Pośpieszne IC i osobowe samorządowe - czyli reforma kolejowa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 12 maja 2009, 0:36

patryk148 pisze:a w IC nadal nie ma biletu na rower zryczałtowanego do biletu sieciowego tudzież promocyjnego (bilet weekendowy, podróżnika itd).

trzeba płacić za każdy przejazd 9 zł !!! SKANDAL

a jeszcze w tamtym roku był za 10 zł do RegioKarnetu i Biletu Turystycznego. mozna było za 110 zł (RegioKarnet + bilet na rower) przejachac w tydzień całą Polskę :( mineło
z tydzień czy dwa temu na Wschodnim bilety pakowali w koszulkę gdzie przedstawiają to 9 zł jako zajebistą promocję :D
nawet sobie odłożyłem tą koszulkę, żeby pokazać na wawkomie, ale jednak zaginęła mi w akcji :D
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 12 cze 2009, 12:36

Jeśli mniej wymagającymi klientami zajmą się Przewozy Regionalne (IR) i Koleje Mazowieckie (Gdynia-Warszawa-Zakopane), zaś rynek EC/IC/Ex wezmą firmy zagraniczne (oby prywatne)...

Czy jest szansa że PKP Intercity po prostu zniknie i nikt nie będzie o nim pamiętał? (-o<

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 cze 2009, 16:48

E, co to za konkurencja ze strony dotowanego przez samorządy PR. Wejdzie prywaciarz co bez dotacji będzie ludzi po 0,1 zł/km woził, to pogadamy...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 14 cze 2009, 22:26

Glonojad pisze:E, co to za konkurencja ze strony dotowanego przez samorządy PR.
PR nie dostaje dotacji do pociągów IR - w przeciwieństwie do IC, które do pociągów D dotacje dostaje.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 cze 2009, 22:30

Aha, a PR jest w stanie wykazać rozbicie kosztów pomiędzy IR a O? Mam poważne wątpliwości.

A IR konkurują głównie na trasach Ex/IC a nie pospiesznych. Dwa, że to tak naprawdę tym gorzej - dwie dotowane przez społeczeństwo firemki fundują sobie wojenkę podjazdową. Zajefajnie. ](*,)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 14 cze 2009, 22:48

Glonojad pisze:Aha, a PR jest w stanie wykazać rozbicie kosztów pomiędzy IR a O? Mam poważne wątpliwości.
A czemu, Twoim zdaniem, służy rozbicie taryf P (dotowane pospieszne do Pragi i Drezna)/IR w PKP PR?
A IR konkurują głównie na trasach Ex/IC a nie pospiesznych.
Eee eeeee ke?
Warszawa - Kraków - tak.
Warszawa - Łódź - nie.
Warszawa - Białystok - nie.
Warszawa - Bydgoszcz - nie.
Warszawa - Poznań - tak.
Wrocław - Kraków - Rzeszów - nie.

Innymi słowy, z Ex/IC konkurują w chwili obecnej trzy z kilkunastu par pociągów IR.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 cze 2009, 7:44

fik pisze:
Glonojad pisze:Aha, a PR jest w stanie wykazać rozbicie kosztów pomiędzy IR a O? Mam poważne wątpliwości.
A czemu, Twoim zdaniem, służy rozbicie taryf P (dotowane pospieszne do Pragi i Drezna)/IR w PKP PR?
Zapewne dotacja może być wyłącznie do pociągów P albo coś w ten deseń. Nie wierzę w rzetelne rozbicie kosztów między poszczególne rodzaje połączeń, a pracuję w firmie w której, mimo wszystko, jest o rząd wielkości mniejszy bałagan niż w PR.

Zresztą nie trzeba daleko szukać - wystarczy przykład DB, które swego czasu dumpingową ceną wygryzało potencjalnych prywatnych konkurentów w przetargach. O tym, że od czasu usamorządowienia życzenia PR co do poziomu dotacji wzrosły, nie wspomnę.

[ Komentarz dodany przez: MeWa: Sro 17 Cze, 2009 00:47 ]
Usunięcie części wiadomości odnoszącej się do postu znajdującego się w innym temacie. MeWa

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 wrz 2009, 15:34

Plany wydzielenia PLK nie są takie pewne...
Podstawowy problem związany jest z tym, że owszem, PLK jest właścicielem torów, ale właścicielem gruntu jest PKP.

Min. Grabarczyk chce pełnego wydzielenia PLK z Grupy PKP. Tymczasem min. Engelhardt optuje za tym, żeby utrzymać PKP i przekształcić w grupę infrastrukturalną (po wydzieleniu spółek przewozowych). PKP otrzymałyby podobne uprawnienia do GDDKiA, ale przede wszystkim stanowiłyby pośrednika w przekazywaniu środków budżetowych i unijych, planowaniem rozwoju itp. Infrastrukturą nadal zajmowałyby się PLK.

Nie wiem, czy jest sens utrzymywania zdublowanej struktury, biurokracji, a na pewno nic się nie zmieni bez przewietrzenia struktur PKP...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 11 wrz 2009, 19:46

Jeżeli wśród przewoźników udało nam się już zrobić konkurencję; to PLK nie może być powiązane z żadnym z nich nawet trochę, a już na pewno nie może mieć jednej firmy-matki.
Chociaż tutaj sprawę powinna załatwić 100% prywatyzacja PIC.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 11 wrz 2009, 19:48

zofey pisze:Jeżeli wśród przewoźników udało nam się już zrobić konkurencję
Ja już w to dawno przestałem wierzyć. Chyba, że na rynku lokalnych przewoźników (tj. przewozy na zlecenia samorządów)...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 02 lis 2009, 17:09

KwZ pisze:Czy ten dokument rządowy ma taką rangę?
Nawet, jeśli ma, to i tak nadrzędne jest prawo unijne, które wyraźnie mówi o liberalizacji rynku kolejowego oraz o wolnym dostępie do szyn. Na szczęście :)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 02 lis 2009, 19:39

Ale ono wchodzi w życie w Polsce dopiero w przyszłym roku? :-k
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 02 lis 2009, 19:44

A to daleko tak do przyszłego roku? Dwa miesiące. A zepsuty wizerunek PICu zostanie na wieki.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 lis 2009, 19:51

Wolfchen pisze:
KwZ pisze:Czy ten dokument rządowy ma taką rangę?
Nawet, jeśli ma, to i tak nadrzędne jest prawo unijne, które wyraźnie mówi o liberalizacji rynku kolejowego oraz o wolnym dostępie do szyn. Na szczęście :)
Na szczęście co? Co to da? Wyobrażasz sobie, że CD lub DB będą radośnie jeździły na jakichś pośpiechach o frekwencji po 20 osób na skład? Założę się, że skutki konkurencji pozytywnie odczuje kilka tras między największymi aglomeracjami, na których IC zbija kaskę. Oczywiście rezultatem pogorszenia wyniku IC będzie koncentracja na tym segmencie, gdzie jest bezpośrednio zagrożone i kompletne cięcie kosztów na wszelkich pozostałych trasach. Kosztów, = połączeń socjalnych.

Bo zapewniam Cię, CD nie wjedzie tutaj by za dotację wielkości czeskiej obsługiwać 8x większą powierzchnię (liczby z głowy, rząd wielkości ważny).

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 02 lis 2009, 20:07

A moim zdaniem PIC zostanie wywalony z tras dochodowych i się skupi na socjalu, bo za to dostaje dotacje, a ma za słaby tabor, żeby konkurować z DB.

Swoją drogą, jak u można jeździć koleją, skoro ciągle albo tną, albo wszystko drożeje? 8-(

ODPOWIEDZ