Linie nocne po reformie

Moderator: Wiliam

Gacek
Kontakt:

Post autor: Gacek » 27 maja 2009, 0:27

MeWa pisze:Gocław jest bardziej "miejski" niż Tarchomin.
Na podstawei moich obserwacji mniej samochodów zaparkowanych na parkingach Gocławia ma obce rejestracje niz na parkingach Białołeki.

[ Dodano: |27 Maj 2009|, 2009 00:28 ]
KILLER4739 pisze:skad ty sie urwales???? tarchomin po 23 zamiera ???smieszny jestes
Jajcys twierdzi, ze zamiera. Ja wrecz przeciwnie.

CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM!!!!!!!
Całuję Was w Wasze małe serduszka.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 maja 2009, 0:32

Gacek pisze:Na podstawei moich obserwacji mniej samochodów zaparkowanych na parkingach Gocławia ma obce rejestracje niz na parkingach Białołeki.
rejestracje samochodów nie świadczą moim zdaniem o miejskości dzielnicy.
Zresztą znowu warszawocentryczność... Może w ogóle puśćmy więcej nocnych tam, gdzie mieszka najwięcej warszawiaków będących warszawiakami od trzech pokoleń co najmniej?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 27 maja 2009, 0:32

MeWa pisze:na razie największą zaściankowość to prezentujesz Ty takimi głosami, co też wpływa na siłę Twoich argumentów. Zresztą nie wiem, skąd przeświadczenie, że Gocław jest bardziej "miejski" niż Tarchomin.
Myślę, jednak, iż Tarchomin jest na takim etapie, jak gocław jakieś 20 lat temu. Może o miejskości świadczy też fakt, że Gocław otoczony jest polem tylko od jednej strony, a nie trzech nie licząc Wisły? Może to, że odległość do centrum jest 2-3 razy mniejsza? Oczywiście, mówiąc, że Tarchomin jest poza miastem zażartowałem, lecz poziom peryferyjności jednak trochę inny. Rówieśnicy mieszkający na Tarchominie których znam w żartach też wypowiadają się o Białołęce jako wsi, z której wszędzie jest daleko.

Co do zamierania Tarchomina - kilka razy wracając z T do domu uciekł mi nocny więc spacerowałem z Mehofera do Obrazkowej żeby nie zmarznąć i na ulicach ani żywego ducha, sporadyczna grupka dresów przy biedronce, etc. jednak porównywanie życia nocnego Białołęki do Centrum jest herezją.
MeWa pisze: Może w ogóle puśćmy więcej nocnych tam, gdzie mieszka najwięcej warszawiaków będących warszawiakami od trzech pokoleń co najmniej?
Puśćmy tam gdzie, trzeba, ale WSZĘDZIE tam gdzie trzeba, a nie tam, gdzie ZTMowi pasuje, bo teraz jest zajawka na uszczęśliwianie Tarchomina, etc.

I nie wiem, jakie ZTM ma podstawy żeby zasilać Tarchomin, jeżeli w przegubie wszystko się mieści. Chyba że to początek jakiejś wielkiej akcji zwiększania brygad na N-kach.
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Gacek
Kontakt:

Post autor: Gacek » 27 maja 2009, 0:37

MeWa pisze:Zresztą znowu warszawocentryczność...
Nie warszawocentrycznosć. Ja tylko sprzeciwiam się temu, że mnóstwo ludzi ma mieszkania w Warszawie a jest zameldowanych gdzie indziej i ICH pieniądze nie idą na kursowanie autobusów z których korzystają. Warszawa wystarczająco już jest okradana przez resztę państwa (ustawa janosikowa) . DO tego okradaja ją nowi warszawiacy. Nie jestem przeciwny imigracji- jestem przeciwny brakowi obowiązku meldunkowego.

[ Dodano: |27 Maj 2009|, 2009 00:39 ]
jajcys pisze:jednak porównywanie życia nocnego Białołęki do Centrum jest herezją.
Jest. Wobec tego, skoro tego życia na Białołęce nie ma, a w Centrum ejst to jest też POTOK. Potok, który trzeba obsłużyć. Tak wiec, o ile zgadzam się, ze Tarchominowi nie należy się zajebisty dojazd ze względów ekonomicznych, o których pisałem powyżej to jednak Twój argument nie jest zbyt trafny.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 maja 2009, 0:57

Gacek pisze:Nie jestem przeciwny imigracji- jestem przeciwny brakowi obowiązku meldunkowego.
Absurd. Przeciwnie, dla uniknięcia tego, o czym piszesz, właśnie należy go znieść!
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Gacek
Kontakt:

Post autor: Gacek » 27 maja 2009, 1:01

Bastian pisze:Absurd. Przeciwnie, dla uniknięcia tego, o czym piszesz, właśnie należy go znieść!
Skąd będziemy wtedy wiedzieć kto gdzie zapłaci podatek i której jednostce samrządu teryt. jest on należny?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 maja 2009, 1:08

