(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
Moim zdaniem w tej chwili na Marymonckiej inne linie (5, 78) nie są porównywalne z 17. Myślę, że spokojnie nic poza wzmocnioną 17 (i w DP i w DS) nie byłoby potrzebne na Marymonckiej, ale wiem - likwidacja 5 i 78 z podbiciem 17 to tylko pobożne życzenie.pawcio pisze:A co powiesz o moich wątpliwościach? Czy sama silna 17 by na Marymonckiej wystarczyła?
Natomiast to, o czym pisałem wcześniej odnosiło się do sytuacji po przywróceniu ruchu na Andersa. Owszem, może być to inna rzeczywistość, ale w dużej mierze gdybamy (ciężko jest mi powiedzieć, jak wyglądać będzie sieć po otwarciu Andersa). Zakładam w swoich rozważaniach brak drastycznych zmian w tym czasie.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
I M2, do którego ZTM-P poskraca wszystkie linie tramwajowemkm101 pisze:Z 17 i czymś jeszcze na Tarchominie, co pożre wozokilometry i w efekcie wytnie kilka linii bądź zlikwiduje częstotliwość 5/10 ?pawcio pisze:Jak otworzą wiadukty? A to już może być zupełnie inna rzeczywistość tramwajowa.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Częstotliwość 5/10 daje mniej wozokiometrów przy danej liczbie brygad/wozów niż 6/12. Myślałem, że akurat Ciebie w tym zakresie uświadamiać nie trzeba.mkm101 pisze:co pożre wozokilometry i w efekcie wytnie kilka linii bądź zlikwiduje częstotliwość 5/10 ?
Ja gdybałem o samej 17 co 5/7,5/7,5.Wernyhora pisze:Moim zdaniem w tej chwili na Marymonckiej inne linie (5, 78) nie są porównywalne z 17. Myślę, że spokojnie nic poza wzmocnioną 17 (i w DP i w DS) nie byłoby potrzebne na Marymonckiej, ale wiem - likwidacja 5 i 78 z podbiciem 17 to tylko pobożne życzenie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Akurat w tym przypadku mówimy o przejściu 10 na 12 a 5 na 6 bez zmiany kategorii żadnej z linii. Czyli nie ma zastosowania założenie o "danej liczbie wozów". W takim przypadku 6/12 jest ewidentnie bardziej oszczędne.pawcio pisze:Częstotliwość 5/10 daje mniej wozokiometrów przy danej liczbie brygad/wozów niż 6/12.mkm101 pisze:co pożre wozokilometry i w efekcie wytnie kilka linii bądź zlikwiduje częstotliwość 5/10 ?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jakie "co jeszcze"? Decyzja ZTM jest jasna - dodatkowych wozokm na Tarchomin NIE będzie.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No cóż, puści się autobusy po torach 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Te wąskie, dwustronne autobusy prezesa Magierskiego?
[ Dodano: |26 Maj 2009|, 2009 08:48 ]
[ Dodano: |26 Maj 2009|, 2009 08:48 ]
Owszem, to jest stanowisko dyr. Ruty, gdy skarbnik zablokował zwiększenie ogólnej sumy wydatków na komunikację.pawcio pisze:Żeby to jeszcze była decyzja ZTM...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ponieważ uruchomienie się PRAWDOPODOBNIE zwiększy (chociaż nie jest wykluczone, że przy takim podejściu TW po prostu rozpocznie kasację 11xx), to liczba wozów w szczycie pójdzie w górę.
Podejrzewam więc, że czeka nas po prostu:
- zawieszenie linii w rodzaju 8 czy 21 w DS,
- zmniejszenie częstotliwości podstawowej w DS do 10/20,
- ograniczenie częstotliwości międzyszczytowej w DP na liniach "pośrednich" jak np. 24.
Aczkolwiek za równie prawdopodobny przy obecnej "czapce" uważam scenariusz z obcięciem częstotliwości na ciągach równioległych do metra poprzez łączenie relacji w dowozówki do M2. Np. 24 na Okęcie i podcinamy 7 oraz 9, 1 kierujemy na Gocławek przez Wileniak, 26 kierujemy na Banacha przez Daszyńskiego itd. Sądzę, że otwarcie Tarchomina ma coraz większą szansę zbiec się z otwarciem metra (ewentualnie na 2 lata zawarty zostanie aneks zwiększający przejściowo uruchomienie a zmniejszenie stanu będzie dopiero w 2014).
Podejrzewam więc, że czeka nas po prostu:
- zawieszenie linii w rodzaju 8 czy 21 w DS,
- zmniejszenie częstotliwości podstawowej w DS do 10/20,
- ograniczenie częstotliwości międzyszczytowej w DP na liniach "pośrednich" jak np. 24.
Aczkolwiek za równie prawdopodobny przy obecnej "czapce" uważam scenariusz z obcięciem częstotliwości na ciągach równioległych do metra poprzez łączenie relacji w dowozówki do M2. Np. 24 na Okęcie i podcinamy 7 oraz 9, 1 kierujemy na Gocławek przez Wileniak, 26 kierujemy na Banacha przez Daszyńskiego itd. Sądzę, że otwarcie Tarchomina ma coraz większą szansę zbiec się z otwarciem metra (ewentualnie na 2 lata zawarty zostanie aneks zwiększający przejściowo uruchomienie a zmniejszenie stanu będzie dopiero w 2014).
-
Domino2001
Tłumaczę jeszcze raz, że na Broniewskiego jest masa linii tramwajowych:fik pisze:Pewnie. Wszak tam są bloki, a na Marymonckiej las i domki, tam się bardziej przyda linia co 5'. I istnienie wielu linii tamże nic nie zmienia, skoro oferują one tak niebywale atrakcyjne połączenia jak 22 na przykład...Domino2001 pisze:Uważam że na Broniewskiego nie ma co dawać silnej linii.
2 - do metra Dworzec Gdański
19 - do centrum
22 - do Babki, centrum
28 - do metra Dworzec Gdański
33 - do centrum
35 - do centrum
i jeszcze chcesz 17? nie za wygodnie Ci by było?
A na Marymonckiej po jednej stronie są bloki, a po drugiej las z AWF i UKSW.
Z wielką przykrością muszę stwierdzić, że Marymoncka też potrzebuje dobrego połączenia ze ścisłym centrum a nie tylko Broniewskiego, które i tak ma za dużo!
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.