Lepiej że miał poczucie humoru niż grobową powagę. Na pewno dezinformacji to nie wprowadziło. A tak wracając do SKMWA to muszę powiedzieć że lubię miny pasażerów kiedy kierownikiem pociągu jest kobieta. Kobiet jako kierowników pociągu SKM spotykam coraz więcej i muszę powiedzieć że wprowadza to taką przyjazną atmosferę i na salonie jest kulturalniePremo pisze:Jeden z maszynistów wyróżnił się poczuciem humoru i zmiast tablicy czołowej EN57-880 przykleił wydrukowaną na komputerze kartkę z napisem "SKM S2 "Retro" Sulejówek Miłosna-Pruszków"
SKM w Warszawie
Moderator: JacekM
Jak taki zaczyna od kapowania to gdzie skończy?....Premo pisze:Jeden z maszynistów wyróżnił się poczuciem humoru i zmiast tablicy czołowej EN57-880 przykleił wydrukowaną na komputerze kartkę z napisem "SKM S2 "Retro" Sulejówek Miłosna-Pruszków"
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Żadna tragediaPremo pisze:Jeden z maszynistów wyróżnił się poczuciem humoru i zmiast tablicy czołowej EN57-880 przykleił wydrukowaną na komputerze kartkę z napisem "SKM S2 "Retro" Sulejówek Miłosna-Pruszków"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dziś 11, termin składania wniosków o udział w przetargu na 13 ezt lotniskowych... ktoś coś wie?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Na chwilę obecną chyba tylko tyle, co podają gazety:
Gazeta Wyborcza:
Gazeta Wyborcza:
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,3488 ... busy_.htmlSkłady chcą sprzedać: bydgoska Pesa, nowosądecki Newag, poznańskie zakłady Cegielskiego razem z włoską firmą OSV i dwa międzynarodowe giganty - szwajcarski Stadler i kanadyjski Bombardier. Władze SKM wybiorą zwycięzcę w trakcie negocjacji. Liczą, że stanie się to w październiku.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Co to jest OSV?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Pierwszy wynik po wpisaniu osv do google.it: OSV
Hmm, Cegielski ma chyba katastrofalną sytuacje finasową, że startują z tą firmą
Ale czy spełniają warunki doświadczenia(jest gdzieś SIWZ tego przetargu
) bo OSV chyba nigdy z koleją nic wspólnego nie miało?
Sam FPS nie spełnił by warunków (dostawa minimum 2 EZT za min 10mln zł (łącznie). Ale jeżeli to OSV cokolwiek dostarczyło, choć nie mam pojęcia czym się ta firma faktycznie zajmuje, no to FPS się kwalifikuje.... Ale co z czym i jak - pojęcia nie mam. Ta firma to raczej nie ta gałąź gospodarki z tego co widzę. Może o jakąś inną bliźniaczą firmę chodzi.wlw pisze: Ale czy spełniają warunki doświadczenia(jest gdzieś SIWZ tego przetargu
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ta firma to jest pośrednik i organizator łańcucha sprzedaży. Ale dziwnym mi się wydaje, że ktoś budujący pojazdy szynowe miałby nie mieć własnych sprzedawców - choć czasem się zastanawiam, czy temu całemu Bombardierowi na przykład w ogóle opłaca się mieć własny pion handlowy w Polsce dla pojazdów szynowych...
napisała 14 maja 2009 roku:
Ja mam tylko jedno pytanie - Czy to oznacza, że poprawi się częstotliwość i jak bardzo na liniach kolejowych?Szybką Koleją Miejską do Legionowa i Otwocka?
