zapewne wynikało to z aspiracji dzielnicy do zagospodarowania tych terenów, lokalizacja stacji zwykle nie jest suwerenną decyzją spółkiKra pisze:Ile prawdy jest w tym, że to MW kazało stację umieścić w takim "wspaniale przesiadkowym" miejscu ?
Stacje odcinka bielaĹskiego (A-20 SĹodowiec - A-23 MĹociny)
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- tarantula01
- Kontakt:
Hura, po piśmie:MeWa pisze:Nie wiem po co odpowiedzi na stwierdzeniatarantula01 pisze:viewtopic.php?p=372341#372341
A odpowiedzi nie widać - żeby nie było: zapytałem oficjalnie ZTM 10 listopada 2008 r. Prawo nakazuje udzielić odpowiedzi w 30 dni, czym nawet chwali się ta instytucja.
http://radny.com.pl/pisma/ztm/ztm-mlociny081110.doc
Uwzględniono ostatni akapit - na stacji Marymont są już mapy położenia stacji bez informacji, że metro w budowie
3 miechy czasu trzeba było na to!
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
-
jaco
perony sa na jednakowej wysokości od podtorza,wiec róznica moze wynikac z tego ze obserwacje swoje poczyniłes na wagonie z mniej lub bardziej zuzytymi powierzchniami tocznymi kół wagonów-jak sie przyjzysz to zauwazysz czasami,że wagon stojacy w peronie stoi i kilka cm wyzej lub nizej od wagonu sasiedniego.Jest to normalne zjawisko,ponieważ do kazdego waganu podchodzi sie indywidualnie i czasami stawia sie skład na tokarke w celu przetoczenia zestawu jednego czy dwoch wagonów.Notomiast jesli zaobserwowales to na tych obu stacjach na tym samym wagonie to wynikac to moze z innej technologii ułozenia toru na nowym odcinku od słodowca do konca(juz nie wnikajac w szczegóły)Kra pisze:Czy ktoś wie dlaczego peron na Wawrzyszewie jest nieco niższy (tak ok. 3 cm) od tego na Słodowcu czy Marymoncie ?
Moim zdaniem, zależy to też od typu taboru. Gdy wychodzę z pociągów rosyjskich zawsze mi się wydaje, że peron jest niższy w stosunku do wagonu niż gdy wysiadam z Alstomu (różnica w wysokości peronu i wagonu jest odczuwalna). Niestety nikt nie jest, jak do tej pory w stanie oficjalnie potwierdzić bądź zdementować moich spostrzeżeń.
Niektórzy wózkowicze też to potwierdzają.
Poza tym różnice są na tyle niewielkie, że osoby nie mające problemów z poruszaniem się nie zauważą różnicy, ale zawsze można przeprowadzić test polegający na tym, by spróbować przy wysiadaniu z pociągu nie odrywać nogi od podłoża, tylko nią... "posunąć". I zobaczyć, jaka jest różnica w wysokości pomiędzy ruskiem a Alstomem, oczywiście na tej samej stacji.
- MeWa
- Cukiereczek
były już takie testy przeprowadzane, ale w zakresie odległości od krawędzi peronu. Zresztą, jak wytłumaczył jaco, wysokość zależeć może od poszczególnych wagonów (do tego można też dodać w sumie inne czynniki jak obciążenie wagonu i inne kwestie techniczne taboru), więc raczej nie będzie to miarodajne badanie.fraktal pisze:Niektórzy wózkowicze też to potwierdzają.Poza tym różnice są na tyle niewielkie, że osoby nie mające problemów z poruszaniem się nie zauważą różnicy, ale zawsze można przeprowadzić test polegający na tym, by spróbować przy wysiadaniu z pociągu nie odrywać nogi od podłoża, tylko nią... "posunąć". I zobaczyć, jaka jest różnica w wysokości pomiędzy ruskiem a Alstomem, oczywiście na tej samej stacji.
Mierzyłeś?Kra pisze:Czy ktoś wie dlaczego peron na Wawrzyszewie jest nieco niższy (tak ok. 3 cm) od tego na Słodowcu czy Marymoncie ?
I co stwierdziły? Pewnie nic.MeWa pisze:były już takie testy przeprowadzane, ale w zakresie odległości od krawędzi peronu
W Alstomach jest zupełnie inne zawieszenie. Poduszki powietrzne, wysokość jest automatycznie regulowana w pewnym stopniu w zależności od obciążenia.
Różnicę widać gołym okiem. Rosyjskie składy mają wyżej próg, radzę się dobrze przyjrzeć. Najlepiej to zauważyć na nowych składach - duże koła, nowe sprężyny.
ps. i jest to większa różnica niż te 3 cm.
Różnicę widać gołym okiem. Rosyjskie składy mają wyżej próg, radzę się dobrze przyjrzeć. Najlepiej to zauważyć na nowych składach - duże koła, nowe sprężyny.
ps. i jest to większa różnica niż te 3 cm.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Poduszki służyć mogę (nie wiem czy tak jest w Metropolisach) do kompensacji zużycia kół. A zużycie to ma wpływ niemały, nawet rzędu 5-6 cm różnicy wysokości podłogi nad PGS, w zależności od taboru.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
OIDP że w rosyjskich jest większy odstęp.fraktal pisze:I co stwierdziły? Pewnie nic.
Nie mniej nie skarżyłbym się na duże odstępy albo wysokości - i tak myślę, że warszawskie metro pod tym względem nie wypada źle.
Nie mierzyłem dokładnie - napisałem dlatego, iż zauważyłem tę różnicę, niektórzy wyjaśnili powód, dzięki, ok rozumiem, iż wynika to z różnic obciążenia pojazdu (choć mam drobne wątpliwości - sprawdzałem w tym samym Alstomie i na Słodowcu była podobna liczba pasażerów co na Wawrzyszewie). Nie rozumiem Twego komentarza, nie atakowałem MW. Tak na marginesie nieraz wychwalanie MW jako niemalże "nieomylnego" lekko mnie nie tylko irytuje ale i kształtuje częściowo negatywną opinię o metrze warszawskim - nic nie jest idealne (porównywać z innymi kolejkami podziemnymi można będzie jak powstanie przynajmniej druga linia).MeWa pisze:Mierzyłeś?Kra pisze:Czy ktoś wie dlaczego peron na Wawrzyszewie jest nieco niższy (tak ok. 3 cm) od tego na Słodowcu czy Marymoncie ?3 cm - straszne
Pozdrawiam i większego dystansu do krytyki na temat metra.
-
jaco