Chyba na odwrótEmdegger pisze:Skrócić 515 do Wiatracznej, zaś 143 puścić przez Ostrobramską do Politechniki
Komunikacja miejska w Wawrze
Moderator: Wiliam
Nie, dokładnie tak jak napisałem. Tak by Ci, którzy zechcą przesiąśc się do autobusów mieli do wyboru ofertę i szybkiej siekiery do Polibudy i na Wolę (520) oraz dojazd w rejony nieobsługiwane przez pośpiechy.
Międzynarodowa nie zadowoli sie żadną linią na Wawelską, ponieważ nie ma tam kompletnie nic, a Rembertów będzie kwiczał o 514, zaś przyszłość 408 nie wygląda zbyt dobrze. A taki zwyklak zrobilby dużo dobrego.
Międzynarodowa nie zadowoli sie żadną linią na Wawelską, ponieważ nie ma tam kompletnie nic, a Rembertów będzie kwiczał o 514, zaś przyszłość 408 nie wygląda zbyt dobrze. A taki zwyklak zrobilby dużo dobrego.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese
- Petroniusz
Jeśli jedna jest co 10 minut, a druga co 30, to nie ma co się dziwić.Emdegger pisze:Po południu 411 i 502 jeżdzą często krok w krok.
Swego czasu słyszałem, że mieszkańcy ul. Międzynarodowej nie chcieli autobusów u siebie. Może coś się zmieniło...floyd pisze:123 jest pojechanie prosto Międzynarodową
Była - 520. Ale najwyższy czas na to, żeby przestała nią być. Można wpuszczać sobie 182 do Ursusa i je wzmacniać, można uruchamiać kolejne linie zwykłe. Natomiast wątpię w to, by kiedykolwiek sie one zapełniły konkurując z pseudopośpiechami.jasiu pisze:tylko jak to jest, że na ciągu Płowiecka-Metro Politechnika nigdy nie było linii zwykłej - ani silnej, ani słabej - może więc nie jest potrzebna?
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese
Chodzi generalnie o to, że Rakowiecka to taki niby dojazd prawie do Centrum, a jednak nie.fik pisze:No ale gdzie bliżej centrum chcecie to 130 pchać i po co? Na DC, który i tak jest dla większości tylko punktem przesiadkowym? Bessęsu.
Już choćby taki Pl. Trzech Krzyży byłby lepszy itd.
Nie znam realiów Wawra i Mokotowa, może tak będzie pasowało pasażerom, natomiast przyznam ja bym osobiście nie chciał takiego dojazdu.
Oho! Już widzę tą częstotliwość 30/30/30Bastian pisze:Cięcia 521 będą, ale nie są częścią tego projektu.
To chyba zależy którzy mieszkańcy. Ja jestem za.Petroniusz pisze:Swego czasu słyszałem, że mieszkańcy ul. Międzynarodowej nie chcieli autobusów u siebie. Może coś się zmieniło...floyd pisze:123 jest pojechanie prosto Międzynarodową
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/
Zawodowo
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/
Zawodowo
to ja jeszcze gdybnę:
1.137/183 - może zamiast pakować obie do Wesołej i Woli G. (z roznymi przebiegami i czestotliwościami) dałoby się cos innego:
137 - jak w projekcie co 10' a co trzeci do Starej M.
183 - przez N.Rembertów na Brata Alberta - nie musi byc na przegubach ale za to moze pojechac co 10' - da dobre połączenie z PKP Rembertów
196 - zamiast 183 do Woli Grzybowskiej - załatwi połaczenie do kolei dla wielu miejsc (moze nawet by podjezdzało jak 198 do PKP Wesoła) i nie bedzie nadpodazy na Grochów
2. 401 - no nie ma cały czas dobrego pomysłu na nią - nie wiem czy przesiadkowicze z linii kolejowej ją jako tako wypełnią - acz myślę że warto zaryzykować. mimo wszystko wydaje mi się lepsze niż Marysin
1.137/183 - może zamiast pakować obie do Wesołej i Woli G. (z roznymi przebiegami i czestotliwościami) dałoby się cos innego:
183 - przez N.Rembertów na Brata Alberta - nie musi byc na przegubach ale za to moze pojechac co 10' - da dobre połączenie z PKP Rembertów
196 - zamiast 183 do Woli Grzybowskiej - załatwi połaczenie do kolei dla wielu miejsc (moze nawet by podjezdzało jak 198 do PKP Wesoła) i nie bedzie nadpodazy na Grochów
2. 401 - no nie ma cały czas dobrego pomysłu na nią - nie wiem czy przesiadkowicze z linii kolejowej ją jako tako wypełnią - acz myślę że warto zaryzykować. mimo wszystko wydaje mi się lepsze niż Marysin
PURA VIDA!