Zgłoszenie do Urzędu Skarbowego choćby. Podajesz tam adres zamieszkania, prawda?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
eM

Post autor: eM » 27 maja 2009, 1:13

Bastian pisze:Zgłoszenie do Urzędu Skarbowego choćby. Podajesz tam adres zamieszkania, prawda?
Ani skutecznie egzekwowany obowiązek meldunkowy, ani jego brak nie rozwiążą problemu z płaceniem podatków poza faktycznym miejscem zamieszkania, ale to już offtop...
Linię obsługuje zakład R-7 „Woronicza”
128 131 192 195 210 501 502 510 514 727 N01 N13 N22 N31 N33 N34 N35 N36 N37 N41 N44 N63 N83 N85 N95

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 maja 2009, 1:13

Gacek pisze:DO tego okradaja ją nowi warszawiacy. Nie jestem przeciwny imigracji- jestem przeciwny brakowi obowiązku meldunkowego.
Gdyby komuś zależało na tych pieniądzach, to by robił kampanie zachęcające do meludnku. A nie słyszałem o żadnych takich akcjach. Co więcej, dzielnice często zapominają o nowych rejonach, zwłaszcza jeżeli chodzi o rozwój infrastruktury - i jak tu budować więź przywiązania?
Kolejna rzecz - prawo meldunkowe to w sumie martwa sprawa, gdyby było inaczej, to ktoś by pilnował jego przestrzegania.
Studenci stanowią też znaczny odsetek - czy ci spoza Warszawy, których jest całkiem sporo, mają meludnki?
Nie można więc tej sprawy tak rygorystycznie i jednoapsektowo rozpatrywać.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 27 maja 2009, 9:20

MeWa pisze:Gdyby komuś zależało na tych pieniądzach, to by robił kampanie zachęcające do meludnku. A nie słyszałem o żadnych takich akcjach.
W Ursusie rok temu albo dwa była akcja zachęcająca do meldunku/złożenia wniosku (nip-3?) o przekazywanie podatku do Urzędu Skarbowego właściwego dla miejsca zamieszkania, a nie zameldowania.
Ale to jest słuszna uwaga - tyle się mówi, że przyjezdni się nie meldują i nie ma pieniędzy na infrastrukturę, a jednocześnie miasto nic nie robi, żeby zachęcić do płacenia podatków tutaj.. Ile osób wie, że bez meldunku też można przekazywać swoje podatki do warszawskiego US?
MeWa pisze:Studenci stanowią też znaczny odsetek - czy ci spoza Warszawy, których jest całkiem sporo, mają meludnki?
Nie mają, bo kto z wynajmujących mieszkanie zamelduje na stałe obcą osobę? Niby jest meldunek czasowy, ale:
- meldując obcą osobę powinieneś zgłosić do urzędu, że zarabiasz na wynajmie, prawda? A ile takich osób może prowadzić działalność gospodarczą? ;-)
- meldunek czasowy równie źle się kojarzy, co stały...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 maja 2009, 9:49

person pisze:- meldując obcą osobę powinieneś zgłosić do urzędu, że zarabiasz na wynajmie, prawda?
Jak czasowo zameldowałem ojca, bo musiał jakieś dokumenty wyrabiać (a mieszka w innej dzielnicy), to nie zarabiałem na wynajmie :>

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 27 maja 2009, 9:51

Bastian pisze:Jak czasowo zameldowałem ojca,
ja o godzinie 9:20 pisze:- meldując obcą osobę
Czy Twój ojciec jest obcą (niespokrewnioną) osobą? :-s

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 maja 2009, 9:58

Moja dziewczyna jest niespokrewnioną osobą.

Jej siostra czasowo zameldowała kolegę, który potrzebował sobie NIP wyrobić. Nikt niczego nie zarobił.

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 27 maja 2009, 12:02

A to wątek o meldunkach czy nocnych?
Obrazek

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 27 maja 2009, 13:28

Wiedziałem, że tak będzie: linie na Tarchomin i Nowodwory jadą przez prawie kilometr przez ściernisko i ludzie już piszą że jedzie się pół trasy przez pole... A mówiłem, żeby dać je Światowida... Mieszkańców Gocław posiada bez najmniejszej wątpliwości znacznie mniej niż Tarchomin i Nowodwory i zdecydowanie nie zgadzam się by nazywać te rejony wsią ponieważ do stacji metra w centralnej dzielnicy jaką jest Żoliborz dojeżdża się komunikacją w 11 minut... Dodam też iż swego czasu byłem codziennie wieczornym bywalcem Gocławia i oprócz dwóch lokali w stylu kebab nie zauważyłem nic więcej. Więcej nie będę pisał ponieważ nie chcę się wdawać w kłótnie, któremu osiedlu należy się kolejna linia a któremu nie. Skoro zapadła decyzja że dostanie ją północ - znakomicie!

ODPOWIEDZ