SKM w Warszawie

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 15 maja 2009, 23:14

humptyangel pisze:Wracając do planów rozwoju SKM - w studium CNTK dla PLK są bardzo ładnie rozmalowane prognozy potoków pasażerskich dla WWK.
Czy jest to gdziekolwiek dostępne? :>

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 16 maja 2009, 7:42

person pisze:Czy jest to gdziekolwiek dostępne? :>
A zgadnij gdzie może być, skoro o nim piszę.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 16 maja 2009, 8:21

Ja też nie wiem. Nie jesteś jakąś postacią wybitnie znaną

przewoz

Post autor: przewoz » 16 maja 2009, 9:34

No, na szybko Siskom przewertowałem, ale coś nie widzę studium CNTK dla PLK... Prędzej plan rozwoju, ale to taka ładna bajka póki co.
Może niedokładnie szukam ,albo jestem zaspany ciągle ;)

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 16 maja 2009, 10:39

Premo pisze:Ja też nie wiem. Nie jesteś jakąś postacią wybitnie znaną
Zależy gdzie i przez kogo. Czynnikiem wybitności bycia znanym nie jest bycie Twoim kolegą. Tak sądzę.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 16 maja 2009, 12:59

Zależy gdzie i przez kogo. Czynnikiem wybitności bycia znanym nie jest bycie Twoim kolegą. Tak sądzę.
Ja nie wiem kim jesteś i gdzie pracujesz. Więc mogę nie widzieć skąd wziąłeś tamte informacje

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 maja 2009, 13:25

Logo SISKOM w avatarze oraz link w podpisie oczywiście nic Ci nie mówią? :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 16 maja 2009, 23:22

Zanim zadałem pytanie-prośbę o link do opracowania, przewertowałem stronę Siskomu.
Tutaj tego nie znalazłem. Czy mogę chociażby prosić o wskazówkę gdzie szukać (przynajmniej słowo-klucz)?

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 17 maja 2009, 9:33

SKM ma jeździć do Otwocka (i nie z Grodziska czy Sochaczewa, ale z samej Warszawy).
Biorąc pod uwagę obecne obciążenie Średnicy to pewnie będzie zamiast pociągów KM (obecnie 3 do samego Otwocka w ciągu godziny), a nie dodatkowo.

chiste

Post autor: chiste » 17 maja 2009, 11:47

zofey pisze:SKM ma jeździć do Otwocka (i nie z Grodziska czy Sochaczewa, ale z samej Warszawy).
Biorąc pod uwagę obecne obciążenie Średnicy to pewnie będzie zamiast pociągów KM (obecnie 3 do samego Otwocka w ciągu godziny), a nie dodatkowo.
Ja kolegi nie trawię za ten miniocentryczny punkt widzenia.
Ile? 3 na godzinę? Może w szczycie, to tak. A ile na godzine w szczycie jest do Minia?
Wagen fahr!

Andrzej

Post autor: Andrzej » 17 maja 2009, 13:15

zofey pisze:SKM ma jeździć do Otwocka (i nie z Grodziska czy Sochaczewa, ale z samej Warszawy).
Jest miejsce na średnicy. Choćby Kol. Przewóz w temacie o linii siedleckiej rozpisał przykładowo pociągi w jednej godzinie popołudniowej. Akurat tam trzy luki zostały:)

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 17 maja 2009, 13:34

Jest:
1 Dęblin + (0-)1-3 Otwock

Proponuję:
1 Dęblin + 2-3 SKM
Śródmieście > Otwock jakoś tak:
16:02 SKM ________
16:18 SKM 12:10 SKM
16:30 Dęblin 12:30 Dęblin
16:46 SKM 12:50 SKM

Nie widzę sensu dla:
1 Dęblin + X Otwock + X SKM

ps. Mińskocentryzm? Uzasadniony gdy w szczycie jadą 4 pociągi w stronę Otwocka, a 3 w stronę Mińska, przy czym te do Otwocka ze Śródmieścia wyjeżdżają luźniejsze (chyba że dadzą 1 jednostkę). SKM'ki czasem coś dają, ale czasem nic, gdyż jadą za jakimś pociągiem który dopiero zabrał ludzi.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 17 maja 2009, 14:50

Glonojad pisze:Idiotyczny pomysł. Kolejne nowe relacje, niekoordynowalne z KM, żałosna częstotliwość co 30 minut, rozbijanie potoku z Legionowa na dwa ciągi i wróżenie z fusów "czy mam z metra wysiąść tu czy tam", dociążanie średnicy dodatkową relacją, która mogłaby funkcjonować niezależnie... aaaaaa!
Poruszasz bardzo ważną kwestię.
Czy lepiej w kolejowym gorliwym zapale robić prowizorki, czy nieco się wstrzymać, ale zaplanować sensowniejszy układ SKM/KM?
Masz jakiś pomysł na całościowy układ tych linii dla Warszawy, aglomeracji, województwa?? /Uwzględniając kłopotliwy pociąg Tłuszcz - Rembertów oraz to, że Legionowo nie zrezygnuje z bezpośredniego dojazdu do Centrum/.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 17 maja 2009, 14:55

Która linia ma alternatywę ta zmyka ze Średnicy. Połowa problemów zniknie.

Legionowo ma się oprzeć na I linii metra, a Wołomin na II (jak powstanie oczywiście).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 maja 2009, 17:41

zofey pisze:Która linia ma alternatywę ta zmyka ze Średnicy. Połowa problemów zniknie.
Dokładnie tak samo uważam.
Legionowo ma się oprzeć na I linii metra, a Wołomin na II (jak powstanie oczywiście).
Wołomin naprawdę może się przesiadać na tramwaje. Odcinek do Bankowca to jedna z najszybszych tras tramwajowych w Polsce.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