No i właśnie takie postulaty, żeby dowieść z każdego miejsca Wawra w każde, powodowały, zdaje się, spore trudności.pawulon pisze:No i właśnie, więc tym bardziej zastanawia mnie fakt wycofania linii 305 chociażby z Radości? Chodzi mi tutaj o połączenia Zerznia i okolicznych osiedli ze szkołami np w Radości (bo tam najwięcej osób się wybiera, gdyż te szkoły np. na ul. Bajkowej cieszą się dobrą opinią). Kiedyś tę relację obsługiwało 147. Całe szczęście, że już nie jeździ z tym oberkiem przez Radość i w tym momencie taką rolę pełni 305 (gdzie rano w solinie potrafi się uzbierać 30-40 czasem i więcej osób).
Czy w Zerzniu nie ma szkół? A nawet jeśli rodzic decyduje się posłać na własną rękę dziecko do jakiejś dalszej szkoly, to niech zapewni mu dojazd. A jeśli takich dzieci jest więcej, to niech dzielnica załatwi gimbusa na dwa kursy, poranny i powrotny po południu, zamiast uruchamiać całodzienną linię miejską.
Widywałem i jeździłem kilka razy 305 z Radości w stronę Marysina późnym popołudniem. Dla 2-5 osób się linii nie robi.
[ Dodano: |28 Maj 2009|, 2009 10:44 ]
Nie podoba mi się. 215 może się przyjąć jako dobra relacja Rembertowa i Wawra. Nie warto jej rozdzielać. Wątpliwe jest też uruchamianie mikrobusa pod stację Gocławek jako odrębnej linii, skoro obok Stepową i Korkową śmigałyby częste 137 i 520, które z powodzeniem i niejako przy okazji mogłyby pełnić rownież funkcję dowozową.Krzysiek_S pisze:Jeśli chodzi o 215 to kiedyś powinny być z niej dwie linie 215 i 253 czy 237 dowolny numerek.
Jedna z Błot do PKP Gocławek , druga z Mokrego Ługu do PKP Gocławek.
Niestety dopiero wtedy kiedy wybudują pętle pod przystankiem kolejowym Gocławek.
[ Dodano: |28 Maj 2009|, 2009 10:48 ]
Potockich i Kościuszkowców są za blisko siebie, by każdą z nich jeździła jakaś linia, tak mi się wydaje. Podobnie planowane 115 powinno jeździć Szpotańskiego zamiast Mrówczą, jak było wspomniane. Tylko kto przetłumaczy tępym urzędnikom?Wolfchen pisze:Zastanawiam się, czy 305 nie mogłoby zostać na KościuszkowcówCzęstotliwości wielkiej nie ma, a na Kościuszkowców są małe wymiany, więc w sumie bym im zostawił, a na Potockich 215...
![]()
[ Dodano: |28 Maj 2009|, 2009 10:56 ]
Ale to byłoby sprawiedliwe. Przewodowa miałaby jedną, naprawdę dobrą linię, a Aleksandrów dostaje dwie, wyraźnie poprawia się im częstotliwość, ale kosztem tras. Coś za coś.Bastian pisze:I zostawiasz Aleksandrów ze 115 do Marysina i 161 do Międzylesia. Absolutnie nikt na to nie pójdzie.
Pamiętam, że sam chciałeś dać rejonowi Przewodowej coś lepszego niż mają teraz. Ale widzę, że w starciu z Aleksandrowem nie mają szans. W ogóle ten peryferyjny Aleksandrów zdaje się mieć największy wpływ na to wszystko.
