby to Piaskom szybki dojazd do metra (szybciej niz na Wilsona) i to wiekszej czesci bo i tej w poblizu Kochanowskiego. A skoro ludzie z Bemowa jezdzą do metra Młociny to tez mieliby ciekawą alternatywę.
Kilka uwag:
1. Jestem przeciwny wydłużaniu 203, straci na punktualności.
2. Wpuszczając w Kochanowskiego tylko rozbijasz potok do metra między trzy stacje (122 - Wilsona, 170 - Gdański, XXX - Stare Bielany). Część osób drepcze też do 28 i 114. IMHO taka relacja raczej nie ma racji bytu, nie ma co się rozdrabniać. Jest dobre 122, jest dobre 114.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

mariow

Post autor: mariow » 02 maja 2009, 14:00

JacekM pisze:
mariow pisze:natomiast ja bym sie zastanowił nad zwiekszeniem znaczenia np stacji Stare Bielany jako miejsca do którego można dowieźć ludzi. przychodzi mi do głowy takie 203 (o byc moze lepszej czestotliwości) które by mogło pojechac:

Kilka uwag:
1. Jestem przeciwny wydłużaniu 203, straci na punktualności.
2. Wpuszczając w Kochanowskiego tylko rozbijasz potok do metra między trzy stacje (122 - Wilsona, 170 - Gdański, XXX - Stare Bielany). Część osób drepcze też do 28 i 114. IMHO taka relacja raczej nie ma racji bytu, nie ma co się rozdrabniać. Jest dobre 122, jest dobre 114.
Jacku,

Ad.1 a gdzie niby ma stracić
Ad.2 widzisz, kompletnie sie nie zgodzę. Dw. Gdanski jest po prostu daleko, o wiele lepiej byłoby dowieźć do najbliższej stacji. mam znajomych na Piaskach którzy wlasnie mowią że przydałoby sie coś porządnego do Starych Bielan bo jest tam najbliżej a dojazd 103 jest słaby. 122 i 170 niech sobie dowożą ale z rejonów Powązek.
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 02 maja 2009, 21:21

Glonojad pisze:Czy jak zapłaciłem te paręset złotych stawki na ubezpieczenie zdrowotne, a korzystam z lekarza zakładowego i dodatkowego ubezpieczenia, to mam się czuć "wyruchany"? Itd.
Ja się czułem, jak po roku przerwy (bo korzystałem z lekarza zakładowego lub prywatnie) poszedłem do lekarza z NFZ a ten mi nawet zwolnienia nie wystawił, bo nie miał papierów z ZUS. Po tygodniu wodzenia za nos musiałem wziąć urlop, bo by mi kadry nie darowały. Koniec oftopiku.

Awatar użytkownika
kaaban

Post autor: kaaban » 02 maja 2009, 22:29

MeWa pisze:
kaaban pisze:to Z powinni dac
będzie przecież Z-ka na odcinku wyłączonym z ruchu.
kaaban pisze:Chyba nie o to chodzi żeby zabierać jednym a dawać drugim, nie?
zawsze ktoś zyska, ktoś straci - tylko w utopii wszyscy zyskują.
to ursynów jest utopią :boohoo:

mariow pisze: - 520 - tyle osób krzyczy a tymczasem jezdziło tym 520 do Pl.Wilsona zeby sie do metra przesiąść. Kto az tak na tym stracił? przeciez nadal mozna na ten Pl.Wilsona dojechac ja nie 114 to 116. do centrum? proszę bardzo jest 35 a jak ktoś z Aspektu az tak nie lubi metra to ma 22.
Nie. A w weekend dlaczego wolą ludzie z Aspektu jeździć 409? BO NIE ZATRZUMUJE SIĘ CO CHWILĘ I na każdym przystanku nie wsiada cały potok kolejnych pasażerów. I jedzie znacznie szybciej. Dlatego lubili E1? A 520 jedzie szybciej niż tramwaj i taka jest prawda. (-X Zlikwidowanie tej 2 z chomiczówki to jest paranoja i największa pomyłka w historii (równie dużą pomyłką była likwidacja 4, ale ją przywrócili to się nie liczy (-o< )

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 maja 2009, 22:34

kaaban pisze:Nie. A w weekend dlaczego wolą ludzie z Aspektu jeździć 409?
Nie wolą.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
kaaban

Post autor: kaaban » 02 maja 2009, 22:47

fik pisze:
kaaban pisze:Nie. A w weekend dlaczego wolą ludzie z Aspektu jeździć 409?
Nie wolą.
ja jak mieszkałem to wolałem :-k

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 maja 2009, 22:48

Ale ty nie jesteś pępkiem świata i jedynym mieszkańcem Chomiczówki. Naprawdę myślisz, że ludzie, jak przyjedzie 116, odpuszczają je sobie i czekają na kursujące co 20 minut 409? 8-(
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
kaaban

Post autor: kaaban » 02 maja 2009, 23:24

nie, ale jak za chwilę jest 409 to wolą poczekać (z moich obserwacji to wynika/wynikało, bo chwilowo tam nie mieszkam z powodu wakacji :-" )

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 02 maja 2009, 23:29

mariow pisze:Ad.2 widzisz, kompletnie sie nie zgodzę. Dw. Gdanski jest po prostu daleko, o wiele lepiej byłoby dowieźć do najbliższej stacji. mam znajomych na Piaskach którzy wlasnie mowią że przydałoby sie coś porządnego do Starych Bielan bo jest tam najbliżej a dojazd 103 jest słaby. 122 i 170 niech sobie dowożą ale z rejonów Powązek.
No pewnie, jak będę jechał np. do Świętokrzyskiej to bardzo mi się opłaca cofać do Starych Bielan :roll:
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 maja 2009, 23:57

Skąd byś wziął tyle mikrobusów? I co, mikrobusem z Bemowa do metra? Absurd.
mariow pisze:przydałoby sie coś porządnego do Starych Bielan bo jest tam najbliżej a dojazd 103 jest słaby
Na czym polega jego słabość? Jak linia co 10-12 minut w szczycie jest słaba, to co ile miałoby kursować twoje 203? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