Nowe, ambitne plany snuł wczoraj szef ZTM Leszek Ruta. Pod koniec roku chce uruchomić dwie kolejne linie Szybkiej Kolei Miejskiej - do Legionowa i Otwocka. Zasięg biletów aglomeracyjnych byłby powiększony o trzecią strefę. Autobusy podwoziłyby do stacji mieszkańców okolicznych miejscowości
O najnowszych propozycjach dyrektor Ruta mówił podczas debaty o komunikacji w metropolii warszawskiej, którą zorganizowało starostwo w Legionowie. Wspólnie z władzami SKM chce utworzyć od połowy grudnia dwie nowe linie: S-9 z Dworca Gdańskiego do Legionowa i S-7 z Otwocka do stacji na Służewcu. Dalej, do Piaseczna się nie da, bo pociągi nie miałyby tam gdzie zawracać. - Ale kursy do Służewca też będą zapewne popularne, bo dużo osób chce dojeżdżać do okolicznych biurowców - przewiduje Leszek Ruta.
Utworzenie linii do Legionowa będzie możliwe po zakończeniu remontu torów do Warszawy. Teraz z powodu robót według rozkładu podróż do stolicy powinna trwać ok. 35 min. Nierzadko trzeba jednak jechać znacznie dłużej. Po zakończeniu prac podróż z Legionowa do Dworca Gdańskiego potrwa 21 min. Zapewne wielu mieszkańców znowu przekonałoby się do kolei, jadąc autobusem czy samochodem, spędzają w korku około godziny.
Pociągi na trasach do Legionowa i Otwocka jeździłyby co pół godziny. Do uruchomienia obu linii dojdzie jednak pod jednym warunkiem - władze SKM muszą wydzierżawić dziesięć pociągów. Trwają już rozmowy ze spółką PKP Przewozy Regionalne.
Z korków do kolei
O tym, że w czasach rosnących korków kolej staje się coraz pewniejszym środkiem transportu, przekonuje się mieszkańcy podwarszawskich miejscowości. Popularność wspólnego biletu na pociągi podmiejskie i stołeczną komunikację sprawiła, że z tego rozwiązania chcą korzystać pasażerowie dojeżdżający z kolejnych miast. O możliwość rozszerzenia drugiej strefy biletowej dopytywał się wczoraj burmistrz Brwinowa Andrzej Guzik. ZTM przymierza się do powiększenia obszaru obowiązywania biletu aglomeracyjnego. Chce jednak utworzyć kolejną, trzecią już strefę komunikacyjną, w której obowiązywałyby droższe bilety 30- i 90-dniowe. Według planów od początku 2010 r. na podstawie karty miejskiej można by jeździć nawet do Jaktorowa lub Żyrardowa, a na innych liniach: do Nowego Dworu Maz. i Pomiechówka, Tłuszcza, Mińska Maz., Czachówka i Góry Kalwarii (do tego miasta pociągi mają dotrzeć przed wakacjami).
Pojawiają się jednak obawy o to, czy Koleje Mazowieckie dadzą radę przewieźć tysiące nowych pasażerów. Lepiej będzie dopiero za dwa-trzy lata, gdy ich tabor powiększy się o 36 nowych pociągów i kolejne składy piętrowe.
Autobusem na stację
Elementem nowego systemu komunikacji mają być lokalne linie autobusowe, które dowoziłyby mieszkańców do najbliższej stacji kolejowej. Od kilku tygodni takie autobusy kursują po gminie Lesznowola. Docierają do stacji w Nowej Iwicznej i w Piasecznie. Pasażerowie mogą nimi jeździć na podstawie warszawskich kart miejskich. Teraz ZTM rozmawia o uruchomieniu takich "dowozówek" do linii wołomińskiej. Autobusy mają m.in. jeździć z Radzymina do stacji w Wołominie. Podróż z przesiadką do pociągu byłaby szybsza niż autobusem przez Marki.
Rozszerzenie wspólnego biletu o kolejne miejscowości może jednak pokrzyżować spór o dopłaty z kasy samorządów. Urzędnicy twierdzą, że sprawę znacznie ułatwiłoby uchwalenie tzw. ustawy metropolitalnej, o której było głośno kilka miesięcy temu. Miała przyspieszyć rozwój aglomeracji. Przez spór w koalicji PO-PSL sprawę na razie odłożono na półkę.