Owszem jest - Podstawowa! Pokaż mi gimnazjum? Jak sami piszesz późnym popołudniem jeździ 2-5 osób. Zobacz co jest rano i wczesnym popołudniem. To jest linia socjalna wewnętrzna. A popatrz w historię: wczesniej taką relację obsługiwało 147 (na szczęście już nie robi takiego oberka przez Radość), w zamian za 147 skierowano 305 własnie jako skomunikowanie Zerznia, Zbytek, Zastowa, Borkowa... ze szkołami w ciągu patriotów (głównie tutaj chodzi o Radość).Andrzej pisze:No i właśnie takie postulaty, żeby dowieść z każdego miejsca Wawra w każde, powodowały, zdaje się, spore trudności.
Czy w Zerzniu nie ma szkół? A nawet jeśli rodzic decyduje się posłać na własną rękę dziecko do jakiejś dalszej szkoly, to niech zapewni mu dojazd. A jeśli takich dzieci jest więcej, to niech dzielnica załatwi gimbusa na dwa kursy, poranny i powrotny po południu, zamiast uruchamiać całodzienną linię miejską.
Widywałem i jeździłem kilka razy 305 z Radości w stronę Marysina późnym popołudniem. Dla 2-5 osób się linii nie robi.
Pisałem wcześniej coś takiego:
Bastian pisze:W Wawrze znaczny odsetek podróży zbiorkomem to przejazdy lokalne, zwłaszcza szkolne. A więc: szkoła na Poezji, liceum i gimnazjum w Aninie, tam jeździ kupa młodzieży z południa. Do tego Strusia, szpital i przychodnia w Międzylesiu, wkrótce oddawany basen w Aninie... Aleksandrów by tego nie oddał.
Niestety nie doczekałem się opinii w tej sprawie, może to spróbujesz?pawulon pisze:No i właśnie, więc tym bardziej zastanawia mnie fakt wycofania linii 305 chociażby z Radości? Chodzi mi tutaj o połączenia Zerznia i okolicznych osiedli ze szkołami np w Radości (bo tam najwięcej osób się wybiera, gdyż te szkoły np. na ul. Bajkowej cieszą się dobrą opinią). Kiedyś tę relację obsługiwało 147. Całe szczęście, że już nie jeździ z tym oberkiem przez Radość i w tym momencie taką rolę pełni 305 (gdzie rano w solinie potrafi się uzbierać 30-40 czasem i więcej osób).
Chcę tutaj podrzucić temat do dyskusji: mianowicie po wdrożeniu projektu linie 130; 147 i 305 jeżdżą od Międzylesia do Zerznia po tej samej trasie. Czy w takim razie jeśli nie chcecie kierować 305 przez Falenicę to może chociaż przez Radość? Natomiast jeśli i nie taka opcja, to jakie są wasze pomysły, jakie są realia i szanse na to, aby wawerska końcówka linii 147 uległa zmianie od przystanku PKP Międzylesie. Gdyż po wdrożeniu projektu tworzy się długi dubel 130 i 147 (M.Siekierkowski do Międzylesia). Czy jest jeszcze jakaś szansa na zmianę? Bo wiem, że w dalekich planach to chyba właśnie 147 miało pojechać dalej przez Mazowiecki Park do Starej Miłosnej, ale patrzmy na to co się teraz dzieje!
the best 147!!
Była już propozycja ze 196 do Woli Grzybowskiej, ale chyba lepiej się ono sprawdzi na Brata Alberta. W sumie para 137 i 183 zapewniłaby dojazd nie tylko z Zielonej i Groszówki na PKP Gocławek, PKP Rembertów, ale też do PKP Wesoła ze środka Wesołej po dobudowaniu ulicy Głowackiego do Żółkiewskiego, co jest planowane jeszcze na ten rok.mariow pisze:to ja jeszcze gdybnę:
Środek Wesołej, między stacjami Wesoła a Wola Grzybowska, naprawdę ma daleko do obu tych stacji.
*
Ale warto rozważyć wariantowe puszczenie 137 do Starej Miłosnej przez Sulejówek, zamiast 183.
Sulejówek z Rembertowem niejako łączy SKM. Natomiast linia autobusowa z Sulejówka na Grochów powinna jechać raczej przez Marysin, jak obecnie 173.
