Warszawskie dworce i przystanki kolejowe

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 maja 2009, 21:29

Toalety w ZT są paskudne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 maja 2009, 21:35

A możemy dyskutować o dworcach, a nie toaletach w ZT? :P
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 maja 2009, 21:38

Była mowa o przykładzie rozwiązania 'prostego a estetycznego', bo takie trzeba bez wątpienia na DWC zastosować w ramach remontu :p. ZT jest proste, ale nieestetyczne, więc na benchmark się nie nadaje.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Michał J

Post autor: Michał J » 20 maja 2009, 22:04

A mnie sie podoba wizualizacje tych kibli. Są ładne i fajne. Toaleta powinna być fajna i odjechana. To nieprawda, że "to tylko sracz i tam sie w konkretnym celu idzie, a nie zwiedzać". Jak już muszę coś robić, to wolę to robić w fajnym i ładnym miejscu. Nie przejmowałbym się też zbytnio faktem, że muszą być proste bo łatwiej w czystości utrzymać. Od utrzymywania czystości są pewne służby, które jak sie nie nadają do tego co robią, to sie je wymienia. Idąc ciągle scieżką prostoty byśmy dalej mieszkali w lepiance, albo jaskinii.
Te ze złotch tarasów są beznadziejne. Na razie to jeszcze jakos wyglada, ale właśnie takim płytkom bedzie najbliżej do dworcowych prewetów, które możemy sobie pozwiedzać na centralnym.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 maja 2009, 22:44

No ale jak ktoś mógł zaproponować przezroczyste drzwi do kabin, to ja nie wiem.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 20 maja 2009, 23:26

Glonojad pisze:No ale jak ktoś mógł zaproponować przezroczyste drzwi do kabin, to ja nie wiem.
Chyba na dworcu kaliskim w Łodzi swego czasu drzwi do kabin były ze szkła weneckiego :D
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 maja 2009, 0:06

R-11 Kleszczowa pisze:Chyba na dworcu kaliskim w Łodzi swego czasu drzwi do kabin były ze szkła weneckiego :D
To chyba angole wymyślili tojtoja ze szkła weneckiego :term:
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 maja 2009, 7:03

Tyle, że wizki sugerują jego przezroczystość nie w tę stronę, co trzeba :p

(nie wiem, czy to był Londyn, czy nie czasem Wiedeń).

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 21 maja 2009, 8:10

R-11 Kleszczowa pisze:Chyba na dworcu kaliskim w Łodzi swego czasu drzwi do kabin były ze szkła weneckiego :D
Nie pomyliłeś przypadkiem dworca Łódź Kaliska z klubem Łódź Kaliska, gdzie toalety (na 1. piętrze) faktycznie mają szkło weneckie zamiast ścian?

szelest2

Post autor: szelest2 » 21 maja 2009, 8:25

Zgadza się, jest w jakiejś restauracji czy klubie WuCet gdzie siedząc na sedesie obserwuje się przez szkło weneckie salę z gośćmi:) W Warszawie najnowocześniejsza miejska toaleta jest bodajże w Parku Ujazdowskim (pewności nie mam), w każdym razie po każdym kliencie zachodzi tam pełne automatyczne mycie kabiny (muszla, umywalka), a na dodatek podłoga jest obrotowa i jakoś tam od spodu się czyści

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 maja 2009, 9:53

person pisze:
Nie pomyliłeś przypadkiem dworca Łódź Kaliska z klubem Łódź Kaliska, gdzie toalety (na 1. piętrze) faktycznie mają szkło weneckie zamiast ścian?
Bardzo możliwe, że pomyliłem - nie przeczę. Aczkolwiek pamiętam, że taki stan rzeczy miał gdzieś miejsce :smile:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 maja 2009, 2:11

METRO WARSZAWSKIE pisze:Badanie oznakowania dotykowego
Informacje
22.05.2009

Od dziś badanie oznakowania dotykowego jest realizowane na Dworcu Centralnym PKP. Norma wypracowana w badaniu prowadzonym przez Centrum Naukowo-Techniczne Kolejnictwa będzie obejmować kilka tysięcy peronów należącyh do PKP oraz perony metra.

Na Dworcu Centralnym PKP oznakowanie testowane pod kątem zabezpieczenia krawędzi peronów zostało rozmieszczone na całej szerokości schodów w hallu głównym - kasowym.

Linia prowadząca rozpoczyna się na wysokości wejścia od strony centrum handlowego i prowadzi w kierunku schodów ruchomych.

Na adres e-mail wpłynęły pierwsze opinie od osób, które testowały projekty. Opinie te są na bieżąco przekazywane do Centrum Naukowo-Technicznego Kolejnictwa w Warszawie. Więcej na temat zabezpieczeń znajduje się w załączonym folderze. (PDF; 1,53MB)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

http://www.metro.waw.pl/news.php?id=645
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 30 maja 2009, 23:42

Mam takie pytanie: jako mieszkańca Anina interesuje mnie dlaczego i kiedy zburzono historyczny przystanek kolejowy w W-wie Aninie ? Przeciez nic w jego rejonie nie przebudowywano? A może została zniszczona w czasie wojny? Bo obecny jego wygląd nie pasuje do reszty dworćow na tej trasie. Może warto by bylo pomysleć nad przywróceniem historycznego wyglądu?

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 31 maja 2009, 0:50

ano słyszałem że kiedyś była poczekalnia z piecem kaflowym. Zdaje mi się, że jeśli już, to rozwalono część obecnego budynku. Zauważ, że peron podnosi się tuż za budynkiem. Może więc rozebrano, żeby zrobić wysoki peron?

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 31 maja 2009, 2:06

A mi się wydaje że przystanek był dobudowywany później niż pozostałe. Trzeba by poszperać w starych tabelach.
Obecny budyneczek nie jest raczej częścią jakiegoś większego, ponieważ w Suchej Żyrardowskiej stoi identyczna chatka.
Polityka złym doradcą w pracy!

ODPOWIEDZ