wydaję mi się, iż ztm 90% spraw windykacyjnych ztm odkłada na później i ugina się w sądach tylko z małą cześcią ludzi, którzy nie zapłacili. to wnioskuje z rozmowy ze znajomymi i na forach internetowych. kiedy oni ściągną te kary, nie będziesz już pamiętać, że byłeś kanarem.klarowny jan pisze:do momentu, aż zaczniesz leglanie pracować, odprowadzać podatki itp.
Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM

M-1 507 509 N22+N72
wiem, właśnie mówie, że prędzej zmieni pracodawcę niż otrzyma należne pieniądzeMeWa pisze:oj obawiam się, że niektórzy będą pamiętać, bo mają płacone od zapłaconej kary.
"chyba" nie. a jeżeli idą, to w grodzkim chyba są w kolejce dłuższej niż do zabiegu w szpitalu publicznym.person pisze:Przecież po 30 dniach wszystkie sprawy idą do sądu grodzkiego...

M-1 507 509 N22+N72
Z tego co mi wiadomo (ze "źródeł zbliżonych do ZTM"), do sądu idzie tylko kilka procent spraw, jako pokazówka. Co by się zgadzało, biorąc pod uwagę fakt, że np. mój kolega nie zapłacił kary za brak biletu w roku 2007. I nic mu się nie stało - dostał tylko kilka listów z "pogróżkami" (zgodnymi z prawem) i tyle.Przecież po 30 dniach wszystkie sprawy idą do sądu grodzkiego...
-
Domino2001
W ub tygodniu miałem kontrolę w metrze. Jedną dziewczynę złapali i wypisali druczek. Jak kontrolerzy już zrobili swoje i odeszli, kobieta wzięła druczek porwała na strzępy. Tak sobie myślę, że ściągalność kar za jazdę bez biletu jest przecież praktycznie zerowa. Coś kiedyś przebąkiwali o poprawie ściągalności kar, ale niewiele do tej pory zrobiono.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.
Domino2001 pisze:W ub tygodniu miałem kontrolę w metrze. Jedną dziewczynę złapali i wypisali druczek. Jak kontrolerzy już zrobili swoje i odeszli, kobieta wzięła druczek porwała na strzępy. Tak sobie myślę, że ściągalność kar za jazdę bez biletu jest przecież praktycznie zerowa. Coś kiedyś przebąkiwali o poprawie ściągalności kar, ale niewiele do tej pory zrobiono.
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec
S.J.Lec
Ino poluj koniecznie na starsze panie!elijah pisze:Idę polować, hey!
[ Dodano: |21 Maj 2009|, 2009 00:09 ]
Karta jest podpisana nieczytelnie. Nie jestem kanarem, ale też wlepiłbym tej pani mandatrhemek pisze:No dokladnie. Ja na tym zdjeciu karty tej pani zadnego numeru nie widze. karta podpisana niechlujnie, nazwisko krotkie, spokojnie powienien sie zmiescic. Chyba jakis dzienikarzyna ze stolecznej dostal mandacik pewnie, bo cwaniakowal, a moze cala redakcja jezdzila na jednej karcie?
[ Dodano: |21 Maj 2009|, 2009 00:10 ]
A po jednym niezapłaconym wezwaniu?Premo pisze:Po 3 niezapłaconych wezwaniach w roku sprawa idzie do sądu.
- klarowny jan