[ Dodano: |28 Maj 2009|, 2009 11:24 ]
Ale jest jeszcze gimnazjum w Międzylesiu gdzie jeździ bezpośrednie 147.pawulon pisze:Owszem jest - Podstawowa! Pokaż mi gimnazjum? Jak sami piszesz późnym popołudniem jeździ 2-5 osób. Zobacz co jest rano i wczesnym popołudniem. To jest linia socjalna wewnętrzna. A popatrz w historię: wczesniej taką relację obsługiwało 147 (na szczęście już nie robi takiego oberka przez Radość), w zamian za 147 skierowano 305 własnie jako skomunikowanie Zerznia, Zbytek, Zastowa, Borkowa... ze szkołami w ciągu patriotów (głównie tutaj chodzi o Radość).
A jeśli ktoś chce do Radości, niech przesiądzie się przy PKP Międzylesie z częstego 147 i 130 w częste 521 i 115. Naprawdę nie powinno się uruchamiać połączeń zewsząd wszędzie, jeśli linie mają kursować często.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Wygląda całkiem sensowniemariow pisze:
Mam jeszcze zapytanie w kwestii 115 - czy nie lepiej byłoby gdyby pojechała od Wału przez TS do Bora Komorowskiego - wtedy przesiadki do centrum odbywałyby się na Gocławiu na tym samym przystanku - bez latania po skrzyżowaniu
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
dlatego też proponuję 196, które mogłoby podjeżdzac pod PKP Wesoła w taki sam sposób jak czyni to 198, zarówno od strony Rembertowa jak i Woli Grzybowskiej. I sądzę że byłoby to lepsze niż dwie linie jadące przez Marsa na Grochów - przez korki i nieskoordynowaneAndrzej pisze:Była już propozycja ze 196 do Woli Grzybowskiej, ale chyba lepiej się ono sprawdzi na Brata Alberta. W sumie para 137 i 183 zapewniłaby dojazd nie tylko z Zielonej i Groszówki na PKP Gocławek, PKP Rembertów, ale też do PKP Wesoła ze środka Wesołej po dobudowaniu ulicy Głowackiego do Żółkiewskiego, co jest planowane jeszcze na ten rok.mariow pisze:to ja jeszcze gdybnę:
Środek Wesołej, między stacjami Wesoła a Wola Grzybowska, naprawdę ma daleko do obu tych stacji.
Andrzej pisze: Ale warto rozważyć wariantowe puszczenie 137 do Starej Miłosnej przez Sulejówek, zamiast 183.
Sulejówek z Rembertowem niejako łączy SKM. Natomiast linia autobusowa z Sulejówka na Grochów powinna jechać raczej przez Marysin, jak obecnie 173.
dobry argument
PURA VIDA!
No jasne że jest, tylo nie wiele osób jest zadowolonych z poziomu nauczania w tej szkole. Jest to tzw. Rejon - jesli nigdzie indziej nie zostaniesz przyjęty, to ta szkoła ma obowiązek cie przyjąć.Andrzej pisze:Ale jest jeszcze gimnazjum w Międzylesiu gdzie jeździ bezpośrednie 147
Rozumiem, że dwiema solinami będziesz zasilał 521, bądź 115?Andrzej pisze:A jeśli ktoś chce do Radości, niech przesiądzie się przy PKP Międzylesie z częstego 147 i 130 w częste 521 i 115. Naprawdę nie powinno się uruchamiać połączeń zewsząd wszędzie, jeśli linie mają kursować często.
the best 147!!
W przypadku rozkopania Marsa/Płowieckiej 137 i 183 można skoordynować w stronę Wesołej.R-11 Kleszczowa pisze:Wygląda całkiem sensowniemariow pisze:
196 - zamiast 183 do Woli Grzybowskiej - załatwi połaczenie do kolei dla wielu miejsc (moze nawet by podjezdzało jak 198 do PKP Wesoła) i nie bedzie nadpodazy na GrochówDodatkowo także Brata Alberta otrzyma linię gdzieś dalej - nie tylko do kolei.
196 na przejeździe PKP spóźnia się, ale nie tyle co linie na Marsa, a będzie tam gorzej. Wobec tego takie 137 i 196 najpewniej do Wesołej nakładałyby się na siebie.