(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 19 maja 2009, 10:37

pawcio pisze:
Pingwin pisze:cuda takie jak 22/69 które 5 jest tylko od koła do M.Młociny czy 5 z R3 przebierana na zjazd w 17, powodują ze wiele osób zaczyna myśleć czy aby ktokolwiek z ZTM miał jakie cokolwiek pojecia o Zbiorkomie w tak dużym mieście jak Warszawa.
A co Ci się nie podoba w BWL-kach?
Właśnie, wyjaśnij to szczegółowo o co Ci człowieku chodzi, dlaczego niby te 69/22 jest takie beeeee... i dlaczego BWLki 5 z 17tką są też takie beeeee.....i co takiego złego jest na Puławskiej, że są częste dwie linie tramwajowe, skoro 4ki i 36 nie ma bo mamy wielką dziurę na pl. Bankowym?
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 19 maja 2009, 10:52

Aleksander2634 pisze:Właśnie, wyjaśnij to szczegółowo o co Ci człowieku chodzi, dlaczego niby te 69/22 jest takie beeeee.
odpowiedz bardzo prosta...robi się z ludzi (pasażerów ) zwykłych debili, bo co to za 5 która jedzie na trasie Koło - M.Młociny i musisz wyjść na Młocinach i wytłumaczyć ze ty dalej nie pojedziesz....bo nie....i ze następna 5 będzie za 4 minuty na torze obok ](*,)
albo jest 19 która na piaskach przebierała się w 5 i na ten jeden przystanek stworzono tablice z trasa Piaski - Koło.

Wniosek Mamy linie 5 która kursuje na trasach
M.Młociny - Koło
Piaski - Koło
M.Marymont - Koło

albo 14 raz jedzie na trasie
PDPS-Wilanowska
a raz
PDPS - Banacha
pawcio pisze:A co Ci się nie podoba w BWL-kach?
Robi się z ludzi starszych idiotów, oni już czasem niewiedza gdzie który tramwaj dojedzie ](*,)
Mi to te BWL-ki latają, mogę się i co półkurs przebierać ale ludziom bardzo trudno wytłumaczyć taki stan rzeczy
Aleksander2634 pisze:co takiego złego jest na Puławskiej, że są częste dwie linie tramwajowe
Częste czy jeżdżące w jednym wielkim stadzie... ](*,) gdzie jeden drugiemu generuje opóźnienia a przy postoju 8 minut na wyścigach gwarantuje jeżdżenie w kółko, a to skutkuje później naganami za czerwone światło/poziome pałki/kocie oczy i jak zawsze motorniczy to wielkie zło ](*,)

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 19 maja 2009, 11:05

A ja mam takie pytanko o podstacje trakcyjne. Rano co raz częściej nie kursują tramwaje z Żaby ok. 7-8. Czy jest to wina podstacji Pożarowa, czy podstacja Starzyńskiego nie wyrabia na Gdańskim z 1, 13, 16, 21, 28, 41 i 78?

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 19 maja 2009, 11:21

Pingwin pisze:odpowiedz bardzo prosta...robi się z ludzi (pasażerów ) zwykłych debili, bo co to za 5 która jedzie na trasie Koło - M.Młociny i musisz wyjść na Młocinach i wytłumaczyć ze ty dalej nie pojedziesz....bo nie....i ze następna 5 będzie za 4 minuty na torze obok ](*,)
albo jest 19 która na piaskach przebierała się w 5 i na ten jeden przystanek stworzono tablice z trasa Piaski - Koło.

Wniosek Mamy linie 5 która kursuje na trasach
M.Młociny - Koło
Piaski - Koło
M.Marymont - Koło

albo 14 raz jedzie na trasie
PDPS-Wilanowska
a raz
PDPS - Banacha
Obecnie BWLek 5tki z 19 nie ma.... z 17tką przebiera się, jak powinieneś wiedzieć, na Metrze Młociny (rano) lub na Metrze Marymont (popołudniu), tutaj nie widzę problemu, ponieważ trasy się pokrywają. Z 19tką, fakt, troszkę było to uciążliwe, gdy kilka kursów 5tki skręcało w prawo w Broniewskiego. Co do 14tki, kursy są oznaczone na Wilanowską, które mają za zadanie dowozić Służewiec nie tylko do stacji Wierzbno ale i do Wilanowskiej. Rozumiem zatem, że wg Ciebie lepiej byłoby stworzyć linie szczytową, jak w przypadku 1/41. to tu np. 14/44 może 14/54? Jeszcze bardziej ludziom mącić w głowie? To uważasz za lepsze?
pawcio pisze:A co Ci się nie podoba w BWL-kach?
Robi się z ludzi starszych idiotów, oni już czasem niewiedza gdzie który tramwaj dojedzie ](*,)
Mi to te BWL-ki latają, mogę się i co półkurs przebierać ale ludziom bardzo trudno wytłumaczyć taki stan rzeczy
Bo ludziska NIE CZYTAJĄ tego co jest napisane na tablicy czołowej czy tablicy bocznej... bo przecież po co? Prawda?
Aleksander2634 pisze:co takiego złego jest na Puławskiej, że są częste dwie linie tramwajowe
Częste czy jeżdżące w jednym wielkim stadzie... ](*,) gdzie jeden drugiemu generuje opóźnienia a przy postoju 8 minut na wyścigach gwarantuje jeżdżenie w kółko, a to skutkuje później naganami za czerwone światło/poziome pałki/kocie oczy i jak zawsze motorniczy to wielkie zło ](*,)
Zatem, Jaśnie Panie Znawco, proszę rozpisz rozkład tak, aby wyeliminować wszelkie te problemy w ciągu ul. Puławskiej, gdzie zaznaczam Ci, że 19tka zastępuje nie tylko linie na Puławskiej (4 i 36) ale także 35 na Żoliborzu... Hmm??
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 19 maja 2009, 12:20

Aleksander2634 pisze:lepiej byłoby stworzyć linie szczytową, jak w przypadku 1/41. to tu np. 14/44 może 14/54? Jeszcze bardziej ludziom mącić w głowie? To uważasz za lepsze?
nie wiem co lepsze.....trzeba by się nad tym zastanowić
Aleksander2634 pisze:Zatem, Jaśnie Panie Znawco,

:)
Aleksander2634 pisze:rozpisz rozkład tak, aby wyeliminować wszelkie te problemy w ciągu ul. Puławskiej
Od rozpisywania rozkładów to jest wszystko wiedzący Zarząd Transportu Miejskiego i jego specjaliści, którzy boja się wychylić nos poza swoje biurka.
Czemu tworząc rozkłady nikt nie zapyta motorniczych o zdanie tylko daje się gotowy najczęściej spartolony do granic możliwości rozkład.
Niech by się jeden z drugim przejechał w godzinach szczytu.
Moze powiesz mi ze 4 tramwaje(17,19,33,76) pod rząd podjeżdżające na pod Hale Mirowska jest takie wspaniałe ??
Aleksander2634 pisze:na Puławskiej (4 i 36) ale także 35 na Żoliborzu
od Rakowieckiej do Wyścigów zapełnienie wagonów jest niewielkie.
a od Duracza do N.Bemowa 19 wiezie powietrze, wiec o jakim zastępowaniu my mówimy ??
Wystarczyło zostawić 19 na Piaskach ( jest możliwość objeżdżania brygad w przypadku zajechania ) na Bemowo dowiozło by pasażerów silne 28 i po kłopocie :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 maja 2009, 12:32

Na Bemowie też jest żeberko.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 19 maja 2009, 12:40

Glonojad pisze:Na Bemowie też jest żeberko.
ale w przypadku pozostania pasażera na wozie niema go gdzie wysadzić bo niema przystanku zbiorczego :)
wiem teoria na silę naciągana :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 maja 2009, 12:52

Jest przystanek dla wysiadających przed skrętem. Też uważam, że powinien być "za", zresztą kwestia pętli dostępnych i niedostępnych dla pasażerów jest skądinąd źle w TW rozwiązana... co widać np. na petli Koło, gdzie liniowo eksploatowany jest tor wybudowany z założeniem technicznego, bez postoju tramwajów. Mam nadzieję, że po wydłużeniu 13 do Huty i niezbędnym zlikwidowaniu 5 problem przynajmniej tam zniknie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 maja 2009, 13:31

Pingwin pisze:Czemu tworząc rozkłady nikt nie zapyta motorniczych o zdanie tylko daje się gotowy najczęściej spartolony do granic możliwości rozkład.
A żeś walnął... ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 19 maja 2009, 13:38

Pingwin pisze:albo jest 19 która na piaskach przebierała się w 5 i na ten jeden przystanek stworzono tablice z trasa Piaski - Koło.
Wow, chciałbym to zobaczyć :o

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 19 maja 2009, 13:53

Bastian pisze:
Pingwin pisze:Czemu tworząc rozkłady nikt nie zapyta motorniczych o zdanie tylko daje się gotowy najczęściej spartolony do granic możliwości rozkład.
A żeś walnął... ;)
możesz rozwinąć to stwierdzenie ? :grin:

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 maja 2009, 15:18

Jest cała komisja rozkładowa uwzględniająca m.in. postulaty motorowych...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 maja 2009, 16:57

Pingwin pisze:
Bastian pisze: A żeś walnął... ;)
możesz rozwinąć to stwierdzenie ? :grin:
Są w ZTM-ie osoby, które jeżdżą też jako kierowcy - a i motorniczych się znajdzie. Tak więc zarzut "oderwania od rzeczywistości" jest bezzasadny ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 maja 2009, 18:24

Poza tym wszelkie zmiany w czasach przejazdu na sieci tramwajowej muszą być zaakceptowane przez TW.
Pingwin pisze:Od rozpisywania rozkładów to jest wszystko wiedzący Zarząd Transportu Miejskiego i jego specjaliści
Spróbuj choć raz zrobić sam coś takiego, to zrozumiesz, dlaczego pewne koordynacje nie funkcjonują idealnie. Dołóż do tego jeszcze postulaty motorniczych (brak odjazdów z jednej minuty), które pasażera średnio obchodzą, ograniczenia w pojemności torów na pętlach. Czasami pole manewru jest drastycznie małe, a nie da się co 4 tygodnie wymienić rozkładów w całym mieście.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 maja 2009, 19:06

Nie wiem czemu, ale regularność kursowania po wzmocnieniu 14 wcale nie poprawiła się. Dzisiaj znowu miałem okazję dłużej czekać na 14 w szczycie na :mewa: Politechnice w kierunku Ochoty niż to wynika z rozkładu... Znowu nie zjawiły się dwie czernastki, przyjechały za to trzy dziewiętnastki w tym czasie...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